Ev Yapımı Light Labne Peyniri...
Serdar2 gerçekten güzel tarifler veriyorsun...
Eski yazılarından birinde TR'ye geldiğim zaman yağsız labne nereden bulurum diye sormuşsun...
Belki o kadar yağsız bulamazsın ama çok kısa bir sürede evde yapabilirsin.
EV YAPIMI LIGHT LABNE
Bildiğiniz gibi piyasada bulunan light peynirlerin yağ oranı bizim için uygun değil.Dukan tamamen yağsız süt ürünlerine izin veriyor;bulunamadığı durumlarda %2'ye kadar uygundur diyor.Eğer %7'ye kadar yağlı peynir bulduysanız onu da ancak
sınırlı izinli kontenjanından yararlanarak sadece 30gr kadar kullanabilirsiniz.
Birçok Dukan tarif sitesi bu kuralı göz ardı edip light peynirleri bolca kullanıyor.Bu bazılarımıza duraklama açısından etki etmese de; izinli olduğunu düşünen birçok Dukan uygulayıcısının duraklamasına sebep oluyor.
Daha önce de birçok peynir denemelerim oldu fakat özellikle cheese-cake türü tatlılarda kullanmak için daha kremamsı ve tatlı, labne türü peynirlere ihtiyacımız oluyor.İşte bu tüm arayışlara son verecek türde bir peynir oldu.
Süttozu maya tutar mı acaba diye düşündüm ve bir paketi bu iş için heba etmeye karar verdim

)Ertesi gün kabın üstünü açtığımda şok oldum.Şimdiye dek gördüğüm en taş yoğurt-peynir karşımda duruyordu

)
Sade olarak tüketebileceğiniz gibi ,süzme aşamasında içine az tuz,otlar,baharatlar ekleyerek veya kendi zevkinize göre çeşitlendirerek kullanabilirsiniz.Tatlı-tuzlu keklere,krep hamurlarına,kurabiye ve poğacalara ekleyebilir;hardal,sarmısak ve baharatlarla çırparak etinize sos yapabilir;tatlandırıcı ve aroma ekleyerek krema olarak kullanabilir veya kahvaltıda dukan ekmeğinize sürüp biraz reçelle yiyebilirsiniz.
Benim ilk işim güzel bir
cheese-cake yapmak olacak

)
MALZEMELER:
-200 gr süttozu(=1 paket Pınar süttozu)
-2 su bardağı ılık su
-3 yk yarım yağlı yoğurt(%1,5 yağlı)
-1/8 çay kaşığı=1 damla mikrobiyel peynir mayası(aslında ben kullanmamıştım fakat bazılarımızın labnesi tutmayınca eklenebilir diye düşündüm.gerçekten de maya kullanan arkadaşlarınki şansa bırakmadan tuttu.)
Süttozu derin bir cam kase içine konur.Su eklenerek hiç pürüz kalmaksızın çırpma teliyle karıştırılır.
Ayrı bir kasede yoğurda bu karışımdan eklenerek karıştırılır.Yoğurt kase içindeki karışımın köşelerine kaşıkla paylaştırılır.
Kasenin üzeri kapatılır.Birkaç kat örtüyle sarılarak ılık bir yerde yaklaşık 8 saat mayalanmaya bırakılır.

Mayalanan peynir çok koyu bir kıvamda oluyor.
Süre sonunda süzmeden direk karıştırarak kullanabileceğiniz gibi,ince delikli bir süzgeçe veya tülbente alarak suyunu iyice süzerek de kullanabilirsiniz.Ne kadar süzerseniz o kadar katı kıvamlı bir peynir oluyor.
Yaklaşık 400 gr.lık(2 kutu labne kadar) ev yapımı labne elde etmiş oluyorsunuz.
Kaynak:
dukandiyetitariflerim: EV YAPIMI LIGHT LABNE
Not: Denemedim ama %0 yağlı sütle de yapılabilir diye düşünüyorum...Benim normal sütle çok güzel peynir yapmışlığım var...Denemek lazım.