Nedir bu laktik asit ? DAYANIKLILIK - DİRENÇ - KAS oluşma süreci , Yorgunluk.

cazkopat

Üye
Klasik olarak heryerde bahsedilen anlamı; Yoğun egzersiz sırasında vücudumuzda oluşan bir enzimdir ve bu enzimin birikmesi ile vücudumuzda yorgunluğa ve ağrıya sebep oluyor. Bu açıklama genel ve basit olarak birkaç kelimeye sığdırılmış halk arasında bilinen en yalın ve yaygın açıklamadır.

Bilimsel olarak yapılan açıklamalarını, yorumlarını derlediğimde; Antrenmana başlarken vücudun glikoz ve karbonhidrat depolarının birikmiş ve kullanıma hazır , kasların dinlenme modunda sertleşmemiş, kasılmamış olma durumu söz konusudur. Kaslara ulaşan kan akışı normal seyirde damarlar sertleşmemiş yeterli miktarda kan ve oksiyen taşıyabilir durumdadır.

Antrenmana başlandığında vücut öncelikle glikojeni enerjiye çevirir ve güç elde eder. Çoğumuzun bildiği gibi glikojen kana en hızlı karışan ve hızla enerjiye dönüşen bir maddedir. Vücut glikojenden elde ettiği güç sonrasında vücutta kullanıma hazır karbonhidrat birikimlerini enerjiye çevirmeye başlar Solunum ve dolaşım sistemimiz bu esnada dokulara yeterince oksijen taşıyabilmektedir. İşte bu aşamada glikojen üretiminden elde edilen yüksek güç sonrası kaslarda sıklaşma ve kasılmalar başlar. Antrenman yoğunluk temposu arttırıldığında artık vücunudun enerji yakmak üzere kullanması gereken oksijen miktarı da artar. Karbonhidratın enerjiye çevrilmesi kasılmış olan kaslar içerisinde sıkışan damarlarda kanın ilk başladığımız zamana oranla kas arasında sıkışarak daha az kan ulaştırması ve içerisinde daha az oksijenin kaslara ulaşması ile vücut karbonhidrat yakımı için yüksek oksijen seviyesi kullanmak yerine oksijensiz ortamda enerji üretmeye başlar. Bu enerji oluşumunda oksijensiz ortamda üretilen enerji ile vücutta laktik asit artmaya başlar( Laktik asit istirahat halindeyken bile az bir miktarda da olsa kanımızda bulunur (0,5 - 1,5 mmol kadar)). Üretilen laktik asit kaslardan alınarak karaciğere taşınır ve yeniden enerji kaynağı olarak kullanılmak üzere parçalanır. Bu yoğunlukta laktat yapım ve yıkımı arasında bir denge vardır ve bu şekilde egzersiz glikojen depoları boşalana kadar sorunsuz bir şekilde sürdürülebilir. Sporcunun vücudu üretilen laktik asidin de enerjiye çevrilmesi için alışkın bir bünyeye sahipse ve hücreleri laktik asidi karaciğere taşıyabilecek düzeyde yeterliyse burada DAYANIKLILIK - DİRENÇ dediğimiz kavram oluşuyor. Karaciğere enerji olarak taşınamayan ve vücutta birikerek kalan laktik asitler ileri aşamada kana karışması ile içerisinde laktik asit olan kanın beyine ulaşması neticesinde beyinin sinir sisteminde yorgunluk hissi oluşmaya başlar.


laktikenerjidonusumu.png



Laktik Asit' in diğer bir adı süt asididir. Ayran, süt, yoğurt, kefir, peynir gibi süt mamüllerinin içerisinde de bulunan laktik asit bu gıdalarla vücuda alındığında yorgunluk hissi, uyku hali veren gıdalardır. Sebebi laktik asidin vücutta yorgunluk hissi uyandırarak kasılan kaslar içerisindeki düşük kan dolaşımını vücudu dinlenemeye yönelterek vücut kan dolaşımının normal düzeye dönmesini sağlamaktır. Böylesi bir düzey vücuttaki glikojenin tükenmesi sonrası karbonhidrat yakımı sırasında olduğu düşünülürse ortalama 30 dakikayı aşan idmanlarda ve kaslardaki şişkinlik ile damarların sıkışması aşaması göz önüne alındığında yüksek performanslı yoğun tempoda kişiye göre değişken sınır düzeyinin vücudun laktik asit eşiği sınırında hissedileceği ortaya çıkıyor.

Vücudun Laktik asit eşiği sporcunun bünyesinin antrenman seviyesi ile ilişkilidir. Dolayısıyle antrenmana alışık, dayanıklılık ve direnç seviyesi yüksek sporcunun, laktik asit eşiği antrenmansız ve dayanıklılığı olmayan bünyeye oranla daha yüksektir. Antrenmansız bir bünyenin yoğun antrenman sonrası laktik asit belirtileri kaslardaki ağırlık, yorgunluk ve ağrı ile kendini gösterecektir. Vücudun laktik asit birikimini zamanında karaciğere taşıyıp enerjiye çevrilmesini sağlayamadığı antrenmansız vücutlarda birikim doğal olarak ilk spora başlandığında daha yüksek olacaktır. Yoğun antrenman sonrası aktif dinlenme ile laktik asit seviyesinin düşürülüp vücut henüz sıcakken kasların rahatlatılması(damarların genişlemesinin sağlanması) sağlamanın pasif dinlenmeye oranla daha hızlı laktik asit seviyesinin düşüldüğünün bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
 
