bu konuyu mit olarak nitelendiren makale 2007 yılına ait..ilk hafta 20gr yükleme sonucu daha etkili olduğu yönünde üniversite araştırmaları okumuştum..aslında konuyu yeni makalelerle aydınlatacak olursa minnettar oluruz..şahsen yükleme yapıyorum..
(okuduğum kaynaklar supp.firması destekli değildi..)
Ne yazik ki bu kadar degerli bir supplement konusunda yapilan arastirmalar cok kapsamli degil, bunu biraz da firmalarin baskilari oalrak dusunuyorum.
Bu konu ustunde son donemlerde okuma ihtiyacim dogmustu.
Aklima gelenleri lafi gelmisken konuyu cok off lamadan paylasayim.
ABD Saglik Bakanligi tip kutuphaneleri enstitulerinden birinin arastirmasi (2011)
There is some evidence that creatine loading, using 20 grams daily for 5 days, may be more effective than continuous use. But remember, there is still some uncertainty about exactly who can benefit from creatine and at what dose. Studies to date have included small numbers of people (all have involved fewer than 40 participants), and it is not possible to draw firm conclusions from such small numbers.
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/873.html
Kisaca deniyor ki yukleme donemi 5 gun 20 gramdan yapilirsa
belki surekli ayni doz kullanimdan daha efektif olabilir, bunu gosteren bazi kanitlar var
ancak halen kimlerin ve hangi dozda kreatinden yararlanabilecegi konusunda belirsizlik mevcut. Bugune kadar ki arastirmalar hep 40 kisiden az denek grubu uzerine yapildi ve ne yazik ki bu kadar az kisiden kesin sonuclar almak mumkun degil.
Burdan gorulecegi gibi olay tavsiyelere kaliyor. Ornegin kisisel fikrim yukleme yapilmamasi gerekcelerim ise:
-Maddi unsur
-Creatine gibi bir maddenin yuklemede bunyeden bunyeye farkli yan etkiler gosterebilecek olmasi,bununla ilgili guvendigim ve takip ettigim bir sitenin linkini vermek isterim : Makale tarihi Mayis 2011.
http://www.livestrong.com/article/441409-creatine-loading-side-effects/
Olusabilecek yan etkiler:
-Dehidrasyon riski.
-Bobrek fonksiyon yetmezligi
-Psikolojik ani travmatik degisimler / mode degisimi
- Enerji kaybi
Ben makaleden kisaca basliklari cevirdim, nedenleri makalede mevcut.
Tabi ki bu yan etkiler olur demiyoruz ancak olma ihitmali mevcut.
Bence cikartilmasi gereken sonuc yukleme olayi bireye kalmis bir yaklasimdir. Kendi mantigi cercevesinde yorumlayip karar vermelidir.