Uzun boy ve Squat

5x5 program uygulamayı dusunuyorum . 3 senedir hafif antremanlarla sporun içindeyim daha cok makinelerle anlıcagınız .

Bugun bir deneme yaptım squatın beni normalden daha cok zorladıgını dusunuyorum . Boyum 1.95

Size bu zorlama benim için daha mı iyidir ?
Yani kaslarımı daha yogun mu calıstırdıgı anlamına geliyor

Yoksa cok zorlanması sakatlığa eğimli olabilir anlamı mı çıkarmalıyım

5x5 te leg pressin squatın yerini tutucagını ben pek dusunmuyorum biri compound diğeri izole siz ne diyosunuz ?

Uzun boyda bacaklar falan çok uzun olduğu için denge kurmak için mecburen öne eğilme söz konusu oluyor Squat yaparken, ancak bunda hiçbir sakınca yok, yeter ki hareketi düzgün yap.

Normalden daha çok zorluyor derken ağırlığın seni zorlaması Ağırlık ile alakalıdır.

Boy uzunluğunun squat ve deadlift'te sıkıntısını yaşayanlardan biri de benim. Çözüm leg press değil çözüm size en uygun squat şeklini bulmak diye düşünüyorum. Mesela ben deadlift sıkıntımı deneme yanılma yöntemiyle bacak uzunluğu sebebiyle sadece Sumo deadlift'te bulabildim.

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Squatta bacakların kısa olması(özellikle diz kapağı ile kalça arasındaki bölgenin kısa olması) bir avantajdır. Fizikteki temel kaldıraç prensibinin aynısı.
Mesela bench presste de kolların kısa olması avantajdır. Deadlift ise uzun boyluların özellikle uzun kollularının daha avantajlı olduğu hareket dilimleri.

O yüzden 1,70 boyundaki 90 kilo birisi, 1,90 boyundaki 90 kilo birisine göre bench presste ve squatta biraz daha avantajlı ama deadliftte biraz daha dezavantajlıdır.

boy uzunluğundan ziyade bacak boyu uzunluğu etkili , gövde bacak boyundan uzunsa işler çok daha kolay oluyor squat'ta. ama bunu dert etmek mantıksız , halter ayakkabısıyla ve güzel bir ayak bileği mobilitesi ile herkes sağlıklı squat atabilir bence. buna ek olarak anatomik farklılıklarda taş kağıt makas olayı var yani birinin kolu uzunsa bench'te problemken , deadlift'te avantaj oluyor. aynı şekilde bacak kısaysa squat'ta kötüyken deadlift'te avantaj olabiliyor gibi.

http://www.athleticdesign.se/athletics/squat_article_1_english_page2.html#application1

bu linkten bacak ve gövde boyunuzu istediğiniz gibi ayarlayıp anatomik farklılıkları inceleyebilirsiniz.

benim boyum 182cm. ayakkabi giyince paralelde bile buttwink oluyor. corapla yapinca paralelde buttwink olmuyor. deadliftde de ayni sekilde. belki esneklik problemin de vardir.

Avantaj dezavantaj muhabbeti mantıklı evet . Benim bacak boyum baya uzun balance da da problemim oldugunu dusunuyorum yani acıkcası yada cok bahane üretiyorum sıf boyum uzun diye bilemedim .

İlk kez squat yaptığında zorlanman normal. Squat gözüktüğü kadar kolay bir hareket değil, öğrenmesi zaman alıyor. Özellikle kalça ve bilek kısmının yeterli esnekliğe sahip olduğunu kontrol et. 5x5 programı uygun bir program, olması gerektiği gibi boş bar ile başlayıp arttırarak gidersen formunu oturtman ve esneklik kazanmak için vaktin de olacaktır.

Back
Yukarı