20 yaşında skolyoz?

Merhaba arkadaşlar. 19 yaşıma kadar skolyozun ne olduğunu bilmiyordum. Ama küçüklüğümden beri duruş bozukluğum vardı liseye geçince kendi çapımda sporlarla ilgilendim. Zumba, abc, pilates gibi. Üniye geçince yurdun fitness salonu vardı. Haftada dört kere 20 dk koşu bandında 10 dk bisiklet ve 3x10 dumbell çalışarak güzel bir fiziğim olmuştu. Kilo almamak için hiç birşey yemiyordum. Sanırım dengeli beslenmekte önemli. 2. sene r ile başlayan eklemlerle ilgili ciddi yan etkileri olan sivilce ilacını kullandım ve shaun t nin 25 dk lık sporunu yaptım. Aynı zamanda okulla birlikte masa başında bir işte çalıştım ve bu sene başında inanılmaz sırt ağrılarım başladı ve üst kıyafetlerin düz durmadığını fark ettim. Bir bayan olarak bunun benim için ne kadar zor olduğunu anlatamam. Sırt ağrılarım şiddetlenince doktora gittim. Ufak derecede omurga eğriliği çıktı. Sonra yaptığım sporu bıraktım işide bıraktım ve youtube da bulduğum skolyoz egzersizini düzenli olmasada yapmaya başladım omuzumdaki hafifte olsa belirgin olan eşitsizlik kıyafetlerle pekte belli olmamaya başladı. Hatta tekrar röntgen çekildim 5-6 ayda hafif olan eğrilik baya bi azalmıştı. Ama bende boyun düzleşmesi duruş bozukluğu olunca sporsuz bu ağrılara dayanamıyorum her nekadar bu durumun ilerlemesinden korksamda fitnessa yazıldım ama antrenöre nedense pek güvenemiyorum. Onun için sizlere danışmak istedim lütfen bu konuda tecrübelerinizi paylaşın hangi sporları yapmalıyım? Yüzmeye yazılmadım daha. Fitness ta hangi hareketler tehlikeli?
Spor Hocam şu hareketleri önerdi:
10 dk koşu bandında yürüyüş
oturarak dambılla kolları kaldırmadan bir hareket verdi kollar yandayken yapılıyor isimleri tam bilmiyorum :(
yine oturarak sopayla bir hareket verdi
Ters mekik

İlerlemesinden çok korkuyorum bana bir yol gösterin :( mesela mekik sakıncalı mı? Bisiklet koşu bandı?
Danışacak biride pek yok yine fizik tedavi doktoruna gideceğim ama sizede danışmak istedim.

Mrb iyi günler öncelikle geçmiş olsun size 2 video önerebilirim ikisini de iyi izleyin eminim iyi gelicektir . Ve sırt kaslarını bol bol çalıştırmalısın .
,
.

2. videoyu yapıyordum zaten. Sırt kaslarını çalıştırmam gerek haklisiniz ama bu durum beni kısıtlıyor ne yazıkki her hareketi yapamiyorum ilerlememesi için. Tesekkur ederim yorum için.

