Antrenman Sırasında Öfkelenmek ve Performans

Antrenman sırasında öfkelenmek performansınızın artmasını sağlayabilir. Bir çok profesyonelin de antrenman videolarında kendilerini tükenme noktalarında öfkeyle motive ettiklerini görürüz. Antrenman ve öfkenin performansa olan etkisi hakkında bir araştırma bulamadım fakat öfkeyle motive olmanın herhangi bir preworkout ürününden çok daha etkili olacağına inanıyorum. Çünkü öfke vücuttaki adrenalini yükseltirken kortizol düşürür. Bu da vücut geliştirmede istediğimiz bir şey. Çünkü kortizol kas yıkan bir hormondur. Öfke sonrası sakinleşme, rahatlama hissi kortizolun (stres hormonu) düştüğünün kanıtıdır. Adrenalinin ise vücuda şöyle etkileri vardır:

1. İskelet kaslarına ait atardamarlarda genişleme, düz kas ve sindirim sistemine ait atardamarlarda daralma meydana getirir. (Yani sindirim sistemi baskılanıyor. Bu sayede vücudumuz sadece kaslara odaklanabiliyor.)
  2. Koroner arterler genişler,
  3. Kan basıncı yükselir,
  4. Kalp atış hızı artar,
  5. Göz bebekleri (pupilla) büyür,
  6. Kan şekeri (glisemi) yükselir. (Bu vücut geliştirme için zararlı bir şey olsa da "akut" gliseminin pek zararı olacağını düşünmüyorum.
Dolayısıyla;
1- Gücünüz ve enerjiniz artacak.
2- Daha az acı duyacaksınız. (Pump etkisindeki acıyı bastırabilir.)

Eğer antrenman sırasında öfkenizi kontrol etmeyi başarabilirseniz ciddi faydası olacağını düşünüyorum.

Benim tekniğim şöyle: Ağırlıkları kaldırırken sizi öfkelendiren bir şeyi düşünebilirsiniz. Gerçekten öfkelendiğinizi hissettiğinizde gücünüz ve enerjiniz de artacaktır. Öfke saldırgan (ofansif) bir duygudur. Bu enerjiyi ağırlığa vermelisiniz. Öfkenizi ağırlığa verin, onu kaldırın... Fakat öfkenizin ağırlığı kontrolsüzce kaldırtmasına izin vermeyin, odaklı olun. Ben denedim ve bench'te ağırlığı düşürmem gerekirken bir anda kaslarım daha iyi kitlendi, bir tekrar daha yapıp barı yerine taktım.
Ama öfkelendiniz diye gidip salonda mevzu çıkartmayın. O kadar da değil. :D

Öfke gibi durumlarda sadece kalp hızının attığına inanıyorum, bunun da ağırlığa herhangi bir etkisi olacağını hiç düşünmüyorum.

Öfke gibi durumlarda sadece kalp hızının attığına inanıyorum, bunun da ağırlığa herhangi bir etkisi olacağını hiç düşünmüyorum.

Öfkelenme sırasında adrenalin, testosteron, kortizol gibi bir çok hormon yükselir.

Adrenalin: Etkilerini yukarıda açıkladım. Öfke sırasında kalbinin hızlı attığını söylüyorsun. Adrenalin kalp atışlarını hızlandırır, sizi daha heyecanlı yapar. Ancak tek etkisi kalp atış hızı değil.
Kortizol: Kafein de kortizol yükselmesine neden olur. Kortizol uyarıcı etki gösterir. Sizi daha enerjik ve duyarlı yapar. (Öfke bitiminde düşer. Dolayısıyla sakinleştirici ve rahat hissedersiniz.)
Testosteron: Öfke sırasında gösterilen "erkeksi" davranışların açıklaması da budur.

Ben öfkelendiğimde bu duyguların tümünü hissediyorum. Sadece kalp atış hızı artmıyor...

Sonuçta öfke ilkel çağlarda insanın hayatta kalması için oluşmuş bir duygudur. Bir tehditle savaşmamız ya da kaçmamız için. Dolayısıyla güç, kondisyon, enerji yani fiziksel performansın optimum düzeye çıkması gerekir. Öfkenin amacı budur.

Açıkçası kendi deneyimlediğimde de herhangi bir fark göremediğim için öyle yazdım. O güç o gün içinde varsa vardır yoksa yoktur. Bir kaynak olmasa da kendi görüşümü destekleyeyim

İlkel çağlarda insanların öfkesinden daha çok, hayatta kalma dürtüsüyle alakalı bir şey olduğunu düşünüyorum. Şimdi biriyle kılıçla savaşıyorsun ve yere düştün, silahında yok, kendini savunmak için her şeyi yapabilirsin. Bence bu ayrı bir şey.

