Sen istedigin hareketi secebilirsin mesela omuz icin 5 tekrara push press 8 e shoulder press 12 e lateral koyabilirsinteşekkürler. bir de program hakkında yorum alabilirsem iyi olur. birinci sayfadaki örnek programda dediğim gibi omuz hareketleri 5x5 4x8 karın hareketleri de aynı şekilde. bu kadar az tekrar olması normal mi bu kas gruplarında? omuz için yüksek tekrar yapmak gerekmez mi?
yanlis anlama ama gogusden sonra tricepsden sirttan sonrada bicepsden verim alamazsin eger yeteri kadar agir giriyorsanMerhabalar.
Ben niyeyse bu programdan istediğim gerilimi alamadım. Bazı noktalarda hacim küçüldü hatta. Normalde daha uzun süre test etmek gerek kesin sonuç için ancak devm ettirmemeye karar verdim.
Standart olarak:
pazartesi: göğüs - triceps
Çarşamba: bacak - omuz
Cuma: sırt - biceps
bu 3 gün çerçevesinde de antreman sonlarına karın ekleyerek devam ediyorum.
Büyük kas gruplarına hitap eden hareketlerde genelde 10-8-8-6-6-1 ağırlık artırmalı setler uyguluyorum. Küçük kas grupları için olanlarda ise (triceps gibi) sabit ağırlıklarla 10 X 3 set yapıyorum.
Saygılarımla.
boyumu es geçmişim boy 1.77ben 10aydır bu sporla ugrasıyorum sadece ilk basladıgımda fullbody program verdiler , geri kalan zamanda split programla calıstım bir süredirde oldugum yerde sayıyorum gibi geliyor . Tabi arayış içine girdim ve bu konuya denk geldim . Bana upper/lower sistem gayet mantıklı geldi . Amacım hacim/güç ve güzel görünümlü bir vücut . Bana örnek bir program yazabilirseniz sevinirim . yaşım 20 70kg yim .
Hocam cevabın için teşekkür ederim merak ettigim bir diğer konuysa programda farklı günlerde aynı bölge icin farklı hareketler belirlenmis veya bazen es geçilmiş. Örnegin 1.gün squat var 3.gün bacak hareketi yok gibi . O günde squat yapssak bunun bi eksisi olur mu yani kısacası söyle diyeyim. Haftanın 3 günü her bölge icin 1er hareketi kafama göre koysam bunun bi sakıncası olur mu ? Ve sıralamada bölge sıralamamız ne olmalı ? İlginiz için tekrar tesekkür ediyorumSürekli aynı set aralığında çalışmak kasların programa kolay adapte olmasına sebep olacağından alacağın verim düşer. Lakin 3x8 , piramit sistem veyahut herhangi bir başka sistemi hafta içine yayarak çalışırsan kaslar sürekli farklı set ve tekrarlar ile uyarılacağı için antrenmana daha çabuk tepki verirler , toparlanma süreleri azalır ve bu da son derece yararlı bir durumdur. Pazartesi cuma aynı set -tekrar sistemini uygulayabilirsin , çarşamba da farklı bir sistem benimsersen gayet yeterli olacaktir. Deadlif muadili olmayan bir hareket ancak yapmazsan açıkçası çok bir şey kaybetmezsin ve acaba bugün kendimi sakatlayacak mıyım diye düşünmene gerek kalmaz ve kafan rahat olur. Yine de bel kalça arka bacak bölgesi için ters mekik yani hyperextension yapabilirsin
Full body de amaç izole hareketleri olabildiğince azaltıp büyük hareketlere odaklanarak kas kütlesinde ciddi bir artış yakalamaktır. Split programlar dediğimiz ayrı ayrı çalışma stilinde iste genellikle her bölge için en az 3-4 hareket uygulanır ve olabildiğince izole harekete yer verilir çünkü kasın tam anlamıyla her açıdan çalışılması hedeflenir . Diğer bir fark ; fullbody de haftanın üç günü tüm vücut çalıştırılırken split programlarda genellikle her kas grubu haftada 1 kez çalıştırılır .
Bizim savunduğumuz şey squat , bench press , barbell row vs. gibi temel ve en önemli hareketlerle ciddi bir kas kütlesi temeli oturtulmadan Split sistemine geçilmemesi gerektiği. Bu temel oluşturma öyle sanılanın aksine 1-6 ay arasında hatta 1-2 yılda bile kolay kolay oturtulacak bir şey değildir. Kasların gelişmiş olması sağlam bir temel atıldığının göstergesi değildir. Spliti fullboyden ayıran nokta aslında budur. Sağlam bir temel inşa etmiş kişilerin yani üst seviyeye ulaşmış kişilerin full-body den elde edebilecekleri fayda bir süre sonra olabildiğince kısıtlanır çünkü hareket sayısı azdır ve artık kasa ekstradan bir şeyler katmak gerekir. Bu noktada da split programlar üstlenmiş olduğu misyonu yerine getirir. Son olarak Full-body programları splite oranla programin içeriğine daha çok kalori yaktırabilir
Söyle bisey düsündüm hocam.Sen bana aklındaki oluşturmak istediğin programi sınırlamadan yaz ben de sana neyi nasıl yaparsan daha faydali olacağını daha açık bir şekilde belirteyim