karate...evet, antreman sonrası kan kaslara çekildiği için sindirim yavaşlar...işte bu sebeple, ağırlık antremanı sonrası oluşan katabolik ortam, hızlı ve kolay hazmolabilen besinleri gerektirmekte...ama ben yemek yemesini önermedim...mesajım dikkatli okunursa, "hızlı hazmolabilen basit karbonhidratlar ve protein" dediğim görülecektir...bunlara en uygun olan da sıvı karblar ve protein tozudur...bunlar vücüdu sindirim açısından çok uğraştırmazlar ve o an için gereken hızlı beslenmeyi sağlarlar...ve evet, elbette amino tabletleri hoop diye hazmolacak...zira onların üretiliş amacı bu...vücudu, proteinlerin sindirimiyle uğraştırıp amino asitlere ayrıştırmaktan kurtarmak içindir amino tabletleri...aksi takdirde aminoyu tablete koymanın bir mantığı da yok...normal besinleri tüketirdik bunlar yerine, durum böyle olmasa....sıvı aminolarla tablet aminolar arasındaki hazım farkı çok azdır...sıvılar biraz daha hızlı girerler kana...ama tabletler de öyle...zira bunlar besin değil,yani organik vs gibi bir yapıya sahip değiller...uzun sindirim emilim vs gerektirmezler...zeytinden büyük olmaları durumu değiştirmiyor...
kişinin 3 aylık bodyci ya da profesyonel olması temel vücut mekanizması bakımından çok büyük farklar oluşturmaz...profesyonelde de kortisol hormonu salgılanır antreman sonrası, 3 aylık bodycide de...sıkı ve kendini vererek çalışan bir bodyci, seviyesi ne olursa olsun, antreman sonrası katabolik(yani kas yiyici) ortamla karşılaşır...bunu bir an evvel ortadan kaldırmak için insülin hormonunu yükseltmelidir...aksi takdirde kas kaybı söz konusu olabilir...bunu izah etmek motivasyon bozmak değildir, sadece bilgilendirmektir...eğer bunu bilmezse kişi, bir süre sonra soracağı soru "1 yıldır çalışıyorum ama şuralarım gelişmedi yeterince" olacaktır...3 aylık bodyci olması da bunu değiştirmez.....en başta sorulan soru "birini alacağım, hangisi olsun, amino mu toz mu" şeklindeydi...yani kişi "ben birini alacağım kesin" diyordu...ben de hangisini tercih etmesi gerektiğini belirttim....ayrıca....3 aylık bodyci olması, protein tozu ya da amino kullanmamasını gerektirmiyor...elbette doğal besinler her zaman önceliklidir...ama bunların adı üstünde: supplement, yani destek...ana ya da esas değil...destek....ve seviyesi ne olursa olsun her bodyci, günümüz şartları ve koşuşturmasında, bu desteklere ihtiyaç duymaktadır...tüm mesele; bu destekleri bilinçli, zamanında ve abartmadan kullanmaktır...