dumbell fly tekniği zor bir harekettir, bence mutlaka kendinize aynada bakın:
mümkünse kafayı hafifçe kaldırarak veya ensenin altına küçücük birşey koyup aynaya bakarak kendinizi takip etmeye çalışın. hareketi incline (eğimli) haline getirmekten bahsetmiyorum. sadece kelleyi hafifçe kaldırmak lazım.
arnold kitabında bu hareket için: "büyük bir kütüğü kucaklamak gibi" der.
dirsekler hafifçe kırık olmalıdır elbet ama bu egzersizde bicepse de dikkat edilmelidir. en nihayetinde göğüs egzersizi olmakla birlikte o açı gereği bicepslerde de ciddi bir gerilim olmaktadır.
ayrıca başlı başına çok iyi bir esneme egzersizidir.
ve gelelim esas bombaya:
bana kalırsa da dumbell fly esas olarak göğüsün dışını çalıştırır. nasıl ki barfikste kollarımızı açtıkça hareket orta hattan dış hatta kayıyorsa burda da basit mantık gereği esas hedeflenen yer göğüsün dışıdır. belki de yanılıyorumdur çok net ve emin değilim sadece basit mantık yürütüyorum.
bu apayrı bir konu ama:
ben en azından açık ve net şekilde -eğim gibi- bir etken nedeniyle hareketin çalıştığı bölge değişmedikçe tek başına bir egzersiz için "içi" "dışı" tanımlarını sevmiyorum.
yani bench press incline olursa üst göğüsü çalıştırır bu kesin ama dumbell fly'da göğüsün içi dışı ne kadar etkilenir? bunu kesin olarak ayırmak mümkün bile değil.
yaptığı etki 10 ise iç 4 dış 6 mıdır? 3-7? 5-5?
aynı şekilde kaslar için de bu "iç" "dış" mevzularını çok da seven birisi değilim.
"şu hareket iç göğüsü bu da dış göğüsü çalıştırır" ?
bu söylemler ne kadar doğru ki? sonuçta göğüs kası dikey düzlemde çizilmiş bir çizgiyle ortadan ikiye bölünmüş değil ki?
illa denecekse "daha ziyade" "esasen" içi/dışı çalıştırır demek daha doğru bence.
bir de vücut geliştirmenin doğasında vardır, hareketleri basit tutmak, sabretmek ve doğru yaklaşmak.
başlığı açan arkadaş yanlış anlasın istemem ama yıllarca yıllarca çalıştı da inanılmaz "dış" göğüsleri oldu da iç çok mu berbat? ben sanmıyorum zaten göğüsün içi -ortada çizgi çekmek en basitinden- dışına göre daha zor gelişir.
zaten -biceps gibi - göğüsün de hacim olarak maksimuma ulaştığı yer orta hattıdır. sıfırdan başlar ortada zirve yapar ve hafifçe azalarak yanlara doğru gider.
http://media.collegepublisher.com/media/paper932/stills/406cd55c3e05f-61-1.jpg
yani göğüs çalıştık çalıştık yıllarımızı yıllarımızı verdik de "aaa iç eksik kalmış artık içe yöneleyim" diyecek durumda mıyız? ben değilim -yolun başında bile değilim gerçi- ve çoğumuzun da olduğunu sanmıyorum.
kaldı ki esneme, genişletme vs vs bir sürü avantajı olan dumbell fly bence göğüs programlarının vazgeçilmezi olmalıdır.
iç dış farkı/ihtiyacı göz önünde bulundurulmaksızın mutlaka programda yer almalıdır.