Bulgur vs Pirinç

Selamlar,
Pirinç biliyoruz ki bu sporu yapan herkesin vazgeçilmez karbonhidrat kaynaklarından biri.
Bulgur da aynı şekilde iyi bir karbonhidrat kaynağı.
Benim sormak istediğim, her yerde bulgurun pirinçten daha besleyici olduğu yazılıyor, baktığımda 100gramındaki karbonhidrat oranı da pirinçten daha yüksek.
Peki, hacim kazanmak kilo almak adına pirinç yerine bulgur tüketilmesi uygun mudur. artıları eksileri nelerdir.
Bu soruyu sordum çünkü her yerde verilen beslenme örneklerinde pirinç lapası tavsiye ediliyor, neden pirinç lapası da bulgur değil merak ettim.
 
Sorunun pek yanıtı değil ama; Bulgurun pirinçten daha sağlıklı olduğunu, kilo sorunu olanların bulguru tercih etmesi gerektiğini okumuştum bir yerden. O zaman kadar bulgura burun kıvıran ben sonrasında özellikle alıp pişirmeye başladım. Şimdide keyifle yiyorum. Ama köy bulgurunu bulmak lazım asıl.
 
bulgurun kan şekerini yükseltme oranı(glisemiks indeks) daha düşüktür bu da daha az inülin salgılanması ve daha az yağ demektir. genel olarak düşük kan şekeri vücuttaki growth hormonun salgılanmasını artırır. antrenman sonrası kan şekerinin yüksek seyretmesi istendiğinden pirinç tercih edilebilir. ben şahsen mix yapıyorum bazen.
 
zannedersem buldur daha kompleks bir karbo. ama bulgurla pirincim tamami olarak yani halk arasinda dovme diyede gecer .dovme pilavi veya lapasini bulgurun pilav veya lapasina tercih ederim.
 
Antrenmandan sonra kan şekerinin yüksek olmasının istenmesi katabolik süreçte vücudun gerekli enerjiyi glikojen deposundan almasını sağlamak için midir?
Eğer öyle ise boşalan glikojen depolarını doldurmamamız durumunda katabolik etki hangi maddeyi kullanarak yıkım gerçekleştirir, yani yakıt olarak neyi kullanır yağları mı kasları mı.
 
antrenmandan sonra en geç 3 saat içinde karbondrat ve proteinden zengin bi yemek ye gerisini boşver. öyle kısa sürelerle vücut katabolik olacak değil nasıl olsa antrenmandan çıktığında kaslarda ve karaciğerde depolanmış olan glikoz var yani 0 deil vücuttaki miktar kısaca bu tip şeyleri çok takmayın 3-4 saatte hatta karnınız ne zaman acıkmaya başlarsa sinyal verirse yemek yiyin.
 
Yok öyle yapıyorum zaten de, acaba bilimsel olarak nasıl açıklanır diye merak ettim, offtopic olmakla beraber aklıma takılmıştı, sağolasın fehmican thums:
 
gün içinde aldığımız karbınhidratların %85 i kompleks %15 i basit karbonhidartlardan gelmeli normal sezonda.basit olanları sabah kalkınca ve antrenman sonrası ihtiyacımız fazla olduğu düşünülürse dediğn gibi katabolik olma tehlikesi olan zamanlarda acil şeker göndermesi için tercih ediyoruz ki kaslar kendinden değil de bu basit şekerden beslensin katabolik olmasın. kompleks karb ise gün içinde yediğimiz ve bize uzun vadede enerji sağlayıp tok tutması için nerdeyse aldığımız toplam kalorinin yarsını teşkil eden gruptur.
 
Anladım, ben genelde antrenman sonrası ve sabah kalktığımda protein ve BCAA takviyesi yapıyorum vücuda, basit karbonhidrat çok tüketmiyorum aslında totalde. Antrenman sonrasındaki öğünüm ton balığı ve bulgur, sabah kalkınca ise protein tozu ve 1 saat ardından 6 yumurta oluyor sürekli. Bunun ne gibi sakıncası vardır.
Yani bunların yanına basit karbo'lar eklemek mi gerekir, daha iyi bir gelişim için.

