Bir Dayanıklılık Sporu:KÜREK

Her kürekte vücudun tüm kaslarını hareket ettirmek, tüm kaslara olabileceği kadar yüklenmek, küreği palası sudan çıkıp tekrar suya girinceye kadar nefes almak, sonra hiç bitmeyecek gibi tekrar asılmak küreklere... Kürek, insan vücudunun sınırlarını zorlayan bir dayanıklılık sporu. Buz hokeyinden sonra yapılması en zor spor olarak da biliniyor. Sanıldığının tersine yalnızca kol gücüne dayanmıyor. Hatta % 60-70 bacak gücüne % 30-40 oranında da kol gücüne dayanıyor denebilir. Bacak gücünün önemi, tekne içinde kürekçinin raylar üzerinde hareketli olan bir oturağa oturması ve geriye doğru kendini iterken de bacaklarından güç almasından dolayı. Bacak ve kol gücünden sonra, omuz gücü de önemli. Aslında, kürek yaparken vücudun tüm kasları çalışıyor. Bu da kürek sporunu ayrıcalıklı kılıyor. Kürek, yalnızca olimpiyatlara, yarışlara hazırlanmak gibi iddialı bir hedef taşımıyorsa herhangi bir yetenek, fiziksel özellik gibi faktörler olmadan da yapılabilecek bir spor. Yeni yeni farketmeye başladığımız küreğin spor olarak yapılmaya başlanması, aslında çok önceye dayanıyor. İlk olarak spor değil de daha çok gemilerin hareket ettirilmesi amacıyla kullanılıyordu. Buradaki kürekçilerse kölelerdi. Spor olarak yapılmaya başlandıktan sonra ilk resmi yarış, 1829'da İngiltere'de Oxford ve Cambridge üniversiteleri arasında yapıldı. Olimpiyatlaraysa 1900 yılında girdi.
Fiziksel kondisyonun çok önemli olduğu bu spor dalında üst düzey bir kürekçi olmak için çok iyi antrenman yapmanın dışında, bazı fiziksel özellikler de gerekiyor. Erkekler için en az 1.85 cm boy, bayanlar en az 1.75 cm boy gerekli. ABD milli kürek takımında 1964 yılından bu yana (3000 üst düzey kürekçi için) belirlenen ideal kürekçilerin fiziksel özellikleri şöyle; erkekler için 1.92 m boy ve 88 kg ağırlık, bayanlar için 1.80 m boy ve 77 kg ağırlık. Bu kadarla da bitmiyor. Kol uzunluğu da kürek için çok önemli. Örneğin, aynı boyda, aynı kiloda olan ve aynı antrenmanı yapan iki takım, dakikada 30 kürek çekerek parkuru tamamladığında takımlardan birinin ortalama kol boyu daha fazlaysa yarışı o takımın kazanması çok yüksek.
Elit (üst düzey sporcu) bir kürekçi olabilmek için küreğe başlama yaşı 12. Bu yaşlarda (12-17 yaş) önerilen antrenmansa ergometre (salonda kürek çekme aleti) çalışmaları, kürek tekniğinin oturtulması, jimnastik gibi çalışmalar. Kemik gelişimi tamamlanmadığından bu yaşlarda ağırlık çalışmaları önerilmiyor. 17 yaşından sonra yoğun kürek çekme, koşu, ağırlık çalışmaları gibi antrenmanlara ağırlık verilmesi gerekiyor. Bir kürekçinin en verimli olduğu yaş aralığıysa 19-24. Ama sağlıklı bir yaşam için de kürek spor olarak yapılabiliyor. Bunun için herhangi bir başlama yaşı yok. Kaç yaşında olursanız başlayabilir ve kollarınızı ve bacaklarınızı hareket ettirebildiğiniz sürece kürek çekebilirsiniz.
Kürek yarışları (2000 m) 5.20- 8 dakika kadar sürüyor. Bu kadar kısa zamanda çok fazla efor harcandığından, enerji gereksinmesi o ölçüde büyük. Bu enerjinin yaklaşık % 75'lik bölümü aerobik (oksijenli) solunumdan, geriye kalan bölümünü de anaerobik (oksijensiz) solunumdan karşılanır. Üst düzey kürekçilerde maksimum oksijen kullanma kapasiteleri 6.0 - 6.6 L/dk seviyelerinde. Bu düzeyin, diğer dayanıklılık sporlarıyla (triatlon, maraton gibi) karşılaştırıldığında biraz düşük olduğu görülür. Nedeniyse kürekçilerin vücutlarında, diğer dayanıklılık sporcularına göre daha az oranda yağ dokusu bulunması. Vücutta daha az yağ oranı olması da kürek sporuna özgü. Kürekçilerin vücut ağırlığı tekne tarafından desteklendiği için, vücut fazla yağ bağlamaz, daha çok kas dokusu gelişir.

