30 Yaş ve Üzeri Vücut Geliştirmeye Gönül Verenler

@winston123 mide bulantısı yapmazsa kardio öncesi kahve içilebilir denemen gerek.
@Mesut AK definasyon döneminde kreatin kullanımı konusunda birçok muamma var,kimi kullanılır diyor kimi kullanılmaz,ben kullananlardanım,benim vücudumda aşırı su tutumu olduğunu düşünmüyorum.Ayrıca definasyon 2-3 haftalık bir olay değil ilk aylarda kullanılır,definasyonun son 4 haftasında kesilerek tutulan suyun tekrardan atılması sağlanabilir.Bu benim görüşüm fakat bu konuda birçok daha farklı görüş bulmak mümkün.
İlave olarakda definasyon döneminde az kilo çok tekrar felan gibi şeylere inanmıyorum.

Sevgili Bekçi , definasyon dedikleri dönemdeyim, şuan az kilo çok tekrar yapıyoruz, kreatin su tuuturacak vucuduma bunu kullanmam doğru olmaz sanırım değilmi ?

Barış bey vallahi dün akşam geç gelince glutamin proteğin falan uğraşamadım bişeyler atıştırıp hemen yattım, sabah kalktığımda glutaminin kıymetini anladım :D kamyon çarpmış gibi heryerim ağrıyordu :D sabah hemen BCAA ve Glutamin aldım, şuan gayet iyi hissediyorum :)
kollar yağdan dolayı gözükmesede oldukça iri duruyor, salonda diğer birçok arkadaşım , şu kolları büyütemedim dediğimde sen kendini küçükmü sanıyorsun diye takılıyorlar . umarım yağları eritince güzel bişey çıkacak ortaya :)

bu arada sıparişleriniz gelmiş hayırlı olsun, gümrükten nasıl geçti :) ben geçen aylarda birsürü sıpariş verdim hepsi sorunsuz geldi, ama 2 hafta önce verdiğim weider amino nox ve amino pure egg ler takıldı ve geri gitti :(
Siparişim yaklaşık 15-20 gün önce elime geçmişti zaten. Bilmiyorum gümrük için belli bir ücret tutarının altında (sanırım 75 TL gibi bir rakamdı) verilen siparişlerde sorun çıkmıyor bildiğim kadarıyla. Eee weider amino nox ve amino pure egg lerin parası ne oluyor gümrükten geri dönünce peki? iade ediliyor mu?
Mesut bey kollar gayet iri zaten 43,5 cm kola da büyütemedim diyorsan, hele ki 11 yıl aradan sonra başladığın ve kısa sürede geldiğin hacim ölçüsü açısından. İnsanlar kıskanıyor haberin olsun :) Ayrıca tabiki hepimiz definisyonda ölçü kaybedeceğiz orası kesin. Ama önemli olan ölçüden çok estetik durması değil mi :)

mesut bey kollar gayet iyi bende o sekilde hacimlendirsem super olacak ama geriden geliyor kollar hep benim:(

Kardiyodan once kahve kardiyo bitiside kesinlikle sekersiz yesil cay tavsiye eserim ben.

Bu arada bugunku sabah idmanindan iki karede benden.

U8816 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

valla sizinde görüntü gayet güzel maşşalahınız var :) benim göbek okadar azalsa keşke :D

@winston123 mide bulantısı yapmazsa kardio öncesi kahve içilebilir denemen gerek.
@Mesut AK definasyon döneminde kreatin kullanımı konusunda birçok muamma var,kimi kullanılır diyor kimi kullanılmaz,ben kullananlardanım,benim vücudumda aşırı su tutumu olduğunu düşünmüyorum.Ayrıca definasyon 2-3 haftalık bir olay değil ilk aylarda kullanılır,definasyonun son 4 haftasında kesilerek tutulan suyun tekrardan atılması sağlanabilir.Bu benim görüşüm fakat bu konuda birçok daha farklı görüş bulmak mümkün.
İlave olarakda definasyon döneminde az kilo çok tekrar felan gibi şeylere inanmıyorum.

Definasyonda nasıl bir program önerirsiniz peki ?

