Bonatschi güzel yazın için ayrı bir mesaj yazmak istedim, yaşayan bilir derler, sende yaşamış, sevdiğin spordan ayrı kalmışsın ama kas hafızası dediğin gibi bu sporun en güzel nimetlerinden birisi ve işi bilen olarak salona dönmek, verimli olmak ayrı bir güzellik.
Uzaklara gitmeye gerek yok, bende yıllardır gym'e gidemedim, ve kendimi bildim bileli haftada 6 gün çalıştığım işlerim oldu, ancak 3 hafta önce eşiminde desteği ile gym'e başladım, tecrübenin ne olduğunu her gün yaşıyorum, daha salona yürürken o gün kü idmanımı şekillendiriyorum, enerji seviyemi, ruh halimi dikkate alıyorum, kullanacağım kiloları ve setleri belirliyorum.
Yıllardan beri bu sporu çok iyi biliyorum ancak eskiden bu bilincim yoktu, kendi vücudumu dinlemeyi çok yeni öğrenebiliyorum, mesela ben sağlam yapılı, çok zor hastalanan birisiyim, ancak sinir sistemim aşırı hassas, bir süre ağır kiloyla sorunum olduğunu sandım ancak şimdi anlıyorum ki, benim sorunum kendimi zorladığım set sayısının kas grubu başına 3'ü geçmesiyle oluşuyor.
Herkes farklıdır, kimisinin eklemleri hassastır, kimisinin bünyesi, kimisinin benim gibi sinir sistemi, bunları bilmek yıllar alır, ancak bilince insanın verimi çok artar.
Ben 1 seneden uzun süredir yardımlı barfiks ve dips makinesi olan bir salonda idman yapma hayali kuruyordum, çünkü bana iyi geleceğini biliyordum, şimdi öyle iştahla çalışıyorum ki.
Acıkmakta iyidir yani.
Bu şey gibi, yaşadığın şehir ya da ülkeden uzaklaşıp, ona dışarıdan bakıp düşünmek, gözlemllemek ve sonra çok daha bilinçli ve iştahlı dönmek gibi.
Herşey tutumumuzda değişiyor bence, son olarak nacizane bir öneri olarak, çok sevdiğim bir zihin jimnastiği yap,kendi kendine, yapabileceğim sadece 3-5 ya da 2 hareket olsa hangileri olurdu diye sor.
Bunlara cevap bul ve kısıtlı zamanında bunları yap.
Çok faydalı bir sorudur bu bence, Curl yapmak olmaz eminim cevaplarından birisi.
Örnek olarak ben olsam;
Push Press (dizleri kırıp hızla dikilerek yapılan, çok ağır girmeyi sağlayan omuz press çeşidi)
Upright Row
Dumbbell Rowing
Hammer Curl
Dummbbell Extension
Şınav
Zıplamalı Squat seçerdim.
Yani en ağır girebileceğim, şekil değil, kütleye yönelik hareketler.
Sende kütle adamısın, ufak biri olsan tam tersine kalite hareketleri önerebilirdim ama bende sende az set ama ağır kilo ile kütle korumaya yönel, zaten kalorileri de azaltabilirsen, şaşıracaksın ama bu ara dönemde çok define bile olabilirsin.
Proteini dert etme bence, günde 100 gram bile alsan (gerçi sen 1.90'sın 120 diyelim) idmanla birlikte kütle kaybetmeyeceğine inanıyorum, protein alacam diye yağlanma aman, amacın kas eklemek değil kas korumak, kilo başına 2.2 gram olayını falan unut