Tüm Vücut Antrenman Sistemi (Program İskeleti) - Full Body Workout

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan sthammer
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
güncel programlar gvt olsun heavy duty olsun hep kası daha fazla gerilim altında tutmak, kasa daha fazla stres yüklemek üzerine kurulu. gerçekten de bu programları savunan bb dergileri her ne kadar bol keseden sallasalar da bu konuda haklılar yani kasın daha fazla stres altında kalması insan fizyolojisi gereği daha fazla büyümeyi uyarıyor. full body exercise konusunda çekincelerim bu noktada artıyor maalesef :/ kasa devamlı olarak belli miktarda yapılan stres mi yoksa tükeninceye kadar stres yapılıp bir süre dinlendirmek mi ?
bu konuda ne düşünüyorsun steelhammer? aslında fbe ye geçiş düşünüyorum ama okul dolayısıyla 4 hafta on 2 hafta off şeklinde gittiğim için göze de alamıyorum fazla.
Kasa devamlı olarak belli miktarda tükeninceye kadar yapılan stres i tercih ediyorum.. Benim son uyguladigim sistem dave draper in tarzina yakin, buyuk kas gruplarinda cift hareket ve cogunlukla cift set, genelde 2. setlerde tükeniş.. Tukendigim setlerde herhangi bir tekrar prensibi yok.. Tam anlamıyla full body prensiplerine bağlı değilim..

Full body programi sinerjik idman denilen programa cok benziyo..ama fullbody Daha faydali gozukuyor

Gesendet von meinem HTC Desire HD A9191 mit Tapatalk 2

Konuya katkımı bodybuilding.com forumlarında yeni başlayan ve amacı güçten ziyade estetik olanlara en sık önerilen programlardan bir tanesiyle yapayım. Programı kullanmadığımı söyleyeyim ama çok dengeli ve mantıklı gözüküyor, kullananlar da epey memnunlar. Amatör ve birebir olmayan, asıl metindeki anlam karışıklıklarını düzeltmeye çalışan bir çeviri olduğunu baştan söyleyeyim. Derdimi anlatacak kadar çeviririm herhalde :)

“Basit bir başlangıç programı.

Haftada, art arda olmayan 3 gün antrenman yapacaksınız. İlk antrenmanınız ağır antrenman. İkinci antrenmanınız orta antrenman, ağır setler için %10 düşük ağırlık kullanacaksınız. Haftanın final antrenmanı ise hafif antrenman olacak, ağır setler için %20 düşük ağırlık kullanacaksınız.

Her hareket için ağır setlerinizin 1/4'ü ile hafif bir ısınma yapın. Sonra ağır setlerinizin 1/2'si ile orta ağırlıkta bir ısınma yapın. Sonra aynı ağırlığı kullandığınız 2 tane ağır set yapın. Her hareket için bir başlangıç ağırlığı seçin ama hafif başlayın.

Yapacağınız 7 tane egzersiz olacak:

Squat
Bench Press
Bent-Over Row
Barbell Omuz Presses
Stiff-Legged Deadlifts
Barbell Curl
Calf Raise

Programı 5 haftalık döngüler olarak şu şekilde uygulayacaksınız:

İlk hafta 4 seti 8 tekrarla,

İkinci hafta 4 seti 9 tekrarla,

Üçüncü hafta 4 seti 10 tekrarla,

Dördüncü hafta 4 seti 11 tekrarla,

Beşinci hafta 4 seti 12 tekrarla yapın.

Gerekli tekrar sayılarına 5. hafta sonunda erişebildiyseniz kullandığınız ağırlıkları %10 arttırın ve ilk haftadan başlayarak döngüyü tekrar edin. Eğer beşinci hafta sonunda tüm tekrarları çıkartamadıysanız aynı ağırlıklarla dögüyü baştan başlatın. Isınma setleri arasında 1, ağır setler arasında 1.5 dakikadan uzun dinlenme süresine ihtiyaç duymamanız lazım.