Merhaba arkadaşlar. 19 yaşıma kadar skolyozun ne olduğunu bilmiyordum. Ama küçüklüğümden beri duruş bozukluğum vardı liseye geçince kendi çapımda sporlarla ilgilendim. Zumba, abc, pilates gibi. Üniye geçince yurdun fitness salonu vardı. Haftada dört kere 20 dk koşu bandında 10 dk bisiklet ve 3x10 dumbell çalışarak güzel bir fiziğim olmuştu. Kilo almamak için hiç birşey yemiyordum. Sanırım dengeli beslenmekte önemli. 2. sene r ile başlayan eklemlerle ilgili ciddi yan etkileri olan sivilce ilacını kullandım ve shaun t nin 25 dk lık sporunu yaptım. Aynı zamanda okulla birlikte masa başında bir işte çalıştım ve bu sene başında inanılmaz sırt ağrılarım başladı ve üst kıyafetlerin düz durmadığını fark ettim. Bir bayan olarak bunun benim için ne kadar zor olduğunu anlatamam. Sırt ağrılarım şiddetlenince doktora gittim. Ufak derecede omurga eğriliği çıktı. Sonra yaptığım sporu bıraktım işide bıraktım ve youtube da bulduğum skolyoz egzersizini düzenli olmasada yapmaya başladım omuzumdaki hafifte olsa belirgin olan eşitsizlik kıyafetlerle pekte belli olmamaya başladı. Hatta tekrar röntgen çekildim 5-6 ayda hafif olan eğrilik baya bi azalmıştı. Ama bende boyun düzleşmesi duruş bozukluğu olunca sporsuz bu ağrılara dayanamıyorum her nekadar bu durumun ilerlemesinden korksamda fitnessa yazıldım ama antrenöre nedense pek güvenemiyorum. Onun için sizlere danışmak istedim lütfen bu konuda tecrübelerinizi paylaşın hangi sporları yapmalıyım? Yüzmeye yazılmadım daha. Fitness ta hangi hareketler tehlikeli?
Spor Hocam şu hareketleri önerdi:
10 dk koşu bandında yürüyüş
oturarak dambılla kolları kaldırmadan bir hareket verdi kollar yandayken yapılıyor isimleri tam bilmiyorum :(
yine oturarak sopayla bir hareket verdi
Ters mekik

İlerlemesinden çok korkuyorum bana bir yol gösterin :( mesela mekik sakıncalı mı? Bisiklet koşu bandı?
Danışacak biride pek yok yine fizik tedavi doktoruna gideceğim ama sizede danışmak istedim.

Öncelikle geçmiş olsun. Yazacaklarım tamamen tecrübe ve duyumlara dayalıdır. Doktora gitmeniz en doğrusu olacaktır. Ben ortopedi ve travmatoloji bölümüne gitmiştim. Bende 14-15 yaşlarından itibaren skolyozun ne olduğu öğrendim ve şuanda 60 derece kadar skolyozum var. Doktorların dediğine göre bu rahatsızlık ilerleyen yaşlarda ilerleme fırsatı bulamazmış fakat yaş ilerledikçe nefes darlığı, ağrılar dahada belirgin hale gelirmiş.
Fizik tedavi doktorlarının verdiği egzersizler ve işini bilen antrenörlerin verdiği egzersizler videodaki arkadaşın egzersizlerine çok çok yakın. Salonlardaki antrenörler genelde hiç bir şey bilmezler ve sizi yanlış yönlendirebilirler. ( başıma geldi ).
Sakıncalı olan hareketler bellidir. Omurgaya yük bindiren; overhead pressler, squat, bel konusunda deadlift gibi ağır egzersizler risk oluşturur.
Bizim hastalığımız için en kötü olan şey ise ameliyat harici (kesin olmamakla birlikte) hiç bir şekilde tedavisinin olmamasıdır. 7 yaşında yüzmeye başladım 17-18 yaşına kadar olimpik havuzlarda haftanın 4 günü yüzdüm, öyle laylaylomda değil ciddi derecede mesafe katediyordum. Üzerine 3 yıl fitness yaptım fakat bana mısın demedi. Ağrılarım azaldı, görünümde sırttaki şişlik harici bir rahatsızlık verici görüntü bozukluğu yok fakat dediğim gibi tedavisi yok.
Tavsiyelerim en başta kilo almaman. Bu çok önemli çünkü her kilo alışında omurgaya ekstra yük binecektir, dediğim gibi ağır egzersizler yapmamak. Yüzme fırsatınız var ise mutlaka öneririm. Barfiks çekebiliyorsan yine oldukça faydalı. Ters mekiği yavaş yavaş yapmanı tavsiye edebilirim belde de eğrilik var ise kasları güçlü tutman gerekir. Malum bu bir nevi kaslardan kaynaklanan problemden oluşan rahatsızlık. Son olarak ise kontrol sende olsun vücudunda değil, kontrolü vücuda bıraktığın an omurganın pozisyonuna geçer; omuz düşer, vücut kendi etrafında bir nebze olsun döner.
Tekrardan geçmiş olsun, emin olun moralinizi bozabilecek bir rahatsızlık değil. Etrafımızda daha da kötü durumlarda olan insanlar mevcut. :)

Back
Yukarı