Siparişim yaklaşık 15-20 gün önce elime geçmişti zaten. Bilmiyorum gümrük için belli bir ücret tutarının altında (sanırım 75 TL gibi bir rakamdı) verilen siparişlerde sorun çıkmıyor bildiğim kadarıyla. Eee weider amino nox ve amino pure egg lerin parası ne oluyor gümrükten geri dönünce peki? iade ediliyor mu?
Mesut bey kollar gayet iri zaten 43,5 cm kola da büyütemedim diyorsan, hele ki 11 yıl aradan sonra başladığın ve kısa sürede geldiğin hacim ölçüsü açısından. İnsanlar kıskanıyor haberin olsun :) Ayrıca tabiki hepimiz definisyonda ölçü kaybedeceğiz orası kesin. Ama önemli olan ölçüden çok estetik durması değil mi :)

evet amacım estetik bir görüntü ama yaza kadar bunu elde edebilecekmiyim diye karamsarlığa kapılıyorum :) 20 li yaşlarda bu iş daha kolay oluyordu :D metabolizma hızlıydı , ki ozamalar nekadar yesemde kilo alamıyordum :D şimdi su içsek yarıyor :D

mesut bey kollar gayet iyi bende o sekilde hacimlendirsem super olacak ama geriden geliyor kollar hep benim:(

Kardiyodan once kahve kardiyo bitiside kesinlikle sekersiz yesil cay tavsiye eserim ben.

Bu arada bugunku sabah idmanindan iki karede benden.

Hocam kolların gayet estetik duruyor bence. Ayrıca avatarımdaki resim bana ait. omuz- kol ayrımını belirginleştirmem lazım. Omuz konusunda da biraz hacme ihtiyacım var.

Hocam kolların gayet estetik duruyor bence. Ayrıca avatarımdaki resim bana ait. omuz- kol ayrımını belirginleştirmem lazım. Omuz konusunda da biraz hacme ihtiyacım var.

omuz press olarak ben barda maksimum kilom ile 8-12 tekrar yaptiktan sonra bu kiloyu yarisindan fazla dusurup 30-40 tekrar yapiyorum en son olarak. Bu baya yakiyor omuzlarimi bende ise yariyor deneye bilirsiniz.

winston siparislerini alibaba'dan mi vermisdin? bende bellik ve straps siparisi vermeyi dusunuyorum.

Baris bence kolun yeterince iri , bilek ve dirsek kismina bakinca bariz ust tarafin iriligi belli oluyor.

benim programim su sekilde ,

LG-D802 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

Eklentiler

• uploadfromtaptalk1424186918825.jpg
    uploadfromtaptalk1424186918825.jpg
    58,4 KB · Görüntüleme: 447
Hocam definasyon icin universal. Gh max i onerwbilirim.gayet etkili ac karnina 4 tablet kulandim.ani kilo dusmesi yapinca biraktim.yalniz spordan 3 saat falan oce yemek yiyip,40 dk once kullanman gerekiyor.moden bos,seker seviyen dusuk olacak

@Mesut AK definasyon diye az ağırlık çok tekrar bunlar şehir mit i bana göre, yapabildiğin ağırlıklarla devam et derim, kh azlığından zaten ağırlıklar düşücektir,güç kaybı olucaktır.Yapabildiğin en yüksek ağırlıklarla en fazla 12 tekrarlı setler yap,
3*30 nedir abi, bu tekrarlarla güzel fitnes yapmış olursun:)

bu yasda bu spora bu kadar gonul verip emek ve para harciyorsak sigarayi kesinlikle birakmaliyiz arkadaslar hic bir bahanemiz olmamali.

