Özellikle benim araştırmamda Ortoreksiya Nervoza'lı bireylerın ortaya çıkarılması planlandı.
Kısaca "Sağlıklı Beslenme Takıntısı" adı altında bir yeme bozukluğudur...
Anketiniz umarım beklediği ilgiyi görür.
Ben pek anket doldurmayı sevmediğim için inceleyemedim. Kusura bakmayın!
Anketinizin "
Yüksek Lisans Tezi" için olduğunu belirtmişsiniz çok güzel ancak "
Ortoreksiya Nervoza" tanımlamasının
psikiyatri biliminde yeri olmadığını belirtmek isterim.
"
Orthorexia Nervosa (Ortoreksiya Nervoza)" Amerikalı doktor
Steven Bratman tarafından 1997 yılında "
kendi kafasına göre icad ettiği" bir kelimedir! Kelime Yunan'ca dan gelir. Kelimenin başı olan "
Ortho" Yunanca'da "
ορθό" şeklinde yazılır ve Türkçe'si "
doğru" anlamındadır.
Orexia ise "
όρεξις" şeklinde yazılır fakat asıl "
όρεξη" (Türkçe'si iştah) kelimesinin sonuna takı getirilerek "Orexia-όρεξις" kelimesinden türetilmiştir. Ve ortaya Yunanca'da "
doğru iştah" anlamına gelen "
Orthorexia" kelimesi çıkmıştır.
Niye bu kadar detaylı belirttim;
Bu Amerikalı doktor "Orthorexia Nervosa"yı icad ettikten sonra bunun 2001'de kitabını da yazmıştır ve Amazon.com'dan satışa çıkarmıştır!
"Orthorexia Nervosa"
Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından "ruhsal bir bozukluk" olarak kabul edilmez. Bir tanımlama aracı olarak kullanılmaz! Türkiye'de de bir "teşhis kriteri" olarak yer almaz çünkü tüm "takıntı" hastalıkları dünya genelinde
OBS (Obsesif Kompulsif Bozukluk) olarak tanımlanır. Bunun da alt dalları vardır. Genel çatı OBS'dir.
Kısaca tıp'da "Orthorexia Nervosa" bir hastalık adı değildir. Bu Dr. Steven Bratman tarafından üretilmiş bir kelimedir ve psikiyatri'de teşhis amacıyla kullanılmamaktadır. Evet kişilerde "sağlıklı beslenme"
bir takıntı haline gelebilir ama bu "duruma göre" OBS altında tanımlanır.
Dolayısıyla her bir takıntı için Yunanca fiyakalı kelimler türetebiliriz. Bunun kitabını yazıp Amazon.com'da bestseller olmasını bekleyebiliriz!
Dr. Steven Bratman bir "yeme bozukluğu uzmanı" değildir ve bunu kendisi de belirtmektedir.
Sonuç olarak;
Anketinizin çıkış noktası doğru olmakla birlikte onu oturttuğunuz zemin (ruhsal tanımlama) genel-kabul görmeyen bir terimdir.
Sizin açınızdan yararlı olacağını düşündüğüm için bu kadar detaylı belirttim.
Başarılar dilerim...
Kaynaklar :
Amazon (Orthorexia Nervosa)
Orthorexia Nervosa (Info)
Orthorexia Nervosa (Official Page)
OBS (OCP)
Dr. Steven Bratman
.
.