Antrenman sırasında öfkelenmek performansınızın artmasını sağlayabilir. Bir çok profesyonelin de antrenman videolarında kendilerini tükenme noktalarında öfkeyle motive ettiklerini görürüz. Antrenman ve öfkenin performansa olan etkisi hakkında bir araştırma bulamadım fakat öfkeyle motive olmanın herhangi bir preworkout ürününden çok daha etkili olacağına inanıyorum. Çünkü öfke vücuttaki adrenalini yükseltirken kortizol düşürür. Bu da vücut geliştirmede istediğimiz bir şey. Çünkü kortizol kas yıkan bir hormondur. Öfke sonrası sakinleşme, rahatlama hissi kortizolun (stres hormonu) düştüğünün kanıtıdır. Adrenalinin ise vücuda şöyle etkileri vardır:
1- Gücünüz ve enerjiniz artacak.
2- Daha az acı duyacaksınız. (Pump etkisindeki acıyı bastırabilir.)
Eğer antrenman sırasında öfkenizi kontrol etmeyi başarabilirseniz ciddi faydası olacağını düşünüyorum.
Benim tekniğim şöyle: Ağırlıkları kaldırırken sizi öfkelendiren bir şeyi düşünebilirsiniz. Gerçekten öfkelendiğinizi hissettiğinizde gücünüz ve enerjiniz de artacaktır. Öfke saldırgan (ofansif) bir duygudur. Bu enerjiyi ağırlığa vermelisiniz. Öfkenizi ağırlığa verin, onu kaldırın... Fakat öfkenizin ağırlığı kontrolsüzce kaldırtmasına izin vermeyin, odaklı olun. Ben denedim ve bench'te ağırlığı düşürmem gerekirken bir anda kaslarım daha iyi kitlendi, bir tekrar daha yapıp barı yerine taktım.
Ama öfkelendiniz diye gidip salonda mevzu çıkartmayın. O kadar da değil.
- İskelet kaslarına ait atardamarlarda genişleme, düz kas ve sindirim sistemine ait atardamarlarda daralma meydana getirir. (Yani sindirim sistemi baskılanıyor. Bu sayede vücudumuz sadece kaslara odaklanabiliyor.)
- Koroner arterler genişler,
- Kan basıncı yükselir,
- Kalp atış hızı artar,
- Göz bebekleri (pupilla) büyür,
- Kan şekeri (glisemi) yükselir. (Bu vücut geliştirme için zararlı bir şey olsa da "akut" gliseminin pek zararı olacağını düşünmüyorum.
1- Gücünüz ve enerjiniz artacak.
2- Daha az acı duyacaksınız. (Pump etkisindeki acıyı bastırabilir.)
Eğer antrenman sırasında öfkenizi kontrol etmeyi başarabilirseniz ciddi faydası olacağını düşünüyorum.
Benim tekniğim şöyle: Ağırlıkları kaldırırken sizi öfkelendiren bir şeyi düşünebilirsiniz. Gerçekten öfkelendiğinizi hissettiğinizde gücünüz ve enerjiniz de artacaktır. Öfke saldırgan (ofansif) bir duygudur. Bu enerjiyi ağırlığa vermelisiniz. Öfkenizi ağırlığa verin, onu kaldırın... Fakat öfkenizin ağırlığı kontrolsüzce kaldırtmasına izin vermeyin, odaklı olun. Ben denedim ve bench'te ağırlığı düşürmem gerekirken bir anda kaslarım daha iyi kitlendi, bir tekrar daha yapıp barı yerine taktım.
Ama öfkelendiniz diye gidip salonda mevzu çıkartmayın. O kadar da değil.