İdeal Mekik

Crunch yaparken karın kaslarını en şekilde uyarmak için hareketi nasıl gerçekleştirmek gerekir? Ne kadar açıya kadar kalkılması gerektiği değil sorduğum. Seri ve çok tekrarlar mı daha iyidir? Daha yavaş, daha uzun kasılmalarla yapılan daha az sayıda tekrarlı setler mi?
 
Düz zeminde dizleri kırıp göğsümü dizlerime değdirmek suretiyle zamana karşı maksimum mekik çekerim ama bunu başlangıçtakilere önermem. Dayanıklı bir bel gerekiyor, sonra sakatlanabilirsiniz. Diyeceğim şey de belinizi kaldırmadan mekik çekmeniz olacak. Üst bölge için de iyi olur bu çalışma. Alt mide içinse düz yatış pozisyonunda bir bacak sabit, diğeri ise yukarı aşağı tekrar yapacak. Asla topuk yere değmesin, değmeye çok az kala geri yukarı kaldırılsın, iyi gerilim yapar. Daha da geliştirmek isteyenler bileklere ağırlık bağlayıp da yapabilir. Tabii iyi sabitleyin, çok da sıkı olmasın, sonra eklem rahatsızlıklarınızın suçlusu ben olmayayım. :) Bir de klasik bilinen bir yöntem vardır: İki ağırlık ile bir sağa bir sola çöküş yapılır, bu da bel simidini inceltmek için iyidir ama pek sportif durmaz, genelde bu hareketi yapanlar olarak yaşı ilerlemiş bayanları görürsünüz.
 
Son düzenleme:
İlginize teşekkürler. Yalnız ifadem biraz düşük olmuş sanırım. Özetle sorduğum şu:
- Seri bir şekilde yapılan maximum tekrar mı,
- Hareketin tepe noktasında kasları 1-1.5 saniye kasılı tutatak yavaş bir şekilde icra edilen crunch mı daha makbuldur? :)
 
İkisi de farklı amaca göre daha makbüldür. Benim önerim olan maksimum çekiş kuvvet ve dayanıklılık sağlar. Diğer yöntem ise maksimal kuvvet sağlar. Benimkinde baklava dilimleri çıkartılmaz, çizgisel olarak hafifce görülür. Diğerinde ise derin bir şekilde kaslar belirgin bir ayrılmıştır. VG yapanlar genelde benim yapmadığımı tercih eder. Tercih meselesi, bence benim yöntemle daha estetik bir sonuç alınıyor. Gerçi benim çalışma prensibim fitnessa yakın zaten... Lakin yine de benimkini önermem, beli sakatlayabilirsiniz.

Bir de çalışma arkadaşı varsa basket topuyla da antrenman yapabilirsiniz. Mekik çeken kişi kalkarken topu ayaktakine atar, ayaktaki de yere inişte geri atar ve bu mekik süresince devam eder. Daha sonra top sağlık topu olarak tercih edilmeye başlanılır. Bu aşamalarla daha da gerilim elde edilinir ve o bölgede kütle artışı da gözlemlenebilinir. Basketbolcular özellikle böyle çalışırdı, FB'de atletizme gittiğim dönemlerdeki çalışmalarda gözlemlemiştim. Bir de bunun yere yüz üstü yatılıp yapılanı vardır. O da aynı şekilde yapılır ki o biraz da adamı yorar. Lakin daha bile faydalıdır.
 
Back
Yukarı