Prohormonlar, vücutta enzimatik olarak anabolik hormonlara dönüşen maddelerdir ve enzim dönüşümleriyle steroidlerden ayrılırlar..prohormonlar, metabolizmada enzimatik süreç ile vücuttaki hormon seviyesini artırırılar…kendi aralarında hormonal etki olarak minimum etkiye sahiptirler..anabolik steroidlere benzer biçimde, prohomonlar da kas kütlesini ve güç seviyesini artırır. Ne çeşit prohormon kullanımına baglı olarak cinsel gücü, konsantrasyonu artırma, yag oranını düşürme vs gibi etkilere sahiptirler.
Prohormonların yan etki bakımından tamamen güvenli ve zararsız değildir ve prohormon kullanımı hafife alınmamalı, yeterli araştırmayla kullanıma başlanmalıdır..böylece, jinekomasti, prostat büyümesi, akne, saç dökülmesi, letarji(uyuşukluk) ve ciddi derecedeki yan etkilerin ortaya cıkma şansını azaltırsınız..yine de, kimse prohormon kullanımın herhangi bir yan etkiye yol açmayacagını düşünmesin.
Hedef hormonlar
Prohormonlar vücuda sokuldugunda ya 7-hydroxysteroid dehydrogenase (17HSD) ya da3-beta-hydroxysteroid dehydrogenase (3HSD) vasıtasıyla, aktif mukabillerine dönüşürler..aşagıdaki hormonlar, prohormonların anabolic hormonlara dönüşenlerindendir..
Testosterone: Testosteron en cok bilinen anabolic hormondur.çok etkili olmasının yanında yan etkileriyle de bilinir, özellikle hem DHT, hem de estradiol(östrojenik bir hormone) dönüşmesiyle bilinir. Artan östrojen seviyesiyle jinekomasti, bir kadının vücudundaki yağın orantısız dağılımı gibi artan yag kütlesi gibi soncular ortaya cıkarabiliyor..artan östrojen seviyesinin estetik olarak iyi bir etki bırakmasada, östrojen su tutma gibi anabolik etkilere de sahiptir.. Androstenedione ve 4-androstenediol (4AD) her ikisi de testosterone dönüşür…Genellikle, 4AD çok yüksek bir dönüşüm oranına sahip ve androstenedione gibi hemen estrone ye ve DHT ye dönüşmedigi çok daha etkilidir..
Dihydrotestosterone (DHT): DHT çok yüksek androjenik bağı olmasıyla bilinir..iskelet kasında yüksek miktarlarda bulunmaz, daha cok, beyin, prostat, cinsel organ ve deri de bulunur..yüksek miktarlarda DHT akne, saç dökülmesi ve prostate büyümesi ile ilişkilendirilir..Aslında, DHT merkezi sinir sistemi üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir ve testosterone üzerindeki pozitif etkilere yardımcı olur, (egzersiz boyunca konsantrasyonun artması gibi), cinsel gücün artması, aşırı östrojeni engellemesi gibi..DHT prohormon kullanıcılaırn cogunun söyledigi ortak şey, kaslardaki sertligi artırması üzerinden önemli bir etkiye sahip oldugu.. 3 alpha androstenediol (3 alpha), 3 beta androstenediol (3 beta), ve 5 alpha androstenediol (5AA) buların hepsi DHT ye dönüşür.. genellikle, 3 alpha prohormon olarak seçilir çünkü 5AA bir östrojen agonist olup, 3 alpha nın dönüşüm oranı 3 beta dan cok daha yüksektir..
Nandrolone: nandrolone en güvenli ve yan etkisi en az olan steroid olarak bilinir..prostat büyümesi, akne, saç dökülmesi gibi sorunlara yol açan DHT ye dönüşmez, ama bazı östrojenik yan etkileri vardır..Nandrolone ile ilgili en cok bilinen yan etki, libidonun geçici olarak azalmasıdır.. 19-norandrostenedione ve 19-nor-4-androstenediol (norandrodiol) bunların her ikiside nandrolone ye dönüşürler, ve norandrodiol daha etkili ve dogurdan östrojene dönüşmedigi için, diğer ikisinden daha iyi oldugu düşünülür..