Sigara 1 bucuk yıl oldu bırakalı azıma sürmem daha. Zaten sigarayı bırakmak vesile oldu spora basladım.
Beslenmem bilenler vardır Savas Cebeci nin verdigi definasyon beslenme programını uyguluyorum suaralar. 4. haftaya girdim 3 kilo falan gitti. Yazın sonunda %12 falandı yag oranım bazı arkadasların gazına gelip bulk yapmaya niyetlenmistim cok pisman oldum. SAlondaki tartı aletine guven olmaz gerci ama gozlede gorunuyordu yaglandıgım. %18 cıktı ve karın kasları gorunmuyordu simdi toparlıyorum yavas yavas. Bidaha da bulka heveslenmem.[DOUBLEPOST=1424196519][/DOUBLEPOST]Definasyon bu soguklarda biraz zor oluyor ama 1 ay once motosikletten dusup omzumu incitmistim. Agrım cok yok ama guvenemiyorum agır girmeye. eh bende madem agır giremiyorum bari yag yakmaya yogunlasıyım diye dsundum. Yine bazı salondan bazı gencler dalga geciyorlar cop kadar kaldın abi falan diyip ama laf aramızda kıskanıyolar galiba. Bazıları sadece muhabbete geliyor sanki salona bende kulaklıkları takıp programıma yogunlasıyorum:)
Kullandıgım suplementler su sekilde
1-Muscletech whey (bag olanı)
2-Hardline glutamin
3-Universal creatin
4-scivation xtent bcaa
5-Supradine all day
6-Hydroxicut elite (3 haftadır kullanıyorum. antreman bitene kadar acahip enerji veriyor ama isim bitip eve donerken cok bitkin dusuyorum.)

Son düzenleme:
Hocam definasyon icin universal. Gh max i onerwbilirim.gayet etkili ac karnina 4 tablet kulandim.ani kilo dusmesi yapinca biraktim.yalniz spordan 3 saat falan oce yemek yiyip,40 dk once kullanman gerekiyor.moden bos,seker seviyen dusuk olacak

alip deniyim ozaman bakalim bende ise yariyacakmi

@Mesut AK definasyon diye az ağırlık çok tekrar bunlar şehir mit i bana göre, yapabildiğin ağırlıklarla devam et derim, kh azlığından zaten ağırlıklar düşücektir,güç kaybı olucaktır.Yapabildiğin en yüksek ağırlıklarla en fazla 12 tekrarlı setler yap,
3*30 nedir abi, bu tekrarlarla güzel fitnes yapmış olursun:)

3x30 yapmiyorum zaten suan, 3x15 bagzi agir hareketleri 3x12 yapiyorum

mesela bench press 90 kilo 3x15 yapiyorum, 1 ay once 110 kilo ile 10 tekrar yapiyordum

hangisine devam etsem daha iyi olur ?

Merhaba arkadaşlar,ben 37 yaşında evli bir çocuk babası İzmir'li tembel bir sporcuyum :) Yaklaşık 5-6 yıl evvel bir kez spor salonuna başlayıp 1 hafta gittikten sonra bu kadar yeter deyip bırakmıştım. :) Siteyle ilk tanışmamda bu esnada olmuştu zaten.Sonrasında uzuuuun yıllar sonra ,Geçtiğimiz eylül ayında bu sefer çok kararlı bir şekilde tekrar spor salonuna yazıldım.Bu aşamada Boyum 1.78 kilom 69-70 arası geziyordu..Salona 3 aylık kayıt yaptırmış birinci önceliğimi benim için gerçekten çok zor olan kilo almak olarak planlamıştım...Aynı dönemde özel sektörün verdiği bıkkınlığı devlete kapak atarak çözme derdinde olduğumdan 07:00-15:00 fabrikada vardiya,16:00-18:00 arası spor salonu,19:00-22:30 arası kpss kursunda geçirmek gibi müthiş yoğun bir tempo ile yaşıyordum..İlk bir ayı böyle atlatıp kpss sınavına girdikten sonra spor salonuna daha rahat gitmeye başlamıştım.Bu dönem aynı zamanda gaıner kullanmamın başlangıcı oldu...Salonda 3. ayım bitip 4. aya girdiğimde net 10 kg (yazıyla on kilo :)) ) almış olup benim için bir mucizeye imza atmıştım..Tabi bunun büyük bir kısmının yağ olduğunu yazmıyorum zira zaten bunu bildiğiniz için ''lan sen 10 kilo alırken 5 kilo yağ almışsındır'' dediğinizi duyar gibiyim.. ;) Neyse efendim,4. ayın ikinci haftası ben kpss yi kazanıp memur olduğumu öğrenince (Lütfen tebrikleri daha sonra alalım :) ) Ankaraya git belge hazırla bakanlığa git mülakat hazırla fabrikayla ilişik kes falan derken,spora hiç istemesemde mecburi ara vermek zorunda kaldım..Aralık ayında bıraktığım spora 2 ay sonra geçtiğimiz hafta tekrar başlamış bulunuyorum..Şu an ki net ölçülerimi bilmediğimden yazmıyorum en kısa sürede belirtirim.Fakat boyum hala 1.78 :)) Kilom 80..Sorun şu ki hacimlenmek isterken nur topu gibi bir göbeğim oldu :) Şimdi hem hacimlenirken hem göbeği eritmek gibi bir derdim var,Allah daha büyük dert vermesin. :) Neyse daha fazla uzatmıyayım arkadaşlar,konunuzu akşam metroda eve gelirken rasgele gördüm.Bu vesileyle tanışmış olduk,inşallah artık burada hep beraberiz.. :)

