Yurtdışından Supplement Sipariş Yasağının Kalkması için İmza Kampanyası

Merhaba,
Bu konu ve Türkiye'de supplement fiyatlarının yüksekliğini fırsat bilen yurtdışında bulunan sahtekarların yaptıkları ile ilgili tecrübelerimi paylaşmak üzere admin'den topic açmayı rica ettim biraz önce. Aslında bu konunun hem iyi hem de kötü tarafları var. Hepsini paylaşacağım. Yaptığınız hareket çok şık ama en son bu konu ile ilgili yapılan toplantıdan olumlu bir haber çıkmadı. Çünkü Türkiye'de otoriteler bu ürünlerin faydasına malesef inanmıyor.

Öncelikle söylemek isterim ki , bu tür yasaklara bende karşıyım , bizi sömürmelerine ben de karşıyım destek vermediklerine karşıyım. Ama şöyle bir gerçek var ki , dokor kontrolsüz sağlık bakanlığı kontröl etmeden ülkeye girişi demek belkide insanları zehirlemek öldürmek deemek olabilir.Ya mevcut Türkiye deki ürünlerde indirime gidilecek , ya da yurtdışından gelen ürünler aynı seılde kontrol edilipp ( sağlıklı olup olmadığı ) üzerine de sağlıklı ya da sağlıksız damgası vurulup öyle satışa sunulacak.Alıp almamakta insanlara kalmış olacak , yoksa kontrölsüz vs bunlar olmaz zarar ziyan. Dolayısıyla kampanyayı baslatan arkadaş daha dikkat cekici daha masumane ve daha anlamlı,daha saglıklı bir msj yazsa idi , supplement kullanmadıgım halde destek vercektim.

Aslında bu ürünlerin fiyatının yüksek olmasının sadece ama sadece tek bir nedeni var. O da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ithalat esnasında numune alarak içeriğinde bulunan ingrediyenlerin hepsini analiz etmesi ki buraya kadar doğru bence. Ama bundan sonrası ilginçtir ki içeriğindeki protein oranına ya da diğer ingrediyenlerin oranına göre Tarımsal Katkı Payı almasıdır. Bu katkı ise kg'da 5-10 Euro'lara kadar çıkmaktadır.

Bu ekstra maliyetin ürün kalitesi ile alakası olmayıp sadece ithalat aşamasında bir çok ülke ile serbest gümrük anlaşmamız olmasına rağmen ithalatı caydırıcı kılmak amaçlıdır.

Aslında bu ürünlerin fiyatının yüksek olmasının sadece ama sadece tek bir nedeni var. O da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ithalat esnasında numune alarak içeriğinde bulunan ingrediyenlerin hepsini analiz etmesi ki buraya kadar doğru bence. Ama bundan sonrası ilginçtir ki içeriğindeki protein oranına ya da diğer ingrediyenlerin oranına göre Tarımsal Katkı Payı almasıdır. Bu katkı ise kg'da 5-10 Euro'lara kadar çıkmaktadır.
Yani , fiyatın abez olması devletimizin elınde midir? doğrumu anladım ?

Şöyle bir hipotez kuralım. Türkiye'de onlarca kurumsal protein tozu üreticisi olsun ve devlet ithalatta zorluk çıkarıp bu firmaları rekabetten korusun. Bu hususu ülkemizde herkes destekler. Ama hem üretmeyip, hem de ithalatından ciddi pay alıyorsan sorgulanmalı bence

Supplement kullanımını eskisi kadar gerekli görmesem de imzaladım.

Şöyle bir hipotez kuralım. Türkiye'de onlarca kurumsal protein tozu üreticisi olsun ve devlet ithalatta zorluk çıkarıp bu firmaları rekabetten korusun. Bu hususu ülkemizde herkes destekler. Ama hem üretmeyip, hem de ithalatından ciddi pay alıyorsan sorgulanmalı bence
Evet haklısınız , hardline ürünleri Türk olmasına rağmen ithalat fiyatıyla eş değer neredeyse , hattta bazı yabancı markalardan bile pahalı. Bir ülke gelişime açıksa bu her yönden olmalı , ama bunu başaramıyoruz.

O zaman yurt dışından gelişi değil de bu konuda detaylı bilgiye sahip kişilerin yardımıyla sorunun ana kaynağını protesto etmek lazım.
Fiyatlar gerçekten saçma şekilde pahalı çünkü.

O zaman yurt dışından gelişi değil de bu konuda detaylı bilgiye sahip kişilerin yardımıyla sorunun ana kaynağını protesto etmek lazım.
Fiyatlar gerçekten saçma şekilde pahalı çünkü.