Boldenone: boldenone yagsız kas kütlesi kazanılma konusunda etkili steroidlerden birisi olarka tanınır..biraz, DHT ve östrojene dönüşür ve bu miktar testosterondan daha azdır.. ayrıca, iştah açma konusunda uyarıcı olmasıyla da bilinir.. 1,4-androstadiene-3,17-dione (1,4 andro) prohormonu, boldenona dönüşür..
1-testosterone: 1-testosterone güç ve hacim kazanma konusunda en etkili prohormon olarak görülür..hatta, 1-testosterone nin testestorondan %700 daha fazla anabolik etkiye sahip oldugu ve östrojene hiç dönüşmediginden sık sık bahsedilir.. 1-testosterone, güç ve hacim konusunda aniden ve hızlı bir etki gösterir, yenilenmeyi çok hızlandırır ve vücuttaki yag miktarının azalmasına katkıda bulunur.. bunların yanında, 1-testosterone, akne, sac dökülmesi gibi oldukça yüksek bir androjenik etkiye sahiptir.. 1-androstene-3beta, 17beta-diol (1AD) etkili bir 1-testosterone öncüsü olup, 1-testosterone kendisi içinde mevcuttur..
Kür ve Tedavi
Eksojen(dışarıdan) hormone alımı insan vücudu mekanizmasında ters tepkilere yol açabilir..bunlardan en bilineni HPTA(hipotalamus, testis ve hipofizle alakalı bir hastalık) dır. Esasen, vücut dışarıdan, başka kaynaklardan hormon aldıgında doğal hormon üretimini durdurur..bunun sebebi, yan etkileri fazla olan prohormon ve steroid kullanımının testislerd eküçülmeye yol açmasıdır..bu yüzden, önemli olan, prohormonları belirli periyotlarda kullanıp, sonra da terapi yaparak vücudun doğal testesteron kullanımına geri dönmesini saglamaktır..bir prohormon kürü, genellikle maddeye, amaca ve dozaja baglı olarak 2-8 hafta surer ve bunu takip eden ona eşit veya daha uzun bir sure devam eden iyileşme periyodu surer..bu periyot boyunca, kalori alıımı artırılır ve sürekli veya yogun yapılan antrenman şekli iyileşme hızını düşürür..
Kürden sonra, doğal testesteron üretimine geri dönmek için belli maddeler kullanılır..en cok kullanılan maddelerin başında anti-östrojenler gelir..bu maddeler, kürden sonra, cogunlukla artan östrojen seviyesini azaltıp, daha fazla testesteron üretmesi için vücuda sinyaller gönderir..en cok kullanılanları 6-oxo ve formestane olup, reçeteli olanları da clomid ve nolvadex tir..
Birçok hormon farklı biçimlerde bulunur ve farklı yollarla alım yöntemleri vardır..en cok kullanılanları oral(agız yolu ile), transmedral(enjekte), sublingual(dil altı ile) dır.. Cyclodextrins, sublingual(dil altı ile) alımı artırmak için kullanılan ortak alım şekliyken.. cypionate esters ileri seviye alım şekli için kullanılır..oral yolla alım en kolay şekildir ama bu daha düşük biyoyararlılık ve canlının zehirlenme ihtimalinin yükselmesi demektir..bunlara ek olarak, oral yolla alım günlük ancak, 3-4 kerelik alımlarla kullanılabilir çünkü vücuttaki kan seviyesini birkaç saat boyunca oldukça yükseltir..sublingual alım şekli daha etkilidir, fakat maksimum verim isteyenler için transmedral(enjekte) alım en iyi seçimdir..enjekte ile alım, 12 saat boyunca aralıksız prohormonun yüksek bir biyoyararlılıkla çalışmasını sağlar.enjekte edilen bölge, temiz, tercihen kılsız ve kaşınmadan kurtulmak için rotasyonel olarak o bölge hareket ettirilmelidir..Teorikte,bazı prohormonlar da enjekte edilebiliyor, ama medikal bir kontrolden geçmeden bunlar kullanılmamalı..