Şu an hatırlamıyorum ama ya biyerde okumuştum ya hocam söylemişti, ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum açıkçası.
Vücuda katabolik süreçte Basit şeker yüklediğimiz zaman yakıt olarak basit şekeri kullanacağını ve protein sentezini azaltacağı kalmış aklımın bi köşesinde. yani ihtiyaç duyulan anda protein yüklemesi yapılırsa vücut gücü ordan alma yoluna gidip protein sentezini hat safhaya çıkartıyor(mu).

Bu düşünce yanlışmıdır.
 
Son düzenleme:
gayet güzel ydeiklerin ihtiyacın yoksa almayabilirsin özellikle kilo alma döneminde tercih ediliyor basit karb. üzüm suyu maltoz,dekstroz şurubu gibi
 
Kaç kişi yorum yapmış ama 1 tanesi de şu daha iyidir şu şöyle yararlıdır diyememiş arkadaş madem bilmiyosunuz niye yorum yazıyosunuz şuraya

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 18:14 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 18:09 ----------

Ben konuya açıklık getireyim
pirinç:100g-protein 7g ---karbonhidrat 79g---yağ 1g)
bulgur:100g-protein 12,5g---karbonhidrat 69,8g---yağ 1,5g)
 
Besin değeri açısından çok fark yok (tabi bulgurun lifi daha fazladır belki). Önemli olan Glisemik indeks

bu pirinc, esmer pirinc ozellikle amerikalı bbciler deli dana gibi tüketiyorlar, bizimkilerde biraz özentilikten oluyor. Bulgurumuz varken (üstelik düşük gi) suratına bakmam tatsız tutsuz pirincin..
 
Arkadaşım zaten kaliteli karbonhidrat kaynakları belli, pirinç, bulgur,yulaf ... pirinç iyi bulgur kötü yada pirinç az faydalı bulgur daha çok faydalı gibisinden yorumları doğru bulmuyorum. İkiside ana karbonhidrat kaynağı ve birine bağlı kalınmadan ikiside tüketilebilir. bulgurun karbonhidrat değerleri daha mı yüksek sen pilav mı yemek istiyorsun ? ozaman tabağına pilavı biraz daha fazla koyarsın.Ayrıca eklemek istiyorum ki şu takıntıdan birazda olsun sıyrılın, paketin üzerine bak 70 gr karbo, diğerine bak 67 gram tamam 70 gram olanı al.. ürünlere sadece karbo protein olarak bakıyorsunuz. halbuki pirinçte niasin var vitamin mineraller var ayrıca enerji veren daha bir sürü madde var ayrıntılı incelediğinde, bulgur desen bambaşka bir dünya B1 fosfot potasyum aklıma gelenler sadece bunlar. Haa diyorsanki sağlık problemlerim var şişkinlik istemiyorum bulgurun posası daha yüksek ve sindirim sistemini daha fazla uğraştırır ama lifli posalı gıdalarda kolon kanseri için birebirdir.
 
İkisini de dönüşümlü olarak tüketirim. Bulgur hem daha besleyici hem daha tadı daha güzel olduğu için(benim için) onu daha çok tüketiyorum genelde ama pirinci de yamana atmamak lazım
 
Her hafta 1 kilo bulgur yaparım. 10'a bölüp buzdolabı poşetlerinde buzluğa atarım. Mikrodalgada 4dk ısıtınca taptaze hazır her akşam 100gr bulgur :)

Pratik olmak isteyenler, çalışanlar için güzel yöntem :)
 
Pirinç pilavı şeker gibi bir şey zaten. Protein oranı çk az, 4-5 gram anca. Bulgursa 18e yakın diye biliyorum. Bulgurun yeri ayrı.
 
Back
Yukarı