Antreman Ve Yanılgılar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Despo
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
ben de 14 yaşındayım bayağı önce başladım fakat ben senin gibi belirli yerleri değil tüm kas gruplarımı çalıştırıyorum görünüşe bakılırsa sen ne kadar fazla kaldırırsam ne kadar ağır kaldırırsam o kadar kaslı olurum sanıyosun fakat işler öyle yürümüyo işte.bunun için hem sağlıklı beslenicen vur kaç gibi zamansız bi arada spor yapmican her şeyini düzene oturtucan sana şunu senn anliycağın şeklde basitçe söyliyim düzenli çalış,antremandan 30 dk. önce karbonhidrat al antremandan hemen sonra protein al, gece kuşu olma, ve bi tek kas çalışmayla dumbellla olmaz bu işler vücudundaki yağı da yakarsan o zaman anlarsın..

alperkaan ınsanlarla konuşma stilini düzelt burda bb de uzman uyeler var ben hiç senin gibi konuşan birini görmedim lütfen biraz daha saygılı ol

genelde en büyük yanılgı çok çalışınca çok kas yapıcağını zannetmektir.bu şekil bilinçsiz çalışmalarda overtrainge neden olur.
ayrıca fazla kilo koyunca kasların çok daha hızlı bir şekilde gelişim göstericeğini zanneder ve haddinden fazla ağırlık koyup hareketi yedirtemez ve sağlıksız bi şekilde (orasını burasını yırtarak)hareketi yapmaya çalışır buda sakatlanmalara neden olabılır veya olası bir kazalara zemin hazırlar.

ben sadece göğsümdeki yağları eritmek istiyorum tek istedigim bu ya kilomdan memnunum 1.86 boyum var 90 kıloyum ama göğsümdeki yağlardan şikayetçiyim forumda jinekomasti diye bişi gördüm benimkisi pek öle durmuyor sarkık degil yani öne dogru şişik bench press le sadece göğsümü eritemezmiyim :(

Emeğine sağlık dostum
Ayrıca besin sindirim sistemi aşamasından sonra hücre zarından geçip mitahondriye düşer (enerji santralinden) adele buradan beslenir santralde enerji kalmamışsa ve vucut kuru ise adeledeki proteini yıkar enerji santraline gönderip tekrar kullanmak için geri alır (buna yıkım denir enerji üretmek için hazırdaki proteini kullanması) eğer adele yağlı ise yağdan beslenebilir..

-Normalde insan vücudunda enerji kullanım sırası ; karbonhidrat,yağ en son proteindir.

-Renkli yazıdaki durumun gerçekleşmesi için metabolizmanın hızlı olması mı gerekmektedir? Örneklemek gerekirse;

-Uzun süre gıda almamış bir kişi oturduğu yerde enerjiyi ilk olarak yağlardan mı yoksa proteinden mi karşılar? Kısaca aç kalan ve hareketsiz olan birisi yağ mı yoksa protein mi kullanır?

Son düzenleme:
yeni konu açamadım

merhaba.yeni konu açmayı beceremediğim için buraya yazıyorum.aslında araştırdım ama her kafadan başka ses cıkınca okuduklarımdan pek bişey anlamadım ve buraya sormak istedim.ben 180 boyunda 75 kg. aslında bakıldığında uygun gibi ancak karın ve göğüs bölgesi şekil olarak hoş durmuyor.yağlı ve biçimsiz.2 hafta önce bir salona başladım.amacım göbek , karın ve yanlardaki yağlardan kurtulmak ve göğüs bölgesinin daha sert olmasını ve yayılmasını sağlamak.aslında vücudumdaki deri miktarı vücuduma göre fazla herhalde ki biraz gerilmeye ihtiyacım var.
şimdi sorularım ; salona gittiğimde önce 15 dk kadar kosuyorum.sonra mekik v.b 1-2 hareketle karın çalışıyorum, sonra bench_O v.b. tüm hareketleri sırayla yapıyorum.dumbelllarada zaman ayıryorum tabi.hafta da 3 gun yaklaşık 2 saat aralıksız çalısıyorum.1.soru beslenme.kimi az ye yağlar erisin diyor kimi çok ye protein al diyor hangisi doğru benim isteğim doğrultusunda?? 2.soru kimi az çalış,bi gün göğüs başka gün dumbell başka gün bşka bişey diyor kimi ne kadar çalışırsan o kadar iyi diyor hangisi ? kısacası bana bu konularda neler söyleyebilirsinizönerilerinizi bekliyorum

