Protein Hesabına Bitkisel Proteinlerin de Dahil Edilmesi

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan diez
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

diez

ADMIN
Yönetici
Admin
forumda genel kaide bitkisel proteinlerin hesaba katılmaması yönünde..

fakat yabancı dergilerde ve internet kökenli kaynaklarda dahil ettiklerini görüyoruz..
Flex dergisinde bunu yaptıklarını biliyorum..geçenlerde arkadaşım animalpak ekibiyle yazışırken onlarında bitkiselleri dahil ettiklerini söyledi..hatta mail bana da forwardlamasını istedim..gerçi basit bir yazışma ama..

[FONT=times new roman,new york,times,serif] Kaan,
You can count the protein from nuts and beans etc. You should eat a lot more lean red beef because that’s what going to help put on lean hard muscle. Good luck.

Later,
The Animal Crew

[/FONT]

ben yinede hesaplamada kilo başına 2 gr. a kadar hayvansal alınması gerektiği ancak bunun üzerine bitkisel alınması ve öyle hesaba katılması taraftarıyım..

sizce..
 
bence de vücut için her ikisi de gerekli. bitkisel proteinin de gelişime etkisi muhakkak ki vardır. tabi tek başına yetersizdir....
 
hernan77 tabiki her ikisi de lazım..aynı kanaatteyiz..

fakat min. miktarı hesaplarken forumda da üyelere söylediğimiz genelde sadece hayvansalın sayılması..bitkiselleri hiç saymayın diyoruz..
ama body dünyası bunu böyle yapmıyor..
 
Son düzenleme:
İşin önemli noktası proteini genel olarak düşünmekten ziyade vücudumuza hangi aminoasitten ne kadar soktuğumuz..
Yani aslında günde kilo*2 gram kadar hayvansal protein almak sözü bile eksik kalıyor.

En doğru şekilde konuşmak gerekirse vücuda X gram X aminoasidinden, Y gram Y aminoasidinden, Z gram Z aminoasidinden girmelidir türü cümleler kurmalıyız.

Ancak bunun imkansızlığını düşünürsek, ve vücuda ihtiyaç duyulan her aminoasidin mümkün mertebe girmesini garanti altına almak istiyorsak kilo*2 gram "hayvansal" protein tüketmeliyiz türü cümleler kurmak daha uygun bence..
Bu nedenle hesaplarımızı hayvansal protein bazında yapmalıyız..

Eğer hesaplara bitkisel protein de dahil edilirse bu durumda vücuda gelişim için girmesi gereken bazı aminoasitlerin girme ihtimali düşüyor, çübkü bilindiği üzere bitkisel kaynaklı proteinler eksik amino zincirlidirler.
Diğer bir deyişle bazı esansiyel aminoları barındırmazlar.
Bütün gün sadece bitkisel kaynaklı protein alımı yapan sporcu da bu nedenla alması gereken bazı temel aminoları temin edememiş olur..

Protein ağırlıklı beslenen normal bir sporucunun gün içersinde hayvansala ek olarak sadece bitkisel kaynaklardan aldığı protein miktarı büyük oranlarda değildir.

O nedenle günlük alım oranından fazla alınan proteinin (bitkisel kaynakları hesaba dahil etmemekten ötürü) kullanılmayan miktarı vücut tarafından büyük oranda idrarla atılacak veya çok küçük ihtimalle yağa dönüşecektir.

Bu ise göze alınabilecek bir risktir ve vücut için zararının olmadığı kanaatindeyim.

Yani kısacası benim kanaatim forum üyelerini yönlendirirken, protein hesaplarını sadece hayvansal bazlı yapmaları gerektiği şeklindedir..
 
toplam protein mikatarı hesaplanırken..gün içinde alınan tüm gıdalardaki protein miktarı hesaplanmalıdır..yediğiniz tavuktaki 20 gr proteinde ya da 1 parça meyvedeki 1 gr proteinde bu hesaba dahil edilmelidir...çünkü alınan her çeşit protein (bitkisel veya hayvansal) vücudun bir gün içinde sindirebileceği toplam protein mikatarı hesabına dahil olacaktır..eğer ihtiyacınızdan fazla protein alırsanız yağ olarak depolanacaktır..vücut için fazla alınan proteinin cinsi fark yaratmayacaktır.ister bitkisel olsun ister hayvansal , fazlası ziyan olur..
her çeşit proteinin hesaba katılması gerekiyordur diyorum ..çünkü leucine,tyrosine,valine vs..... pirinçtede aynı balıktada aynı şekilde yer alır..o halde neden hesaba katılmasın..eğer dietinizinde pirin.,makarna,yulaf,mercimek,fasulye gibi gıdalar büyük bir yer tutuyorsa burdan gelecek protein miktarı pekte azımsanacak bir rakam olmaz..en azından 40-50 gr bitkisel protein bu şekilde alınabilir ve bunu hesaba katmamak diyetinizi olumsuz etkileyebilir...
sonuçta bitkisel kaynaklı proteinlerin temel amınoasit miktarları ve biolojik değerleri düşüktür..o nedenle bu tip gıdaları temel protein kaynağı olarak görmeyin,sadece toplam protein hesaplaması yaparken bu tip gıdalardaki proteinide hesaba katın.bu duruma göre eğer günlük almanız gereken protein miktarı yüksek çıkıyorsa haynasal kaynakları yada supplementlerden gelen mikatrları azaltın..azaltın diyorum çünkü bitkisel proteinleri azaltmanız gibi bir durum söz konusu olamaz , çünkü bu proteinleri , onları ihtiva eden karbonhidrat kaynaklarından ayıramayız..
 
