pilav mı makarna mı?

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Smiley
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Smiley

Üye
Merhaba

Tam olarak karar veremedim size de danışmak istedim. Sizce kompleks karbonhidrat alımı için hangisi daha kaliteli? Pilavı yağ ve tuz eklemeden lapa şeklinde yapınca tadı pek güzel olmuyor. Fakat makarna yağ ve tuz olmadan da gayet rahat tüketebiliyorum. Öğrenmek istediğim, acaba pilav yerine makarna yersem aynı verimi elde edermiyim? Lütfen cevaplarınızı nedenleriyle verirseniz daha yararlı olur. Tşkler....
 
Glisemik değeri pirincin çok daha yüksek ve ayrıca makarnadaki gibi içerisinde gluten bulundurmadığından vücut daha az su tutuyor. Kompleks karbohidratlarda makarna ve ekmek yerine tercihiniz pirinç olsun, yulaf da keza düşünülebilinir. Ancak makarnanın fiyatı ve yağsız yenmesi yönünden dediğiniz gibi en uygunu...
 
Son düzenleme:
Lapayı pirinci güzelce kavurarak yaparsanız tuzsuz ve yağsız ama suyunu güzelce çekiyor. Pilav gibi oluyor. Valla ben şanslıyım eşim her istediğimde yapıyor. Tadı da gayet güzel oluyor. Makarna 1 senedir tüketmiyorum. Eksikliğini de hiç hissetmiyorum.
 
Glisemik değeri pirincin çok daha yüksek ve ayrıca makarnadaki gibi içerisinde gluten bulundurmadığından vücut daha az su tutuyor. Kompleks karbohidratlarda makarna ve ekmek yerine tercihiniz pirinç olsun, yulaf da keza düşünülebilinir. Ancak makarnanın fiyatı ve yağsız yenmesi yönünden dediğiniz gibi en uygunu...

çok tşkler yardımlarınız için artık bundan sonra elimden geldiğince pilav tüketeceğim...
 
Bulgur Pilavı ve hatta mümkünse bulgur lapası ;) Hazırlaması kolay köftelik bulguru sıcak suyla ıslatıp 5 dk beklemek yeterli...
 
makarna proten bakımıdan zengindir: 100gr makarnada ortalana 11-12gr proten bulunur, sütün nerdeyse 4 katı.
karbondhidrat için de iyi bir takviyedir 75gr karbo vardır.
ayrıca iyi bir potasyum (160mg) fosfor (200mg) kaynağıdır ki antreman sırasında kaybedilen postasyum için birebirdir.
makarnanın kendi başına yağ oranı düşüktür. 1-2 gr civarındadır.
 
Bence de makarna daha iyi bir seçim olacaktır.

Özellikle kepekli olursa hem daha fazla protein içerir, hem sindirim daha yavaş olduğundan yağlanma yapmaz.
 
bazı noktalar:

- " estetikfenomen "arkadaşımızın da belirttiği üzere pirinç daha doğrusu bizim tip ,kabuk vb den arındırılmış pirinç ,makarnaya oranla daha yoğun ve hızlı şekilde biokimyasal enerjiye hızlı konverte olur...

-pirinç ,biizim tipte yediğimiz kabuksuz pirinç protein ve vitamin açısından oldukca fakirleştirilmiş bir ürün...ancak ,kabuklu olarak tüketildiği zaman her bakımdan "buğdaya " göre çok daha yönlü ...neticede tam,kabuklu pirinç % 7- 8 oranında protein yanısıra ,içerdiği vitaminler ve mineraller de yabana atılmadığı gibi, buğday gibi alerjik ve hastalık riskleri içermiyor..(.buğday hakkında "otizm den tutun alerjik reaksiyonlar hakkında olumsuz öngörüler tıp cenahında bayağı muteber )

