CrossFit

Battle of Bosphorus'un ikinci ve son haftası sona erdi. İkinci WOD şu şekilde;

–8 Minute AMRAP–

20 Bar Facing Burpees
20 Power Clean ( Men 50 kg / Women 30 kg )
20 Box Jump ( Men 60 cm / Women 45 cm )
20 Shoulder To Overhead ( Men 50 kg / Women 30 kg )
20 Toes To Bar ( Time Break )
Max Rep Clean and Jerk ( Men 60 kg/ Women 40 kg
Antrenman’da Time Break vardır.

Hareket standartlarının anlatıldığı video:


Erkeklerde Utku Tuncer, kadınlarda ise Gamze Demiralp yarışmanın ilk etabını ilk sırada bitirdiler.

3 Mayıs'da Caddebostan Sahilde yapılacak finalde 50 erkek, 20 kadın şu ödüller için yarışacak;

ERKEK KATEGORİSİ
1. 2014 Reebok CrossFit Games’i Yerinde İzleme
2. CrossFit Level 1 Sertifika Eğitimi
3. 1 Yıllık Reebok Ürün Sponsorluğu + 1 Yıllık CrossFit 1453 Üyeliği

KADIN KATEGORİSİ
1. CrossFit Level 1 Sertifika Eğitimi
2. Bir Yıllık Reebok Ürün Sponsorluğu + 1 Yıllık CrossFit 1453 Üyeliği
3. 1.000TL’ lik Reebok Hediye Çeki + 1 Yıllık CrossFit 1453 Üyeliği

Daha fazla bilgi için: Battle Of Bosphorus
 
julie-foucher-regionals-2012-2.jpg

Julie Foucher CrossFit'in belkide en çok eleştirilen yanı olan risk ile ilgili yazmış.

On CrossFit and Risk | Comfort in the Uncomfortable
 
İstanbul Throwdown'ın ön elemeleri 7 Nisan tarihinde başladı ve bugün sona erdi. Yarışmaya talep çok fazla, Battle of Bosphorus'a neredeyse sadece ülkemizden talep olurken, İstanbul Throwdown'a diğer ülkelerden büyük katılım var. Yapılan üç ön eleme antrenmanı sonrasında durum şöyle;

Erkeklerde birinci sıra PAWEL CZAPLICKI'nin. Sıralamada en yakın Türk 4. sırada Utku Tuncer. İlk onda Emrah Özdemir ve Mert İğci'de bulunuyor.

Kadınlarda ise ilk sırayı MARIANNA TZOURTZEK almış. Kendisine en yakın Türk 14. sırada Demet Yıldırım.

Master Erkeklerde ilk sırada CLAUDIO CRISTIAN PIGNOLO var. En yakın Türk 3. sırada Burak Renda.

Master Kadınlarda ilk sıra LICIA PASSIN'de.

Masterlara katılımın biraz az olduğunu görebiliyoruz.


15 Haziranda BJK Çilekli Tesislerinde yapılacak etkinliğe katılmak için şu sıralamalara girmek gerekiyordu;

En İyi 25 Erkek

En İyi 10 Kadın

En İyi 10 Erkek 38+

En İyi 10 Kadın 38+

Ödüller ise şunlar;

Erkekler Genel Klasman 1.si: 1000$

Kadınlar Genel Klasman 1.si: 1000$

Erkekler 38+ 1.si: 500$

Kadınlar 38+ 1.si: 500$

Bunların haricinde sponsor ödülleri de olacak.

Daha fazla bilgi için etkinliği internet sitesi: Istanbul Throwdown


CrossFit'in Türkiye'de alması gereken daha çok yol var, ama bu büyüklükte yarışmalar çok güzel bir katkı spora. CrossFit 34 ve CrossFit 1453'e teşekkürler.
 
Regionals'ın ilk günü açıklandı. Detaylar ve hareket standartları aşağıdaki adreste.

2014 Regional Events | CrossFit Games

Tekrar hatırlatalım, 23-24-25 Mayıs tarihlerinde, Utku Tuncer ve Ateş Boran Asia Regionals'a katılacaklar.
 
9 Mayıs - 1 Haziran tarihleri arasında yapılacak 2014 Regionals'ın bütün eventleri açıklandı.

1780988_701308393244355_1836031171440695166_o.jpg


Kanada'nın iki bölgesinden ilk iki, Asya, Afrika ve Latin Amerika bölgelerinin birincileri, geriye kalan bölgelerden ilk üç CrossFit Games'e davet edilecekler.

