Split vs FullBody (bu konuya son)

Bro split denip yerden yere vurulan programı bu işi gerçekten yapan tüm vücud geliştiriciler uygularken ve hiçbirinin full bodyle bi halt olmaz diye söylemi varken biz neden bunu tartışıyoruz ?


Bir doktor ve aynı zamanda bu spora gönül vermiş biri olarak bu tartışmanın sebeplerini ve sonuçlarını paylaşmak istiyorum . Bu yazının tamamını okumadan önyargılı olmayın , aradığınız cevapları diğer satırlarda bulacaksınız .


Öncelikle insanlar kendilerini diğerlerinden daha akıllı sanmayı çok sever . Bakın gençler , bu işle gerçekten uğraşan ^^bodycilerin^^ hiçbiri aptal değil ve inanının sizden daha çok gelişmek istedikleri de kesin . Hayal edemeyeceğiniz kadar şeyi yada sadece sizin düşündüğünüz sandığınız her şeyi o adamlar yıllardır deniyor ve her türlü antreman programının kendilerine ne getirdiğini çok çok iyi biliyorlar .


Peki sizin bahaneniz ne ? Full body daha iyidir derken bunun gerçekten rasyonel olmayan ^ bilimsel olarak adlandırılan ^ çalışmalarla mı savunuyorsunuz , Emin olun , bilimi gerçekten savunup araştırsanız splitin daha iyi olduğuna dair sayılamayacak kadar kaynak bulurdunuz . Vücud geliştirmecilerin onlarca doktoru antrenörü ve akıl alamayacağınız kadar tecrübeleri var , sizce bu adamlarla çalışan bilim adamları sizin sunduğunuz araştırmalardan habersiz mi ?


İnsanların bir diğer bahanesi neymiş efendim onlar ilaç kullanıyormuş , onlar ileri seviyeymiş bizim için full body daha iyiymiş . Şunu anlamakta fayda var hipertrofi mekanizması doğal sporcularda farklı değil . Bir doktor olarak söylüyorum bunu , steroitler bu işi fantastik derecede hızlandırıyor ve nasıl çalıştığına dair mekanizmaları gayet kolay araştırabilirsiniz , ama bu demek değil ki kas gelişim mekanizması da değişiyor , Hayır tam tersine bu olayı sadece hızlandırıyor ve bu mantıkla o adamların bizden çok daha sık çalışması gerekir , çünkü testesteron her şeyi kasa gönderiyor protein sentezini arttırıyor ve yenilenme ve üretim süreci çok hızlanıyor , o zaman çok daha fazla aralıklarla çalışmaya imkan veriyor , sizin sandığınız gibi daha az çalışmalarına değil !


Ki bu adamlar bile bir kas grubunu haftada sadece bir kere ( en fazla 2 kere) çalışırken biz neden 3 kere çalışmamız gerektiğini söylüyoruz ? Bu tamamen saçmalık ! Biz değil onlar daha fazla çalışabilir !


Zaten bir gününüzü adam gibi verip sadece örneğin göğüs çalıştığınızda ve tekrar söylüyorum bunu gerçekten sağlam bir şekilde yaptığınızda en az 3 gün o kası tekrar çalıştırmak istemeyeceksiniz , çalıştıranız bile istediğiniz verimde olmayacaktır . Peki ya ben daha az yorarım ama 2 günde bir çalışırım mı diyosunuz , bu sizin koordinasyon ve kondisyonunuz açısından daha iyi olcaktır ama kas gelişimi açısından daha iyi kesinlikle DEĞİL , peki ya full bodyle hiç mi gelişmezsin, tabii ki gelişirsin ama daha iyisi var ! Eğer kaslarınızı [ büyütmek ] istiyorsanız kesinlikle yoğunluk önemli ! Daha sık çalışarak değil daha ağır çalışarak kas geliştirebilirsiniz . O yoğunluğu gerçekten kas hücrelerinin hissetmesi gerekli ! Bunu 2 hareketle yapmanız mümkün değil , gerçekten bir stres yaratmadan o kaslar kendini büyütmez , hipertrofi mekanizması budur , bilim istiyorsanız açıp bi fizyoloji yada patoloji kitabı okuyun ve bu olayın tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışın .


Protein sentezinin 48 saat içinde bitiyo oluşu sizin 2 günde bir aynı bölgeyi çalışmanız gerektiği anlamına gelmiyor ! Bu adeta 45 dkdan sonra antremanı bırakmalıyız , daha fazlası kortizol salınımı yapıyo , gelişemezsin ^^ demek kadar saçma ! İnsanlar bir şeyler bildiğini sanıyor ama hep kalıp şeyler bi kere o anki kortizol salınımı anlık bi salgıdır ve sizi asla geliştirmeyecek kadar kronik bir sebep olamaz ! Ve bu yaptığınız antremanın şiddetine göre değişir bunu belli kalıpları sokmak gerçekten saçmalık ! Tıpkı bu örnekteki gibi protein sentezi 48 saat demek de saçmalık ! Herkes aynı antremanı yapmıyor , bu kişiden kişiye beslenmesine ilaç kullanımına verdiği yoğunluğa göre değişir. Kaslarda oluşan bir metabolik stres var ve ayrıca her şey protein sentezi de değil ! Toparlanma süreci protein senteziyle doğru orantılı ama bu süreç daha uzun bir süreç . Gelecek antremanda kasın kendini toparlayıp daha ağır kaldırabilmeniz ve daha büyük bir kasa sahip olmanız için protein sentezinden daha fazla bir zamana ihtiyacınız var ! Tekrar söylüyorum o zaman daha az yoğunluk yükleyip metabolik stresi azaltıp toparlanmayı kolaylaştıralım diye düşünceksiniz , HAYIR! O zaman da kasa büyümek için verdiğiniz sebebi geri almış olcaksınız , Bunun ayarı çok önemli !


Lütfen ben DOĞAL sporcuyum deyip kendinizi full bodyle sınırlamayın ! Bu hiç gerçekçi bir bahane değil . DELİ gibi araştırma yapın ve deneyin ! Sadece araştırdıklarınıza da güvenmeyin , peki tamam ,yıllardır süre gelen sayısız vücud geliştirmeciyi de dinlemeyin , her şeyi bi yana bırakın ve deneyin , inanın bu sporda denemeden hiçbir şeye inanmak mümkün değil , ben kendi adıma söylüyüm eminim herkes de böyledir daha hızlı gelişmek istiyoruz ve bunun için deneme yanılma yöntemine gidiyoruz ama benim o kadar denemelerim sonucunda her zaman doğru olanın sıradan olduğunu gördüm , o dalga geçilen tek bölge programlarından çok daha fazla verim aldığımı gördüm , Bu işin bilimini de tecrübesini de yıllardır yaşayan insanlar var , güvenmeseniz bile saygı duyun ve dediklerini denemekten ÇEKİNMEYİN !


Ve şunu söylemeden geçemicem , beslenmenin ne kadar önemli olduğunu unutmamak lazım , herkes bi oran verir yüzde yetmiş beslenme yüzde 30 antreman falan bazıları yüzde 90 der bazıları yüzde 50 bunun bi önemi yok , önemli olan önemli şeyin beslenme olduğunu bilmek ! Antreman programlarından daha çok üstüne düşmeniz gereken şey tamamen bu !


Koordinasyon kazanmak , hareketleri öğrenmek veya sırf hobi için zaman geçirmek için veya az zamanın olduğunu için full body yapabilirsin ve kesinlikle işe yarar , bu şekilde de iyi vücud yapılabilir !!! Ama daha iyisi varken LÜTFEN full body daha iyi deyip bütün bilim ve bb camiasına saygısızlık yapmayın !


Önyargısız bir şekilde istediğinizi deneyin ve boş tartışmalara girmeden YEMEK YEMEYE ODAKLANIN !
 
Bilimsel araştırmalar bir tarafa, kendi deneyimlerimden yola çıkarsam da full-body çok daha iyi gelişim sağlıyor.
Sağda solda split savunan insanların en kısa sürede steroid peşinde koşmaları da Allah'ın bir takdiri herhalde. Doğal bir sporcuyum, sporun yanında uğraştığım birçok iş var. Haftada 3 günümü ayırıp, muazzam güç-hacim gelişimi elde edebiliyorum. İsteyen de kendini deldirebilir.
Hocamıza da myofibriler ve sarkoplazmik hipertrofi terimlerini araştırmasını tavsiye ediyorum. Ganong iyidir.
Hadi eyvallah.