Yan etkiler ve Önlem
Jinekomasti: jinekomasti , androjen kullanımı sonucu en cok korkulan yan etkilerden birisidir..aşırı östrojen seviyesinden dolayı, cok daha kötü bir hal alıp, aşırı yaglanmaya ve genetik faktörlere baglı olarak kötü sonuclar ortaya cıkarabilir..eger jinekomasti ciddi bir endişe oluşturuyorsa,aromatize prohormonları almamak veya 1-testosterone veya DHT öncüsü, 1,4 andro lu gibi östrojen agonistler en iyi ve daha güvenli seçimlerdir..nolvadex gibi ürünler, jinekomasti gelişiminin işareti olan göğüs kaşıntısı veya büyük göğüsler gibi durumlarda hemen kullanılmaya başlamalıdır… bu semptomları kürün ilk birkaç haftasında görürseniz, kür, gerekli önlemler alınarak hemen yarıda bırakılmalıdır..
Akne: herne kadar bazı insanlar daha az etkilense de, çoğu durumlarda, steroid ve prohormon kullanımlarında yaşamak zorunda kalacagınız durumlardan birisidir..bir çeşit OTC konusuyla ilgili tedavilerin mevcut olmasının yanında, reçeteli tedavileri de dermatolojistlerde mevcuttur..bir çalışma, “guggul” un kullanımının akne oluşumunu azaltacagını göstermiştir.unutulmaması gereken nokta, eger size isotretinonin reçetesi konulduysa, prohormonları aynı anda kullanmayınız..
Saç dökülmesi ve prostate büyümesi: saç dökülmesi ve prostate büyümesiin temel sebebi, prohormon kullanımı sonucu kafa derisinde ve prostatta DHT miktarının artmasıdır.saç dökülmesi ve kafa derisindeki bu rahatsızlıklardan dolayı, şüphesiz ki, bu, DHT öncülerini kullanmanın mantıksız oldugunu ortaya cıkarıyor.. 19Nor hariç, çoğu prohormon DHT yi artırma konusunda oldukça üstün bir beceriye sahiptirler ve bu yüzden 1,4 andronun bir kez daha güvenli tarafta oldugu gözüküyor..hernekadar reçetesiz tedaviler bir saç dökülmesiyle ilgili bir etki yapmasada, saç dökülmesiyle ile ilgili çeşitli tedaviler bulunumakta..etkili tedaviler arasında minoxidil, azeleic acid, Folligen, Nizoral, retinoic acid, ve spironolactone vardır.. azeleic acid ve spironolactone akne tedavisinde etkili olabilir.. Finasteride (Propecia, Proscar) testosteronun DHT ye dönüşmesini engelleyip, prostate büyümesi ve saç dökülmesi konusunda da yardımcı olabilir, ama DHT nin vücuda yaptıgı katkıları da düşürebilir..saw palmetto extract ta DHT dönüşümünü de engelleyebilir ve prostate büyümesi riskini azaltır.
Psikolojik etkileri; prohormon küründe depresyon, yorgunluk, uykusuzluk gibi sorunlar görülebilir…uykusuzluk, melatonin gibi çeşitli OTC tedavileriyle azaltılabilir..eger, prohormon kullanımı sonucu depresyon veya uykusuzluk ciddi ve çekilmez bir hal alıyorsa, ya farklı madde kullanacaksınız ya da kullanımı keseceksiniz..supplementlerle çeşitli kombinasyonlar yaparak bu sorunla da mücadele edilebilir..
Böbrek / karaciğer sorunları: karaciger zehirlenmesi büyük bir önem taşıyan konu olmasından dolayı, prohormonların da karaciğer ve böbreklerde sorunlara yol açtıgı tartışılan bir konu olmaya başladı…acetyl-l-carnitine, yeşil çay, ALA, coenzyme, Q10 gibi mitokondriyel besinler ve antiokasidannlar , hatta milkthistle(deve dikeni) bu bölgelerdeki sorunları gidrmede etkili bir şekilde yardımcı olurlar..bir de, prohoromon küründe saglıklı bir şekilde beslenme biçiminde çok önem verilmeli..