Barışa katılıyorum birde ekleme yapmak istiyorum, Protein bir anlamda malum, amino asitlerden oluşan bir lego gibi, yani değişik amino asitler bir araya gelerek protein oluşturuyor.
Pirinci ele alalım, 100 gramında 11 gram kadar protein var ama amino asit profili son derece düşük, esansiyel amino asit yönünden fakir, ancak, işte bu kilit nokta, bir legodaki eksik kalan boşlukları, yanında başka bir protein kaynağı tüketerek tamamlayabiliyoruz.
Hatta biraz daha karmaşık, mesela bezelye, kendi başına yetersizken, protein değeri atıyorum 53 iken, ve pirincin 47 iken, ikisi birleştiğinde ortaya 80 rakamı çıkabiliyor, buna yoğurt eklenince işler iyice enteresanlaşıyor.
Gıdaların amino asitlerini tek başına düşünmemek lazım, hatta eski bir muscle fitness'ta bunun hesaplaması vardı, şu besinle bu besin birleşince şu tür bir protein tablosu çıkıyor gibisinden.
Bu tür ince hesaplara gerek yok, ama bunu bilmek insanı rahatlatıyor, mesela yumurtalı pilav yiyorum bazen mikrodalgaya atarak, biliyorum ki, o esnada 6 gram kaliteli protein, içine katıldığı 6 gram pirinç proteini zenginleştirerek bana 12 gram oldukça besleyici bir protein kaynağı ortaya çıkartıyor ;)
 
Buarada bir ekleme Flex'in nisan sayısından bir makale kahverengi pirincin aminoasit profilinin wheye kafa tuttuğunu hatta bazı aminoasitlerde üstün olduğundan bahsediyor..
 

Eklentiler

  • tara0003.jpg
    tara0003.jpg
    181,3 KB · Görüntüleme: 1.712
Sende abartma Guardbody, tamam dünyada pirinç kıtlığı var, bugün Hürriyet'te haberi var zaten, pirinç zam şampiyonu, belli türlerine eylül'den beri % 95 zam gelmiş (ama enflasyon %9 agalar :D )
Ancak haftada 2-3 gün kahverengi pirinç yenebilir bence, ama eşleri ya da anneleri buna ikna etmek gerek, benimkisi bir ara tahıllı makarna yapıyordu istek üzerine ama şimdi boşladı :D
 
çekik gözlü çocuklarınız olmasını istemiyorsanız pirinçten uzak durun.ekonomi zaten çine benzetilmeye başladı bari kendimizi kurtaralım.
şaka bir yana kahverengi siyah ırk ayrımı yapmadan haftada 3 gün işyerinde zaten pirince yumuluyorum.kaliteli bir kaynak.
 
daha önce elit forumda tartışmaya açılan bir başlıktı..
hassas bir konu olan protein hesabı ile yanlış yönlendirmeler olmaması için bir karara varmaya çalıştık.. üyelerimizin yorumuna açık..
 
O zaman ben de bu konuda dusuncelerimden once bir demonstrasyonla katki yapmak istiyorum. Mesela su Alexandar Dargatz ornegini ele alalim. Verdigim link bir vegan bodybuilding sitesine ait ve orada hem zat'in resimleri hem de kendisi ile yapilmis bir roportaj var.
http://www.veganbodybuilding.com/?page=gallery1
Simdi Bay Dargatz uzun zamandan beri bu sporun icinde ve resimlerde goreceginiz uzere yarisma duzeyinde harika bir vucudu var. Sadece sebze-meyve-kuruyemis-baklagil yiyerek bu hale nasil gelmis eger bu kaynaklardan sagladigi aminoasitler yetersiz kaliyorsa? Sitede baska ornekler de mevcut, firsatiniz olursa biraz incelemenizi tavsiye ederim.
 
bitkisel proteinler konusunda haklısın hatta yukarda esmer pirinç proteininin wheye kafa tuttuğunu yazmıştım...