Boş günlerde kardio ve karın çalışabilirsiniz."

Bundan sonra sık sorulan sorular bölümü yapmışlar, epey uzun. Aralarından en sık gelebilecek birkaç soruyu ben buradan cevaplayayım. Evet, direkt triceps hareketi yok çünkü bench press ve omuz pressle tricepsler yeni başlayan birisinin ihtiyaç duyacağı kadar çalışıyor. En az 3 dögüyü bitirmeden (5x3, 15 hafta) ekstradan hiçbir hareket eklemeyin.Bundan sonra geri kaldığını düşündüğünüz bölge varsa 1 tane izolasyon egzersizi ekleyebilirsiniz, her döngü için 1 den fazla hareket eklemeyin.5. hafta sonunda bazı hareketlerde tekrarları tamamlayıp bazılarında tamamlayamazsanız tamamladığınız hareketlerde %10 artışla başa dönün, diğerlerinde aynı ağırlıkla. Ve evet, 12 yerine 11 tekrar yaptığınız egzersiz için de artış yapmadan, aynı ağırlıklarla döngüyü tekrar başlatın.

Başlangıç ağırlıklarının nasıl seçileceği sorusu gelecektir, açıklayayım. 10Rm (10 rep max,10 tekrarda kullanılabilen en yüksek ağırlık) değerini bulmanız lazım. Bir günü buna ayırın. Her hareket için 5 tekrarın üzerinde, 15 tekrarın altında yapabileceğinizi düşündüğünüz bir ağırlıkla çalışarak en yüksek kaç tekrar yapabileceğinizi bulmanız lazım. Sonra da burada kullandığınız ağırlık ve tekrar sayısını şurada yerlerine koymalısınız: 1 Rep Max Calculator, 5 Rep Max Calculator, 10 RM, 15 RM Calculator Birimin lbs olması şaşırtmasın, siz kg olarak yazın, sonuç değişmez. Max weight yazan yere kullandığınız ağırlığı, yandaki kutuya da çıkarttığınız tekrar sayısını girip calculate'e bastığınızda aşağıda, “Your 10-rep max is” yazan yerde çıkan değer, ağır setlerde kullanacağınız ağırlıktır. Isınma setlerinde, orta ve hafif günlerde kullanacağınız ağırlığı bundan yola çıkarak hesaplayacaksınız.
doxux, hafta içindeki idmanlarda ağırlık düşürmenin hikmeti nedir ?

Arkadaslar benim nasil bir antreman uygulamam lazim ? Sorunum şu gogus kaslarim bi acaip sag ve sol boy farki var ama benim sorunum kaslarin sekilleri bi acaip bu sorun hangi antreman ile duzelir ? Ne zaman duzelmeye baslar ? Takviye olarak ne kullansam etkili olur Resmim bu arkadaslar fotoraftada belli saken ama gercekte dahaaa cok belli sıkınca :(

Eklentiler

• downloadfile.jpeg
    downloadfile.jpeg
    76,7 KB · Görüntüleme: 805

Konu açmak istmeedim burdan uygun olur diye düşündüm, Şimdi yukarıdaki hipertrofi programnı 1 ay uyguladım bazı günlerde ufak tefek deişiklikler yaptım harika bi hipertrofi geçirdim diyebilirim. Kuvvet dönemini anlayamadım ben , örnek vericek olursak ;

