Cheesecake-- Tatli ve Casein protein ihtiyacina son

serdar2

Üye
Malzemeler:

350 Gram Yagsiz Krem peynir/Labne ( Turkiye icin yuzde 9 yagli krem peynir)
290-300 Gram 0 Yag yogurt
2 Tam yumurta
60 Gram civari Splenda seker( benim tavsiyem 50 gram yeterli)
125 Ml yagsiz sut
1.25 olcek Protein tozu Vanilya/muz/cikolata istege bagli ( 45 gram civari)
1 Cay kasiyi Vanilla aromasi
ceyrek cay kasigi Tuz (pisirme tuzu tavsiye ediliyor)


Pisirmek icin: Tum malzemelerin oda sicakliginda oldugundan emin olun

1. Firini 155 dereceye isitin, Pisirme kabinizin altini az yaglayin, ve pisirme kagidi koyun
2. Krem peyniri Mixer ile Orta seviyede tam anlamiyla Kremsi olana kadar karistirin
3. Splenda yi ekleyin ve karistirmaya devam edin
4. Yumurtalari tek tek ekleyip karistirmaya devam edin
5. Geri kalan malzemeyi ekleyip 2-3 dk boyunca karistirmaya devam edin
6. Malzemeyi pisirme kabina koyun, kapta kalan kismi siyirip yiyebilirsiniz, lezzetlidir, test edilip onaylanmistir:)
7. 155 derecede 30 dk civari pisirin sonra firini 100 dereceye alip 45 , 50 dk civari pisirmeye devam edin. Bitince cikarin sogusun, sonra buzdolabinda 3-4 saat bekletin.

Yukarida belirtilen malzemelerin ile yapilacak Cheesecake besin degeri soyledir:

834 kalori; 123g Protein, 63g Karbonhidrat, 10g Yag (eger yagli peynir kullanilirsa buna gore yag orani artar)


Onemli not: pisirme kabi tam olarak 15.2 cm Capindadir. Eger daha buyuk bir pisirme kabiniz var ise, derd etmeyin , malzemeleri ayni oranda artirin.Ayrica istege bagli olarak cheesecake icine cilek tarzi seylerde eklenebilinir.

Kilo almak isteyen arkadaslar mutlaka her dilimin uzerine 15 gr fistik ezmezi (tuzlu versiyonundan) surup oyle yesinler. Tadi inanilmaz olmaktadir.


Ben bunu kendim devamli pisiriyorum. Ve gercekten tad olsun doygunluk olsun,beni tamami ile tatmin etti. Bir kere hazirlayin, ne kadar basit oldugunu goreceksiniz.

Ayrica cheesecake in uzerine istege bagli yagsiz kakao ile sutu karistirip sos yapabilirsiniz.

Son bir dipnot daha: Tatlandiriciyi mutlaka kararinda kullanin, cok tatli iyi olmuyor. Hafif tatli hafif peynir tadi ile inanilmaz oluyor.Ben ilk denememde cok tatli yapmistim, tek kusuru bu idi.


Ornek resimler bu tarif ile:

photo-6.jpg

photo-10.jpg

photo-16.jpg


IMG_1208-1.jpg

qr7u8.jpg
 
Son düzenleme:
Yarım saat 155 dakika pişirdikten sonra 45 dakika daha 100 derecede pişirme bana uzun geldi proteinleri öldürmesin
 
ya o kadar yuksek ısılarda proteın tozu bence ıslevını kayıp ederyanı mesela 1 servıste 25 gram varsa 25 gram kalmaz gıbı. cunkı öle olsa dırek sutlu karırtırır pudıng yaparım yanı tarıf cok guzel ancak bu proteının deger durumunu degerlendırmek lazım.
 
Evet buna bilen birisi açıklık getirse iyi olur

Tarifi aynen yaptım gayet güzel eğerki protein kayıp olmuyorsa çok iyi birde casein yerine nasıl geçiyor bu ürün onu anlmadım içine whey protein koydum
 
Optimum nutrition sitesineden alıntı



Yani diyorki whey proteini ısıl işleme sokmak, protein değerini kaybedebilir. Isı gören işlem yapıcaksanız olabildiğince sınırlayınız demişler.

Whey proteinler α-lactalbumin ve β-lactoglobulin lerden oluşur. Bu proteinlerin sistein ve sistin oranı yüksek olduğu için tabloda da görüldüğü gibi 70 - 75 C derecede denatüre olumaktadırlar.

Bir süt proteini olan kazein miselleri ise düşük sistein , sistin ve yüksek prolin içerikleri sayesinde 160 -200 C derecelerde denatüre olurlar.

Belki bu tür tatlılar vs. yapımında micellar kazeinleri kullanılabilir. Fakat bu proteinleri olduğu gibi kullanmanın daha iyi olduğunu düşünüyorum.

attachment.php

Proteinler pişirme işlemleri sırasında bir dizi bozulma reaksiyonuna uğrarlar. Bozulması sırasında oluşacak ürünlerin çeşidi ve miktarı aminoasit cinsine, uygulanan sıcaklığın şiddetine ve uygulama süresine göre değişir.

