Peki Ya Omuz Ölçünüz Ne Kadar?

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan XooRSLuG
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Omuz ölçünüz kaç cm ?

  • 90-100

    Votes: 25 4,0%
  • 100-110

    Votes: 93 14,9%
  • 110-120

    Votes: 205 32,7%
  • 120-130

    Votes: 214 34,2%
  • 130-140

    Votes: 70 11,2%
  • 140-150

    Votes: 11 1,8%
  • 150-160

    Votes: 8 1,3%

  • Total voters
    626
Karasan
Müsabakalarda ,
jürinin yarışmacıların ilk baktıkları kas grubu neresi ?
Veya olmazsa olmaz dedikleri bölge varmıdır ?
kalf diye biliyorum ,
Kuşkusuz bütün olarak bakıyorlardır ama örneğin,
Omuzlarıyla jüriyi etkilenmiş müsabık,
Diğer yarısmacılarının yanında kibrit çöpü gibi kalflarla kalmışşsa,
Jürinin gözünden düşecektir sanırım.
 
Burakula Mr. Olympia'ya baktığımızda en çok önemsenen grubun sırt olduğunu görüyoruz, neden dersen, karnı iyi olmayan, kalfları iyi olmayan, bicepleri, tricepleri iyi olmayan Mr. Olympia'lar oldu ayrı ayrı elbette.
Mesela Arnold'ın karnı iyi değildi, triceps ve önkolları çok iyi değildi.
Sergio Oliva'nın da karnı iyi değildi, definisyonu zayıftı.
Chris Dickerson'un bicepleri çok zayıftı, Lee Haney'inde, Ronnie'nin kalfları çok zayıftı...
Ancak hepsinde ama istisnası hepsinde harika sırt vardı, elbette içlerinde sırtı daha da öne çıkanlar vardı, Sergio Oliva, Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Lee Haney, Dorian Yates, Samir Bannout ve Ronnie Coleman gibi (neredeyse hepsi yahu)
Bu da ister istemez sırtın çok önem gördüğünü gösteriyor.
Tabii sırtın iyi olması demek büyük anlamda omuzlarında iyi olması demek, ufak omuzlu olup sırtı duvar gibi olan vücutçu heralde çok zor bulunur.
Gene sırtı iyi olanlarda göğüste benim gördüğüm genelde iyi oluyor.
Sırt bu yüzden önemli, temel bir kas bence.
Omuzları çok iyi olup kolu, sırtı berbat bir çok adam var, hatta omuzları iyi göğsü kötü gene çok insan var.
Sırtı iyi olup vücudu kötü insan ben çok fazla bilmiyorum.
Sırtın bu kadar önem görmesinin bir diğer sebebi de geliştirmesi zor bir kas olması, çok büyük, çok kuvvetli bir kas grubu, bacaktan sonra ikinci güçlü ve büyük kas grubu, zaten içerisinde bir çok ayrı ayrı kas var, Lattisimus Dorsi, Rhomboids, Trapezius, Erector Spinae, ilk aklıma gelenler, kas üstüne kastan oluşuyor sırt bölgesi, bunca kası geliştirip, devleştirip birde ayrıntı vermek hem genetik hemde çok zorlu bir çalışma işi.
Bunun dışında vücut geliştirmede kondüsyon göstergesi olan bir bölge var, Ronnie Coleman arkasını döndüğünde sadece muazzam sırtı ile puan toplamıyor, aynı zamanda neredeyse tanga kadar kalçasını açıkta bırakan mayolar tercih etmesinin sebebi kalça kaslarının aşırı define olmasıydı.
1986'da Rich Gaspari taraklı kalça olayını ortaya çıkardı, o zamana kadar görülmemiş bir definisyon belirtisi Rich Gaspari ile vücut geliştirmenin yeni standartı oldu, zaten efsanemiz Hamdullah Aykutluğ'a bu kadar puan kazandıran özelliklerinden bir tanesi kalçasındaki inanılmaz definisyondur(bir bütün olarak inanılmaz define aslında)
Kalflar önemli ama olmazsa olmaz bir bölge değil, Lee Haney'de, Ronnie Coleman'da iyi kalflar olmadığı halde 8'er kere Mr. Olympia oldular.
Bence en az önem verilen bölgeler, sırasıyla kollar-göğüsler-omuzlar tuhaf gelebilir, bunlar vücuda vücut yapan, hepimizin en sevdiği bölgeler.
Ancak yarışmayı kazandıran bunlar değil, çünkü bunlar zaten minimum gereklilikler, bunlar yoksa, bunlar iyi değilse zaten bir vücutçunun şansı yok, önemli olan fark yaratan ekstralar, bunlarda işte sırt, kalçadaki definisyon, arka bacak, kalf gibi ayrıntılar.
 
