sayın achilles uzun zamandır foruma uğrayamadım. cevap yazamadım bu yüzdende kusura bakmayın. ketojenik diyetlerdeki zararın kandaki ürik asit artışına bağlı olduğunu anlatmak istedim. ''yağlı et , yeşil sebze meyve yemenin ne zararı var onu anlamadım'' diye bir yorumda bulunmuşsunuz. açıkçası bunların bir zararı yok ve bende tüketiyorum. ayrıca karbonhidratsız bir beslenme takip etmenizi anlıyorum. muhtemelen zayıflamaya çalışıyorsunuz ve bu diyetle eminim başaracaksınız. ancak kas metabolizmasında karb.ların onemli fonksiyonları vardır. insülin en güçlü anabolizan hormondur ve pankreastan salgılanır. bu hormonun tetiklenmesi (her halikarda) tabiiki iyi değildir. ancak karblar doğru zamanda ve doğru miktarlarda alındığında anabolik etki gosteren ve kas gelişimine yardımcı olan maddelerdir ayrıca. sert ve yoğun idmanlarımızdan sonra az miktarda alınan basit şeker hipofiz bezinden gh salgısı tetiklemektedir. bir başka faydasıda insülin gibi çok güçlü bir anabolik hormonuda tetikler ki buda karb. , yağ ve proteinlerin kas hücrelerine taşınmasını kolaylaştırır. buda ant. sonrasındaki ikisaatlik kritik yenilenme sürecinde(recovery phase) oldukça önemlidir. ben basit şekerleri hayatımıza sokalımda demiyorum. ancak ant. sonrası cüzzi bir miktar alınmasının faydalarını anlatmak istedim onemli olan zaten komplekslerdir.
Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 19:05 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 18:38 ----------
ketojen diyetlerin yararları tabiiki var. tartışılmaz bu. önceki yaşam normları vede halihazırda bir sürü canlı bu şekilde zaten beslenmektedir. yani olabildiğince katkısız , ambalajdan uzak , herşeyi doğal haliyle tuketmek. sanırım bu diyettede 5 gun uygulanıyorsa bir yada 2 gun karb. yuklemesi yapıyorsunuzdur. malum buna ihtiyacınız var. yani aslında herşeye ihtiyacımız var. ''sutte ,ette , meyvelerdede azda olsa karb. var. bunlar zaten yeterlidir. diğer yollardan karb. yuklemeye gerek yok '' tezini savunuyorsunuz. bu da mantıklı. ancak ant. şeklinizide buna uydurmalısınız. ayrıca yuksek kas kutlesine sahip bir sporcu zaten yoğun bir enerjiye gereksinim duyacaktır ve karb. alması bu yuzden kaçınılmazdır. ancak sizinkisi bir yaşam tarzı. saygı duyuyorum. benim yaşam tarzımda biraz daha farklı . doğrulugunu veya yanlışlığını savunmuyorum. her ikisindede hatalar ve zayıf noktalar olabilir. konu fazla uzadı gelelim ketojenik diyetlerden alınabilecek zararlara. VKV Amerikan Hastanesi Diyet Bölümü Şefi Uzman Diyetisyen Dilara Koçak bu konuda şöyle bir yorumda bulunmuş :
bu yöntemle vücut su kaybına uğruyor kaslar küçülüyor ama yağlar erimiyor. Bu aşamada organizma kendisi için gerekli olan enerjiyi yakalamak için kaslar ve karaciğerde bulunan glikojen denilen bir tür şekeri yakıyor. Sonra kasları enerjiye dönüştürüyor. İşte bu nedenle gün boyunca yemek yemeyen kişi kendini güçsüz hissetmeye başlıyor. Çünkü karbonhidrat almadan veva çok kısıtlı beslenilen bir diyetle gün içinde tüm karbonhidrat depoları boşalır, kan şekeri düşer, tatlı isteği ve güçsüzlük artar, iş verimi düşer, baş ağrısı oluşabilir.
buradaki çelişki sizin yağlardan enerji sağlamanız karbları kullanmamanız. ancak bunda dahi carb up denilen bir donem var. bu konuda fitday kaynaklı bir yazı okumuştum. sayın achilles sizde oraddan bir alıntıyı paylaşmıştınız. hatırlatma amacıyla bunu birdaha paylaşalım :
Ketojen diyet ve Ketosis
14 Nisan 2010 Çarşamba
Ketosis tam olarak nedir ? Ketosisin metabolik süreci basitçe kan değerlerinin içindeki ketonların normal seviyeden yüksek bulunma durumudur. Vücut ketojen duruma girdiğinde lipid enerji metabolisması bozulmamıştır. Peki iyi de bu ne demek derseniz vücut bu süreçten sonra artık yakıt olarak vücudun kendi yağını kullanamaya başlayacaktır.
Ketosis sürecini mükemmel kılan ne ?
Bu süreci kısa bile tutsanız birçok inanılmaz faydası var.
1) Yüksek karbonhidratı yakıt olarak kullanan vücut artık kendi vücut yağlarını yakıt olarak kullanmaya başlayacaktır. Böylece vücut yağ oranı düşerken kas kütlesi olduğu gibi sabit kalabilcektir.
2) Vücut Ketosis durumundayken ketonları kullanmaz ürin yoluyla dışarı atılır. Bu da ne demek idrar yoluyla yağ atmak demektir.
3) Ketosisin proteini idareli kullanma gibi bir özelliği vardır. Ketosiste ilk olarak vücut ketondan glukoza tercih eder. Vücutta çok fazla yağ bulunurken vücut proteini oksitleyip glukoza dönüştürmez.
4) Bir başka yararı ise vücuttaki düşük insülin seviyesi diğer diyetlere göre daha fazla lipoliz ve gliserin ortaya çıkmasıdır. (insülin seviyesi 80-120). İnsülinin lipolizleri engelleme efekti vardır bu da yağı enerji olarak kullanmayı engellemektedir. Eğer insülin düşük seviyelere getirilirse birçok yararlı hormon örnek olarak büyüme hormonu gibi büyüme faktörü olan hormonlar ortaya çıkar.
5) Bir başka faydasıda ketojen diyette ketosis durumunda ketonlar açlığı köreltir. Açlık hissedilmez.
Peki Zararı Var mı bu Diyetin ?
1) Birkaç hafta vücut metabolik değişilik geçirdiği için ruhsal olarak kişi kendini kötü hissedebilir ve ayrıca zihinde bulanıklık görülebilir. Fakat daha sonra vücut bu duruma alışır ve adapte olur.
2) Yüksek dozda yağ alımı nedeniyle bunları iyi yağlardan eğer alınmıyorsa kolestrol seviyesinde yükseliş olabilir. Fakat omega 3 gibi zeytinyağ gibi kaynaklar kullanılmalıdır.
3) Diyet karbonhidrattan yoksun olduğu için vücuda dengeyi sağlamak için multivitamin takviyesi yapmak gereklidir.
4) Diyabet hastaları bu diyeti yapmamalıdır. Sonucu ölüm dahi olabilir.
Ketojenik Diyetin Anti-Katabolik etkisi
Kalorisi düşürülmüş her diyet kataboliktir. Bu da kas kaybına neden olur. Bu bir gerçektir!! Kalorisi azaltılmış tüm diyetlerde anabolik hormonlar düşüşe geçer. Bununla beraber diyet yapan kişiler daha fazla egzersiz hareketi ekleyerek kasları katabolize eder. İşte esas nokta burada başlamaktadır. Kas kaybetmemek ve ya az da olsa kas inşa etmek için carb –up devreye girer. ( haftasonları karbonhidrat yüklemesi yapmak )
Hormonların dışında katabolik etkinin oluşamsındaki diğer bir faktör de proteinin glükoza dönüşmesidir. Çünkü beyin vücuttaki %25 glükoza ihtiyaç duyar. Bu kadar karbonhidratlar yasakken beyin glükoza ihtiyaç duyar ve bunuda proteinleri kas dokusundan yiyerek sağlar.
Şimdi ketosis bundan farklıdır. Ketosis devresindeyken beyin ketonları glükoza tercih eder. Bu diyeti uygulayan için bu durum gerçekten sevindiricidir çünkü vücut prteini enerji olarak kullanmayı seçmez. Böylece vücudu enerjinin yağdan karşılanmasına zorlar.Bu yüzden bu diyet gerçekten başarılıdır.
Ketosis seviyesine nasıl gelinir ?
Birçok deney sonucu yüksek miktarda yağ ( %80 )ve belirli miktarda protein ( %20 ) alımıyla tabii bu alımdan önce carb-up ( bolca karbonhidrat yenen dönem ) döneminden sonra ortalama 2 gün içinde ketosise girilir. Düşük miktarda alınan protein yüzünden insülin seviyesi hızlı şekilde düşer. Bu 2 günden sonra oranlar tekrar belirlenir ve protein alımı kaslar nedeniyle yükseltilir.
