Yeniçeri ocağının kaldırılması (Vaka-i Hayriye - Hayırlı Olay):
HAZIRLIK
Yeniçeriler artık çığırından çıkmıştı. Savaş ve seferlerin olmadığı kış dönemlerinde şehirlerde mahalleleri haraca bağlıyıp halkın neyi var neyi yok alıyor , sarayda hırsızlık yapıyor , kafalarına göre isteklerde bulunuyor ve bu istekleri kabul etmeyen sadrazam , vezir , kol ağası kim varsa yerinden ediyor , eğer karşı çıkan olursa kafasını alıyor , karakterli ve onlardan korkmayacak bir padişah olduğu vakit ya deviriyor yada öldürüyordu. Kısacası Osmanlı devletinin en elit askeri birimi , artık halka korku salan bir terör örgütü konumuna düşmüştü. İstemedikleri zaman savaşmıyor , istedikleri zaman para alıyor , kafalarına göre "padişah" değiştiriyorlardı. Bunun farkında olan pek çok padişah dönemin şartlarına uygun ve yeniçerilere alternatif oluşturacak ordular kurmayı denediler. Bunu ilk deneyen ve kellesinden ilk olan 3. Selimdi.
3. Selim , yeniçeri ocağının artık Osmanlı'ya zarar verdiğini , geri kaldığını ve ayak bağı olduğunu biliyordu. Fakat kaldırmak çok riskliydi ve açıkça kişilik olarak buna yeltenebilecek biri olduğu düşünülmemektedir. Kendisi daha çok uzlaşmacı birisi olarak bilinirdi. Fakat yinede ordusunun haline dayanamadı. Yeniçerilerin taşkınlıklarına ses çıkarmasada güçlü ve Avrupa'nın gelişmiş yeni ordularıyla yarışabilecek bir orduya ihtiyacı vardı. Bu ordunun adı "Nizam-ı Cedid" dir. Kelime anlamı "Yeni Düzen" di. Fransız ekolüyle yaratılan bu ordu müthiş bir düzen , mükemmel bir teknolojiye sahipti. Her bakımdan yeniçerilerden üstündüler. Disiplin , teknoloji ve cesaret. Üniformaları Fransız ordularını andırıyordu. Bu kusursuz gözüken ordu acaba gerçektende işe yarayacak mıydı ? Yaradıda. Napoleon Bonaparte bu dönemde durdurulamaz bir şekilde Avrupa'yı ele geçirmiş ve elini aynı yıllar sonra Hitler'inde yapacağı gibi Kuzey Afrika'ya uzatmıştı. Akka kalesine saldırdı. Bonaparte , o tarihe kadar hiç ama hiç yenilmemişti. Tarihinde ilk defa Akka kalesinde Nizam-ı Cedid'e yenildi. Nizam-ı Cedid korkunç bir zafer kazanarak Bonaparte'in ordusuna kaçacak yer ve vakit bırakmamış , gemilerini yakarak onları denizle kalenin arasına sıkıştırmıştır. Bonaparte'in askerlerinin yüzerek kaçtığı söylenir. Gücünün büyük bir çoğunluğu burada erimiştir. Fakat yeniçeriler bu ordunun onları bastıracağını farketmişti. Kabakçı Mustafa isyanı çıktı. 3. Selim tahttan indirildi. Rusçuk ayanı Alemdar Mustafa paşa kuvvetleriyle isyanı bastırmaya geldi. İsyanı bastırdı ve 3. Selim'i tekrar tahta çıkartacakken o sırada padişah olan IV. Mustafa 3. Selim'i öldürttü. Bunun üzerine tahta 2. Mahmut geçirildi. 2. Mahmud Alemdar paşa'yı sadrazam yaptı. Alemdar paşanın yaptığı ilk iş Nizam-ı Cedid'i , Sekban-ı Cedid adıyla yeniden kurmak oldu.
OLAY
2. Mahmud bir yenilikler padişahıydı. Divanı ve vezirleri dağıtarak nazırlıkları kurdu. Bunlar günümüz anlamıyla bakanlıklardı. Başnazır yani başbakan Rusçuk ayanı Alemdar Paşaydı. Bir gün , yeniçerilere bahşiş dağıtacağı haberini saldırdı. Doğum günü (tam bilinmemekle birlikte muhtemelen doğum günü) sebebiyle ve bahanesiyle bahşiş dağıtacaktı. Gülhane meydanına toplanan yeniçeriler padişahın bahşiş dağıtmasını beklerken 2. Mahmud , ağaçların arasına çember şeklinde gizlediği Sekban-ı Cedid topçularına emir verdi. Çemberin içindeki tüm yeniçeriler orada öldü. Yeniçerilerin yerini yeni kurulan bir ordu aldı. Bu ordunun adı Asakir-i Mansure-i Muhammediyye'dir. Muhammediyye yerine Osmaniyye koyulacak olsa da , dindar kesimin tepkisi çekilmesin diye Mahmud vazgeçmiştir. Bunun anlamı "Muhammed'in Muzaffer Askerleri" 'dir.