Yeni başlayanlardaki bel ağrıları

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan FleXoR
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

FleXoR

Özel Üye
Eğer Ağırlık sporuna başladıysanız belinizde ağrı olsun olmasın uymanız gereken 42 kural ver bunlar gerek spor yaşantınızda gerek ise normal yaşantınızda sizi daha rahatlatırken olası risklerden koruyacaktır

1- Herhangi bir ağırlık taşımanız gerekirse, yükü vücudunuza simetrik olarak paylaştırdıktan sonra taşıyın. Cisimleri bir yerden başka bir yere taşırken, belinizin dik pozisyonda olmasına dikkat edin.

2- Ağır bir yükü kaldırmayı denemeyin. Kaldırmak zorundaysanız başkalarından yardım isteyin.

3- Hafif bile olsa bir yerden cismi alırken dizlerinizi kırın ve çömelerek alın, belden eğilmeyin. Yükü belinizle değil, bacaklarınızla kaldırın.

4- Bir eşyayı taşırken gövdenize yakın tutun.

5- Hafif bile olsa bir yerden cismi alırken dizlerinizi kırın ve çömelerek alın, belden eğilmeyin. Yükü belinizle değil, bacaklarınızla kaldırın.

6- Bir eşyayı taşırken gövdenize yakın tutun. Taşınacak eşya vücudunuza ne kadar yakın olursa, omurganıza binen yük o kadar azalacaktır.

7- İki kişiyseniz ve bir eşyayı iki ucundan tutarak taşımanız gerekiyorsa, birbirinize haber vermeksizin eşyanın ucunu sakın bırakmayın.

8- Ağır bir yükü belinizden daha yükseğe kaldırmayın. Hele bu yükü başınızdan yukarı kaldırmayı denemeniz tam bir felaket olabilir.

9- Ayaktayken belinizi sağa veya sola doğru rotasyon yaptırıp eğilerek yerden bir şey almayın.

10- Yük elinizdeyken dönmeniz gerekiyorsa, belinizle değil ayaklarınızın yerini değiştirerek dönün.

11- Ağır bir cismi bir yerden bir yere çekerek ve ya iterek tek başınıza götürmeyin.

12- Sandalye ve ya koltukta otururken dik pozisyonda olmaya gayret edin ve bunu alışkanlık haline getirin. Bu esnada diz eklemlerinizin kalça eklemlerinden daha yüksekte bulunmasında, ayak tabanlarının yere temas ederken düz konumda olmasında ve yere rahatça basmasında yarar var.

13- Yumuşak, alçak ve derin koltuklarda oturmayın. Stabil olmayan bozuk koltukların ve yumuşak iskemlelerin belinizi tehdit ettiğini unutmayın.

14- Sandalyede otururken ayaklarınızın altına bir basamak çekerseniz daha rahat ederseniz.

15- Abdest alırken, dişlerinizi fırçalarken ya da elinizi, yüzünüzü yıkarken lavaboya doğru eğilmeyin.

16- Her gün en az 15 dakika yürüyün. Yürüme mesafesini giderek arttırın.

17- Bir defa bel rahatsızlığı geçirmiş ve iyileşmişseniz, uzman doktorunuzun önerdiği egzersizleri aksatmadan yapın, çünkü düzenli egzersiz yapanlarda ağrının tekrarlaması daha seyrek görülür.

18- Sağlıklı olsanız bile her gün kaslarınızı güçlendirici egzersizler yapın.

19- Egzersizleri altında sunta ve ya tahta bulunan halı ya da battaniye gibi sert bir zemin üzerinde yapın.

20- Spor veya egzersiz yaparken ani ve zorlayıcı hareketlerden kaçının. Spora başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapın.

21- Egzersiz sonrasında şiddetli ve 15 dakikadan fazla süren bir rahatsızlık ortaya çıkarsa mutlaka bir uzman doktora danışın.

22- Günlük yaşamınızda ani hareketlerden sakının.

23- Her gün beyaz peynir ya da bir kase yoğur yemeyi veya bir bardak az yağlı süt içmeyi alışkanlık haline getirin. Güneş ışınlarından yararlanın.

24- Vücut ağırlığınızı sürekli kontrol altında tutun. Alınan her fazla kilonun vücudunuz ve beliniz için ilave bir yük olduğunu unutmayın.