merhaba.yeni konu açmayı beceremediğim için buraya yazıyorum.aslında araştırdım ama her kafadan başka ses cıkınca okuduklarımdan pek bişey anlamadım ve buraya sormak istedim.ben 180 boyunda 75 kg. aslında bakıldığında uygun gibi ancak karın ve göğüs bölgesi şekil olarak hoş durmuyor.yağlı ve biçimsiz.2 hafta önce bir salona başladım.amacım göbek , karın ve yanlardaki yağlardan kurtulmak ve göğüs bölgesinin daha sert olmasını ve yayılmasını sağlamak.aslında vücudumdaki deri miktarı vücuduma göre fazla herhalde ki biraz gerilmeye ihtiyacım var.
şimdi sorularım ; salona gittiğimde önce 15 dk kadar kosuyorum.sonra mekik v.b 1-2 hareketle karın çalışıyorum, sonra bench_O v.b. tüm hareketleri sırayla yapıyorum.dumbelllarada zaman ayıryorum tabi.hafta da 3 gun yaklaşık 2 saat aralıksız çalısıyorum.1.soru beslenme.kimi az ye yağlar erisin diyor kimi çok ye protein al diyor hangisi doğru benim isteğim doğrultusunda?? 2.soru kimi az çalış,bi gün göğüs başka gün dumbell başka gün bşka bişey diyor kimi ne kadar çalışırsan o kadar iyi diyor hangisi ? kısacası bana bu konularda neler söyleyebilirsinizönerilerinizi bekliyorum

Öncelikle azminiz için tebrikler ve başarılar.
Hocalarımız sizi daha iyi yönlendirecektir ancak ben bir fikir oluşması için bir şeyler söyleyeyim dedim. Spora daha yeni başladığınızı düşünürsek bence ilk dönemde (1 ay mesela) cardio çalışın ilk dönemde size daha yardımcı olacaktır.
Ayın sonunda yavaş yavaş ağırlık antrenmanlarına başlarsınız ki bu da metabolizmanızın 48 saate kadar çalışmasını sağlar. Zaten kilonuzda çok yüksek değil. Beslenme konusunda hocalarımız size yardımcı olacaktır.

1 - Antreman yapinca Yagi kaslara cevirirsin.
Hayir - Yag kasa donusmez. Normalde bu lafin arkasindaki anlam, sudur; yagi cesitli kondisyon antremani ( cardio)
eritirsin. Yagi eritince kaslar netlesir, ayni zamanda vucut gelistirmede yapilirsa sonuc daha iyi olur ve kaslar
daha cabuk belirli olur. Cogu kisi kas icin yag gerektigini zanneder, söyledir yaglar kaslarin olusmasi icin enerjilerden biri
, yanliz yag kasa dönusmez, yagin kaslar olusmasi icin enerjilerden birisi oldugu icin yaglar
kasa donusur demek yanlistir.

2- Vucudun belirli kisimlarindaki yaglari eritebilirim.

Malesef Hayir, Vucudumuzdaki belirli yerlerdeki yaglari vucudumuz eritmeye izin vermemektedir. Vucut energi alacagi
zaman vucudun neredeyse her kismindaki yaglardan "alir". Yanliz vucudumuzdan istekleri var, söyleki vucudumuz
herzaman icin gereksiz gördügü yaglari önce eritir, daha sonra yüzümüzden ve vucudumuzun üst kismindan (Gögüs ve yukari) ve son olarak ise karin ve kalca etrafi. Nedeni ise vucudumuzun bu bölgelere yaglarin kalmasini istemesi
cünkü vucudumuz olasi kazalardan organlarimizi korumasi icindir. Bayanlarin kalca etrafinda ve bacaklarda
yaglanmasinin nedeni ise olasi bir hamilelikte yeterince energi olmasidir.

3- Karin kaslarin gözükmesi icin karnin alt kismini calistirmak yeterlidir.

Malesef.

Alt kismi denilemez, cünkü öyle bisey yoktur. Karin/mide kasi Rectus abdominis büyük bir kastir. Normal konusmada
daha fazla kaslar olarak söylensede - Six pax dedigimiz "kaslar". Karni calistirinca tüm karin kasini calistirmis
oluyorsunuz. Peki neden bazen calistirinca karnin üst kismi daha fazla calismis gibi hissediyorum ?
Bunun nedeni normal bir karin egzersizinde vucudun ust kismi harekete gecer, yani ust kisimdaki lifler ilk önce
calisir. Bu nedenle ust "kaslar" daha fazla calismis gibi olur.

4- Amacin sadece kaslari sertlestirmekse fazla kilolara gerek yoktur.

Hayir, vucudu sadece ayni seviyede olmasini istemiyorsaniz ve bir sonuc görmek istiyorsaniz vucut gelistirme ile
ozaman ne kadar sert - agir calisirsan okadar iyi sonuc elde edersiniz. RM (tekrar maksimum) dedigimiz 10 olmasi
gerekir soyleki diyelimli 8 tekrar aliyorsunuz bu 8 tekrarin 8. sini anca kaldirmis olmalisiniz buna sert/agir
calisma denir :) (Böyle yapinca vucudumuz bu calismaya dayanamadiginin farkinda olacak sen zorlayinca ve basarinca
vucut oluyomus der ve kaslar büyür)
Yani kaslari ne kadar sasirtirsaniz okadar iyidir. Egerki az kilo koymus iseniz ve hedefledginizden fazla
kaldirabilirseniz, yine aynisini yapmalisin mesela hedef 8 ise ve 12 kaldirabilirseniz, yine ayni 12. anca
kaldirmalisiniz ki yine sasirsin, daha sonraki sette kilolari düzenlersiniz. Herzaman icin kaslarin yorgun dusmesi
gerekir. Fazla tekrar az kilolu yapmakta iyidir yanliz bu sekilde fazla sonuc alamazsiniz (kas gelisiminde) Egerki
ben yaptim oldu derseniz, ozaman fazla tekrarlardan energi kullanmis ve yaglar erimesinden dolayi kaslar
belirginlesmistir. Bu durumdan mennun isen ve ayni kalmasini istiyorsan fazla tekrar almada yanlis bisey yoktur.

DAHASI EKLENECEK, yazilarimda tus hatasi vs olabilir duzelenecektir.

Yazi icin tesekkurler. Bu sporu bilinciszce yapan bir cok kisi iicn aydinlatici oluyor bu tip yazilar... dumbelllls

Fazla tekrar az kilolu yapmakta iyidir yanliz bu sekilde fazla sonuc alamazsiniz (kas gelisiminde) Egerki
ben yaptim oldu derseniz, ozaman fazla tekrarlardan energi kullanmis ve yaglar erimesinden dolayi kaslar
belirginlesmistir. Bu durumdan mennun isen ve ayni kalmasini istiyorsan fazla tekrar almada yanlis bisey yoktur.

bu kısma katılmıyorum kendimi bunun için canlı isbat olarak da görüyorum ben yaptım oldu kesimindeyim :). şöyleki ağırlık çalışmaya başladığım zaman o kadar zayıftım ki utanırdım ve daha sonra spora başladım ilgilendiğim spor gereği de hep fazla tekrar yapardık inanırsın inanmazsın benchrow denen hareketi 10 kilo ile 600 tekrar yaptığımı hatırlarım 10 dakikada, benchpress 2*100 tekrar falan(hızlı değil yalnız) neyse işin özeti şu anda da zayıf birisiyim ancak artık halimden memnunum ve sırtımı ve göğüslerimi görenler bunlara vücut geliştirme sporuyla ilgilenenler de dahil genelde tebriklerini iletirler.

