bazı noktalar:
- " estetikfenomen "arkadaşımızın da belirttiği üzere pirinç daha doğrusu bizim tip ,kabuk vb den arındırılmış pirinç ,makarnaya oranla daha yoğun ve hızlı şekilde biokimyasal enerjiye hızlı konverte olur...
-pirinç ,biizim tipte yediğimiz kabuksuz pirinç protein ve vitamin açısından oldukca fakirleştirilmiş bir ürün...ancak ,kabuklu olarak tüketildiği zaman her bakımdan "buğdaya " göre çok daha yönlü ...neticede tam,kabuklu pirinç % 7- 8 oranında protein yanısıra ,içerdiği vitaminler ve mineraller de yabana atılmadığı gibi, buğday gibi alerjik ve hastalık riskleri içermiyor..(.buğday hakkında "otizm den tutun alerjik reaksiyonlar hakkında olumsuz öngörüler tıp cenahında bayağı muteber )
-makarnadaki " 11-13 "protein gibi değere gelince bu konu biraz şüphe götürür gibi?..zira, makarnaların tam buğday ,yani roşeli, kepekli olarak üretildiğini pek sanmıyorum...arındırma yapılıyorsa ,buğday unu en önemli protein kaynağını % 2-3 oranında ve en önemli b-vitamini vb kaynağını kaybeder... bu nedenle ,kafada şüphe oluşuyor böylesi yüksek 11.7-13 gibi değerleri gördüğümüzde ?!...ancak, biizim türk makarnalarına "yumurta eki" olduğu konusu göz önüne alınınca bu eksik bununla mı kapanmış gibi oluyor?!...( tabi ne kadar konulduğu etikete yazılırsa ?!...(
-ayrıca pirincin şişmesi (swelling) makarnaya göre daha fazladır..şişme pirincin türüne göre 5-10 kat kadar olabilir !...hesaplamalarda "hacım ve ağırlık ilişkilerine " dikkat. edilmesi gerekir..
ancak ,konuya neresinden bakarsak bakalım , vg ci sporcu arkadaşlar gayet iyi beslendiklerinden dolayı "protein, mineral ,vitamin vb" alımları zaten diğer yediklerinden sağlanmaktadırlar , bu nedenle konuya " enerji sağlanması "açısından ve en optimum etkiyi en kısa sürede alma babında bakılınca " pirinç " biraz daha ön planda ...örneğin ,antrenmandan hemen 1 saat önce bile rahatca yenebilir ve rahatsız etmez ...
ancak ,tabi ki her ikisi de ucuz kompleks karbonhidrat kaynaklarıdır ve uzun antrenmanlar için uygun glikemik indeskine sahiptirler...)