25- Uzman bir hekime danışmadan bel korsesi kullanmayın. Çelik balenli korselerin uzun vadede bel ve karın adalelerini zayıf bırakacağını unutmayın.

26- Kesin teşhis konulup bel ağrınızın nedeni anlaşılmadan, belinizi asla çektirmeyin. Bunun bazen felce kadar giden sonuçlara yol açtığını unutmayın.

27- Üzüntü ve stresin bel sağlığınızı da olumsuz yönde etkilediğini bilerek, ruh sağlığınıza özen gösterin. Ailevi, sosyal veya iş hayatınızla ilgili problemlerinizi çözmek için gerekirse ilgili doktor ve şahıslardan yardım isteyerek köklü bir çözüme gidin.

28- Yüksek topuklu veya topuksuz ayakkabı giymeyin. Ayakkabılarınızın topuklarının yüksekliği normal, ökçeleri yumuşak olsun.

29- Sandalye ya da koltukta otururken, bir cismi hafif dahi olsa öne doğru eğilerek yerden almayın.

30- Daha önce bel rahatsızlığı geçirdiyseniz, güreş, boks, judo, futbol, basketbol gibi mücadele gerektiren ve halter, jimnastik, golf, tenis gibi zorlayıcı sporlardan uzak durun. Bunların yerine yürüme yada yüzme gibi sporları tercih edin.

31- Raflardan kitap veya herhangi bir eşyayı alırken önce ayağınızın altına yükseltici bir şey koyun ve eşyanın hizasına yükseldikten sonra onu alın.

32- Otomobil kullanırken koltuğunuz sert olsun, arkaya dayandığınızda koltuk belinizi desteklesin. Uzun yola çıkarken belinizi ince bir yastıkla destekleyin.

33- Otomobile bindiğinizde, koltuğunuzu pedallara yakın olacak şekilde ayarlayın. Dizlerinizin, kalçanızın biraz yukarıda durmasını sağlayın. Aksi halde beliniz rahat etmez.

34- Uzun süre araç kullanmayın, kullanmak durumunda kalırsanız sık sık mola vermeyi ve bu esnada biraz yürümeyi tercih edin.

35- Yatağınız sert olsun. es ederken düz konuYattığınız zaman vücudunuz yatağa gömülmesin. Vücudu değişik şekillere sokan, stabil olmayan, yumuşak veya çöküntülü yataklar sağlıklı değildir. Altında sunta ile tahta olan yatakları ve üzerine yatıldığında omurganın fizyolojik kıvrımlarına uyum gösterebilen kaliteli ortopedik yatakları tercih edin.

36- Bilgisayar karşısında saatlerce hareketsiz veya uygun olmayan pozisyonlarda kalmak beli rahatsız eder. Bilgisayarda çalışırken başınız dik, beliniz ve kalçanızın arka kısmı destekli, köprücük kemikleriniz yere paralel durumda olmalı. Gözleriniz, ekranın üst hizasına yakın konumda ve ekranı tam karşıdan görebilecek pozisyonda bulunmalı. Kollarınız rahat, ön kol ve bilekleriniz aynı çizgi üzerinde yere paralel olmalı. Ayaklarınızı da bir destek üzerine koymanız daha iyi olur.

37- Daha önce bel rahatsızlığı izleri altında sunta ve ya tahta bulunan halı ya da battaniye gibi geçirdiyseniz, zıplama hareketi yapmayın ve yüksek bir yerden asla atlamayın.

38- Yürürken veya ayakta dururken vücudunuzun dik bir pozisyonda olmasına özen gösterin. Ağırlığınızı her iki bacağınıza eşit olarak paylaştırın. Ayakta dururken omuz ve kalçanızın aynı hizada olmasına dikkat edin. Doğru duruşta çene içeri çekilmiş, baş dik, sırt ve bel düzdür. Bu duruşta kulaktan yere indirilen dik çizgi, omuz ve kalçanın ortasından, ayak bileğinin önünden geçer. Ayakta dururken sırt kambur, bel çukur, karın öne sarkık, göğüs yassılaşmış ve çene öne çıkmış olursa bu duruş yanlıştır. Böyle bir pozisyon bele rahatsızlık verir ve iç organlar basınç altında kalır.

