Yeni salonumda verilen program hakkında yardım

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan nuno
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

nuno

Üye
Merhabalar öncelikle 21 yaşında 180 boyunda 102 kiloyum.Yağlar genel olarak bel ve basen bölgemde.Daha önceden 3 er ay olmak üzere toplamda 9 ay fitness yaptım tabi sürekli devam edemediğim için pek verimli olmadı.En son 2 ay önce bıraktım ve %29 yağ oranım vardı arkadaşımla yaptığımız fullbody programı uyguluyorduk şöyle atıyorum:
Squat-Bench Press-Inc Dumbbell Press-Lat. Pull Down-Cable Low Row-Shoulder Press-Lateral Raise-Barbell Curl-Triceps Pushdown 4 er set ve genel olarak 8-12 tekrar arasında yapıyordum. Haftada 3 gün bu program + 1 gün kardiyo olarak planlamıştım hem yağ oranını azaltmak hem de kas kütlesi kazanmak için bunun hakkında da yorumlarınızı bekliyorum. Neyse gelelim şimdiki duruma yeni salona yazıldım dün ölçüm yapıldı alette çorabı çıkarmana gerek yok dedi ordan zaten net bir sonuç beklenemez ancak yaklaşık bir sonuç olur genelde.Ölçüm sonucu %46 yağ oranım çıktı :D Hoca hemen programı yazmaya başlamış aslında ben kendi programımı uygulayacaktım yine ama bir bakayım diye söylemedim hocaya yazdı programı atıyorum hareket sırası ile:
Yürüyüş 15dk
Bisiklet 10dk
Eliptik 8dk
Mekik 3x25
Abs Coaster 3x15
Kilolu Mekik 3x15
Crunch 3x25
Leg Raise 2x15
Chest Press 3x15
Lat. Pulldown(Makine ile) 3x15
Shoulder Press 3x15
Leg Press 3x15
Leg Ext. 3x15
Leg Curl 3x15

Program bana çok garip geldi aşırı uzun ve 5 karın hareketi var ne kadar mantıklı bir de sizin yorumunuzu almak istiyorum ona göre kendi programıma geçmeyi düşünüyorum veya başka tavsiyelerinizi alabilirim.

Bir salonda da hoca doğru düzgün program yazsa şaşıracağım. Basit bir mantığı bile zorla karmaşık ediyorlar. Olay basit. Ne istiyorsun? Kas kütlesi eklemek ise temel compound hareketleri mutlaka içeren bir antrenman yaparsın. Protein ve sebze ağırlıklı beslenirsin. Karbonhidratı da antrenmandan önce bol alırsın antrenmandan sonra azaltırsın. Kilo vermek istiyorsan yine aynı antrenman yeterlidir kardiyoya da önem verirsin ve off günlerde karın çalışabilirsin aldığın kaloriyi özellikle karbonhidrat tarafından azaltarak yavaş yavaş sağlıklı kilo verirsin. Direnç ve dayanıklılık istiyorsan da gidersin tekrar sayılarını artırarak antrenman yaparsın kasların sıkı olur beslenmen de yine hedefine göre kilona göre belirlersin. Temel hareketlerin olmadığı antrenmandan ne hayır gelir? Ha yeni başlayan olur ara vermiş olan olur makinelerle alışır serbeste geçer en kötü ihtimalle. Hedefin ne diye gerçek anlamda sormazlar, geçmişini sormazlar, kabiliyetlerine bakmazlar, kemik yapına bakmazlar, genel nabız aralığına bakmazlar vb.. ama yalandan tartıp ölçü alıp birkaç güvenilirliği belirsiz makinede ölçüm yapıp hemen 2 dakikada bir program karalayıp çizip kurtulurlar. Ama yeni gelen birine öyle heyecanlı konuşurlar ki dersin herhalde arnold gibi olacağım. İş sende bitiyor kardeşim nasıl iyi hissediyorsan öyle yap. Bana da hoca program verdi. Rezaletti. Bu forumdaki full body programı uyguluyorum ve beslenme tavsiyelerine uyuyorum muazzam ilerlediğimi de hissediyorum. Sana tavsiyem forumun altını üstüne getir kendine uygun olanı seç beslenmeni de ayarla zaten vücudun tepki verir sen de ona göre vücudunu dinlersin. En iyi hoca insanın kendi vücududur bence. Vücut bize birşeyler anlatıyor. Anlarsak dosdoğru ilerleriz.

Peki o zaman ben kendi programım ile devam edeceğim ama merak ettiğim birşey var. Hoca Türkiyede derecesi olan tecrübeli birisi ama neden böyle bir program yazıyor ? Hele ilk günüm olmasını hiç hesaba katmadı adaptasyon yapalım vs. demedi. Fena hamladım 3 gün olmasına rağmen karın kaslarım acıyor hala.

Peki o zaman ben kendi programım ile devam edeceğim ama merak ettiğim birşey var. Hoca Türkiyede derecesi olan tecrübeli birisi ama neden böyle bir program yazıyor ? Hele ilk günüm olmasını hiç hesaba katmadı adaptasyon yapalım vs. demedi. Fena hamladım 3 gün olmasına rağmen karın kaslarım acıyor hala.

Bu konuda dereceye bakmamak gerekir. O, onun sporcu hayatı ile ilgilidir. O hayat içindeki başarılarıdır. İyi bir eğitmen olmak bambaşka birşeydir. Kısacası hayatını öğretmeye, hem kendisine hem de başkalarına faydalı olmaya adamış birisi ile kendisini müsabakalara adamış birisi bir değildir. Zaten bu yüzden birçok "hoca" denilen insan da bunu kullanır. Sertifikalar, belgeler, madalyalar ve çeşitli turnuvalarda çeşitli başarılar elde edip bunu kullanarak para kazanırlar. Çünkü bu insanların başarısı aynı zamanda buldukları sponsorlar ölçüsünde gerçekleşir. İşi profesyonel olarak icra etmek hatrı sayılır maddi yükümlülük gerektirir. Açıkçası çok iyi pt veren ve salonları olan hocalar biliyorum. Bildiğin sen salonun kapısından çıktığında da evdeyken de hem seni motive eden hem de "seni sana bırakmayan" disipline eden hocalardan bahsediyorum. Fakat bunlar da öyle aylık 100 liralık salon işletmiyorlar. Fiyatları çok yüksek ve zaten bundan dolayı da salonları ve ekipmanları, yoğunluğu diğerlerine benzemez. Ee genel olarak sporcuların maddi durumu ve gittikleri salonlar bellidir. Peki nasıl gelişiyorlar? Tabii ki herşeyi okuyup, deli gibi araştırıp, korkmayıp deneyip, kendini disipline edip, motivasyonu düşünce motive olmak için bahaneler arayıp bulup, zamanını bun harcayıp, kendinden taviz vermeyip ve hedefine kilitlenmiş olarak bunu başarıyorlar. 16-17 yaşındaki gençliğe yeni adım atanlar da 40 yaşındaki amcalar da. Neyi ne kadar istiyorsan o kadar yıpranırsın. Fakat bu yıpranmanın bir de ayağa kalkışı var. Ortalama 2 yıl düzenli bu işi yapıp sonra aynaya bakınca geçmişine bakıp kendinle gurur duyarsın. Çünkü artık yaptığın spor üzerine yapımıştır. Giydiğinden bile belli eder kendini "burada yılların emeği var" diye. Sen de kendi tecrübeni edin. Belirlediğin hedef de senin derecen olsun.

Back
Yukarı