Merhaba arkadaşlar,ben 37 yaşında evli bir çocuk babası İzmir'li tembel bir sporcuyum :) Yaklaşık 5-6 yıl evvel bir kez spor salonuna başlayıp 1 hafta gittikten sonra bu kadar yeter deyip bırakmıştım. :) Siteyle ilk tanışmamda bu esnada olmuştu zaten.Sonrasında uzuuuun yıllar sonra ,Geçtiğimiz eylül ayında bu sefer çok kararlı bir şekilde tekrar spor salonuna yazıldım.Bu aşamada Boyum 1.78 kilom 69-70 arası geziyordu..Salona 3 aylık kayıt yaptırmış birinci önceliğimi benim için gerçekten çok zor olan kilo almak olarak planlamıştım...Aynı dönemde özel sektörün verdiği bıkkınlığı devlete kapak atarak çözme derdinde olduğumdan 07:00-15:00 fabrikada vardiya,16:00-18:00 arası spor salonu,19:00-22:30 arası kpss kursunda geçirmek gibi müthiş yoğun bir tempo ile yaşıyordum..İlk bir ayı böyle atlatıp kpss sınavına girdikten sonra spor salonuna daha rahat gitmeye başlamıştım.Bu dönem aynı zamanda gaıner kullanmamın başlangıcı oldu...Salonda 3. ayım bitip 4. aya girdiğimde net 10 kg (yazıyla on kilo :)) ) almış olup benim için bir mucizeye imza atmıştım..Tabi bunun büyük bir kısmının yağ olduğunu yazmıyorum zira zaten bunu bildiğiniz için ''lan sen 10 kilo alırken 5 kilo yağ almışsındır'' dediğinizi duyar gibiyim.. ;) Neyse efendim,4. ayın ikinci haftası ben kpss yi kazanıp memur olduğumu öğrenince (Lütfen tebrikleri daha sonra alalım :) ) Ankaraya git belge hazırla bakanlığa git mülakat hazırla fabrikayla ilişik kes falan derken,spora hiç istemesemde mecburi ara vermek zorunda kaldım..Aralık ayında bıraktığım spora 2 ay sonra geçtiğimiz hafta tekrar başlamış bulunuyorum..Şu an ki net ölçülerimi bilmediğimden yazmıyorum en kısa sürede belirtirim.Fakat boyum hala 1.78 :)) Kilom 80..Sorun şu ki hacimlenmek isterken nur topu gibi bir göbeğim oldu :) Şimdi hem hacimlenirken hem göbeği eritmek gibi bir derdim var,Allah daha büyük dert vermesin. :) Neyse daha fazla uzatmıyayım arkadaşlar,konunuzu akşam metroda eve gelirken rasgele gördüm.Bu vesileyle tanışmış olduk,inşallah artık burada hep beraberiz.. :)

Faruk hosgeldin yaslilar grubuna :) hevesini kaybetmeden hedefine ulasman dileginle. O nur topu gibi gobek icin sana ilk tavsiyem idmanlarina ek olarak hala izmirdeysen haftada bir veya iki kordonda,karsiyakada,goztepede veya inciralti sahilde :) sabah kosulari yapman (Hitt kardio seklinde) HHaaaa bide izmirin o yağ yumağı boyozunu yemiyeceksin :) onun yerine enginarini,brokolisini, taze yeşilliklerini ve deniz börülcesini yiceksin :)

Faruk ney hosgeldiniz :) boylarimiz ayni , yalniz ben 90 kiloyum sizinde en az 90 kilo olmaniz lazim :) bu arada azminizden dolayi sizi tebrik ediyorum :)

bu arada bu konuylada 30 yas ustundekilerin 20 yaslarin basi ve daha altindakilerin , buyuk hir cogunlugunun bu sporda nekadar aceleci , sabirsiz olduklarini anliyoruz :)

omuz press olarak ben barda maksimum kilom ile 8-12 tekrar yaptiktan sonra bu kiloyu yarisindan fazla dusurup 30-40 tekrar yapiyorum en son olarak. Bu baya yakiyor omuzlarimi bende ise yariyor deneye bilirsiniz.

winston siparislerini alibaba'dan mi vermisdin? bende bellik ve straps siparisi vermeyi dusunuyorum.

