Günlük ortalama 200 g tavuk eti ile kg başına 2 g proteine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
İfademde SADECE günlük ortalama 200 g tavuk eti ile kg başına 2 g/kg proteine ulaşılabilir yazmıyor. Sadece 200 g tavuk tüketerek 2g/kg proteini karşılarsınız şeklinde bir iddiam olmadı. İfademi konu sahibi arkadaşımız olması gerektiği gibi anlamış. Umarım diğerleri de iki ifade arasındaki ayrımı yapıp, doğru anlayabilirler
Tamamini tavuktan almak üzerine degilki açıklamaları, ayrıca birçok kaynakta tavuk göğsündeki protein miktarı 100 gr icin 30 gr civarı.[DOUBLEPOST=1593252870][/DOUBLEPOST]
Hocam, aşağıdaki gibi bir program yaptım.
Beslenme planım aşağıdaki gibi olacak olup önereceğiniz birsey var mıdır?
Sabah kahvaltı: 2 tam yumurta, 125 gr yulaf ezmesi, 200 ml süt, 5 badem, 1 ceviz, 10 gr fistik ezmesi, 1 muz, 2 dilim tahıllı ekmek, 60 gr hindi füme - 1087 kalori, 135 karb, 56 pro, 36 yağ
Öğle yemeği: 250 gr tavuk göğüs, 100 gr bulgur, 10 gr zeytinyağı, 1 yeşil elma - 895 kalori, 90 karb, 82 pro, 15 yağ
Akşam yemeği: 100 gr dana eti, 100 gr pirinç, 5 gr zeytinyağı - 541 kalori, 85 karb, 37 pro, 5 yağ
Akşam yemeğinden 3 saat sonra (antrenman sonrası): Protein tozu, kreatin, 50 gr lor peyniri - 179 kalori, 3 karb, 34 pro, 3 yağ
Toplam: 2702 kalori, 313 gr karb, 216 gr pro, 65 gr yağ (%50 karb, %30 pro, %20 yağ)
Boy 168 cm, kilo 62 kg
Duruma göre tavuk, kırmızı et veya ton balığı, bulgur, makarna veya pirinç olabilir.
Değerli @Skinnyfat gönderdiğim linki incelediniz mi bilmiyorum. Diyet planlarken kullandığım yöntemlerden birisi alternatifler ile birlikte yazmak. Attığım linkte bunun bir örneği bulunuyor. Alternatifler ile birlikte yazarsanız, diyetin sürdürülebilirliği artar ve sıkılmazsınız.
Örneğin öğle için:
Karbonhidrat: 100 g bulgur veya 100 g pirinç veya 100 g makarna veya 100 g kuskus veya 100 g erişte veya 5 küçük boy patates veya 4 ince dilim tam buğday ekmeği
Protein: 150 g tavuk eti, kırmızı et, balık eti(alabalık, ton) vb ...
Bu şekilde yazarsanız seçim şansınız olur. Hem tükettiğiniz besinler artar hem çeşitlilikten dolayı makro-mikro besin eksikliği oluşma riski azalır. İsterseniz gün bazında da alternatifler oluşturarak sabit menüler oluşturabilirsiniz, bu da bir yöntem. Ancak yukarda bahsettiğim yöntem daha esnek beslenme imkanı sağlar.
Makro örüntüsü yüzde olarak uygun ancak kg başına protein yüksek. Güncel bir rehberde ağırlık kaybederken kas kütlesini korumak için 2.4 g/kg'a kadar protein öneriliyor. Ancak optimal kas adaptasyonu için 1.6 ve 1.8 g/kg öneriliyor. Size tavsiyem proteini azaltıp, yağ ve karbonhidratı ya da ikisinden birini artırın. Proteini 1.6-2.4 g/kg arasında tutup diğer kısımları besin seçiminize göre ayarlayın. Yağ için %35 i geçmezseniz, sert kabuklu yemişlere (badem, ceviz, fındık vb) daha fazla yer verebilirsiniz.
Genel olarak diyeti değerlendirirsek:
-Sabahki yumurtayı 1 e düşürebilirsiniz (zaten öğünde 56 g protein alımınız var ki literatüre göre ideali öğün başına 20-30 g protein). Ayrıca kolesterol konusu hala karışık, diyet kolesterolünün kolesterolü artırdığına dair yayınlar var. Bunu da korumak adına 1 e düşürmeniz iyi olabilir.
-kahvaltı tüketim açısından sizi zorluyorsa bölünebilir. Mesela 2 dilim ekmek+hindi füme sandviç olarak sabah-öğle arası tüketilebilir. İş yerine götürmeniz de kolay olur.
-kalsiyum alımı çok az. Öğünlerin yanına yoğurt, ayran veya kefir ekleyebilirsiniz. Bağırsak mikroflorası için de iyi olur.
-proteini azaltmak için öğle 250 yerine 150 g protein tüketebilirsiniz.
-Sebze tüketimi yok. Öğünlerin yanında özellikle akşam, hafif olduğu için çeşitli salatalara yer vermenizi tavsiye ederim. Kahvaltıya da yeşillik ile söğüş domates biber salatalık eklenebilir.
-antrenman sonrası için yayınlar karb/protein oranı 3/1-4/1 olmalı diyor. Bu kas protein sentezi için elzem değil ama toparlanma (glikojen depoları) için avantaj sağlıyor. Bu yüzden spor sonrasına 1 ya da 2 porsiyon meyve eklenebilir. Potasyumdan dolayı muz iyi bir seçim (1 büyük muz:2 porsiyon meyve). Ya da konstipasyon (kabızlık) yaşıyorsanız 3-4 kuru erik/kuru kayısı tercih edilebilir veya 40 g kadar kuru üzüm tüketilebilir. Antioksidan olabilecek kiraz, vişne, çilek de tüketilebilir. Meyve seçimi tercihlerinize ve durumunuza bağlı olmalı..
İlk baktığımdaki değerlendirmelerim böyle. Kan değerleriniz ve varsa şikayetleriniz belirlenip değerlendirilse daha iyi olur. Bir de bebis gibi bir uygulamaya girip vitamin mineral alımlarınızı ne kadar karşıladığınızı görmek iyi olur.
Ayrıca öğün planında proteini 3-5 farklı öğünde 3-4 saat aralıklarla almak öneriliyor. Bunların da kontrol edilmesi gerekiyor. Sorularınız olursa sorabilirsiniz ya da değişiklik yaparsanız diyeti tekrar ekleyebilirsiniz yine konuşuruz
