Uzm.doktor;ağirlik çalişmak zararlaidir

bir doktor kafamı iyice karıştırdı.doktorun dediği şu; ağırlık sporunu bırak bu spor bile değil,tamamen zararlı. vücudu yıpratmaktan başka hiç bi işe yaramaz. bu telkinlere ben hiç de mantıklı bakmadım ama bu iddiaya karşılık vermek lazım. bilimsel olarak yani. buradan paylaşırsanız sevinirim yani uzman görüşlerini, ağırlık sporu yapmanın yararlı olduğunu söyleyen uzmanlar.
 
valla teknik bilimsel bir konu forumda olan üstadlar daha güzel açıklar ama gittigim salonda Şişli Etfal Hastanesinden 30-32 yaşlarında iki doktor geliyor spor yapmaya biri dahiliyeci birinin branşını bilmiyorum.Dün Duayen özer Baysaling in Bodybuilding kitabında bu sporun sağlığa faydalarından ve bu spora olan özelliklede Türkiye de var olan haksız eleştirilerden ve önyargılardan bahsedi,yor bu sporun zararlı oldugu, yapanların bencil narsist kaba oldugu gibi şeyler. İlaç,doping kullanmadan doğal yollarla yapılan düzgün bir program ve sistemli bilinçli çalışmanın insana zarar degil yarar getireceğini düşünüyorum ama komple check updan geçerek spora başlamak gerekir Allah korusun kalp sorunları gibi hayati rahatsızlıkları olup henüz farkına varmayanlar spor esnasında istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilir şahsen 32 yaşında malesef günde 1,5 paket sigara içen biri olarak 1,5 ayda fazla kilolarımdan kurtuldum daha rahatım daha stressizim daha dincim
 
dünya yapıyor bu sporu yeterli cevap değil..dünya sigara d aiçiyo esrar da. alakası yok.iki doktor spora geliyo da yeterli değil. bilimsel yaklaşmak lazım. adamın karşısına bilimsel delillerle çıkabilirim.böyle birileri varmı.
 
Sen bir dünya bilimsel kaynak da götürsen bazı insanlar sabit fikirli oluyorlar, bakış açıları değişmiyor. Zaten kendisi araştırmacı birisi olsa zararlı olup olmadığı hakkında araştırma yapıp belli bir kanıya varırdı. Eğer dersen ki zaten araştırıp zararlı diyor diye bizde onun bilimsel delillerini merak ederiz ?
 
vg sporunun mantığında kasların şaşırtılılarak büyütülmesi vardır ve bunun zaararlı olduğu mantıklıdır.

bu sporda genetiğin önemini hepimiz biliriz. genetik bizim sınırlarımız ve daha pek çok şeyi belirler.

şöyle düşünün. bir kedi doğduğunda onun genetik kodların ulaşacağı kedi formu bellidir. ne kadar değişik şartlarla da karşılaşsa bir kedi ebatını geçemez. belki çok yiyen biraz şişman bir kedi olabilir bir aslan olamaz. aslanında genetiğinde ona has özellikler kodlanmıştır. ve çevresel şartlar ne kadar kötü de olsa bir aslan boyutuna ulaşır.
bu belki biraz ekstrem bir örnek insanların da aralarında çok büyük genetik farklılıklar vardır. siz genetiğiniz size sunduğu vücudu vg sporu ile değiştiriyorsunuz. genetik olarak küçük ebatlarda birinin iç organları beyni kalbi. vs de o oranda küçük ebatdadır. daha kalıplı ve ebat olarak büyük bir insanın da iç organları ona oranla daha büyük olacaktır. örneğin büyük bir vücuda sahip bir kişi büyük bir kalbe sahiptir ki vücuduna yeterince kan pompalanabilsin. bunun gibi akciğeği karaciğeri vs hep kalıbınızla orantılıdır.


siz vg ile daha fazla kas kütlesine sahip oluyorsunuz. ama vg ile iç organlarınızın kapasitesini büyütme gibi bir şansınız yok. iç organlarınız bir oranda kendini bu zorlamaya alıştırmaya çalıacaktır ancak belli bir yere kadar. çalılşan bir makinenin parçalarının aşınması gibi iç organlarınız daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyacak bu da insanın erken yıpranması anlamına gelmektedir.

kas hücreleri devamlı oksijene ve besine ihtiyaç duyarlar bu da kalp, akciğerler başta olmak üzere tüm iç organlara bir yük bindirir. başta dediğim gibi normalde her insanın yapısına göre uygun büyüklük ve kapasitede iç organları var iken siz çok daha fazla kas kütlesine sahip oluyorsunuz . yani şöyle düşünün saniyede 10 newtonluk iş yapan bir makinenin motoru var. siz bu motoru değiştirmeden yapılması gerekn işi saniyede 13-15 newton a yükseltirseniz motor zorlanacaktır.
 
