Bence sıvı yoksa ( o da nasıl olacaksa?) cezerye, lokum, çikolota vb katı gıdalar hiç bişey yiyip içmemekten iyidir. Ama cezeryeyi bulan adam herhalde bulması daha kolay yüksek glisemik indeksli sıvıları da bulur
Ben antrenman sonrasında meyve suyuyla wheyi almama taraftarı olmaya başladım. Sıvımızı (üzüm suyu, pekmez, bal,şekerli su artık neyse..) antrenman biter bitmez alıp bundan 10 dakka kadar sonra suyla karıştırılan whey alma taraftarıyım. Bu yanlış olabilir, yine meyve suyuyla içmek daha doğru olabilir. Ama son zamanlarda ikisinin farklı olduğunu, aynı anda almak yerine biraz ara vermenin daha uygun olabileceğini sezmeye başladım, sezgi işte. Kimseye birşey önermiyorum ama, bu konuda beni mutmain edecek net araştırmalar okuyana kadar, bu sezgiye uygun davranacağım.
Şu glisemik indeks hakkında da bir iki soru sormadan geçemeyeceğim.
Pirincin glisemik yükü 70'ymiş, yani yüksek. Tabii ki glikoz dekstroz gibi değil ama yüksek. Glisemik indeks bir gıdanın (içerisindeki karbonhidratın) kan şekerini yükseltme hızıdır, yanlış mı biliyorum ? Tabii ki yanlış değil, doğrusunu biliyoruz çok şükür.
Şimdi Beyaz pirinçin glisemik indeksi yüksek sayılır, glisemik yükü de D.Wolf'un dediği gibi çok düşük değildir. Eğer beyaz pirincin glisemik yükü çok düşükse, neyin glisemik yükü yüksektir bana sayabilir misiniz ? Eğer beyaz pirincin glisemik yükü düşükse, beyaz ekmeğin, beyaz unla yapılan pastaların, böreklerinde glisemik yükü düşük dememiz gerekirdi.
Önce bilmeniz gereken şey glisemik indeks değerlerindeki küçük sayısal oynamaların büyük farklar yarattığı, yani glisemik indeksin 50 olmasıyla 70 olması arasında, 70 olmasıyla 85 olması arasında sayıların gösterdiğinden daha büyük bir etki farkı var.
Glisemik yük konusunda da örneğin geçmişte bir havuç başlığı vardı forumda, orada havucun glisemik yükünün düşük olduğundan bahsediliyordu, hatta yanılmıyorsam o yazıyı ben yollamıştım. O yazıda havuçtaki karbonhidrat miktarı oldukça az olduğu için glisemik indeksi yüksek olmasına rağmen glisemik yükü düşük çıktığından, glisemik indeksinin yüksek olmasının önemli olmadığını yazmıştım.
Peki soruyorum, 100 gram havuçta ne kadar karbonhidrat vardır, 100 gram pirinçte ne kadar ?
Pirincin glisemik yükü düşük müdür ?
Şimdi bu sorulara yanıt beklerken birazını da ben yanıtlayayım ki kafalar karışmasın. Pirincin glisemik yükü düşük değildir, yüksek bile sayılabilir ama bu antrenman sonrası bizim aradığımız kadar yüksek değil.