Omuzlarda cok tekrarin gerekli oldugunu biliyorum. Cunku agirlikli olarak kirmizi kaslardan olusuyor omuzlar. Ama yanma konusu biraz farkli. Hipertrofi icin fibrillerin zorlanarak yirtilmasi gerekiyor. Bu da kaldirabileceginin maksimumu ile tekrar yapmakla saglaniyor. Laktik asit birikmesi kaslarda yanma hissi vermede cok etken. Ben yine de omuzlar icin maksimum agirlikla maksimum tekrar ve maksimum set cikarma taraftariyim. Bugun omuz gunumdu. Kaslari yakmadan dedigim sekilde calistim ve pump etkisinden cok hipertrofi etkisi gorecekmisim gibime geliyor. Her zamankinden farkliydi aynadaki goruntu. Yohimbe yi alibaba dan degil ebay dan siparis vermistim sevgili hayaletfilo. 1 aydan kisa bir surede geldi. Ama alibaba yida begeniyorum. Ne ararsan var.[DOUBLEPOST=1424205320][/DOUBLEPOST]Faruk bey hosgeldin. Hem kas olarak hacimlenip hem de gobek pek gitmiyor malesef:) ama bunu basarmis biri olarak bekci ve mesut var. Neresinden bakarsaniz bakin bu isin bir tarafi genetik yatkinlik. Dogustan ve olene kadar degismeyecek olan beyaz kas lifi sayimiz bizi hizli ya da yavas yag yakan hizli ya da yavas kaslanan biri yapiyor. Ama yavas olur ama hizli. Neticede birakmadan moral bozmadan ilerlemek gerek. Acikcasi mesut un spora basladigi zamanki haliyle simdiki hali arasinda cok ciddi bir fark var. Kendisi 11 yil oncesinde birakmis sporu ve birkac ay oncesinde yeniden baslamis. Kas hafizasi tamam var kabul ediyoruz ama azim duzen ve genetik faktorler kisa surede onunu acti diye dusunuyorum. Dun aksam sporunu gece 12 de bitirmis mesela. Bu hepimize hem motivasyon hem de ornek oluyor. Her gun buradayiz biz. Yeni neler var arkadaslar neler denemis merakla bekliyoruz. Herkesten bisey ogreniyoruz. Aramiza hosgeldin tekrar.bilgi paylasimina devam arkadaslar.[DOUBLEPOST=1424205387][/DOUBLEPOST]Bu arada @Bekci nin dedigi gibi saygi seviye hersey var bu baslikta. Kendisine saygilar...

Son düzenleme:
Omuzlarda cok tekrarin gerekli oldugunu biliyorum. Cunku agirlikli olarak kirmizi kaslardan olusuyor omuzlar. Ama yanma konusu biraz farkli. Hipertrofi icin fibrillerin zorlanarak yirtilmasi gerekiyor. Bu da kaldirabileceginin maksimumu ile tekrar yapmakla saglaniyor. Laktik asit birikmesi kaslarda yanma hissi vermede cok etken. Ben yine de omuzlar icin maksimum agirlikla maksimum tekrar ve maksimum set cikarma taraftariyim. Bugun omuz gunumdu. Kaslari yakmadan dedigim sekilde calistim ve pump etkisinden cok hipertrofi etkisi gorecekmisim gibime geliyor. Her zamankinden farkliydi aynadaki goruntu. Yohimbe yi alibaba dan degil ebay dan siparis vermistim sevgili hayaletfilo. 1 aydan kisa bir surede geldi. Ama alibaba yida begeniyorum. Ne ararsan var.
Omuzun çok tekrar isteyen bir kas olduğu doğru sebebide seninde yazdığın sebepler gibi şiddet den çok yoğunluğa cevap veren bir kas grubu olmasıdır.fakat dediğin gibi ağır kilolar omuz için çok etkili olmucaktır.etkiyi hareketin yoğunluğuyla artırmak daha iyidir misal 12 tekrarlı bir omuz set ini 30 değilde 45 saniye sürdürmek,negatif etkiyi artırmaktan bahsediyorum.Diğer bir sebepte omuz en kolay sakatlık oluşan kas grubudur iyileşmesiyse aylarca sürebilir buda bütün spor isteğinizi öldürür.çok ağır kilolarda özellikle enseye press de sakatlık riski çok yüksektir.[DOUBLEPOST=1424205779][/DOUBLEPOST]@winston123 ha ha ha yazdığına çok güldüm,göbeği kaybetmişliğim yok etmişliğim felan yok:)malesef ne bildiklerimin ne yazdıklarımın hepsini uyguluyorum:)buda göbek olarak geri geliyor:)hatta bu sıralar biraz daha büyürse istimlak duvarı bile gerekebilir:)

