ByVendetta
Üye
İstisnalar kaideyi bozmaz..Burada bilimsel gerçeklerden bahsediyorum..Birkaç uzunboylu sporcu, sonucu değiştirmez..Elbette genetik yapı da çok etki ediyor ancak her yeni kuşağın bir öncekine göre daha uzun boylu olmasını kimse genetikle izah edemez..
Ayrıca boy uzadıkça kanser riskinin arttığı da bilimsel bir tespit..Kemik dayanıklılığı da azalıyor..
Uzun boylu olmanın estetik olarak daha cazip olduğunu da kabul ediyorum zaten..Ama sağlık açısından pek de öyle değil..Gittikçe bozulan hormonal dengenin bir sonucu..Zaten her geçen yüzyıl da insan boyu uzuyor..Geçen yüzyıla göre erkek boy ortalaması 11 cm artmış..Aynı oranda sistemik hastalıklar da artmış..
Burada bozulan hormonal bir dengeden bahsediyorum..Artan büyüme hormonu konsantrasyonundan..Büyüme hormonu artışı ergenlikte boy uzaması olarak kendini belli ediyor..Anne ve babanın ortalamasından daha uzun bir boy..Bu hayra alamet sanılıyor..Ama aynı büyüme hormonları, kanseri de büyütüyor ergenlikten sonra..Büyüme plakları Estradiol hormonu etkisiyle kapandıktan sonra..17-18 yaşından sonra..
Yani burada bir risk artışından bahsediyorum..Yoksa her uzunboylu hastalanacak diye bir kaide yok..
Öncelikle araştırıp okuduğunuz bilgilere kendi yorumunuzu da katarak dezenformasyona sebep oluyorsunuz,onlarca örnek veriyorum(hepsi kendi alanında neredeyse en başarılılar)siz istisna diyorsunuz,siz hormonal dengesizlik deyin sağlığına dikkat eden,iyi beslenen ve spor yapan biri 2.10 da olsa eceliyle ölüyorsa(kaza,hastalık vb.şeyleri bir kenara koyalım) belli bir yaşa gelir,bu arada boyu uzunlarda kanser riski oluyor, x üniversitesinin araştırmaları bunu gösteriyor gibi bilgiler body içinde var ama doğruluğu tartışılır neyse bence uzun boylularında kısa boylularında aynı spor dalında başarılı olma ihtimalleri birbirine yakın bazen bir taraf önce geçse de ama benim görüşüm bakın tekrar yazıyorum benim görüşüm:Bodybuilding 1.85 üstüne daha çok yakışıyor.Ayrıca boy uzamasını etkileyen 3 hormon var:
Bunlardan biri Growth Hormonu yani büyüme hormonudur. Hipofiz bezinin salgıladığı bu hormon kemiklerdeki büyüme plaklarında bulunan kıkırdak
hücrelerinin bölünerek çoğalmasını böylece normal boy uzamasını sağlar.
İkinci hormon tiroit bezinden salgılanan, kemiklerin olgunlaşmasını ve hücrelerdeki metabolizma faaliyetlerini düzenleyen tiroit hormonudur.
Üçüncü hormon ise özellikle ergenlik çağında çocuğun birdenbire uzamasını sağlayan östrojen ve testesteron hormonlarıdır.
Hangisi kanser riskini arttırıyor ve ne gibi bilimsel bir araştırma uzun boyla bunu ilişkilendirebiliyor?
Son düzenleme: