yumurta beyazında bulunan protein türleri:
---------
54%
Ovalbumin - Nourishment; blocks digestive enzymes
[citation needed]
12%
Ovotransferrin - Binds iron
[citation needed]
11%
Ovomucoid - Blocks digestive enzymes
[citation needed]
4%
Ovoglobulin G2
4%
Ovoglobulin G3
3.5%
Ovomucin
3.4%
Lysozyme
1.5%
Ovoinhibitor
1%
Ovoglycoprotein
0.8%
Flavoprotein
0.5%
Ovomacroglobulin
0.05%
Avidin
0.05%
Cystatin
ve %90 'ı su !!!...
---------------------------
*****)yumurta sarısı ,besin tablosu örneği:
Chicken egg, yolk, raw, freshNutritional value per 100 g (3.5 oz)Energy1,325 kJ (317 kcal)Carbohydrates3.59 gFat26.54 gProtein15.86 gTryptophan0.177 gThreonine0.687 gIsoleucine0.866 gLeucine1.399 gLysine1.217 gMethionine0.378 gCystine0.264 gPhenylalanine0.681 gTyrosine0.678 gValine0.949 gArginine1.099 gHistidine0.416 gAlanine0.836 gAspartic acid1.550 gGlutamic acid1.970 gGlycine0.488 gProline0.646 gSerine1.326 gWater52.31 gVitamin A equiv.381 μg (42%)Thiamine (Vit. B1)0.176 mg (14%)Riboflavin (Vit. B2)0.528 mg (35%)Pantothenic acid (B5)2.990 mg (60%)Folate (Vit. B9)146 μg (37%)Calcium129 mg (13%)Iron2.73 mg (22%)Magnesium5 mg (1%)Phosphorus390 mg (56%)Potassium109 mg (2%)Zinc2.30 mg (23%)Choline682.3 mgCholesterol1234 mgOne large egg contains 17 grams of yolk.
Percentages are relative to US recommendations for adults.
Source: USDA Nutrient databaseThe yolk makes up about 33% of the liquid weight of the egg; it contains approximately 60 calories, three times the caloric content of the egg white.
The yolk of one large egg (50 g total, 17 g yolk) contains approximately: 2.7 g protein, 210 mg cholesterol, 0.61 g carbohydrates, and 4.51 g total fat. (USDA National Nutrient Database)
All of the fat-soluble vitamins (A, D, E, and K) are found in the egg yolk. Egg yolk is one of the few foods naturally containing vitamin D.
The composition (by weight) of the most prevalent fatty acids in egg yolk is typically as follows:[1]
- Unsaturated fatty acids:
- Saturated fatty acids:
Egg yolk is a source of lecithin.
The yellow color is due to lutein and zeaxanthin, which are yellow or orange carotenoids known as xanthophylls.
Read more: http://www.answers.com/topic/egg-yolk#ixzz1GTBoP2sK
--------------------------------------
yumurta beyazı, su oranı : %90, sarısı % 50 civarı...
yumurta sarsında daha çok protein içeriği vb olması zaten , aşağı yukarı " su oranı "ile orantılıdır...
zaten, "sarı" embriyoyu besleyen ana ksımdır, besin açısından çok daha zengindir...beyaza (yani genelde albumin olarak da adlandırılan ) kısma bağlıdır...oysa, yumurta beyazı ,son dönemlerde ,özellikle civcivin tüylenmesine ve direnci arttırıcı katkıda bulunan tamamlayıcı görev görür...
yumurta sarısının bir dönemler aforoz edilmesinin nedeni, içerdiği "yağ ve kolestrol" dü...oysa, vücutta zararlı kolestrollerin yine vücut tarafından ağırlıklı olarak üretildiği
tekrara göz önüne alındığında aforozdan çıkmış durumda...
bu arada, tabi ki "yumurta beyazı "konsunda şehir efsanelerini üretenler de "yumurta endüstrisi" ve artık o kadar arsızlar ki, "yumurta beyazında " "sarıya "oranla daha çok protein olduğunu bile yazabilecek kıvamda listeler verebiliyorlar...(((