Yumurta Kolesterol Suçlusu Olabilir mi?

ercan ; eleştiriye açık bir şey yazmışsın..senin yazdığın yanlıştır demiyorum lakin..yüzlerce kişi gerek bu forumda gerekse başka kaynaklarda beyazı iyidir..sarısıda günde 2-3 tane kolestrolü dengeler ama sarısı fazla yenirse kolestrolü yükseltir gibi şeyleri biliriz..(bilirim) ama senin yazın tüm bilgilerimi çürüttü...

acaba kaynak verebilirmisin sağlam bir kaynak...çünkü dediğin mantıklıda olabilir..ama aynı şekilde yanlışta olabilir..
 
buna belki 20 nci kere cevap veriyorum, sabırla da vereceğim:

yumurta beyazının % 90 'ı sudur...bu nedenle " protein miktarı ve çeşitliliği "yönünden oldukca zayıftır...( sarıya göre % 50 civarı zayıf kalır her yönden ...)

sadece artı tarafı ,imun sistemine katkıda olan bazı protein çeşitleri vardır ve hafif , çoğu su olduğundan bolca yenme kolaylığı sağlar....

"yumurta beyazı tüketin " formatı özellikle son 15 yıl içinde ortaya atılan bir konsepttir...nedeni de basittir, "yumurta üreticilerinin pompalamaları" ...herkes, günde 5 -10 tane tam yumurta tüketemeyeceğine göre bu şekilde tüketimi arttırma yönünde kurnaz pazarlama taktikleri !...((

cvp icin tskler ama goruyorsun ki herkes farkli bilgiye sahip senin bu yorumunda yukaridaki arkadasin yazdigi gibi farkli bir bilgi geldi banada
 
gayet basit:

yumurta beyazı ve yumurta sarısı değerlerini arkadaşlar mukayese edebilirlerr...

ingilizce bilen arkadaşlar "egg yolk "ve "egg white "olarak da bakabilirler...

daha önce bu değerleri bir çok kereler vermiştim ...)

bu aslında garip şekilde ironik bir olay...iliklere kadar işlemiş..( benzer bir durum 5nci kademe antrenörlük kursu beslenme dersinde de oluşmuştu ...ders hocası da olayı aynı şekilde zannediyordu,hocam o öyle değil denip, daha sonra listesine bakınca "yumurta sarısının her yönüyle protein olayının nerdeyse 2 kat olduğunu gördü...)

herşeyden önce yumurta beyazının ne olduğunu anlamak gerekir, ve bunlar lise biyoloji dersleri kapsamında eskiden çok iyi anlatılırdı ...şimdi anlatıyorlar mı ,bilemiyorum?....yumurta beyazı , yani albumin civcivin oluşacağı yumurta sarısını korumak ve embriyonun büyümesi kapsamında bazı katkılarda bulunan bir malzeme ...ama , çoğu su olan bir malzeme , nerdeyse % 92 si su olan ...(

---------------------
 
yumurtanın beyazında 3.5 gr protein 0 yağ bulunurken sarıda 2.5 gr protein 5gr yağ 213 mg kolestrol bulunmaktadır ve yumurtanın sodyum değeri sarısından 8 kat fazla 55mg bulunmakta..

buda demek oluyorki 12 yumurta sarısı = 30 gr protein 36 gr yağ 2.5 gr kolestrol karşılamaktadır.
yumurta beyazı ise içerik bakımından zengin 12 yumurta beyazı = 42 gr protein 0 yağ 0 kolestrol karşılamaktadır.
günümüzde çeşitli söylemler oluyor elbet ama benim yumurta aldığım yerin neresi olduğunu bildiğim için korkum olmuyor :)

Not: Kesinlikle Yumurta Beyazı Sarısına göre zayıf değildir tam tersi en sağlıklı kısım ve en iyi kısmıdır her yönden yumurta beyazı sağlık açısından zararı olmadığını düşünüyorum :)

Kaynak: Yumurta Hijyeni
 
Yumurta sarısı vitamin ve mineral açısından beyazından daha zengindir. Yine yumurta sarısı aminoasit profili bakımından beyazına nazaran biraz daha üstündür. Fakat 100 gr yumurta sarısı yaklaşık 27gr yağ ve 1,2 gr kolestrol içerir bu oran normal sınırın 4 katından fazladır. Yine bu forumda bir üyemizin fazla yumurta tüketimine bağlı kronik yorgunluk , baş dönmesi ve yüksek kolestrol sorunu yaşadığını gördük. Ciddi araştırmalara dayanmayan bu tür bilgilere itimat etmemek gerekir.
 
yumurta kimyasal bileşim %


tüm yumurta ak sarı
ağırlık (Gr) 58 33 19
su % 66 88 49
protein 12 10.5 16.6
yağ 10.5 eser 32

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 23:17 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 23:02 ----------

ayrıca, sarı "amino asit çeşitliliğ bakımdan da " daha zengindir...
 
Son düzenleme:
o zaman en iyisi soyledir gunde 4 tane yumurta yiyorsak en az 2 tanesinin sarisini yemeliyiz kesinlikle sarisini es gecmemeliyiz yorumlardan anladigim kadariyla 1 tanede 2 tanede olsa yersek iyi olur :)
 
Sarılarını çöpe atıyorsanız atmak yerine siz yiyebilirsiniz. Sağlam takviye aldığınız ve hiç bir şekilde yağlanmak istemediğiniz dönemlerde benim gibi kuşlara veriyorsanız yemeyebilirsiniz.
 
Başlığınızı var olan başka bir başlıkla birleştirdim fazlaca yorum yapılmış olmasından dolayı, yoksa kilitleyecektim.
Lütfen başlık açarken daha önceden bu konunun tartışılıp tartışılmadığına dikkat edelim.
 
işin temeline girersek ,lise biyoloji derslerinden arkadaşlar hatırlayacaklardır:

yumurta sarısı ,civcivin bir anlamda kendisidir,ana mazlemesidir ..kısaca "ortalama ete muadil amino asit ,yağ,su vb özellikleri taşır...her yönden "enerji, amino asit, mineral, yağ " daha zengindir...

yumurta beyazı yani "albumin türevleri vb" ise " sarıyı ,yani bir anlamda civcivi " koruyan ,embriyonun gelişme ve imun sistemi sürecinde "su ve ek katkı "sağlayan kısımdır...
 
Back
Yukarı