Disülfit bağlarının kırıldığı ve konformasyon değişikliklerinin olduğu denatürasyonlar tersinmezdir. Proteinler kuru ortamlarda ısıl denatürasyona daha dirençlidirler. Ortamda suyun bulunması denatürasyonu kolaylaştırır ve sıcaklıktaki her 10 °C lik artış denatürasyon hızını iki katına çıkarır.Bazı proteinler soğuk uygulamalarında aktivitelerini kaybederler. Dondurulduklarında agregasyona ya da presipitasyona uğrayan proteinler çözünürlüklerini kaybederler ancak bu geri dönüşümlü bir durumdur.

Sonuç olarak protein gibi organik bileşikler ısıya karşı dayanıklı değildir ve mevcut yapılarında bozulmalar meydana gelir.Dondurulmuş gıdaların sıcak bir ortamda çözülmesi hem protein kaybına neden olur hemde bakteri üretimini hızlandırarak gıdayı sağlıksız hale getirir.

Son olarak yumurtayı haşlamak dediğin şey zaten onun yumurta proteininin denatüre olmasıdır.Sıvı olan iç kısım denatüre olunca katı hale dönüşür.

Denatürasyonunda çeşitleri vardır bunları geri dönüşümlü (reversibl) ve geri dönüşümsüz (irreversibl) denatürasyonlar olarak ayırabiliriz.

Geri dönüşümlü denatürasyonlarda proteinin tersiyer yapısının bozulması, sekonder ve primer yapısının korunması görülür. Yani protein yapı olarak değişime uğrasa bile biyolojik aktivitesini yitirmez.

Yumurta akının pişirildiğinde katılaşması gibi. Form değişir fakat biyolojik aktivitede sorun oluşmaz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta yumurtanın makul ısılarda şoklanmadan pişilmesidir.


attachment.php

**(tablo) Doç.Dr.Levent ÇAVAŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü, Biyokimya Anabilim Dalı

Geri döndürülemeyen denatüresyonlar;

Burada proteinin yapısı bozulur essential aminoasitlerde kayıplar ve metabolize olamayan formlara dönüşüm görülür. Bu tür proteinler de biyolojik değerlerini kaybederler.

Umarim yardimci olur.
 
abı ya bırde umarım yazmıssın o kadar baslık acıp :D umma valla çok yardımcı oldu bende bır yerde okumustum tam hatırlayamadım kaynak olmadıgı ıcın belırtemıyorum ama 40 dereceden sonrakı ısılarda proteın genel olarak bır degısıme ugrarmıs bellı bır dakıkadan sonra onu bır bulsam yazıcam ama :D bırde ısıda bozulmasa zaten guneste kalıncada bozulmamamıs lazım degılmı sonucta ıkısıde ısı kaynaklı :D
 
Proteinlerin belirli bir sıcaklık derecesinin üzerinde yapılarının bozulduğu bir gerçek. Hayvansal ürünlerin tamamının protein bakımından zengin olduğu da... Ancak vücudumuz, çoğu zaman proteinlerin kendisine değil, sadece yapı taşlarına ihtiyaç duyar. Yüksek sıcaklıkta proteinlerin yapısında bulunan bağlar zarar gördüğü için denatürasyon dediğimiz “doğal yapının bozulması” olayı görülür. Ancak proteinlerin yapıtaşları olan aminoasitler, serbest halde etin içeriğinde kalırlar. Vücudumuzun esas ihtiyaç duyduğu şey de, zaten bu aminoasitlerdir. Her canlı türünün ihtiyaç duyduğu proteinler, çoğunlukla birbirinden farklıdır. Hayvansal besinlerden alınan aminoasitler, DNA’mızdan alınan şifre ile kodlanacak olan, “bizim türümüze ait” proteinlerin sentezlenmesinde kullanılır. Yani, eğer eti çiğ olarak yersek, bu açıdan fazladan bir kazancımız olmayacaktır.
Bunun yanında, etin pişirilmesinin bir diğer sebebi de, etlerde bulunabilecek bazı zararlı mikroorganizmaların (bakteriler ve virüsler gibi) etkisiz hale getirilmesi. Etini besin olarak tükettiğimiz hayvanların çoğu, çeşitli patojenler (zararlı mikroorganizmalar) için konak canlı konumundadır. Bu patojenlerin canlılıklarının da bünyelerindeki protein yapısının bir sonucu olduğunu düşünecek olursak; eti pişirdiğimiz takdirde, patojenlerin de protein yapıları bozulacak ve canlılıkları sona erecektir. Bu da, sağlığımız için son derece gerekli olan bir koşul. Çiğ ette özellikle Salmonella, Clostridium ve Staphylococcus türü patojenler bol miktarda bulunabiliyor. Bu nedenle de, çiğ etten mümkün olduğunca uzak durmamız gerekiyor.