Kaynağı belirtmemişsiniz. Sanırım : cyclingtr.com/
 
fazla ilgi görmemiş ama bence çok hayati bir konu başlatmışsın cazkopat arkadaşım teşekkür ediyorum.Laktik asid oluşumu benim çok fazlasıyla hissettiğim ve zarar gördüğüm bir konu.Süt ürünleri ve özelliklede yoğurtu günde ortalama 500 gram tüketmemden,daha doğrusu antreman önceki öğünümde yoğurt yememdenmi kaynaklandığını düşünmeme sebep oldu açıkcası bu yazı bana.Özellikle sırt kanat ve biceps antremanlarımda sol ön kol kısmımda patlıyacakmışcasına bir kasılma,katılaşma hissediyorum.En çok lat pulldown ve alternate dumbell curl de başıma geliyor bu olay.Ama sadece sol önkolumda.Bunun laktik asit sıkışmasımı yoksa başka bir rahatsızlıkmı oldugunu çözemedim açıkcası ama sadece o bölgeye kan aşırı pompalandıgında ve fazla tekrar yaptıgımda oluyor.Ayrıca laktik asidden şikayet eden arkadaşlar nox tercihlerini IDS Betanox dan kullanmalarını ayrıca tavsiye ederim.içeriğindeki betasol ile laktik asit birikmesini baya azaltıyor.
 
bu konu çok iyi olmuş. dün ben spordan 3 saat önce süt ile müsli tükettim basketbol oynarken henüz 10. dkda bacaklarımın ağrıdığını ve yorulduğumu hissettim. bu sütten dolayımı oldu?
 
fazla ilgi görmemiş ama bence çok hayati bir konu başlatmışsın cazkopat arkadaşım teşekkür ediyorum.Laktik asid oluşumu benim çok fazlasıyla hissettiğim ve zarar gördüğüm bir konu.Süt ürünleri ve özelliklede yoğurtu günde ortalama 500 gram tüketmemden,daha doğrusu antreman önceki öğünümde yoğurt yememdenmi kaynaklandığını düşünmeme sebep oldu açıkcası bu yazı bana.Özellikle sırt kanat ve biceps antremanlarımda sol ön kol kısmımda patlıyacakmışcasına bir kasılma,katılaşma hissediyorum.En çok lat pulldown ve alternate dumbell curl de başıma geliyor bu olay.Ama sadece sol önkolumda.Bunun laktik asit sıkışmasımı yoksa başka bir rahatsızlıkmı oldugunu çözemedim açıkcası ama sadece o bölgeye kan aşırı pompalandıgında ve fazla tekrar yaptıgımda oluyor.Ayrıca laktik asidden şikayet eden arkadaşlar nox tercihlerini IDS Betanox dan kullanmalarını ayrıca tavsiye ederim.içeriğindeki betasol ile laktik asit birikmesini baya azaltıyor.


Hocam aslında herkesin bilmesi gereken bir konu.. ama şuanda bilen sayısı çok az. süt ve süt ürünleri yorgunluğa sebep olur. aşırı değil normal bile çalışsanız kasılma sıkışma,ağrı yorgunluk gibi hisler oluşur..

bu konu çok iyi olmuş. dün ben spordan 3 saat önce süt ile müsli tükettim basketbol oynarken henüz 10. dkda bacaklarımın ağrıdığını ve yorulduğumu hissettim. bu sütten dolayımı oldu?


Büyük ihtimalle bu yüzdendir. Süt ve süt ürünleri almasak bile laktik asiti yok etmedikce yorgunluk hissi olur..
 
vücuttaki laktik asit birikimini nasıl azaltabiliriz kısmını ben tam anlayamadım mı yoksa tam olarak yazmıyor mu veya gözümden mi kaçtı ?
 
Bizim Salonda Spor Yaparken Aynı Anda Elinde 1lt süt Tüketenler var :)))
 
laktik asit bir nevi "vücudun sigortası ,alarm sistemi "dir...devam etme diyen,uyaran bir olay...)


ancak, kaslardaki yoğun,sert antrenman vb sonucu oluşan uzun süreli ağrılar laktik asitten kaynaklanmaz ...bunlar hareketlerin kaslara yapmış olduğu "travmatik etkiler "den oluşan ağrıılardır..".dalga halinde gelen enerjinin kaslarda yaptığı travmatik etkiler sonucu bu ağrılar oluşur.. ağrıılar oluşmuş .etkinin büyüklüğüne göre şiddetlleri ve süreleri uzun olurlar ...)
 
Peki arkadaşlar idmandan önce süt ve süt ürünleri almak laktik asiti yükseltiyor ve yorulamıza sebep oluyor. Peki idmandan sonra süt ürünlerini tüketsek malum hepimizinde bildiği gibi önemli protein kaynakları ?
 
Ben yatmadan önce 500ml light süt tüketiyordum fakat şimdi kafamda bayağı soru işareti oldu (:
Ayrıca sütün uykuyu kolaylaştırmasının nedenlerinden biri de laktik asit olsa gerek.
 
süt ürünleri yeme ile , antrenman sonucu oluşan süt asidi korelasyonu fazla kuvvetli değildir...

yani, etki , korelasyon oluşu çok mimimizedir...yani, yoğurt yeyip antrenmana girerek , yoğun antrenman sonucu oluşacak "laktik aside " eklenecek "yoğurttan absorbe edilecek minör süt asidinin etkisi çok hafif kalır...

eas, "frenleyici , vücut sigortası kapsamında " çalışan laktik asit oluşumu "yoğun antrenman sonucu" oluşan miktardır...))
 
Back
Yukarı