2 gün sonra oranlar şöle olmalıdır. %65 yağ % 30 protein %5 karbonhidrat . Bu oranlar bu diyeti yapan kişide ketosis seviyesinin devam etmesi ve kaslar için gerekli olan protein miktarı için gereklidir. % 5 olan karbonhidrat alımını ise lifli sebzelerden almak gereklidir.
Bu dönem carb-up dönemine kadar devam edebilir. O günde genellikle Cuma akşamı başlayıp C.tesi akşamı son bulur. Cuma antremanından önce doymuş yağları almayı azaltmak gerekmektedir. Çünkü doymuş yağların insülin hassasyeti vardır.
Ayrıca Cuma günü antremandan 2 saat önce bir miktar ( örnek = 40 gram ) karbonhidrat almalıdır. Böylece artık keton seviyesinden yavaşça çıkıp kandaki glükoz seviyesi normal ketos seviyesine iner. Bu çok öenmlidir çünkü carb up dönemi kasları inşa ve kayıpları telafi dönemidir.
Ketojen Diyet Çeşitleri
1) CKD (cyclical keto diet)
Ketonun bu versiyonunda günde 30-50 gram arası karbonhidrat ve hafta sonu carb –up günlerindeyse glukojen depolarını bolca karbonhidrat alarak dolduruluyor.
Burada en son Cuma gün yani carb –up yapmadan önce full vücut rutini yapmak gereklidir. Bu rutinin amacı vücutta kalan glükojeni tamamen tüketmektir.
Full vücut rutini nedir ?
Çok tekrar, az dinlenme, hafif ve ya orta ağırlıkla tüm vücudu çalıştırmak. Her bir bölge için bir hareket seçilir. 2-3 set 10-20 tekrar 6 egzersizi geçmeden yapılan antreman.
Diyete giriş
Birçok uzmanın ortak görüşü vücut kas+kemik ağırlığı (lbs cinsinden) kadar protein alınması. Örnekle açıklayacak olursak 90 kg olan bir kişi 200 lbsdir. Kişi yağ oranını çıkardığında varsayalım 154 lbs kemik+kas ağırlığına sahip olsun. Bu kişinin bu diyet esnasındayken 154 gram hergün protein alması gerekmektedir. Ayrıca kişinin ağırlığı (bu sefer toplam ağırlık) 200 lbs * 10 kadarda günlük kalori alması gerekiyor. Bu kişin diyeti 2000 kalori olamlıdır. Ortalama karbonhidrat alımı ise 30-50 gram arası olmalıdır.
Hesaplarsak
Protein 154 gram * 4 kalori = 616 kalori
Karbonhidrat 30 gram * 4 kalori = 120 kalori
Peki ne kadar yağ almalı ?
2000 kalori – ( 616 + 120 ) = 1264 kalori
1264 / 9 = 140 gram yağ alması gerekiyor.
Ek bilgi
1 gram karbonhidrat = 4 kalori
1 gram protein = 4 kalori
1 gram yağ = 9 kalori
NOT = Antremandan sonra alınan 30 gram whey protein ile 30 gram meyve suyu karbonhidrat olarak diyette hesaplanmaz !! Ayrıca alacağınız 30 gram karbonhidratı kesinlikle lifli sebzelerden almaya çalışın.
Karbonhidrat yükleme dönemi ( Haftasonu)
İşin aslında en eğlenceli kısmı bu dönemdir. Yüksek miktarda karbonhidrat tüketimi başlamıştır. Bu dönem içinde uzmanların önerdiği durumlar vardır.
1) Cuma günü antremanından 5 saat önce 25-50 gram arası karbonhidrat protein ile alınmalıdır ki vüct ketohen durumdan yavaşça çıkabilsin.Bu öğünün yanına ufak miktarda yağ eklenebilir.
2) Antremandan 2 saat önce 25-50 gram arası glükoz ve fruktoz alımı glükojen depolarını doldurmak için olmalıdır ( Meyve)
3) Eğer carb-up sürecini 36 saat olarak düşünürsek ilk 18 saatlik bölümde karbonhidrat alımı kas+kemik ağırlığının 10 katı kadar olmalıdır. Diğer 18 saatlik dönemde 5 katı olarak alınmalıdır.
4) İlk 18 saatlik dilimde oranlar %70 karbonhidrat % 15 protein %15 yağ . Diğer 18 saatlik dilimde %60 karbonhidrat %25 protein %15 yağ.
