5x5 programı ve sakatlık

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan EMN
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

EMN

Üye
Merhaba.
Yaklaşık 2 aydir 5x5 tüm vücut antrenmanini yapiyordum ve hiç bir programın bu kadar faydası olmamişti cok guzel guc artimi ve hacim veriyordu cok da zevk alıyordum ama son 1 aydır testislerimde ve sol kalca kemigi ile bel arasinda ağrı oluşmaya basladi.testislerim squatta agır girerken belim de günluk hayatta öne eğilince ağriyor.Bölgesel programlari yapmak istemiyorum cok sıkıcı ve vakit kaybı oluyor benim için.5x5 programini makineleri kullanarak yapsam nasıl olur sizce mesela squat yerine hack squat ayakta overhead press yerine oturarak press barbell row yerine t bar barbell row gibi.

Ağrının arttığı özel bir hareket ismi verebilir misin ?
Hocam testislerim squatta agirligi kaldiracagim esnada agriyor belim de uzun sure kambur felan oturunca agri artiyor sol bel ile kalca tarafı.Zaten agrilar baslayinca bıraktim programi.[DOUBLEPOST=1519229272][/DOUBLEPOST]
Testislere kadar vuruyorsa dikkat et buyuk ihtimal fitiklik bir durumdur
Testislerim günlük hayatta agrimiyor hocam sadece squatta agirligi kaldirdigim esnada ağrıyor.Belim de genelde arabaya oturdugum esnada ve one egilerek oturdugim esnada agriyor tam bel de denilmez aslinda tam sol kalcanin ust tarafinda testis de sadece sol testis agriyor

Son düzenleme:
Squat yani çömelme egzersizi fonksiyonel egzersizler dediğimiz vücudumuzda birden çok eklem ve kası aynı anda çalıştırır.Ancak bu egzersizler ve bu egzersizlerin sıklıkla kullanıldığı düşük tekrar antremanları size split programlardaki pump veya intensity(yoğunluk) hissini vermez.Bu nedenle overtraining olma riskiniz yükselir.Overtraining halinde ise vücudunuzun alarm vermesi olağandır.İkinci ihtimal ise hareketin tekniğine dikkat etmeniz gerektiğidir.Compound egzersizlerde birden fazla adele grubu çalıştığından ağırlıklarınız split egzersizlere nazaran yükselir ve bu ağırlıklar sakatlıklara yol açabilir.

Daha düşük bir ihtimal olsa da değinmek istediğim diğer bir konuda pelvik kaslar.Squat,deadlift gibi egzersizler esnasında vücuda sıkı bir form vermek gerekir.Bu hem kasların etkin kasılmasında hemgde ağırlığınızın hassas bölgelere yük bindirmemesinde etkilidir.Ancak kas beyin ilişkiswini iyi ayarlayamadığımız da kaslara binmesi gereken yükte değişimler olur ve pelvik aks gibi görece zayıf bir gruba fazla yük binmiş olabilir.Kegel egzersizlerini deneyebilirsiniz,araştırarak bulabilirsiniz.

Squat yani çömelme egzersizi fonksiyonel egzersizler dediğimiz vücudumuzda birden çok eklem ve kası aynı anda çalıştırır.Ancak bu egzersizler ve bu egzersizlerin sıklıkla kullanıldığı düşük tekrar antremanları size split programlardaki pump veya intensity(yoğunluk) hissini vermez.Bu nedenle overtraining olma riskiniz yükselir.Overtraining halinde ise vücudunuzun alarm vermesi olağandır.İkinci ihtimal ise hareketin tekniğine dikkat etmeniz gerektiğidir.Compound egzersizlerde birden fazla adele grubu çalıştığından ağırlıklarınız split egzersizlere nazaran yükselir ve bu ağırlıklar sakatlıklara yol açabilir.

Daha düşük bir ihtimal olsa da değinmek istediğim diğer bir konuda pelvik kaslar.Squat,deadlift gibi egzersizler esnasında vücuda sıkı bir form vermek gerekir.Bu hem kasların etkin kasılmasında hemgde ağırlığınızın hassas bölgelere yük bindirmemesinde etkilidir.Ancak kas beyin ilişkiswini iyi ayarlayamadığımız da kaslara binmesi gereken yükte değişimler olur ve pelvik aks gibi görece zayıf bir gruba fazla yük binmiş olabilir.Kegel egzersizlerini deneyebilirsiniz,araştırarak bulabilirsiniz.
Anladim sağolun.Peki şimdi normal 5x5 programina devam edip yaninda da kegel egzersizlerini mi yapayim yoksa yine 5x5 yapip ancak pelvik kaslara guclenene kadar yuk binmemesi icin hareketlerin alternatifini (squat yerine hack squat gibi) yapip kegel egzersizlerini mi yapayim ya da spora ara verip vucudu dinlendireyim mi?

Squatta doğru formu tutturmak zordur ben kendimce en doğru formumu 1 yilda buldum keske 5x5 programina başlamadan once bu compound hareketlerle ilgili alistirma yapsaydıniz

Squatta doğru formu tutturmak zordur ben kendimce en doğru formumu 1 yilda buldum keske 5x5 programina başlamadan once bu compound hareketlerle ilgili alistirma yapsaydıniz
hocam glutamıne kullanmayı ihmal etme ileride eklem ağrıların artar bu sefer glutamınede işe yaramaz bir üst levele geçmen gerekir geç olmasan glutemine kullanmaya başla .

Back
Yukarı