Not: Bir doktorun bu kadar kötü dilimizi kullanmasına da üzüldüm. Gerçi hocalarımızın çoğunun aşağı kalır yanı yok ya, neyse.
 
Bilimsel araştırmalar bir tarafa, kendi deneyimlerimden yola çıkarsam da full-body çok daha iyi gelişim sağlıyor.
Sağda solda split savunan insanların en kısa sürede steroid peşinde koşmaları da Allah'ın bir takdiri herhalde. Doğal bir sporcuyum, sporun yanında uğraştığım birçok iş var. Haftada 3 günümü ayırıp, muazzam güç-hacim gelişimi elde edebiliyorum. İsteyen de kendini deldirebilir.
Hocamıza da myofibriler ve sarkoplazmik hipertrofi terimlerini araştırmasını tavsiye ediyorum. Ganong iyidir.
Hadi eyvallah.

Not: Bir doktorun bu kadar kötü dilimizi kullanmasına da üzüldüm. Gerçi hocalarımızın çoğunun aşağı kalır yanı yok ya, neyse.
Split şeklinde çalışmak için ilaç kullanmana gerek yok dostum ! Söylediğim her şey doğal sporcular içindi zaten . Nasıl bir algıyla bu yazıyı okuduğunu merak ettim . Burdan böyle bir çıkarım yapmış olman üzücü , tamamını okumamış olduğun çok belli . umarım önyargılarını kırıp gülünç yorumlar yapmayı bırakırsın :)
 
Doktor bey fullbody yapamiyorsunuz sanırım:) herkesin harcı değildir çünkü adami pert eder. Yada yaparken başınıza kötü birsey geldi. Yoksa bir insan bu kadar detayli yazacak kadar ( detayli ama hicbirsey anlatmayan boş) düşman niye kesilir bir olaya :) şaşırdım. Bu arada fullbody adamdır.
 
Nerede okuduğumu hatırlamıyorum şuan ama bir röportaj vardı, muhabir uzmana vücut geliştirme ile ilgili bir şehir efsanesi sorunca adam su cevabı vermiş tabi esprili bir şekilde "bu tarz şeylere inandıklarına göre bu vücut geliştirme ile uğraşanların kasları hipertrofiye uğradıkça, beyinlerinde atrofi görülüyor"

Bu kadar uzun yazıp, hiç birşey anlatmama konusundaki başarın için teşekkürler doktor. Yazamadığın neden-sonuçlar sayesinde bro split kavramına bakış açım değişmedi. Hani şu yazı benim gözümde "kaynımda da var çekme yapıyor" cümlesinin ötesinde değil... Ciddi cevap yazmak isterdim ama enerjimi daha verimli kullanmayı tercih ediyorum.


Moto G (4) cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Enteresan bir başlık ve içerik olmuş :) Neyse, kendi yorumumu yapıp uzaklaşayım;

1) Split antrenmanlar ile herkes gelişir, full body ise sadece gerçekten yapmasını bilenler. Şöyle bir örnek vereyim, Chest Press makinesinin başına oturun, normalde kaldıracağınız bir ağırlığın %50-60 kadarını takın ve 10-15 set x10-12 tekrar aralığı ile çalışın... Üstüne de gidin 5-6 set fly yapın... Çalışmasını en bilmeyen amatör bir kişi bile göğüs kasının gelişmesi için ona gerekli hasarı vermeyi başaracaktır çok net. Ancak full body öyle değildir. Belki sadece 3-4 set Bench Press yapacaksın, haliyle yapabildiğinin en iyisini yapman gerekiyor ki antrenman verimli geçsin. Haliyle full body antrenmanlarından gerçekten verim almak istiyorsanız gym'de ne yaptığını bilen bir "deli" gibi çalışmanız gerekir. Fark da buradan doğar, becerebilenler her daim daha iyi sonuç alırlar.

2) Yoğunluk ve sıklık kas gelişiminde önemli iki unsurdur. Sadece yoğunluğa ya da sadece sıklığa önem vermek muhakkak gelişimi sekteye uğratacaktır. Bundan dolayı zaten sadece "bro split" ya da sadece "full body" yapmak manasız. Zaten düzgün bir programlada bana soracak olursanız kişinin yeri geldiğinde yoğunluğa, yeri geldiğinde sıklığa önem verdiği bir antrenman düzeni olmalıdır. Örneğin 3 ay full body yaptıktan sonra 1-2 ay push-pull tarzı bir split model, sonra tekrar full body gibi...