Omuzlarla alakasız olacak ama şu sıralar birçok prof yarısmacıların kalflarına dikkat kesiliyorum ,kaç tekrar kaç set kaç hareket yaptıklarını dikkatli inceliyorum ,
Kötü kalflara bir iki örnekte,
Gustavo Badell ve Mustafa Mohammed olsa gerek ,
En beğendiğim kalflar Branch Warren ve Frank McGrath ,

Bacak veya Kalf çalışırken bot ile antreman yapmak daha zorlayıcı olur mu ? Extradan etkisi olur mu ?veya kalflarda platoyu aşmak için bir faydası olur mu ?
Kimi prof vücutcularda bunu görüyorum ,
Göğüs te olsa bacak ta olsa bot ile antreman yapıyorlar,
özellikle bacak antremanlarında faydası oldugunu düşünüyorum .
 
Botla antrenman bence olayın moda/görsel boyutu, mesela bir ara kot tulumlarla idman pozları vermek modaydı Pro vücutçular arasında, askılı tulum gerçekten iyi duruyor devasa vücut olunca insanda.
Bot valla yere sağlam basma anlamında faydalı olabilir, birde deadlift'te hareketin zorluğunu arttırıyor, çünkü kalın tabanlı bir şey sonuçta, hareket mesafen artıyor.
Bende kalın tabanlı nike ayakkabımla idman yapmayı daha çok seviyorum, evde bile çalışırken bench press, barbell rowing gibi hareketlerde zaman zaman galoşla beraber ayakkabımı ayağıma geçiriyorum, sonuçta yere sağlam basmak güç oluşturmak için önemli.
Kalf çalışırken de botun faydası olabilir, ayağın kaymasını engellemesi açısında, ben mesela çok şükür iyi sayılabilecek kalflara sahibim ama kalf çalışmak benim için eziyet, çünkü düz tabanım, ayağımın kavisi az olduğu için tutunma sorunu yaşıyorum, işte o durumda mesela bot çok faydalı olabilir.
 
  • Like
Reactions: BK
Yaş 17 boy 187cm. 9 ay oldu başlayalı. Başlangıçta 110 şimdi soğuk 125-126. (bel:86 kilo86) 1 seneye 135 filan yaparsam süper olur.
 
ben boyumu 166 diye yazmışım ama yanlış ölçmüşüm :)
boy=163
soğuk omuz=117
kilo=70
yaş=20 bundan 4 _ 5 yıl önce evimizde barfiks demiri asmıştık orda yani canım sıkıldıkça barfiks çekiyordum sonra günde 150_200 şınav ve mekik gibi kendimce programlar uyguluyordum yani çocuk yaştayken kemiklerimi genişlettiğime inanıyorum ve şuan 2 aydan beri salona gidiyorum omuzlarım şuan 117 acaba omuz ölçüm iyi mi? ve omuzlarımı 125 cm ulaştırabilmem için kaç kilo olmam lazım ve ne kadar zaman geçmesi lazım yardımcı olursanız çok sevinirim tşkrlerimi sunarım...
 
Yok Zafer, 145 pek Mr. Olympia ölçüsü değil, ama arkadaşta olmadığına nedense bende eminim :D
Dediğim gibi Arnold'ın omuz ölçüsü 1.72 idi, Ronnie Coleman'da 180'dir en fazla.
145 çok iyi bir ölçü, ancak amatör bir sporcuda olabilecek bir ölçü.
boyum 1.90 omuz :145 fakat 151 i gördü 2sene ara verdim
 
Omuz ölçümü koltukaltı çizgilerimin üstte ulaştığı son noktanın etrafından alıyorum.

Doğrusu veya doğruya en yakını da bu sanırım.

"Kasların Ölçüleri Nerelerden Alınmalı" başlığında:

https://www.bodyforumtr.com/vbforum/kaslar-n-l-leri-nerelerden-t2517.html

Omuz Ölçüsü: Omuzların, yanlardan, en uç noktalarından itibaren sırtın alt kısmına kaçmadan çepe çevre ölçülmesi ile alınır.

deniliyor.

kasları kasıp kasmamak hakkında birşey söylenmemiş.

siz kasarak mı alıyorsunuz?

her halükarda bu ölçüye: üst göğüs, yan - ön omuz ve sırt kasları etki ediyor.
 
yaklaşık 2 aydır kol ve bel hariç pek ölçü almıyordum 5 aydır bacak ve göğüs üzerinde daha çok duruyordum..uyguladığım programlar cevap vermeye başladı ve bacak 66 dan 69 a çıktı konu omuz ama en enteresan olayda orda oldu :) omuzlar idare eder diye kanattan sonra omuz giriyordum yani açıkçası enson önem verdiğim bölgeydi(sadece bu aralar) diette olduğum için açıkcası ölçü bazında bişey beklemiyordum ama hem çok şasırdığım hemde çok sevindiğim bir olay oldu 2 kilo da vermeme rağmen bacaktan 3 omuzdan2 cm aldım
omuz 147 olmuş kilo 101 e düştü
 
ben de bu başlığı görünce ölçtüm, boy 1.80 omuz 137-140 arası çıktı. mezure yetmediği için tam ölçemedm .
 
Back
Yukarı