Sadece Açık Havada mı Kürek?
Açık havada yapılan kürek sporu, kışın kötü hava şartlarından dolayı yapılamıyor. Ama bu durum kürek çekilemeyeceği anlamına gelmiyor. Kapalı ortamlar için geliştirilen ve "ergometre" denilen kürek çekme aletiyle bu sorun çözülebiliyor. Ergometreyle, su üzerindeki antrenmanların tümü kapalı yerlerde yapılabiliyor. Ergometre, tıpkı kürekteki gibi ray üzerinde hareketli bir oturak, kürek yerine çekilen ve bir ucu zincirle hava fanına bağlı olan bir sistemden oluşuyor. Ergometrede ayrıca küçük bir ekran bulunuyor. Çalışırken bu ekrandan aldığınız mesafeyi harcadığınız kuvveti izleyebiliyorsunuz. Ergometrede bulunan bilgisayar, ayrıca bu değerler dışında her kürekteki (bir çekiş) ve antrenmandaki ortalama harcadığınız güç değerini (watt), tempoyu (dakikada çekilen kürek sayısı), enerji harcamasını (kalori/saat), ortalama 500 metre geçiş süresini hesaplayıp belleğe kaydedebiliyor. Böylece eksiklerinizi görüp çalışmanızı ona göre düzenleyebiliyorsunuz.

ALINTIDIR
 
Ergometreyi biliyorum; bizim salonda profesyonel tip olmasa da benzeri işi görecek bir kürek aleti var. Bu sporu 2 sene önce ben de araştırmıştım. Efes Pilsen'in kürek takımı bir ara bedava eğitim veriyordu bu sporu yaygınlaştırmak için. Ben sadece bir kez gidebildim. Gittiğimde orda 100'e yakın kürek sporuyla uğraşan sporcuları gördüğümde hepsinin aşırı kemikli olduğunu gördüm. Boyları zaten uzundu. Kasları da kibardı ve yağsız bir vücuda sahiptiler. Ama omuzları, kolları, bacakları kemiklerinin ne kadar kalın olduğunu gösteriyordu.
 
Atatürk'ünde severek ve devamlı yaptığı bir spordur, bilgilerinize....
 
salvador xp kemikliydi hepsi derken neyi kastedtin anlayamadım
kemiklerimiz gözükecek hale geleceğimiz geldi benim aklıma bu sporla uğraşırsak:)
bende bu aleti eve almayı düşünüyorum, örneğin dunlop YR3200 900 ytl, Infinite R100APM 2.000 ytl üzerinde, fiyat farkı sizce ithalat prosedürlerindenmi kaynaklanıyor yoksa kalite olarak dunlop çok mu düşük. neden fiyatlar bu kadar uçuk anlamış değilim, yurtdışından sipariş etme imkanı varmı, yardımcı olabilirseniz sevinirim
aklıma güzel bir fikir geldi duvarsticker.com sitesinden istediğiniz resmi gönderiyorsunuz, size fiyat veriyorlar, deniz manzarasına karşı kürek çekmek güzel olur diye düşündüm:)
 
Infinitiyi bilmiyorum ama dunlop firmasının büyük bir firma olduğunu biliyorum. Sporun hemen her branşına yönelik aletler üretiyor, satıyor. Fiyat aralığı geniş aynı zamanda üretim miktarının çok olması sebebiyle fiyat kırabiliyor ama ne kadar kırsa herşeyin bir limiti var, çok ucuz malları (bilinmeyen diğer ucuz markalardan iyi olmakla birlikte) dandik oluyor.