Bench press : 1. ve 2. set 36 kilo ile 10 tekrar, son set 44 kilo ile 10 tekrar ( 5-6 tekrardan sonra yardım alıyorum ) Kuvvet döneminde diyor ki 3x5 kaldırabileceğiniz max kilo ile çalışın benim zaten şuanlık bench press son ağırlığım 44 kilo.. , ben zaten 44 kilo ie yardımsız 5-6 tekrarı zor çıkartıyorum. yani benden 44 kilo ile 3x5 yapmamı istiyor gibi , hipertrofi dönemini devam ettirsem ne olur ? 44 kılo ıle 3x5 benı aşırı zorlamaz ama bana bi kuvvette katıcağını ben sanmıyorum ? yanlışmı düşünüyorum ? bu sadece bench press.
underhand pulldown , 45 kilo 3 x 10 çıkartırken 50 kılo 3 x 6 beni ne kadar kuvvetlendirebilir , ya da bı mantık açıklaması varmıdır ?
Genel olarak tüm hareketlerde böyle oldu 3-5 kılo fark ediyor 5-6 tekrara düşüyor.
Kuvvet dönemini ilk defa dün denedim set sayıları çok az gibi mantığını anlayamadım. tamam setler zor geçiyor ama tekrar sayısı az, ve açıklamada 3x5 yazıyorsa 3x6 yapmayacaksın. ???? -
Yardımlarınızı bekliyorum.

Konu açmak istmeedim burdan uygun olur diye düşündüm, Şimdi yukarıdaki hipertrofi programnı 1 ay uyguladım bazı günlerde ufak tefek deişiklikler yaptım harika bi hipertrofi geçirdim diyebilirim. Kuvvet dönemini anlayamadım ben , örnek vericek olursak ;

Bench press : 1. ve 2. set 36 kilo ile 10 tekrar, son set 44 kilo ile 10 tekrar ( 5-6 tekrardan sonra yardım alıyorum ) *Kuvvet döneminde diyor ki 3x5 kaldırabileceğiniz max kilo ile çalışın benim zaten şuanlık bench press son ağırlığım 44 kilo.. , ben zaten 44 kilo ie yardımsız 5-6 tekrarı zor çıkartıyorum. yani benden 44 kilo ile 3x5 yapmamı istiyor gibi , hipertrofi dönemini devam ettirsem ne olur ? 44 kılo ıle 3x5 benı aşırı zorlamaz* ama bana bi kuvvette katıcağını ben sanmıyorum ? yanlışmı düşünüyorum ? bu sadece bench press.
underhand pulldown , 45 kilo 3 x 10 çıkartırken 50 kılo 3 x 6 beni ne kadar kuvvetlendirebilir* , ya da bı mantık açıklaması varmıdır ?
Genel olarak tüm hareketlerde böyle oldu 3-5 kılo fark ediyor 5-6 tekrara düşüyor.
Kuvvet dönemini ilk defa dün denedim set sayıları çok az gibi mantığını anlayamadım. tamam setler zor geçiyor ama tekrar sayısı az, ve açıklamada 3x5 yazıyorsa 3x6 yapmayacaksın. ???? -
Yardımlarınızı bekliyorum.
*Güç için 1-6 tekrar aralığı tercih edilir.. Sen şimdi 44 kg ile 3 x 5 beni fazla zorlamaz diyorsan seçtiğin ağırlık doğru değildir, 3. setin 5.tekrarı tükeniş olacak, yine diğer bölgeler içinde geçerli.. Hipertrofide devam etmek istiyorsan öyle devam et, kanun değil bu program, gerek hipertrofi gerekse kuvvet te kilo artışı asıl mesele..

*Güç için 1-6 tekrar aralığı tercih edilir.. Sen şimdi 44 kg ile 3 x 5 beni fazla zorlamaz diyorsan seçtiğin ağırlık doğru değildir, 3. setin 5.tekrarı tükeniş olacak, yine diğer bölgeler içinde geçerli.. Hipertrofide devam etmek istiyorsan öyle devam et, kanun değil bu program, gerek hipertrofi gerekse kuvvet te kilo artışı asıl mesele..
Fazla zorlamaz değil hocam, 44 kg 3x5 yardımsız çıkartırım tamda denk olur şuan için ama ben hipertrofide zaten 3. settede aynı ağırlıklarla boğuşuyordum pek fark olmuyor. benim kafamı kurcalayan bu, açıklamada söylediğim gibi 3x10 36 - 36 - 44 , 3x5 de 44 - 44 - 44 yapmış olucam. hipertrofide daha verimli gibi geliyor :/ kuvvet dönemini kavramış değilim. Kuvvetlenmeyi tabii ki isterimde. kuvvet artışına uyduğumu düşünürsek normalden daha mı kuvvetlenmiş oluyorum ? Hakkınız ödenmez hocam sizlerde olmasanızz...

