emx91
Üye
Peynir Altı Suyu Tozu (PAST)
[FONT=verdana,geneva]
[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Peynir altı suyu (whey) tozu, peynir oluşumu sırasında, çökeltiden süzülerek elde edilen sıvının ısıl işlemlerle toz haline getirilmesinden elde edilir. [/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Peynir altı suyunun önemi, gıda sektöründe geç fark edilmiştir, önceki dönemlerde atık olarak görülen peynir altı suyu, besin ve fonksiyonel değeri keşfedildikten sonra gıda sektöründe çeşitli alanlarda kullanılmıştır.[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Peynir altı suyu tozu (PAS) elde etmek için peynir altı suyunda uygulanan işlemler:[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Gıdalardaki peynir altı suyu proteinlerinin temel fonksiyonu, besleyici azotu ve aminoasitleri sağlamış olmasından kaynaklanmaktadır. Bu proteinler alfa laktalbumin, beta laktobumin, immunoglobulin, laktoferrin ve albümin.[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Depolama koşulları serin, kuru, kokusuz, 10- 450[/FONT][FONT=verdana,geneva]°[/FONT][FONT=verdana,geneva]C’de, bağıl nem % 65 ‘in altında hava ile temas etmediğinde 12 aydır.[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Protein Çeşitleri
[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]1. İzole peynir altı suyu tozu proteini:[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Filtreden geçirilen peynir suyu laktoz, yağ, kolesterol, kalsiyum ve kazein içermez. %90 saf protein içerir. Laktoz dayanıksızlığı olan kişiler izole peynir altı suyu tozu kullanmalıdır.
[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]2. Konsantre peynir altı suyu tozu proteini:[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]
Daha geniş gözenekli filtreden geçirilen konsantre peynir altı suyu, kalsiyum ve kazein, az miktarda da laktoz, yağ ve kolesterol içerir. %80 civarında saf protein içerir.
[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]
[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Kullanım Alanları:[/FONT]
Kaynak:
http://www.hammaddeler.com/index.ph...-alt-suyu-tozu-past&catid=74:unlar&Itemid=274

[FONT=verdana,geneva]

[FONT=verdana,geneva]Peynir altı suyu (whey) tozu, peynir oluşumu sırasında, çökeltiden süzülerek elde edilen sıvının ısıl işlemlerle toz haline getirilmesinden elde edilir. [/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Peynir altı suyunun önemi, gıda sektöründe geç fark edilmiştir, önceki dönemlerde atık olarak görülen peynir altı suyu, besin ve fonksiyonel değeri keşfedildikten sonra gıda sektöründe çeşitli alanlarda kullanılmıştır.[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Peynir altı suyu tozu (PAS) elde etmek için peynir altı suyunda uygulanan işlemler:[/FONT]
- [FONT=verdana,geneva]Ön ısıtma[/FONT]
- [FONT=verdana,geneva]Yoğunlaştırma [/FONT]
- [FONT=verdana,geneva]Çabuk soğutma[/FONT]
- [FONT=verdana,geneva]Ön-kristalleştirme[/FONT]
- [FONT=verdana,geneva]Sprey kurutma[/FONT]
- [FONT=verdana,geneva]Soğutma (karıştırıcıyla)[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Gıdalardaki peynir altı suyu proteinlerinin temel fonksiyonu, besleyici azotu ve aminoasitleri sağlamış olmasından kaynaklanmaktadır. Bu proteinler alfa laktalbumin, beta laktobumin, immunoglobulin, laktoferrin ve albümin.[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Depolama koşulları serin, kuru, kokusuz, 10- 450[/FONT][FONT=verdana,geneva]°[/FONT][FONT=verdana,geneva]C’de, bağıl nem % 65 ‘in altında hava ile temas etmediğinde 12 aydır.[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Protein Çeşitleri
[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]1. İzole peynir altı suyu tozu proteini:[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Filtreden geçirilen peynir suyu laktoz, yağ, kolesterol, kalsiyum ve kazein içermez. %90 saf protein içerir. Laktoz dayanıksızlığı olan kişiler izole peynir altı suyu tozu kullanmalıdır.
[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]2. Konsantre peynir altı suyu tozu proteini:[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]
Daha geniş gözenekli filtreden geçirilen konsantre peynir altı suyu, kalsiyum ve kazein, az miktarda da laktoz, yağ ve kolesterol içerir. %80 civarında saf protein içerir.
[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]

[FONT=verdana,geneva]Kullanım Alanları:[/FONT]
- [FONT=verdana,geneva]Gıdaların besin değerini (özellikle protein) zenginleştirmek amacı ile içecek ve yiyecek sanayisinde PAST katkı maddesi olarak kullanılır. Şekercilik, fırıncılık, bisküvi, çikolata, süt ürünleri sektörleri peynir altı suyu tozu kullanan sektörlerdir.[/FONT]
- [FONT=verdana,geneva]Çoğu ülkede içine meyve aromaları katılarak, peynir altı suyu proteinli içecek olarak, içecek sektöründe kullanılır.[/FONT]
- [FONT=verdana,geneva]Sporcu beslenmelerinde hızlı sindirilmelerinden dolayı, peynir altı suyu tozu diğer protein içeriklerine göre daha hızlı kana karışır ve peynir altı suyu tozu büyüme hormonu salgısını arttırdığı için vücut yapanlar tarafından tercih edilir.[/FONT]
- [FONT=verdana,geneva]Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve prostat büyümesini engellediği için, ilaç sanayisinde kullanılır. Ayrıca peynir altı suyu, diyabet tip 2’si olan hastaların şeker seviyesini dengelediği için, bu amaçla da eczacılıkta kullanılır.[/FONT]
- [FONT=verdana,geneva]Kanser beslenmesinde kullanılır. Peynir altı suyu proteinlerinin tamamı antikanserojenik etki göstermektedir ve kemoterapi sırasında PAST alınırsa, kanserli hücrelerin çevresindeki koruyucu tabakayı inceltiyor, sağlıklı hücreleri güçlendiriyor.[/FONT]
Kaynak:
http://www.hammaddeler.com/index.ph...-alt-suyu-tozu-past&catid=74:unlar&Itemid=274
Son düzenleyen: Moderatör: