Öncelikle çok geçmiş olsun, senin tesellin bizim de tesellimiz oldu. Seninle tanışmasam da araçtakilerle birlikte sağsalim çıkmana çok sevindim.
Ama kaza geliyorum diyor mu onun hakkında bir iki laf etmek istiyorum. Evet kaza geliyorum demez zaten bunun için kaza denir. Bilemezsin nerde ne zaman nasıl geleceğini. Trafikte hele daha dikkatli olmak lazım. Bende maalesef pek kemer takma alışkanlığı yok kemerler çok rahatsız ettiği için ama bilerek yapmıyorum bunu, aklıma gelir gelmez de takıyorum yakında da takmaya alışır bu sefer takmamazlık etmem. Bir de araba kullanırken elden geldiğince risksiz kullanmaya çalışıyorum hızı falan sevsem de çünkü ne hanzolar trafiğe çıkıyor iyi biliyorum. Yani mesele bizim iyi araba kullanmamız değil, güvenli kullanmak zorunda olmamız.
Türkiye ise trafik ve trafik cezaları konusunda ilkel bir ülkedir. Terörden fazla kurban verdiğimizi herkes bilir trafik kazalarında. Kazalarında çok büyük çoğunluğu sürücü hatasından kaynaklanıyor. Bizde ise caydırıcı ceza sistemi falan yok.
Amerika'da bulunmuş, ve şerit çizgisinden gitti diye durdurulup ceza kesilen insanlarla konuştum. Şerit çizgisi dedi adam ya hu. Türkiye'de polis öyle bir ceza kesmeye kalksa eğer karşısında "dayısı vekil" olan biri yoksa bile normal vatandaş polisle tartışmaktan çekinmez. Amerikada polisle tartışma gibi bir durum hayallere bile gelmezmiş. Bende TV'de izlemiştim bu amerikalı holivud yıldızlarına kamera şakası yapıyorlar. Bir kaç koca koca isim sahibi artist/aktristi bir tek polis durdurup saçma sapan nedenlerle ceza kesiyordu o da yetmiyor saçma sapan hareketler yaptırıyordu, ve işin bize garip gelen yanı o ünlü isimlerin gıkını bile çıkarmadan adeta körü körüne polise itaat etmesiydi. Adamlar da bunun için pek trafik kazası olmuyor, tabi başka sebeplerde var. Ama hata yapanın ehliyetini almaları hatta hapse atmaları da caydırıcı tabi.
Bizde ise afedersiniz kıçıkırık manken-oyuncu bozuntularının "gerçek" polislerimize haksız yere nasıl çemkirdiğini TV'lerde çok görmüşsünüzdür. Ya da ehliyetine 6 ay el konulduğu halde araba kullanırken güle oynaya görüntü verenleri.
Bunca rezalet ve arsızlıkta yetmez. Türkiyede eğer "arkası sağlam" birisi birini trafikte "öldürdüyse" bile kolay kolay birşey olmaz. Bunun benim aklımdaki son örneği soyismi kalkavan olan bi zibidinin genç bir kadını ezip öldürmesiydi. Hani davadan beraat etti de ailesi temyize götürüp temyiz ettirdi. Olayın olduğu yerdeki iki kameranın görüntülerine bile ulaşamamışlardı. Nedense hergün kaydeden mobese o gün o yerde kayıt yapmamış vs....
Sonuçta çok dikkatli olmalıyız, nasıl kırolarla, nasıl magandalarla ve nasıl soysuz züppelerle tarfikte birlikte olduğumuzu hatırdan çıkarmamak lazım.
Allah hepimizi korusun.