Kaynak;http://www.bulknutrition.com/a37_Introduction_to_Prohormones.html
Çeviri: D.Wolf
Prohormonların yan etki bakımından tamamen güvenli ve zararsız değildir ve prohormon kullanımı hafife alınmamalı, yeterli araştırmayla kullanıma başlanmalıdır..böylece, jinekomasti, prostat büyümesi, akne, saç dökülmesi, letarji(uyuşukluk) ve ciddi derecedeki yan etkilerin ortaya cıkma şansını azaltırsınız..yine de, kimse prohormon kullanımın herhangi bir yan etkiye yol açmayacagını düşünmesin.
Hedef hormonlar
Prohormonlar vücuda sokuldugunda ya 7-hydroxysteroid dehydrogenase (17HSD) ya da3-beta-hydroxysteroid dehydrogenase (3HSD) vasıtasıyla, aktif mukabillerine dönüşürler..aşagıdaki hormonlar, prohormonların anabolic hormonlara dönüşenlerindendir..
Testosterone: Testosteron en cok bilinen anabolic hormondur.çok etkili olmasının yanında yan etkileriyle de bilinir, özellikle hem DHT, hem de estradiol(östrojenik bir hormone) dönüşmesiyle bilinir. Artan östrojen seviyesiyle jinekomasti, bir kadının vücudundaki yağın orantısız dağılımı gibi artan yag kütlesi gibi soncular ortaya cıkarabiliyor..artan östrojen seviyesinin estetik olarak iyi bir etki bırakmasada, östrojen su tutma gibi anabolik etkilere de sahiptir.. Androstenedione ve 4-androstenediol (4AD) her ikisi de testosterone dönüşür…Genellikle, 4AD çok yüksek bir dönüşüm oranına sahip ve androstenedione gibi hemen estrone ye ve DHT ye dönüşmedigi çok daha etkilidir..
Dihydrotestosterone (DHT): DHT çok yüksek androjenik bağı olmasıyla bilinir..iskelet kasında yüksek miktarlarda bulunmaz, daha cok, beyin, prostat, cinsel organ ve deri de bulunur..yüksek miktarlarda DHT akne, saç dökülmesi ve prostate büyümesi ile ilişkilendirilir..Aslında, DHT merkezi sinir sistemi üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir ve testosterone üzerindeki pozitif etkilere yardımcı olur, (egzersiz boyunca konsantrasyonun artması gibi), cinsel gücün artması, aşırı östrojeni engellemesi gibi..DHT prohormon kullanıcılaırn cogunun söyledigi ortak şey, kaslardaki sertligi artırması üzerinden önemli bir etkiye sahip oldugu.. 3 alpha androstenediol (3 alpha), 3 beta androstenediol (3 beta), ve 5 alpha androstenediol (5AA) buların hepsi DHT ye dönüşür.. genellikle, 3 alpha prohormon olarak seçilir çünkü 5AA bir östrojen agonist olup, 3 alpha nın dönüşüm oranı 3 beta dan cok daha yüksektir..
Nandrolone: nandrolone en güvenli ve yan etkisi en az olan steroid olarak bilinir..prostat büyümesi, akne, saç dökülmesi gibi sorunlara yol açan DHT ye dönüşmez, ama bazı östrojenik yan etkileri vardır..Nandrolone ile ilgili en cok bilinen yan etki, libidonun geçici olarak azalmasıdır.. 19-norandrostenedione ve 19-nor-4-androstenediol (norandrodiol) bunların her ikiside nandrolone ye dönüşürler, ve norandrodiol daha etkili ve dogurdan östrojene dönüşmedigi için, diğer ikisinden daha iyi oldugu düşünülür..