Maalesef bu ülkede cahil doktorlar da var. Bütün branşlarda vücudu güçlendirmek için sporculara ağırlık çalıştırılırken bu doktor bozuntusu çıkıp spora afedersiniz resmen b** atabiliyor. Yazık.
 
bu adam nasıl doktor olmuş hemde uzman bıraksın kafasının çalışmayacağı şeyler hakkındaki konularda yorum yapmayı ben bu sporu yapmayınca bunalıma giriyorum ve bu beni yıpratıyor
 
şahsen bende ciddi vucut geliştirmenin faydalı olmadığını hatta zararlı olabilceğini düşünüyorum

baktığımızda yağ azaltıp kas kütlesini arttırmanın bir faydası yok...(aşırı yağlı olma dışında. hatta araştırmalara göre hafif göbekli insanlar zayıf sıfır bedenlere göre daha uzun yaşıyorlar. yağlar vitamin deposu ve kesintisiz güç kaynağı gibi işlev görüyor.)
kasları çalıştırırken 8 li setler halinde çalıştırıyoruz. doğada herhangi bir durumda böyle bir çalışma şekli bilmiyorum şahsen. evrimsel olarak yatkın gözüktüğümüz bir kas geliştirme şekli değil
kalp büyümesi yaptığını (özellikle sol taraf) hepimiz biliyoruz zaten.
ağırlık çalışmaları birden tüm oksijeni tüketen birden yoran antremanlar bunun vucudu ne şekilde yıprattığı bilinmiyor.


bence ideali haftada 1-2 defa çok ciddi olmamak kaydıyla ağırlık. diğer antreman günlerinde kardiyo (koşu bisiklet kürek gibi)
ben haftada bir ağırlık geri kalan günlerde kardiyo yapmaya çalışıyorum. Yeni başladım sayılır ancak uzun süre bu programı uygulamayı planlıyorum.
 
fazla yüklenmenin zararı var.Ben gördüm vucutta iğnelenme ve ciltte hassasiyet hemen kızarıyor.Ama güzel bi görünüm için bunları göze alıyoruz.
 
insan tıp fakültesi okuyup doktor olunca bile cahil kalabiliyor demekki....sporun insana ne zarararı olabilir...steroid,iğne vs. alıp spor yaparsanız tabi zararı olur,ama doğal sporun ne zararı olacak.
 
adu usutnde vucut gelistirme zararli oldugunu dusunmuyorum cok kucuk ve cok buyuk yaslar icin tehlikeli olabilir ama onun disinda insanin hayatinin her doneminde spor olmasi gerektigini dusunuyorum yaglar guc kaynagi ve vitamin deposuda degil bnce ozaman bukadar insan balli serbetli borekli yemekleri yiyip tvnin karsisina yatardi ve guclenirdi ama 8tekrar mantigina bnde katiliyorum ornegin 3 kg agirlik varsa kisi max 3 kaldirabiliyosa onu sadece 8kere kaldiriyo ve bi sure sonra 4kg ya geciyo yani 3kg in hakkini hicbizaman tamamen vermiyo bu konuda haklisin bnce kisi kaldirabildigi kadar kaldirmali konuyu acan kisinin dediginie gelirsekte bizi oldurmeyen sey guclendirir mantigiyla yaklasalim neden vucut gelistirme zarali olsun ki belki o cok ilerlemis steroide bulasmis kisiler icin soylemistir ki onlarinda pek tehlikesi yok benim gorusum bu enazindan
 
Vucut Gelistirme sagliga zararli bir spordur bu bir gercektir..Agir calismak hem kalpte buyume yapar sol tarafta anevrizmaya neden olur,eklemler agir calismaktan yipranir,tendonlar zorlanir,diyafram buyur vs..

Zararli olan Vucut gelistirmedir yoksa hafif agirliklarla calismak zararli degil..

Zararli olsa da yapiyorum ben o ayri mesele..
 
Back
Yukarı