5) Karbonhidrat miktarı azaldıkça glisemik indeksi düşük karbonhidratlar almak gereklidir.
Amaca ulaşılmadıysa süreç aynı şekilde kendini tekrarlar tekrar ketosis durumuna girilir ve carb-up yapılır.
Örnek çalışma planı
Pazar - 30-60 dakika arası hafif tempo kardiyo
Pazartesi – Göğüs / Sırt / Karın
Salı– Omuz / Kol
Çarşamba - 30-60 dakika arası hafif tempo kardiyo / karın
Perşembe - Bacak
Cuma – Tüm vücut rutini /karın/ 20-30 dakika arası yoğun kardiyo (HİTT)
Cumartesi – dinlenme
Yiyecekler konusunda ve diyeti şekillendirmek için çok güzel bir kaynak
www.fitday.com
Kaynaklar
http://www.bodybuilding.com/fun/keto.htm
http://www.bodybuilding.com/fun/sclark91.htm
buradada 2 nokta dikkat çekici : (full vucut rutini Çok tekrar, az dinlenme, hafif ve ya orta ağırlıkla tüm vücudu çalıştırmak. Her bir bölge için bir hareket seçilir. 2-3 set 10-20 tekrar 6 egzersizi geçmeden yapılan antreman.) bir diğer noktada :
Kalorisi düşürülmüş her diyet kataboliktir. Bu da kas kaybına neden olur. Bu bir gerçektir!! Kalorisi azaltılmış tüm diyetlerde anabolik hormonlar düşüşe geçer. Bununla beraber diyet yapan kişiler daha fazla egzersiz hareketi ekleyerek kasları katabolize eder. İşte esas nokta burada başlamaktadır. Kas kaybetmemek ve ya az da olsa kas inşa etmek için carb –up devreye girer. ( haftasonları karbonhidrat yüklemesi yapmak )
bu yorumlar yazı içinden cımbızladım. bubir zayıflama diyetidir. ağır ant. , sıkı çalışmaları ve yıpratıcı ağırlıkları kaldırmaz. ancak kişi bununla zayıflayıp daha sonra kas inşaa etmek adına daha dengeli ve kalorili bir diyete geçebilir. yukarıda anabolik hormonları dususe geçirdiği + carb up larla kasları korumayı hedeflediği zaten belirtiliyor. zayıflamak adına mukemmel dediğim gibi ancak kas kazanımı adına bence oyle değil.
Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 19:17 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 19:05 ----------
cunku kas kayıplarını telafi etmek amacıyla yapılan carb uplar bunun bir gostergesi. ancak bunu bir hayat tarzına donusturmekte var hesapta. yani '' ben adaleden ziyade formda kalmak istiyorum'' diyorsanız bu talepleri karşılar nitelikte bencede. ancak ketojen diyetlerden doğan şikayetleri bir inceleyelim. - Vücudun sıvı elektrolit dengesini bozar.
- Osteoporoz riskini artırır.
- Kanda ürik asit yükselir, böbrek taşı ve Gut hastalığına ne­den olabilir.
- Kolesterol yükselip damar tıkanıklığı yapabilir.
- Kalpte ritim bozukluğu ve buna bağlı ölüm riskini artırabi­lir.
-Baş ağrısı
-Yorgunluk
-Konsantrasyon güçlüğü
-Uyku hali
-Ortostatik hipotansiyon
-Bulantı kusma
-Kabızlık, diyare
-Safra taşı
-Adet bozukluğu, libido kaybı
-Üşüme
-Saç dökülmesine neden olur.
tüm bunlar diyetin başarısızlığını gostermiyor tabiiki. diyete adapte olamayan insanların şikayetleri bunlar kaynak :
http://www.saglikvediyet.com/kisa-surede-hizli-kilo-vermenin-zarari-var-midir/
yani bunu bir hayat tarzına dönüştürmek ve adapte olmak zaten diyetin gereği. ben sadece kas kazanımı sağlamak açısından yararlım olmayabileceğini. aynı zamanda kas kaybınada yol açabileceği kanaatindeyim. ama ben bu kcal ve diyetteki beslenmeye gore hafif , kardiyo agırlıklı , bir ant. programı izleyeceğim diyorsanız zaten sorun yok. ancak kas kazanımı adına uzunca bir sure kayda değer gelişmeler elde etmemizi sağlamayan ; zayıflamak ve formda kalmak ve yağ yakmak adına gereğini yerine getiren bir diyet türü gozuyle bakmaktayım. saygilarimla ....