Boldenone: boldenone yagsız kas kütlesi kazanılma konusunda etkili steroidlerden birisi olarka tanınır..biraz, DHT ve östrojene dönüşür ve bu miktar testosterondan daha azdır.. ayrıca, iştah açma konusunda uyarıcı olmasıyla da bilinir.. 1,4-androstadiene-3,17-dione (1,4 andro) prohormonu, boldenona dönüşür..
1-testosterone: 1-testosterone güç ve hacim kazanma konusunda en etkili prohormon olarak görülür..hatta, 1-testosterone nin testestorondan %700 daha fazla anabolik etkiye sahip oldugu ve östrojene hiç dönüşmediginden sık sık bahsedilir.. 1-testosterone, güç ve hacim konusunda aniden ve hızlı bir etki gösterir, yenilenmeyi çok hızlandırır ve vücuttaki yag miktarının azalmasına katkıda bulunur.. bunların yanında, 1-testosterone, akne, sac dökülmesi gibi oldukça yüksek bir androjenik etkiye sahiptir.. 1-androstene-3beta, 17beta-diol (1AD) etkili bir 1-testosterone öncüsü olup, 1-testosterone kendisi içinde mevcuttur..
Kür ve Tedavi
Eksojen(dışarıdan) hormone alımı insan vücudu mekanizmasında ters tepkilere yol açabilir..bunlardan en bilineni HPTA(hipotalamus, testis ve hipofizle alakalı bir hastalık) dır. Esasen, vücut dışarıdan, başka kaynaklardan hormon aldıgında doğal hormon üretimini durdurur..bunun sebebi, yan etkileri fazla olan prohormon ve steroid kullanımının testislerd eküçülmeye yol açmasıdır..bu yüzden, önemli olan, prohormonları belirli periyotlarda kullanıp, sonra da terapi yaparak vücudun doğal testesteron kullanımına geri dönmesini saglamaktır..bir prohormon kürü, genellikle maddeye, amaca ve dozaja baglı olarak 2-8 hafta surer ve bunu takip eden ona eşit veya daha uzun bir sure devam eden iyileşme periyodu surer..bu periyot boyunca, kalori alıımı artırılır ve sürekli veya yogun yapılan antrenman şekli iyileşme hızını düşürür..
Kürden sonra, doğal testesteron üretimine geri dönmek için belli maddeler kullanılır..en cok kullanılan maddelerin başında anti-östrojenler gelir..bu maddeler, kürden sonra, cogunlukla artan östrojen seviyesini azaltıp, daha fazla testesteron üretmesi için vücuda sinyaller gönderir..en cok kullanılanları 6-oxo ve formestane olup, reçeteli olanları da clomid ve nolvadex tir..
Birçok hormon farklı biçimlerde bulunur ve farklı yollarla alım yöntemleri vardır..en cok kullanılanları oral(agız yolu ile), transmedral(enjekte), sublingual(dil altı ile) dır.. Cyclodextrins, sublingual(dil altı ile) alımı artırmak için kullanılan ortak alım şekliyken.. cypionate esters ileri seviye alım şekli için kullanılır..oral yolla alım en kolay şekildir ama bu daha düşük biyoyararlılık ve canlının zehirlenme ihtimalinin yükselmesi demektir..bunlara ek olarak, oral yolla alım günlük ancak, 3-4 kerelik alımlarla kullanılabilir çünkü vücuttaki kan seviyesini birkaç saat boyunca oldukça yükseltir..sublingual alım şekli daha etkilidir, fakat maksimum verim isteyenler için transmedral(enjekte) alım en iyi seçimdir..enjekte ile alım, 12 saat boyunca aralıksız prohormonun yüksek bir biyoyararlılıkla çalışmasını sağlar.enjekte edilen bölge, temiz, tercihen kılsız ve kaşınmadan kurtulmak için rotasyonel olarak o bölge hareket ettirilmelidir..Teorikte,bazı prohormonlar da enjekte edilebiliyor, ama medikal bir kontrolden geçmeden bunlar kullanılmamalı..