2- Vucudun belirli kisimlarindaki yaglari eritebilirim.

Malesef Hayir, Vucudumuzdaki belirli yerlerdeki yaglari vucudumuz eritmeye izin vermemektedir. Vucut energi alacagi
zaman vucudun neredeyse her kismindaki yaglardan "alir". Yanliz vucudumuzdan istekleri var, söyleki vucudumuz
herzaman icin gereksiz gördügü yaglari önce eritir, daha sonra yüzümüzden ve vucudumuzun üst kismindan (Gögüs ve yukari) ve son olarak ise karin ve kalca etrafi. Nedeni ise vucudumuzun bu bölgelere yaglarin kalmasini istemesi
cünkü vucudumuz olasi kazalardan organlarimizi korumasi icindir. Bayanlarin kalca etrafinda ve bacaklarda
yaglanmasinin nedeni ise olasi bir hamilelikte yeterince energi olmasidir.

.

Gereksiz gördüğü yağları önce eritir... Bunun hükmü nedir ? Biraz açar mısınız?

Yaradılış olarak yağlar daha çok karın ve kalça kısmında depolandığından dolayı en son oradan atılıyor olması çok normal birşey değil mi? Vücut bu bölgelerde yağların kalmasını mı istiyor?

bence flexor hocamızın dediği gibi. genetik cok onemli ben sporu bıraktıgım donemlerde bile kesinlikle goguslerimde yaglanma olmuyor. ama karın bolgemde (hatta sadece karın) bir miktar yaglanma oluyor. genel anlamda yaglanan biri deilim. son mesaj için erkeklerde kalcada yada bacaklarda yag birikmez bunlar bayanlara ozgudur diye biliyorum. saygilar...

değerli hocaların yazdıkları çok doğru tabiki bilende yazıyor bilmeyende birçok forumda olduğu gibi bilgi kirliliği hat safhada flexor gibi elit kullanıcılar sayesinde çok doğru faydalı bilgiler alıyoruz kimse kas geliştirirken ağırlık çalışırken yağ yakamaz yağ yakımı için aerobik çalışma en az 12 dakika ve nabız sayısının 120-140 arası olması lazım koşu,hızlı yürüyüş,bisiklet,dans gibi şeyler. vücüt geliştirme antremanları anaerobik çalışmadır vücut enerji ihtiyacını karbanhidratlardan oluşan glikojenden sağlar sonra kaslardaki enerjilere glikojenlere saldırır yağların kana karışıp yakılabilmesi için l carnitine alıp en az 12 dakika ortalama 20-30 dakika cardio yürüyüş hızlı tempolu,bisiklet gibi aerobik egsersizler yapmak gerekir birde kimseye yalancı demek gibi niyetim yok ama vücut geliştirme salonuna gitmeden önce şinav çekme gibi barfiks gibi evde dışarda yaptıgınız hareketler varsa yada ağır ve hareketli bir işiniz tabiki benc press kilosunda büyük yardımı olur ama 2. haftada 60 kilo 3 set 6-8 tekrar yapan bir vücutcu Mr Olimpia yarışmalarına hazırlasın çünkü bu genetik ve altyapıyla 1-2 senede Arnold Olur Mr olimpia birinci ödülü 400.000 dolar civarı tabi rakip Ronie yıllardı birinci hyper_ ha bu 2-3 tekrarsa en kof adam bile yırtınarak da olsa yapar bişeyler genel kabul görmüş ilkelere göre gelişme sayıları tekrar 8 -12 arası 3 set dir gereksiz tartışmalardansa forumdaki bulking ve definasyon konularını okumak lazım

zannedilenden çok daha kompleks bir spordur. "bu sporun %60'ı beslenme ile" diye başlayan lafa bu yüzden hep uyuz olmuşumdur. antrenman da beslenme kadar önemlidir. aksini iddia eden, vücut geliştirmeye "ağırlık kaldırıyorsun oluyor işte" diyerek amelelik ile bir tutan adamın tezini desteklemiş olur.