Edit : yukarıda fazla zorlamaz demişim , hareketı nızami ve tam 6 tekrar cıkartablıyorum zorlamazdan kastım oydu.

Fazla zorlamaz değil hocam, 44 kg 3x5 yardımsız çıkartırım tamda denk olur şuan için ama ben hipertrofide zaten 3. settede aynı ağırlıklarla boğuşuyordum pek fark olmuyor. benim kafamı kurcalayan bu, açıklamada söylediğim gibi 3x10 36 - 36 - 44 , 3x5 de 44 - 44 - 44 yapmış olucam. hipertrofide daha verimli gibi geliyor :/ kuvvet dönemini kavramış değilim. Kuvvetlenmeyi tabii ki isterimde. kuvvet artışına uyduğumu düşünürsek normalden daha mı kuvvetlenmiş oluyorum ? Hakkınız ödenmez hocam sizlerde olmasanızz...

Edit : yukarıda fazla zorlamaz demişim , hareketı nızami ve tam 6 tekrar cıkartablıyorum zorlamazdan kastım oydu.
Burda senin isteğin daha önemli, verim aldığın şekilde devam etmen daha doğru olur, ilerde bıkkınlık olabilir çünkü, kilolar arttıkça zaten kuvvetlenme de olacak, düşük tekrarlı program bu süreci hızlandırmaya yonelik.. zaten 3 hafta sonra yine hipertrofi döngüsüne geçiliyor.. Aslında programın döngüsü güzel. . Son tekrarda dediğim gibi zorlanmak gerekiyor..

Burda senin isteğin daha önemli, verim aldığın şekilde devam etmen daha doğru olur, ilerde bıkkınlık olabilir çünkü, kilolar arttıkça zaten kuvvetlenme de olacak, düşük tekrarlı program bu süreci hızlandırmaya yonelik.. zaten 3 hafta sonra yine hipertrofi döngüsüne geçiliyor.. Aslında programın döngüsü güzel. . Son tekrarda dediğim gibi zorlanmak gerekiyor..
Öyleyse 3 hafta kuvvet deneyelim, umarım hipertrofide aldığım gelişimi kuvvettede sağlarım.
- Birde tatil bitti üniv geri döndüm şuanki salonumda leg curl ve standing calf raise yok maalesf. standing calf yerine seated calf yapıyımmı hergün ? ya da leg curl yerine bii alternatif varmı hocam ?

Öyleyse 3 hafta kuvvet deneyelim, umarım hipertrofide aldığım gelişimi kuvvettede sağlarım.
- Birde tatil bitti üniv geri döndüm şuanki salonumda leg curl ve standing calf raise yok maalesf. standing calf yerine seated calf yapıyımmı hergün ? ya da leg curl yerine bii alternatif varmı hocam ?
Calf raise sorun olmaz ayakta ya da oturarak, hamstring icin romanian deadlift veya barbell step up olabilir, şu linkte daha fazla alternatif var Hamstrings Exercises: 150+ Free Video Exercise Guides | Muscle & Strength

Calf raise sorun olmaz ayakta ya da oturarak, hamstring icin romanian deadlift veya barbell step up olabilir, şu linkte daha fazla alternatif var Hamstrings Exercises: 150+ Free Video Exercise Guides | Muscle & Strength
Romanian deadlift sadece çarşamba yapıyordum, onu p.tesi ve cuma ya alıp çarşamba ya dumbel stiff leg deadlift ekledim. teşekkürler hocam

edit : belim aklıma geldi , sıkıntı olabilir. romanian çarşamba dumbell stif leg deadlift p.tesi ve cuma.