Son düzenleme:
Omuzun çok tekrar isteyen bir kas olduğu doğru sebebide seninde yazdığın sebepler gibi şiddet den çok yoğunluğa cevap veren bir kas grubu olmasıdır.fakat dediğin gibi ağır kilolar omuz için çok etkili olmucaktır.etkiyi hareketin yoğunluğuyla artırmak daha iyidir misal 12 tekrarlı bir omuz set ini 30 değilde 45 saniye sürdürmek,negatif etkiyi artırmaktan bahsediyorum.Diğer bir sebepte omuz en kolay sakatlık oluşan kas grubudur iyileşmesiyse aylarca sürebilir buda bütün spor isteğinizi öldürür.çok ağır kilolarda özellikle enseye press de sakatlık riski çok yüksektir.
Yuksek agirlik zaten sadece preste kullanabiliyoruz. Onun disinda one yana ve arka omuz icin egilerek yaptigimiz yana acislarda istesek de yuksek kilolarla calisamayiz. Ben mesela 6 sar kg. Luk iki adet dumbella acislari yapiyorum. Presleri de 15 20 kg ile. Acislarin her biri icin 4 ya da 5 set her set 12-15 tekrar. Pres 15 20 kg ile 4-5 set yapiyorum. Bu agirliklar beni yeterince zorluyor. Ayrica 2 hafta oncesinde 5 er kg luk cift dumbell la acislari yapiyordum. 1 er kg artirdim. Omuzlar icin maksimum tekrar dusuk agirlik denedim ve hic sonuc alamadim 2 ay boyunca. Baska ne yapmak lazim bilmiyorum. 1 ay bunu bir deneyeyim istiyorum[DOUBLEPOST=1424206129][/DOUBLEPOST]
Omuzun çok tekrar isteyen bir kas olduğu doğru sebebide seninde yazdığın sebepler gibi şiddet den çok yoğunluğa cevap veren bir kas grubu olmasıdır.fakat dediğin gibi ağır kilolar omuz için çok etkili olmucaktır.etkiyi hareketin yoğunluğuyla artırmak daha iyidir misal 12 tekrarlı bir omuz set ini 30 değilde 45 saniye sürdürmek,negatif etkiyi artırmaktan bahsediyorum.Diğer bir sebepte omuz en kolay sakatlık oluşan kas grubudur iyileşmesiyse aylarca sürebilir buda bütün spor isteğinizi öldürür.çok ağır kilolarda özellikle enseye press de sakatlık riski çok yüksektir.[DOUBLEPOST=1424205779][/DOUBLEPOST]@winston123 ha ha ha yazdığına çok güldüm,göbeği kaybetmişliğim yok etmişliğim felan yok:)malesef ne bildiklerimin ne yazdıklarımın hepsini uyguluyorum:)buda göbek olarak geri geliyor:)hatta bu sıralar biraz daha büyürse istimlak duvarı bile gerekebilir:)
Simdi oyledir :) ama sen basarmistin bunu demek istedim.

@winston123 kullandığın ağırlıklar yazdığın gibi çok ağır değil,kullandığın ağırlıklar gayet uygun,çokda artırmaya çalışma,misal omuz pres yaparken 1-0-3 dene yani 1 sn kaldırış zirvede hiç beklemeden 3 saniyede indiriş,eklemler kitlenmeden yap.

Back
Yukarı