Kürek makinalarından çok anlamıyorum ama ithalat koşullarının farklı olduğunu sanmıyorum infitini ve dunlopun.

2bin lira az bir para değil, "ucuzsa vardır bir illeti, pahalıysa vardır bir hikmeti " diyerek çabuk satın almak yerine ince eleyip sık dokumada fayda var.

Ben hiç kürek makinası almayı düşünmedim daha doğrusu düşünemedim, ama yanlarında su haznesi olan ve suyun direncini yaşatan çok güzel kürek makinaları var.

internetten bahsettiğiniz infinitiye baktım, bu makinalardan anlamam ama görünüş olarakta bana pek cazip gelmedi aklıma o sulu modeller gelince.

bu arada, deniz manzarasına karşı kürek çekmek güzel olabilir yanına bir de su sesi konulursa kürek çekme iyice canlandırılabilir :)
 
D tipi evde amatörler tarafından kullanıma en uygun
nakit fiyat $1600
tek çekim 1650
4 taksit 1700
+ %18 kdv
ömür boyu bir yatırım olacak bunuda hesaba katmak lazım
şu an alamam fakat ileride düşüneceğim
 
concept 2 anasayfasından yetkili ülke distribütörleri var
ordan çıkıyor
 
Merhaba arkadaslar,

Okullar 2-3 hafta önce açıldı, ve okulumun haliç kıyısında olması
sebebiyle, küreğe önem veriyorlar. Ve bu işin sonunda okuldan alacağım burs ta cabası. Ben de birkaç arkadaşımla konuştum ve aklımı çeldiler. Bugun antremanlar başlıyor okulda
ve ben de katılacağım. 1.80 boyum var, 82 kg. 'ım.
Omuz genişliğimin de bu spora çok elverişli olduğunu söylediler.
(Biraz iri bir vucudum var ). Fakat ben aynı zamanda bb antremanlarıma
4 gün devam etmek istiyorum. Ve bb antremanlarımda her zaman kendimi
en çok zorlayabileceğim kadar ileri gidiyorum. Yani 4 gün bb ve 2 gün kürek
antremanı yapsam over training olur muyum sizce ?
( beslenme düzenim gayet iyi, gerektiği kadar protein alıyorum besinlerimden, bunun yanında
aminoasit ve protein tozu kullanarak supplementlerle de destekliyorum )
 
Merhaba arkadaşlar ben 98 yılından beri Kürek sporunun içindeyim 2008 yılından beri kürek psorunda hem antrenörlük yapıyorum hemde hakemlik..Gerçekten çok harika bir spor Dayanıklılık sporları arasında en zor sporlardan birtanesi olarak bilinir.vücuttaki bütün kas gruplarını çalıştırır.

Kürek çekme Makinesei Düşünülüyorsa Alınabilecek tek makina CONCEPT II makinesi yanılmıyorsam fiyatıda 2500€ Türkiye distribütör ü Cihangir Sonat tır.
 
vallahi daha ekonomik model derken hiç bilmiyorum kürekçilerin sadece kullandığı tek bir marka var bize en uygun olan concept II markası başka hiç bir model bilmiyorum kürekçiler bu makineden nefret ettiği için hiç araştırmada yapmadım oyüzden :D
 
Konuyu hortlaşmış olacağım ama yeni bir konu açmaktansa buraya yazmak daha mantıklı geldi.

Seneye üni. kürek takımına girmek istiyorum. Bu sene malesef seçmeleri kaçırdım. Dün hepsiburada yı gezerken kürek bölümünü inceledim. Dışarıda yapılanı tutacağını sanmıyorum ama hiç değilse bir yıl boyunca antremanlarıma küreği de eklemeyi düşünüyorum. Acaba evde yapılacak kürek çalışması gerçek yapılan kürek çalışması için bir etkisi olur mu ? Yoksa sadece evde cardio işlevini mi görür ? İncelediğim bazı yorumlarda çoğu karın ve bel bölgesinde iyi işe yaradığını söylüyor. Sipariş edip etmemek konusunda kararsız kaldım. Eğer bilgisi olan varsa yardım ederse sevinirim
 
Back
Yukarı