Bu konu çoğu yerde karsımıza çıkıyor, ama çoğu bilgi yetersiz, bir çok soru işareti bırakıyor. Aşağıdaki siteden alıntılar yaptım. Bir çok yararlı bilgiyi içeriyor.
http://www.bodybuilding.com/fun/post_workout_carbs.htm
Hemen antreman sonrası vücut kortizol hormonlarının etkisiyle katabolik (kas kıyımı) duruma geçer. Kortizolun burada yaptığı kastaki proteini alıp şekere çevirmesidir katabolik durumda. Karaciğerde parçalanan amino asitler glikoza çevrilir. Buna da kas kıyımı diyoruz.
Antreman sonrası alınan basit şeker (glikoz) bu durumu engeller. Alınan glikoz insulin salgılanmasına neden olur. Bu durumda alınması gereken en iyi karbonhidrat nedir?. Tabiki glisemiks indeksi en yüksek olanlar, yüzde 70 ve üzeri ( antreman öncesi ise bunun tam tersi, yüzde 55 ve aşağı)
Dextrose (glikoz) veya
[FONT="]Maltodextrin [/FONT]burada en iyi seçimdir. Ben glikoz kullanıyorum, ama maltodekstrin de çok iyi, bir daha ki sefer bundan satın alacağım, metabolizesi daha yavaş, dolayısıyla yağ yapma olasılığı düşük.
Ne kadar almalısınız: 75 kg birisi için 42 gr. K.hidrat 21 gr. Protein (cutting zamanında), 84gr k.hidrat, 42 gr. Protein (bulking döneminde). Tabiki antremandan sonra 30 dakika içinde.
Glikoz ben eczaneden almıştım, ama toptan kilosu 5-6 TL. Pastacılar falan bu şekeri kullanırlar, dayanıklı olduğu için (şekerleme yapmaz). Bildiğimiz kolada fantada bu bulunur . Vitargo gibi pahalı ürünler almanıza gerek yoktur.