EAA'ların hangisi nasıl kullanılmalı
"Antrenör (!)" MK47 arkadaşımız biraz okuyup araştıradursun ben merak edenlere biraz EAA'larla ilgili nitelikli medikal bilgi vereyim:
Malnütrisyon, tıbbi bir terimdir ve beslenmenin içerik bakımından yetersiz ve/veya yanlış olması anlamına gelir.
Temel fitness ve vücut geliştirme sporları ile uğraşan sporcularda malnütrisyon protein açısından sık görülür.
Sağlıklı bir insan kg başına 0.8-1.0 gr/gün protein almalıdır. ancak bu yukarıda tanımladığımız sporcu tiplerinde kg başına 1.2-2.0 g/kg/gün aralığındadır.
AA'lar esansiyel ve esansiyel olmayan olarak ikiye ayrılır. esansiyel olmayanları vücut sentezleyebilirken esansiyel olanları dışarıdan almak zorundadır.
Esansiyel EAA'lardan herhangi biri ve esansiyel olmayanlardan histidin ve tirozin olmazsa protein sentezi durur.
AminessN sadece böbrek hastaları için değil, malnütrisyon yaşayan herkeste yarar sağlar. Sporcu EAA'larının içeriğinin daha zengin olduğunu düşünmek yanlıştır çünkü protein sentezinde kullanılamayan EAA'lar depolanamaz ve yıkılır. Bu da üre senteziniş yükselterek böbreklere olası zarar verir. Akut böbrek yetmezliği bu konuda en sık görülen sorundur.
Sporculara bu konudaki önerim vücut geliştirme salonlarında "antrenör"üm diyen ve her türlü ürünü önerenlere itibar etmemeleridir.
MK47 tarzındaki insanlar nefroloji doçentini bu konuda "cahil"likle suçlayacak ve saçma önerilerde bulunacak kadar "cahil cesareti"ne sahipler.
80-100 kg aralığında, haftada ortalama 4 antreman yapan bir sporcu için beslenme durumu da dikkate alınarak günde 2x5 - 3x5 AminessN yeterli ve dengeli olacaktır.
Birkaç tıbbi öneride bulunarak son veriyorum:
1- THT (testosteron) hormonunuzu yüksek düzeyde tutacak her dış müdahele ileride prostat kanseri riskini yükseltir. Bu tür destekleri almayınız.
2- Anabolizan/Steroid müdaheleleri duygu-durum bozukluğu, kardiyak arrest, karaciğer yetmezliği gibi sonlanımlara sahiptir. Kullanmayınız.
3- EAA destekleri dengeli ve ilaç ciddiyetinde değilse protein üreyi yükseltir böbreklerinize zarar verir. Bu ürünlerin bilinçli kullanımında daha önce de yazdığım gibi nefronları yormak ve böbrek taşı riskiniş artırmak dışında kanıtlanmış bir tehlike yoktur. İçerik zenginliği zırvalarına inanmayınız.
4-Protein tozları, kazein ve EAA'lar dengeli kullanıldığı sürece sizin için yeterli olacaktır. Ancak sıvı alımınızı artırmanız oldukça önemli bir detaydır.
5-Sporcuların en çok gözden kaçırdığı konu antioksidan alımıdır. Bu konuda taze meyve-sebze tüketimi, gerek duyulursa alfa lipoik asit preparatları yarar sağlayacaktır.
Saygılarımla.
---------- Post added at 17:42 ---------- Previous post was at 17:28 ----------
Hasan Ateş, tarzım irite ettiyse sizden özür dilerim. Ancak konu insan sağlığı ve bu konuda yazdığım ilk yazıdan itibaren okursanız beni daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum. Antrenörüm diyen biri tıp doktorlarını cahillikle suçlayacak kadar garip bir cesarete sahip. Her sporcu nütrisyonel anlamda risk grubunda kabül edilir. Bu ciddiyetle yaklaşmayan ve bilime saygı duymayanlara hoşgörülü olmak ve prim vermek siz sporcuların sağlığını tehlikeye atmaktır.
Ben yukarıdaki yazımda sizlere faydalı olmayı diliyor ve bu foruma yazdığım son yazım olduğunu da beyan ediyorum.
Saygılarımla.
@ erdem aydin; hocam neyin peşindesiniz ? mk7 supplement olarak alınan aminolardan kıyasla aminess-n'nin içeriği düşük demiş. Bu gayet net anlaşılıyor. Kim daha uzağa ç.ş yapar gibi yazmayın madem doçentsiniz.