-makarnadaki " 11-13 "protein gibi değere gelince bu konu biraz şüphe götürür gibi?..zira, makarnaların tam buğday ,yani roşeli, kepekli olarak üretildiğini pek sanmıyorum...arındırma yapılıyorsa ,buğday unu en önemli protein kaynağını % 2-3 oranında ve en önemli b-vitamini vb kaynağını kaybeder... bu nedenle ,kafada şüphe oluşuyor böylesi yüksek 11.7-13 gibi değerleri gördüğümüzde ?!...ancak, biizim türk makarnalarına "yumurta eki" olduğu konusu göz önüne alınınca bu eksik bununla mı kapanmış gibi oluyor?!...( tabi ne kadar konulduğu etikete yazılırsa ?!...(

-ayrıca pirincin şişmesi (swelling) makarnaya göre daha fazladır..şişme pirincin türüne göre 5-10 kat kadar olabilir !...hesaplamalarda "hacım ve ağırlık ilişkilerine " dikkat. edilmesi gerekir..

ancak ,konuya neresinden bakarsak bakalım , vg ci sporcu arkadaşlar gayet iyi beslendiklerinden dolayı "protein, mineral ,vitamin vb" alımları zaten diğer yediklerinden sağlanmaktadırlar , bu nedenle konuya " enerji sağlanması "açısından ve en optimum etkiyi en kısa sürede alma babında bakılınca " pirinç " biraz daha ön planda ...örneğin ,antrenmandan hemen 1 saat önce bile rahatca yenebilir ve rahatsız etmez ...

ancak ,tabi ki her ikisi de ucuz kompleks karbonhidrat kaynaklarıdır ve uzun antrenmanlar için uygun glikemik indeskine sahiptirler...)
 
Son düzenleme:
Bu pirinç bende şişkinlik yapıyor. Keza yulafta öyle. yedikten 2 saat sonra idman a gitmeme rağmen şiş karınla düzgün antreman yapamadım. vücut sindiremedi.
 
Bu pirinç bende şişkinlik yapıyor. Keza yulafta öyle. yedikten 2 saat sonra idman a gitmeme rağmen şiş karınla düzgün antreman yapamadım. vücut sindiremedi.

İçeceğin bir kaç bardak ılık su sindirimi hızlandıracaktır..
 
İkisinide tüket her zaman aynı yemek yenmemeli menüleri değiştirmek geek vücüda hepsi faydalıdır birinde olan diğerinde olmayabiliyor ama benimde tercihim makarnadır makarna birçok yerde sporcu yiyeceği diyede yazılıyor
 
bana kalırsa prinç te değil...ya makarna yada bulgur ...her idman öncesi yediğim karbo bunlar...
 
Ben her nedense bilmiyorum ama pilav'ı tercih ediyorum spora gitmeden yarım saat önce 2 bardak pirinci lapa yapıp yerim,üstüne yulaf ezmesi,(karbonhidrat alımını bu şekilde sağlıyorum.500 ml süte 4 bıldırcın yumurtası kırıp içiyorum(protein alımı bu şekilde) ayrıca kreatin de kullanıyorum bu sene dev gibi olmalıyım :) bunları hergün yapıyorum. tamamen doğal beslenmeye dikkat ediyorum
 
Makarnayı haşladığımız suyu dökmek yerie içsem faydası olurmu suyunda vitamin varmıdır bilen varsa yardımcı olabilirmi
 
Şimdi pilavı evin asıl hanımı yapıcan, makarnayı üzerine kuma getircen, bulguruda metres olarak tutucan. evin hanımını fazla ihmal etmeden diğerlerinide arada ziyaret edicenki zevkine varıcan.

kiminin sarı saçı, kiminin işveli bakışı, kiminin ince beli var.
 
Spora gitmem yakinsa pirinc pilavi
Spora gitmeme 2 saat varsa makarna
Spora gitmeme +2 saat varsa veya off günse bulgur pilavi

GT-I8150 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
 
Back
Yukarı