Kesinlikle doğru. Türkiye'de spor organizatörleri ve sporcu dernekleri bu konuda sıkıntı yaşamıyor demek ki... Sonuçta futbolcularda bu ürünlerden kullanmıyor mu?

Kesinlikle doğru. Türkiye'de spor organizatörleri ve sporcu dernekleri bu konuda sıkıntı yaşamıyor demek ki... Sonuçta futbolcularda bu ürünlerden kullanmıyor mu?
Ben bizim futbolcularımızın bu ürünlerden kullandığını düşünmüyorum. Hatta bizim futbolcularımızın bir beslenme programının felan da olduğunu düşünmüyorum :)
Bir konu açıp bildiklerinizi detaylı anlatırsanız biz de aydınlanmış oluruz biraz :)
Bu konuya bakıyorum da hem hala 500 imza felan var bu konu uzun süredir var demek ki bu konu gerekli ilgiyi görmüyor.
Ayrıca dediğinizde haklısınız muhakkak bu ürünleri kullanan sporcular ve sporcu dernekleri mevcuttur.

Şöyle bir hesaplama yapalım. İthalat aşamasında x protein tozuna ( 5lb ) 15 Euro diyelim. Tarımsal katkı payı protein oranına göre 2,5-4,5 Euro / kg arası değişir. 2,5 Euro diyelim ( en düşüğü ). 5 lb'nin hesaplaması kolay olsun diye 2,5 kg olduğunu varsayalım. 2,5X2,5= 6,25 Euro. Bir de gümrükte bu katkısal payın üzerine KDV'de koyulur. %8 dersek yaklaşık 7 Euro oldu bile toplamda. Ürün daha gümrüklemeye girmeden Tarımsal katkı payı ne oldu? %50. Ki hiç bir ürün toptanda 15 Euro'ya gelmez ( protein tozundan bahsedersek tabi ). Yani kısaca 15 Euro'luk bir ürün 22 Euro oldu bile. Ve dikkatinizi çekerim en düşük TKP oranıyla. Tekrar ediyorum, analizi muhakkak yapılmalı. Tüm üretim şartlarını ispatlayan GMP, HACCP gibi belgeler istenmeli, ürün orjinalliği ve içeriği kontrol edilmeli. Ama bu laboratuvar analiz masrafları ile sınırlı kalmıyor, bunun üzerine Tarımsal Katkı Payı adında özel bir vergi konuyor. Bu vergi türü Avrupa Birliği serbest gümrük anlaşması imzalandıktan sonra ekstra vergi alınması için oluşturulan bir sistem. Eğer forumda gümrükçüler var ise konuyla ilgili bizi daha iyi aydınlatabilir. Ama bir ithalatçı olarak sistemin bu şekilde çalıştığını biliyorum. Tüm bu masraflar üzerine ithalatçık karı, supplement store karı koyun. Supplementler hakkındaki gerçek budur. Eğer internet üzerinde genel fiyatların çok altında bir ürün ile karşılaşırsanız ve almak isterseniz ya haksız rekabetin bir partneri olursunuz ya ürün ikinci eldir, ya firma/kişi elden çıkarmaya çalışıyordur ya tarihi yakındır ya da dilim varmıyor ama çakmadır. Tercih biz tüketicilerin...[DOUBLEPOST=1409412053][/DOUBLEPOST]Yurtdışından getirememe konusuna da gelirsek, bu ürünlerde Tarımsal Katkı Payı alındığından yani özel vergiye tabi olduğundan ve millileşme aşamasında ürün içeriği kontrol edilmesi şartına bağlandığından aslında yurtdışından ticari amaçlı getirilen her ürün, bu prensipler doğrultusunda kaçak ürüne giriyor. EMS, UPS, FEDEX gibi navlun firmalarında bu ürünün taklımasının yegane sebebi budur. Yanınızda bir-iki adet getirmeniz sorun olmaz çünkü ben kullanıyorum diyebilir ve faturası da adınıza kesilmiş ise ispatlayabilirsiniz ama kişisel tüketim olarak değerlendirilemeyecek kadar yüksek miktarlarda ürün Türkiye içerisine giremez. Kaçak ürün muamelesi görür. Mevcut vergi ve ithalat şartlarına göre içeriye sokulamaması doğrudur. Uygulamada sorun olan; bu ürünlerin özel vergiye tabi tutulması. Yani kanımca çözülmesi gereken sorun 'bu ürünlere Katkı Payı aldırtan düzenlemenin sorgulanması'. Dilerim bu paylaşım ile forum üyelerine bir nebze fayda sağlayabilirim.

Son düzenleme:
Back
Yukarı