%1 yağlı peynir olmaz ki...
- %1 yağlı peynir neden olmaz?
- Olmaması için bir sebep mi var?
- Yoksa piyasa da olmadığı için mi olamaz kanısına varıyoruz?
- Piyasa da yoksa demek ki yapılamıyor gibi bir anlam mı çıkarmalıyız?
Bir önce ki mesajımda da belirttiğim gibi ben beyaz peynir'i hiç sevmem!
Ancak çok yararlıdır ve kesinlikle tüketilmesi gerekir.
Konuya çok uzağım (yoğurt olsaydı 2 sayfa bilgi yazardım

) ancak yine de sizin için bir kaç detay vermek isterim.
Bildiğim kadarıyla
(halen üretiliyorsa) Pınar'ın üçgen light peyaz peyniri'nin bir porsiyonu
%1.5 yağ oranına sahiptir. Sabah kahvaltısında da ancak 1 porsiyon tüketebilirsiniz. 2 porsiyon tüketmeniz durumunda bile % 3 hayvansal yağ almış olursunuz ki bu oran yine oldukça düşüktür.
Türkiye'de de satılmakta olan İtalyan'ların ünlü peyniri
Ricotta (İtalyan tipi lor) yaklaşık
% 4 yağ oranı içerir. Hem hafif, hem de leziz olması ile ünlüdür. Orijinali satıldığı gibi
(pahalıdır) Türkiye'de de üretilmektedir.
(İnanılmaz ucuz ve çok lezzetlidir. Peynir altı suyundan üretilir.) Her üretilen Ricotta düşük yağ oranına sahip değildir. İyi araştırmak gerekir.
Sütaş bildiğim kadarıyla tat oranını korumak için %1 yağlı peynir/yoğurt üretmemektedir. Geçmişte bu yönde bir bilgi edinmiştim. Tad'ı korumak için % 67 daha az yağlı peynir üretiyor.
(% 7 yağ oranına sahip.) Bir önce ki mesajım da light olan ürünün link'ini vemiştim. Dolayısıyla Sütaş'da %1 yağlı ürün aramayın ama duyumlarıma göre üretimine başlayacakmış lakin
%1 yağlı ürünler pazarı gittikçe genişlemektedir.
Pınar ve Sütaş'ın %1 yağlı beyaz peynir üretmemesi,
üretilemediğinden değil tad yapısı büyük ölçüde kayba uğradığından dolayıdır. Yoksa %1 yağlı beyaz peynir elbette ki üretilebilir ama tad'ı büyük ölçüde yağ yapısı belirlediği için ortaya tad açısından hoş bir ürün çıkmaz.
(Protein yapısı değişmez.)
Kaanlar'ın Lor Peynir'i
% 2 yağ oranına sahiptir. Yine Kaanlar'ın böreklik peynir'i
% 2 yağ oranına sahiptir ve oldukça lezzetlidir. Piyasada ararsanız bulabilirsiniz.
Tahsildaroğlu'nun Light beyaz peynir'i de yanlış hatırlamıyorsam oldukça düşük yağ oranına sahip. Ülker'de İçim markası altında light peynirler üretiyor, incelemek gerekir.
Sonuç olarak;
Piyasa da aranıldığı takdirde oldukça düşük yağ oranına sahip peynir çeşitleri bulabilmek mümkündür, ancak
"olmaz" demek farklı bir olaydır.