bilalgirik
Üye
Arkadaşlar bir avuç fındık ezilerek dövülür ve soguk süte katılıp içilir.
Bu ufak tarif antreman sonrası faydası olurmu?
Bu ufak tarif antreman sonrası faydası olurmu?

Yaver bey işler sandığınız gibi ilerlemıyor emın olabilirsiniz. Çiftçi her zaman ağlar bunu unutmayın, artı mahsülleri vermek zorunda degıl satabiliyorsa kendısı satsın bakalım nasıl becericek. Fındık fıstık öyle tarladan cıktıgı gibi malesef sofralarımıza gelmıyor kaç elden geçirilip hazır hale getiriliyor fiyatlar pahalı olabılır ama acınıcak kadarda kötü değil. Alan razı veren razı..fındık deyince benim şarteller atıyor. fındık taban fiyatı geçen sene 4.5 lira idi. bu sene ne kadar bilmiyorum ama, 5-6 liradan fazla olduğunu sanmıyorum. o fındık bir kaç elden geçtikten sonra kuruyemişçiye geliyor, 60 tl! garibim emektar çiftçi o 4-5 lirayı da işçiye budamaya toplamaya harcıyor, eline 3 kuruş kalırsa ne ala. işte o çiftçi ile bizim aramızda bir kaç stokçu forsatçı p...venk var. aynısı antep fıstığında da var. üretici aç, sefil, aracı kazandıkça kazanıyor. kazandıkça doymuyor. depoları var. ......birlik kuruluşu aracılığıyla çiftçiden toplayıp stokluyorlar. azar azar, piyasa fiyatını düşürmeyecek şekilde piyasaya sürüyorlar. depoda bişey de olmuyor, 2-3 sene dayanır. antep fıstığı 55 tl, toz fıstık 90 tl. baklavalık boz iç fıstık 150 tl. Allah tez zamanda bunların canlarını alsın diyeceğim, olmayacak. Allah bunları bildiği gibi yapsın.
neyse, güzel güzel yiyin.
emin ol işlerin nasıl yürüdüğünü çok iyi biliyorum. bizim fıstık üreticisinin, fıstığını malum birlik kuruluşuna satmaktan başka çaresi yok. fındıkçı da aynı şeyi yaşıyor. götürüyor mahsülünü, eğer fıstığını resmi yollarla kooperatife satmak isterse, en kaliteli mahsüle dahi üçüncü sınıf rapor veriyor eksper. böylece 5 liralık fıstığı 2 liraya satmak zorunda kalıyor. ama kooperatif üyesine gayrı resmi yolla satarsa,mahsülüne birinci sınıf mahsül raporu alıp, 5 liralık fıstığını bu defa 4 liraya vermek zorunda kalıyor. yönetim kurulu üyesi de bu yolla topladığı binlerce ton mahsülü, kendi üyesi olduğu kooperatife 5 liraya satıyor. tabi deporlarında saklamak suretiyle. sence bu 50-60 lira fiyatlar normal mi? tarladan 4-5 liraya çıkan mahsül, evet işlemlerden geçiyor, lakin altın kaplamayla gelmiyor soframıza. biz fındıkta fıstıkta dünya birincisiyiz. dünya fındık üretiminin yüzde 80i ülkemizden karşılanıyor. ama bu fiyatlarla, bu açlık sınırı ile kaç tane insanımız fındık yiyebilir?Yaver bey işler sandığınız gibi ilerlemıyor emın olabilirsiniz. Çiftçi her zaman ağlar bunu unutmayın, artı mahsülleri vermek zorunda degıl satabiliyorsa kendısı satsın bakalım nasıl becericek. Fındık fıstık öyle tarladan cıktıgı gibi malesef sofralarımıza gelmıyor kaç elden geçirilip hazır hale getiriliyor fiyatlar pahalı olabılır ama acınıcak kadarda kötü değil. Alan razı veren razı..
fındık deyince benim şarteller atıyor. fındık taban fiyatı geçen sene 4.5 lira idi. bu sene ne kadar bilmiyorum ama, 5-6 liradan fazla olduğunu sanmıyorum. o fındık bir kaç elden geçtikten sonra kuruyemişçiye geliyor, 60 tl! garibim emektar çiftçi o 4-5 lirayı da işçiye budamaya toplamaya harcıyor, eline 3 kuruş kalırsa ne ala. işte o çiftçi ile bizim aramızda bir kaç stokçu forsatçı p...venk var. aynısı antep fıstığında da var. üretici aç, sefil, aracı kazandıkça kazanıyor. kazandıkça doymuyor. depoları var. ......birlik kuruluşu aracılığıyla çiftçiden toplayıp stokluyorlar. azar azar, piyasa fiyatını düşürmeyecek şekilde piyasaya sürüyorlar. depoda bişey de olmuyor, 2-3 sene dayanır. antep fıstığı 55 tl, toz fıstık 90 tl. baklavalık boz iç fıstık 150 tl. Allah tez zamanda bunların canlarını alsın diyeceğim, olmayacak. Allah bunları bildiği gibi yapsın.
neyse, güzel güzel yiyin.