39- Tarlada, inşaatta, işyerinde, evde çalışırken veya kar kürerken beliniz aniden ağrımaya başladıysa, geri kalan işi bitirmek üzere gayret sarf etmeyip hemen istirahata çekilin. Sert bir zeminde sırt üstü uzanıp, dizlerimizi hafifçe bükerek bacaklarınızı yukarıya doğru toplamış vaziyette 15-30 dakikalık istirahat oldukça rahatlatıcı olur. Eğer bu süre sonunda durumunuzda iyiye gidiş yoksa, mutlaka doktorunuza başvurun. Hastalığınız esnasında istirahat süresinin uzun mu yoksa kısa mı olacağını önceden kestirebilmek çok zordur. Manyetik rezonans görüntüleme metodu uzman doktora bu konuda fikir verir.

40- Bel rahatsızlığı geçirdiyseniz, uçak yolculuğu sırasında ayağınızı rahatça uzatabileceğiniz bir yeri tercih edin. Uzun süreli yolculuklarda koltuğunuzu hafifçe arkaya yatırın ve belinizi ince bir yastıkla destekleyin. Yolculuk esnasında sürekli oturmayın, ara sıra ayağa kalkarak biraz yürüyün. Yolculuk bitiminde valizlerinizi tekerlekli arabaya koyarak taşıyın.

41- İş yerinde devamlı oturarak çalışıyorsanız, bu durumun beliniz için sakıncalı olduğunu bilin ve mutlaka ara sıra kısa da olsa yürüyüşler yapın. Çünkü oturur pozisyondayken belinize binen yük, ayakta olduğunuzdan belirgin şekilde daha fazladır. Yapılan araştırmalarda, günlük mesaisinin büyük bir kısmını oturarak geçirenlerde bel fıtığına yakalanma riskinin, ayaktakilere oranla daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Oturarak çalışırken belinizi ince bir yastıkla desteklemenizde yarar vardır.

42- Tek bir çeşit bel fıtığı olmadığı gibi, tek bir çeşit bel fıtığı tedavisi de yoktur. Bazı bel fıtığı tedavisi için yalnızca ilaç ve istirahat yeterli olur. Bazıları ise fiziki tedavi ve bazı geleneksel tedavi türleriyle iyileşir. Bazı bel fıtıkları da mutlaka cerrahi girişim gerektirir. Bu nedenle, elindeki tek bir tedavi çeşidiyle tüm bel fıtığı hastalarını iyileştirdiğini söyleyen şahıslara inanmayın, sağlığınızı uzman doktorlara emanet edin
 
Son düzenleyen: Moderatör:
8- Ağır bir yükü belinizden daha yükseğe kaldırmayın. Hele bu yükü başınızdan yukarı kaldırmayı denemeniz tam bir felaket olabilir.

diye bir madde var peki uygun kiloyla millitary press çalışmak zarar verir mi yada çok tekrar yapmak mesela 2*8 yerine 4*8 yapmak gibi
 
8- Ağır bir yükü belinizden daha yükseğe kaldırmayın. Hele bu yükü başınızdan yukarı kaldırmayı denemeniz tam bir felaket olabilir.

diye bir madde var peki uygun kiloyla millitary press çalışmak zarar verir mi yada çok tekrar yapmak mesela 2*8 yerine 4*8 yapmak gibi


belden yukarı kaldırmak derken yerden alıp kaldırmaktan bahsediliyor military presste yerden alıp kaldırmıyorsun ki:d
 
Çok yararlı bir başlık olmuş. Pek çok arkadaşımız bu hatalar yüzünden bel ağrılarına sahip oluyor ve bu yüzden "vücut fıtık yapar" düşüncesine "demek ki doğruymuş" diyerek bu spordan soğuyor. Çok faydalı olmuş. Tebrikler Flexor hocam.
 