Belki anlık olarak bir iki şeyde, kendini gaza getirebilirsin fakat bunu sürekli yapamazsın. Bütün antrenman boyunca, set öncesi öfkelenip sonra kendini yatıştırıp tekrar öfkelenmek bana pek uygulanabilir gelmiyor. Ayrıca öfke yerine; odaklanmak daha mantıklıdır. Gün içerisinde yapacağınız hareketleri düşünüp hayal edebilirsiniz. Bunun üzerine yapılan araştırmalar var ve performans arttırdığı kanıtlanmış bir şeydir.

Her şeyi geçiyorum, tamamen kişisel fikir olarak; öfke dediğiniz şey stresi yanında getirir. Bu stres uzun vadede sağlığınıza zarar verir. Bence önceliğimiz, kişisel sağlık olmalıdır. Supplement filan kullanmak istemiyorsanız, antrenman öncesi bir kahve ardından sizin enerjinizi artıran bir müzikle antrenmana girin yeterli olacaktır :)

Antrenman sırasında öfkelenmek performansınızın artmasını sağlayabilir. Bir çok profesyonelin de antrenman videolarında kendilerini tükenme noktalarında öfkeyle motive ettiklerini görürüz. Antrenman ve öfkenin performansa olan etkisi hakkında bir araştırma bulamadım fakat öfkeyle motive olmanın herhangi bir preworkout ürününden çok daha etkili olacağına inanıyorum. Çünkü öfke vücuttaki adrenalini yükseltirken kortizol düşürür. Bu da vücut geliştirmede istediğimiz bir şey. Çünkü kortizol kas yıkan bir hormondur. Öfke sonrası sakinleşme, rahatlama hissi kortizolun (stres hormonu) düştüğünün kanıtıdır. Adrenalinin ise vücuda şöyle etkileri vardır:

1. İskelet kaslarına ait atardamarlarda genişleme, düz kas ve sindirim sistemine ait atardamarlarda daralma meydana getirir. (Yani sindirim sistemi baskılanıyor. Bu sayede vücudumuz sadece kaslara odaklanabiliyor.)
  2. Koroner arterler genişler,
  3. Kan basıncı yükselir,
  4. Kalp atış hızı artar,
  5. Göz bebekleri (pupilla) büyür,
  6. Kan şekeri (glisemi) yükselir. (Bu vücut geliştirme için zararlı bir şey olsa da "akut" gliseminin pek zararı olacağını düşünmüyorum.
Dolayısıyla;
1- Gücünüz ve enerjiniz artacak.
2- Daha az acı duyacaksınız. (Pump etkisindeki acıyı bastırabilir.)

Eğer antrenman sırasında öfkenizi kontrol etmeyi başarabilirseniz ciddi faydası olacağını düşünüyorum.

Benim tekniğim şöyle: Ağırlıkları kaldırırken sizi öfkelendiren bir şeyi düşünebilirsiniz. Gerçekten öfkelendiğinizi hissettiğinizde gücünüz ve enerjiniz de artacaktır. Öfke saldırgan (ofansif) bir duygudur. Bu enerjiyi ağırlığa vermelisiniz. Öfkenizi ağırlığa verin, onu kaldırın... Fakat öfkenizin ağırlığı kontrolsüzce kaldırtmasına izin vermeyin, odaklı olun. Ben denedim ve bench'te ağırlığı düşürmem gerekirken bir anda kaslarım daha iyi kitlendi, bir tekrar daha yapıp barı yerine taktım.
Ama öfkelendiniz diye gidip salonda mevzu çıkartmayın. O kadar da değil. :D
çok yanlış bir tez. ben bir keresinde iş yerinde aşırı derecede sinirlendim. o sinir öyle bir şeydi ki gece uyutmamıştı gün içerisindeki bütün davranışlarımı negatif yönde etkiledi. spora gittim. hatta iyi gelir düşüncesiyle gittim ve hayatıma mal oluyordu. inanılmaz bir kalp sancısı çektim. ki kür falan kullanmıyordum. hatta o gün yan etki yapmasın diye l-carnitin bile kullanmamıştım. benchte yığıldım şansa salonda bir tane asistan doktor vardı o da spora geliyordu. beraber hastaneye gittik sakinleştirici yaptılar o şekilde kendime geldim. yani anlayacağın senin dediğin %100 yanlış. kimden öğrendin onu da bilmiyorum ama gerçekten yanlış. öfkenin zaten vücutta bir sürü zararı var.

Kaldırılan max. ağırlığın artmasına değilde daha uzun süre antrenman yapmayı sağlıyor olabilir yani güç değilde bir nevi devamlılık sağlıyor. Ben bunun psikolojik olduğunu düşünüyorum kökeninde motivasyon var kimisinin motivasyonunu bir şeye öfkelenmek tetikler kimisininkini başka bir şey.

Back
Yukarı