Yan etkiler ve Önlem
Jinekomasti: jinekomasti , androjen kullanımı sonucu en cok korkulan yan etkilerden birisidir..aşırı östrojen seviyesinden dolayı, cok daha kötü bir hal alıp, aşırı yaglanmaya ve genetik faktörlere baglı olarak kötü sonuclar ortaya cıkarabilir..eger jinekomasti ciddi bir endişe oluşturuyorsa,aromatize prohormonları almamak veya 1-testosterone veya DHT öncüsü, 1,4 andro lu gibi östrojen agonistler en iyi ve daha güvenli seçimlerdir..nolvadex gibi ürünler, jinekomasti gelişiminin işareti olan göğüs kaşıntısı veya büyük göğüsler gibi durumlarda hemen kullanılmaya başlamalıdır… bu semptomları kürün ilk birkaç haftasında görürseniz, kür, gerekli önlemler alınarak hemen yarıda bırakılmalıdır..
Akne: herne kadar bazı insanlar daha az etkilense de, çoğu durumlarda, steroid ve prohormon kullanımlarında yaşamak zorunda kalacagınız durumlardan birisidir..bir çeşit OTC konusuyla ilgili tedavilerin mevcut olmasının yanında, reçeteli tedavileri de dermatolojistlerde mevcuttur..bir çalışma, “guggul” un kullanımının akne oluşumunu azaltacagını göstermiştir.unutulmaması gereken nokta, eger size isotretinonin reçetesi konulduysa, prohormonları aynı anda kullanmayınız..
Saç dökülmesi ve prostate büyümesi: saç dökülmesi ve prostate büyümesiin temel sebebi, prohormon kullanımı sonucu kafa derisinde ve prostatta DHT miktarının artmasıdır.saç dökülmesi ve kafa derisindeki bu rahatsızlıklardan dolayı, şüphesiz ki, bu, DHT öncülerini kullanmanın mantıksız oldugunu ortaya cıkarıyor.. 19Nor hariç, çoğu prohormon DHT yi artırma konusunda oldukça üstün bir beceriye sahiptirler ve bu yüzden 1,4 andronun bir kez daha güvenli tarafta oldugu gözüküyor..hernekadar reçetesiz tedaviler bir saç dökülmesiyle ilgili bir etki yapmasada, saç dökülmesiyle ile ilgili çeşitli tedaviler bulunumakta..etkili tedaviler arasında minoxidil, azeleic acid, Folligen, Nizoral, retinoic acid, ve spironolactone vardır.. azeleic acid ve spironolactone akne tedavisinde etkili olabilir.. Finasteride (Propecia, Proscar) testosteronun DHT ye dönüşmesini engelleyip, prostate büyümesi ve saç dökülmesi konusunda da yardımcı olabilir, ama DHT nin vücuda yaptıgı katkıları da düşürebilir..saw palmetto extract ta DHT dönüşümünü de engelleyebilir ve prostate büyümesi riskini azaltır.
Psikolojik etkileri; prohormon küründe depresyon, yorgunluk, uykusuzluk gibi sorunlar görülebilir…uykusuzluk, melatonin gibi çeşitli OTC tedavileriyle azaltılabilir..eger, prohormon kullanımı sonucu depresyon veya uykusuzluk ciddi ve çekilmez bir hal alıyorsa, ya farklı madde kullanacaksınız ya da kullanımı keseceksiniz..supplementlerle çeşitli kombinasyonlar yaparak bu sorunla da mücadele edilebilir..
Böbrek / karaciğer sorunları: karaciger zehirlenmesi büyük bir önem taşıyan konu olmasından dolayı, prohormonların da karaciğer ve böbreklerde sorunlara yol açtıgı tartışılan bir konu olmaya başladı…acetyl-l-carnitine, yeşil çay, ALA, coenzyme, Q10 gibi mitokondriyel besinler ve antiokasidannlar , hatta milkthistle(deve dikeni) bu bölgelerdeki sorunları gidrmede etkili bir şekilde yardımcı olurlar..bir de, prohoromon küründe saglıklı bir şekilde beslenme biçiminde çok önem verilmeli..
Kaynak;http://www.bulknutrition.com/a37_Introduction_to_Prohormones.html
Çeviri: D.Wolf