Mehmetanil aradığınız buydu sanırım.
 
casein proteini kodugumuz yogurt ve peynirden geliyor yeterli miktarda, ayrica bozulma icin kesin bir sey soyluyemiyecegim ama whey protein de bozulma olmasi soz konusu , gerci guzel bir aroma katiyor. bozulsada ben koyuyorum. gene de iyice arastirmak lazim, ama dendigi gibi 150 derecede bozulmaya ugramasi lazim. Ayrica bozulmadan kastimiz ne bunu da tam olrak bilmiyoruz. Yani amino asitler kullanilabilir halde mi kaliyor yoksa , tamamen atik halinemi geliyor. Ben bu konu icin protein firmasina bile mail attim hala cevap gelmedi. gelirse paylasirim.





edit: tamda bu cevabi yazdiktan sonra biraz arastirmalarim sonucu soyle bir sey buldum:

When a protein is denatured, the molecule's tertiary structure is corrupted. This disruption affects the molecule's secondary (helical) structure without altering its primary structure. In other words, denaturation does not break any of the primary chemical bonds that link one amino acid to another but it changes the way the protein folds in upon itself. Denaturation occurs when proteins are exposed to strong acids or bases, high concentrations of inorganic salts, or organic solvents such as alcohol. In addition, heat or irradiation can cause denaturation. When the three-dimensional structure of the protein is disrupted, the molecule's biological activity is affected. Therefore, enzymes do not have the same catalytic function when they are denatured.

Denaturation can have many detrimental side effects. In biological systems, denatured proteins can result in illness or even death. In fact protein denaturation is linked to many diseases such as prion encephalopathies, Alzheimer's disease and dementias..



Yani anlatilmak istenen, proteinin yapsinin bozulmasi ile, proteinin tamamen bozulmasi farkli seyler. Pisirme sirasinda proteinin yapisi bozulur ve amino asitler ortaya cikar. Zaten kana protein karismaz, kana karisan amino asittir.Pisirmekte bi sakinca gormuyorum.




ayrica:

Heating whey protein may change the protein through the denaturing process, but this will not make it less nutritious or decrease its benefits to your health. Use protein powder to increase protein content of hot cereals, such as oatmeal. You might also find protein powder useful as an ingredient in making cookies, Belgian waffles, high-protein pancakes or for making your own homemade protein bars


yani: Whey proteini isitmak, pisirmek , proteinin yapisinin bozulmasina sebep olabilir, ama bu demek degildirki, bu islem proteinin yararlarini ortadan kaldirsin veya daha az etkili bir besin haline getirsin. Protein tozunu, protein degeri dusuk olan yulaf tarzi seylerin protein degerini artirmak icin kullanabilirsiniz.Ayrica, belcika tarzi waffles, yuksek degerli protein pancake veya ev tarifi evde yapilan protein barlari hazirliyabilirsiniz.
kaynak : livestrong


 
Son düzenleme:
50gr splenda çok zararlı ve pahalı değil mi? Şeker yerine bir bardağa 1 tablet atıyorum içimde bir korku kalıyor acaba nereme zarar verecek diye.
 
Splenda yerine stevia tavsiye ederim, bitkisini alipta kullanabilirsiniz.
 
Bende onu söyliycektim stevia bende vardı son kullanma tarihi geçtiğinden çöpe attım güzel bilgi stevia daha iyi bence
 
valla guzel gozukuyor, benim dolabimda devamli var, tatli isteyince tek bunu yiyorum. Hem acayip bi tokluk hissi veriyor hem de yararli.



butun pastaya konan splenda toplami o kadar, sonucta oturupta tum pastayi yemiyoruz hemen, yani tum splendayi hemen almiyoruz.ama gene de aspartam harici tatlandicilarin cok fazla bi zararinin oldugunu dusunmuyorum., en azindan bilinen, ayrica stevia daha iyi ama pahali bi secenek.
 
Emeğine sağlık çok güzele benziyor en kısa zamanda deniyeceğim. Ayrıca bir sorum olucak sana kahvaltıda 2tam yumurta ve ardından 3saat ara ile 2 kere(yani kahvaltı 8de yersem 11-14 de 2 kere bu kekden yiyeceğim.) Her öğünde kaç dilim yemem gerekir. 88 kiloluk bir cüsseye sahibim ona göre bir cevap verirseniz sevinirim :D
 
oncelikle 2 tam yumurta yerine 1 tam 3 beyaz veya 2 tam 3 beyaz seklinde kahvalti daha iyi bi secenektir. Bu tatli ana ogun olarak gormeyin, Bu tatli ara ogun yiyecegidir benim icin, Bir dilimde de asagi yukari kullanilan malzemeye gore 25 ila 35 gram protein oluyor ki, bu da guzel bi miktardir ama dedigim gibi asil olan ana ogunleri atlamamaktir.Ama hic yoktan 1 bucuk veya 2 dilim zorunlu hallerde ana ogun olarak yenebilir tahminimce, En azindan protein bakimindan zengin bir yiyecek.
 
Bir de son olarak 1.25 ölçek Protein tozu koymasak olur mu? Ben spora yeni başladım yeni başlayanlara protein tozu önerilmiyor diye biliyorum. Protein tozunu koymadığımız halde ne kadarlık bir toplam protein kaybımız olur? Saygılar...
 
Back
Yukarı