...fakat birilerinin çok iyi kas yapmış olması herşeyi doğru yaparak bu kasa ulaşmış olmalarını göstermeyebilir..

zira çevremde de bazı arkaşlarım var..günde 2-3 öğün ancak yediği oluyor ,benimle aynı kiloları basıyor ama kolları 45 cm..
mübalağa ve %1 dir belki ama ensesini kaşıyınca kasları büyüyen adamlar var..bu da onlardan biri olabilir..

edit : resimlere baktım çok iri değilller, açlık kası gibi sanki..bahsettiğim arkadaş bunlardan da iri.. :)
 
Son düzenleme:
O zaman ben de bu konuda dusuncelerimden once bir demonstrasyonla katki yapmak istiyorum. Mesela su Alexandar Dargatz ornegini ele alalim. Verdigim link bir vegan bodybuilding sitesine ait ve orada hem zat'in resimleri hem de kendisi ile yapilmis bir roportaj var.
http://www.veganbodybuilding.com/?page=gallery1
Simdi Bay Dargatz uzun zamandan beri bu sporun icinde ve resimlerde goreceginiz uzere yarisma duzeyinde harika bir vucudu var. Sadece sebze-meyve-kuruyemis-baklagil yiyerek bu hale nasil gelmis eger bu kaynaklardan sagladigi aminoasitler yetersiz kaliyorsa? Sitede baska ornekler de mevcut, firsatiniz olursa biraz incelemenizi tavsiye ederim.

Article larının birinde protein powder kullandığını belirtmiş , onun etkisi büyüktür diye düşünüyorum ;

As a vegan bodybuilder, I enjoy typical bodybuilding foods such as oats, rice, broccoli, yams, protein powders and bars, providing energy
 
Evet, fakat piyasada soy ve rice protein powderlar da var. Veganlar onlari tuketiyorlar. Zaten ben bu linki farkinda oldugunuz uzere ekstrem bir ornek teskil etsin diye verdim. Yoksa sut, yumurta tuketimini sonuna kadar destekleyen biriyim (en azindan hayvanlara yapilan iskenceleri hatirlamamaya calisiyorum). Dedigim gibi sadece ve sadece demonstrasyon amacli verdim linki. Benim kendi fikrim bitkisel proteinlerin hesaba katilmali fakat hayvansal proteinlere gore daha dusuk bir katsayiya sahip olmalilar. Mesela 0.6 ya da 0.8. Ornegin 100 gr hayvansal protein aldiysam 100gr da bitkisel protein aldiysam gunluk protein ihtiyacimin

100 gr + 100 gr * 0.6 = 160 gr'ini karsiladigimi varsayabilirim.

Tabi boyle bi katsayiya karar verebilmek icin oncelikle bu konuda daha iyi bir arastirma yapmak lazim. Bu katsayi yaklasimina bilimde "first order approximation" denir. Dusunebilecegimiz en naif model bu problemde bence.
 
şimdi bu bitkisel protein işi çok karıştırdı olayı o zaman yediğim yulaf ezmeleri, mıssır gevreklei makarnalar falan hepsiden protein alıyoruz kas yapmamıza yardımcı olan . ilginç aslında mesela mens health dergisinde de aynı şekilde tam tahıllı ekmekten ya da fıstık ezmesinden alınan proteinler hesaba katılıyor. umarım bir sonuca varırız burada . ben hiç hesaba katmadım şimdiye kadar yediğim yulafın içindeki protein i değilde kaliteli karbonhidratı düşünmüştüm.
 
ben gunluk proteın hesabına bıtkısellerıde dahıl edıyorum soylekı
kg:95
bıtkısel:95*1.5=142 ben 130-150 arası alıyorum
hayvansal:95*1.5=142 ama ben yıne 120-160 arası alıyorum
gunden gune degısıyor ama genelde kılomun en az 2.5 katı proteın almaya calısıyorum ve bence boyle olmalı yanı bıtkısel - hayvansal ayırt edılmemelı
 
Eksik amino asit içerse de sonuçta vücudumuz proteinleri amino asitlerine parçalayıp kullandığı için kuvvetle muhtemel protein yapımında hayvansallar kadar olmasa da katkısı vardır diye düşünüyorum, ama az ama çok. O yüzden düşük ağırlıkta da olsa hesaba katılmalı kanımca.
 
Bence bitkisel proteinleri tamamen ihmal ediyoruz.Benim bir arkadaşım piyade olarak askere gitti hiç kası yoktu geldiğinde bir baktım benim diyen bodyciden iyi omuz,kol,göğüs yapmış.Askerde protein,amino asit almadığına kırmızı et şansıda pek olmadığına göre nasıl beslendi ?
Mercimek :D paso kara şimşek nohut vb şeyler inanması güç gerçekten.Sadece şişkinlikde değil gayet şekilli çalışılmış nasıl çalıştıklarınıda sordum 30 km intikal şınav mekik :) .Diğer arkadaşlarıda genelde böyleymiş ki bunlar komando değil piyadeydiler.Genetiğide iyiydi herhalde
Bildiğim kadarıyla bitkisel proteini işlemesi vücut içinde daha kolay kesinlikle göz ardı edilmemeli.
 
Back
Yukarı