Sırt ve kanat antrenmanlarında ONE-ARM DUMBBELL ROWS çalışmasının yararlı olabildigini okudum. Ama bi baska sitede bu hareketin omurilikte kaymaya yol açtığını okumustum. Bunun nedenli doğru oldugunu merak ediyorum. Sırt agrılarıyla belirlenen bir rahatsızlık oldugundan bu bölümde sorma gereksinimi duydum :confused:
 
Sırt ve kanat antrenmanlarında ONE-ARM DUMBBELL ROWS çalışmasının yararlı olabildigini okudum. Ama bi baska sitede bu hareketin omurilikte kaymaya yol açtığını okumustum. Bunun nedenli doğru oldugunu merak ediyorum. Sırt agrılarıyla belirlenen bir rahatsızlık oldugundan bu bölümde sorma gereksinimi duydum :confused:
benim belim mekikten dolayı ağrıyordu ama şimdi one arm dumbell row yaptım ve belim hiç problem olmadı ama squat yapmaya çalıştım ve belimin ağrısı yüzünden bıraktım.
One arm dumbell rowun bele zararı yok diye düşünüyorum şahsen benim belime bi zararı olmadı =)
https://www.bodyforumtr.com/vbforum/bel-r-s-sonras-tekrar-t7176.html
bu konuda belin ağrıyorken yapmaman gereken hareketleri paylaşmış flexor hocamız =)
 
Sevgili Flexor hocam öncelikle bu sayfada https://www.bodyforumtr.com/vbforum/evde-dumbell-ile-al-ma-t8554.html vermiş olduğunuz dumbell ile çalışma hareketleri için çok teşekkür ederim.
Ben yürüyüş ve koşu yapıyorum ama artık kol,omuz ve göğüs kaslarımıda çalıştırmanın vakti geldiğini düşündüğüm için dumbell aldım.Zaten çokta fazlasında gözüm yok.Şöyle kaslar belli bir miktar şekle girse,kendini belli eder konuma gelse yeter.Tamda sizin bu paylaşımınız gibi birşeyler arıyordum çalışmak için ve buldum.
Daha iki gün oldu o hareketleri çalışmaya başlayalı.Şimdiden daha,hafif hafif faydasını görmeye başladım.Kaslarımın çalıştığını hissettim [sanki bugüne kadar kas yapım yoktu;ilk defa göğüs,sırt,omuz,kol kaslarımı hissettim :-)))]
Yanlız karın kasları için bi araştırmam oldu ama hep mekik öneriyorlar.Bende de bel fıtığı olduğu için mekik çekmeye pek sıcak bakmıyorum çünkü bel ve bacak ağrılarından kurtulalı henüz 3 ay oldu.Fıtığı yeniden tehlikeye atmak istemiyorum.Karın için ne önerirsiniz,şöyle mekik dışında beli zorlamadan yapılabilecek ne var ? Dumbell ile oraya bişey yapılabilir mi ? Madem diğer yerleri çalıştırıyoruz orası eksik kalmasın :-)))
 
bide şunu sorayım hocam. ben dumbell ile çalıştıktan sonra sanki sağ kolumun sol kolumdan daha fazla yorulduğunu ve sağ kolda kasların şiştiğini daha fazla hissediyorum.Sanki solu fazla çalıştırmamışım gibi,halbuki eşit yapıyorum.Sebebi ne olabilir
 
Bel ağrısı değil de , 2 aydır body yapıyorum evde kendi imkanlarımla az da olsa birşeyler yapabildim. Ama 4 gün önce sağ kolumla yana doğru ağırlık kaldırırken birden sol kasığım çok fena acıdı.4 gündürde sorun devam ediyor. Dururken bir acı yok ama eğilirken yürürken zorlanıyorum 4 gündürde hiç birşey yapamıyorum eğik eğik yürüyorum. Doktora gitmeyi hiç sevmem 6 senedir doktora gitmedim tüm sorunlarım kendisi iyileşti. Bununda iyileşeceği düşüncesindeyim çünkü 4 gün öncesine göre daha iyiyim. Bu sorun bir daha yaşarmıyım onu merak ediyorum.
 
Çok teşekkürler, bel ağrısıyla çalışmak çok zor oluyordu :)
 
sa. sorunun yeri burası mıdır bilmiyorumda.
ben yeni başladığımda bir yerim ağrımadı ama;
5-6 yıldır futbol oynamıyordum arklar zorla halı saha maçına götürdü maçtan çıktıktan sonra başlayan ağrı iki gün sürdü. sonra bu maçlar her hafta olmaya başladıve her birinin sonunda ağrıyor nedendir bu..bu hafta 5. olacak.
 
Back
Yukarı