3) Sadece 8-12 tekrar aralığında çalışmak da verimsizdir. Çünkü kaslarımız hızlı kasılan ve yavaş kasılan fiberlerden oluşur. Yeri geldiğinde 3-5 tekrar, yeri geldiğinde 8-15, hatta 20-25 tekrar sayıları bile görülmelidir. Örneğin sadece ağır kilolar ile Shoulder Press hareketleri optimum gelişimi sağlamaz çünkü omzumuzda yavaş kasılan kas fiberleri bir hayli yoğunluktadır. Bundan dolayı düşük kilolarla 15-20 tekrar aralığında Lateral Raise gibi izole hareketlerde hipertrofi anlamında etki sağlar. Ancak bunları bir programa yedirmek doğru olandır. Yine doğru kurgulanmış bir antrenman programı buna göredir. Örneğin 2-3 ay boyunca 4-6 set 5-6 tekrar aralığında güç odaklı bir full body antrenmanı yapıp, ardından 2-3 ay boyunca da 3-4x8-15 set ve tekrar aralığı bulunan bir split antrenman modeli uygulamak buna bir örnek verilebilir.

4) Kişinin spora bakış açısı ve tatmin olma duygusu da çok önemli. Yıllarca hardcore amerikan futbolu oynamış birisi olarak ne zaman heveslenerek split antrenmanlara yönelsem de maalesef tatmin olamıyorum ve kendimi yine full body veya ona yakın antrenmanlar yaparken buluyorum. Salona gidip 30-60 dk sadece göğüs ya da kol, ya da sadece omuz çalışmak bana zulüm gibi geliyor. Çünkü yorulmuyorum, pek fazla terlemiyorum, tek olan şey o kas grubunda deli gibi bir pump ve bu bana yetmiyor. Ancak 40-45 dk'lık full body antrenmanım bittiğinde salondan çıktığımda kendimi gerçekten sersemlemiş hissediyorum ve bu bana müthiş bir keyif veriyor.

5) Çok beğendiğim split antrenmanlar mevcut. Örneğin zıt kas gruplarının çalıştırıldığı split modeller, birinci gün Göğüs Sırt, ikinci gün Bacak Karın, üçüncü gün Omuz ve kol, ardından 1-2 gün off verip tekrar baştan başlıyorsunuz. Bana göre on numara bir split antrenman modeli, veya Upper Lower body, bunların hepsi birer split modeli. Haliyle splitler işe yaramıyor demek biraz aptallık olur. Ancak bro split dediğimiz model gerçekten biraz "tembel" işi. Ha eğer diyorsanız ki, spor salonuna haftada 4-5 gün gidebilirim ancak işim, okulum gereği vs salonda çok fazla kalamıyorum, pek vaktim yok, veya antrenmanda bir süre sonra çok sıkılıyorum, 20-30 dk içinde bitsin istiyorum, evet o zaman tek bölge sistemi tam size göre. Çünkü tek bölge dediğiniz antrenman da en fazla bu kadar sürer zaten. Kalkıp 1.5 saat boyunca göğüs antrenmanı yapıyorsanız bilin ki siz antrenman falan yapmıyorsunuz demektir. Çünkü hakiki bir göğüs antrenmanı taş çatlasın 30 dakika sürer.
 
Önce bu sporu hobi olarak mı yapıyorsunuz yoksa ciddi hedefleriniz mi var buna karar verin.
-Karar verdikten sonra karşı görüşteki insanların da düşüncelerine saygı duyun
-Saygı çerçevesi içinde bu sporun gerçeklerini öğrenin,anlayın
-profesyonelseniz,profesyonel olmak istiyorsanız bölgesel çalışırsınız
-bu sporu hobi olarak yapıyorsanız haftada 3-4 gün bu spora vakit ayırabiliyorsanız tüm vücut çalışırsınız.
-bütün konular her zaman tartışmaya açıktır ama Amerikayı bir daha keşfetmeye gerek yoktur
 
Back
Yukarı