sen çift biceps gösterdiğinde triceps'in alttan iyi bir görüntü vermiyorsa bu sorunu nasıl çözeceksin? istediğin kadar beslen ve triceps hareketlerine yüklen, neyi nasıl çalışman gerektiğini bilmediğin sürece bu eksikliği asla gideremezsin. böyle bir sorunu one arm dumbbell extension hareketi ile giderebileceğini bilmen ve ona ağırlık vererek kompozisyon sorununu düzeltmen lazım. aynı şekilde kanatların yeterince kalın değilse (geniş demiyorum) dar tutuşta eller öne bakacak şekilde front pulldowns yapman gerektiğini bilmiyorsan bu sorunu da düzeltemezsin vs. yoksa bu sporun heykeltraşlığı nerede kalır? en iyi profesyonelleri diğerlerinden ayıran bu gibi eksikleri nasıl gidereceklerini bilmeleridir. türkiye'de ise vücuda şekil vermeyi bilen üç tane adam belki bulursunuz.

saygılar...

Bilinçlenmemize yardımcı olacak bu türden bilgi paylaşımlarında bulunduğunuz için teşekkür ediyorum bu tür paylaşımlar sayesinde doğru olduğuna inandığım birçok şeyin aslında yanlış olduklarını görüyorum ve yeni bilgiler ışığında yaptığım çalışmaların bana çok daha faydalı olacağına inanıyorum.

arkadaşlar selam. benimde sormak istediğim bir iki mevzu var. yardımcı olabilirseniz sevinirim.

32 yaş, 176 boy ve 73 kilo yum. yapı olarak oldum olası göbekliydim fakat artık iyicene çığrından çıkınca spor ve diyet yapmaya karar verdim.

yaklaşık 2 haftadır spor salonuna gidiyorum. ilk olarak 10dk. orta ve dusuk tempoda kosarak ısındıkdan sonra gobek, bel, sırt ve bacak calısıyorum. bunları hocanın dedıgı sekılde 8 x 3 yada 12 x 3 vs. yerine, sık ve kesik hareketlerle yapabildigim kadar cok yapınca sankı kaslarda daha bi şişme gelişme oluyo gibi geliyo ve bir süredir bu şekilde devam ediyorum. Muhtemelen yaptığım çalışma şekli yanlış, fikir verirseniz çok sevinirim.

Bu arada sporla beraber sıkı da diyete başladım.. fakat onda da yanlış yaptığım birşleyler var muhtemelen :) her ne kadar sorunum göbek yağlanması olsa ve kilo vermek yerine kilo almaya ihtiyacım olsada uyguladığım dengesiz diyetle 2 haftada 70 kiloya düştüm. Bunda tabi dediiniz gibi su kaybı vs. de mevcuttur. Sormak istediğim, vücuttaki yağları yakabilmek için yağsız ve düşük kalorili beslenirken buna karşın bol protein içerikli beslenip kilo korunabilirmi? protein bazında kuvvetli gıdalar almamın yağ yanışında yada yağ oluşumuna etkisi olurmu?

Bu arada bu yazdıklarım doğrultusunda forumda hazır bir program varmıdır acaba?

herşeyden önce "sporcunun birikimli ve donanımlı olması" çok büyük bir avantajdır...

kısaca "biyoloji, kimya ,fizik "okumuş ve bunları özümsemiş bir sporcu tabi ki her zaman diğerlerine göre ön plandadır 8en azından teorik olarak!..)...

eğer gerçekten ,özümsenmiş "fen bilgilerinzi "varsa bunları çok rahatlıkla "vg "ye uygulayabilirsiniz!...))

en azından;

-yanılgı alanınız daha dar olacaktır...

-beslenme, kalori vb hesaplamalarını çok rahat yapabileceksinzi...

-antrenmanda kaç "kcal " kaybedileceğini vb bile hesaplayabirsiniz...

-hangi hareketin nereyi etkileyeceğini vb bilebilirsiniz...

vb vb

Back
Yukarı