Baştan sonra hepsini okudum emeği geçenlere teşekkürler. Benim sormak istediğim 2-3 soru olacak. Öncelik 1,5-2 yıllık düzensiz bir spor geçmişim artık düzenli hala sokmaya başladım. Şuana kadar hep split antrenmanlar gerçekleştirdim. 1,77 boy 75 kiloyum vücudum yağlı .Yağlı olduğu içinde kaslar pek ortaya çıkmıyor. Şimdi ben protein diyetine başlayacağım yağlarımdan kurtulmak ve yanına bol kardiyo ekleyeceğim. Beslenmem 1-1.5 ay diyet şeklinde gidecek. Yeteri kadar protein alacağım ama karbonhidrat yok. Tüm vücut antrenman sistemi mi başlasam yoksa split antrenman sistemine mi devam etsem bilmiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Baştan sonra hepsini okudum emeği geçenlere teşekkürler. Benim sormak istediğim 2-3 soru olacak. Öncelik 1,5-2 yıllık düzensiz bir spor geçmişim artık düzenli hala sokmaya başladım. Şuana kadar hep split antrenmanlar gerçekleştirdim. 1,77 boy 75 kiloyum vücudum yağlı .Yağlı olduğu içinde kaslar pek ortaya çıkmıyor. Şimdi ben protein diyetine başlayacağım yağlarımdan kurtulmak ve yanına bol kardiyo ekleyeceğim. Beslenmem 1-1.5 ay diyet şeklinde gidecek. Yeteri kadar protein alacağım ama karbonhidrat yok. Tüm vücut antrenman sistemi mi başlasam yoksa split antrenman sistemine mi devam etsem bilmiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Tüm mesajları okuduysan full body seçmen gerektiğini anlamış olman lazım :) Yinede senin kararın tabii..

Benim bi sorum olacak, boyle aylarca ayni antreman programini kullanmak kafama hic yatmiyor, her ay degistirmek sizce uygun mudur, yada 2-3 hafta arasinda kucuk degisimler yapmak?
Aklimda ne oldugundan bahsedeyim 1 ay normal full body programinin ardindan 1 ay upper-lower split programi,1 ay gogus biceps sirt triceps omuz bacak antremani
sonra bunlarin arasinda kucuk degisimler olabilir mesela 2 hafta piramit set cslisirken 2 hafta super set yada onceden yorma sistemleri konabilir
dusuncem yanlis mi? Hic denedinizmi boylr sik sik degistirmeyi? Ben 3 ay 6bolge splitten sonra 3 hafta fullbody yaptim ve baya yararini gordum ama onumuzdeki 3 hafta malesef antreman yapma sansim yok

Benim bi sorum olacak, boyle aylarca ayni antreman programini kullanmak kafama hic yatmiyor, her ay degistirmek sizce uygun mudur, yada 2-3 hafta arasinda kucuk degisimler yapmak?
Aklimda ne oldugundan bahsedeyim 1 ay normal full body programinin ardindan 1 ay upper-lower split programi,1 ay gogus biceps sirt triceps omuz bacak antremani
sonra bunlarin arasinda kucuk degisimler olabilir mesela 2 hafta piramit set cslisirken 2 hafta super set yada onceden yorma sistemleri konabilir
dusuncem yanlis mi? Hic denedinizmi boylr sik sik degistirmeyi? Ben 3 ay 6bolge splitten sonra 3 hafta fullbody yaptim ve baya yararini gordum ama onumuzdeki 3 hafta malesef antreman yapma sansim yok
Bi tip değişiklikler yararına olur çünkü vücut uzun süre aynı programı uyguladığında buna alışıyor ve artık kaslar eskisi kadar tepki vermemeye başlıyor, kasları şaşırtmak lazım bu tip değişikliklerle.. Full body için de iskelete bağlı şekilde değişik hareketler denenebilir veya başka programlarla entegre edilebilir..

Back
Yukarı