Daha fazla bilgi ve hareket standartları için: 2014 Regional Events | CrossFit Games
 
Zaten sadece güç ve hız değil, 10 genel fiziksel yetenek üzerine çalışıyor CrossFit yarışmacıları ve genel kesim. Eventleri dikkatli inceleyince herkese göre bir şey olduğunu görebiliyoruz. Mesela ilk eventte hang squat snatch hareketinde çok yüksek kilolara çıkamayacak sporcular genellikle daha düşük vücut ağırlığına sahip olanlar olacaktır, ama onlarda arayı handstand walk gibi onlara uygun bir hareketle kapatabilirler.

Bence handstand walk veya hang squat snatch üzerine çalışmanın birbirinden çok da farkı yok. Biliyorsunuz bizim uzmanlığımız uzmanlaşmamak diyorlar kendileri de. :)
 
Battle of Bosphorus erkekler birincisi Utku Tuncer oldu. Kadınlar birincisi ise Neyran Tekeli oldu.

Organizasyon, alanında bu büyüklükte ilkti ve bence çok güzel altından kalkıldı. Mekan ve hava çok güzeldi. Öğleden önce iki ve öğleden sonra iki tane daha wod yapıldı. Sonuçlara göre final woduna erkeklerde 20 kadınlarda 10 kişi kaldı. Daha geniş skor bilgileri aşağıda.

http://www.battleofbosphorus.com/tr/wp-content/uploads/2014/05/BOB_TOTAL_SCORE_ERK.pdf

http://www.battleofbosphorus.com/tr/wp-content/uploads/2014/05/BOB_TOTAL_SCORE_BYN.pdf

Yarışmanın sponsoru Reebok, facebook sayfalarında bir kaç resim paylaşmış.

Battle Of Bosphorus CrossFit Challenge ’14 | Facebook

Yarışmaya ilgi vücut geliştirme camiasından da vardı, hem yarışmacı olarak hemde izleyici olarak. İzleyenler arasında Tuluğ Topa'yı gördüm bir ara. :)
 
3 mayıs cumartesi bende oradaydım insanlar ilgi ile bakıyordu ilk gittiğimde oturacak yer yoktu sonra buldum heyecanlı keyifliydi crossfit sporu ilerde dahada popüler duruma geleceğini düşüyorum
 
Bende arkadaşımla birlikte yaklaşık olarak 6 ay boyunca Crossfit'e gittim. İsim vermek reklama giriyor mu bilemiyorum, ilk crossfit salonuna gittik dersem sıkıntı olmaz herhalde.

Türkiye'de oturması için ciddi bir zamana ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Marketing kısmının çok iyi yapılması şart. Bu konuda eksiklik göze çarpıyor. Bizler de ekşi deki yorumları okuyarak Crossfit'e yazılmıştık.
Aslında çokta memnun kaldık ama birkaç nedenden dolayı gitmeyi kestik. Şu anda fitness'a gidiyoruz, gitmeyi düşünenler varsa kesinlikle denemeli. Bazen çok eğlenceli olabiliyor, bazen çok yorucu diyeceğim ama bazen kelimesini çıkartıyorum. Çoğu zaman sınırlarınızı zorluyorsunuz.
 
Bende arkadaşımla birlikte yaklaşık olarak 6 ay boyunca Crossfit'e gittim. İsim vermek reklama giriyor mu bilemiyorum, ilk crossfit salonuna gittik dersem sıkıntı olmaz herhalde.

Türkiye'de oturması için ciddi bir zamana ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Marketing kısmının çok iyi yapılması şart. Bu konuda eksiklik göze çarpıyor. Bizler de ekşi deki yorumları okuyarak Crossfit'e yazılmıştık.
Aslında çokta memnun kaldık ama birkaç nedenden dolayı gitmeyi kestik. Şu anda fitness'a gidiyoruz, gitmeyi düşünenler varsa kesinlikle denemeli. Bazen çok eğlenceli olabiliyor, bazen çok yorucu diyeceğim ama bazen kelimesini çıkartıyorum. Çoğu zaman sınırlarınızı zorluyorsunuz.

Zamana ihtiyacı olduğuna bende katılıyorum. Ama zamandan daha önemlisi ne yaptığını bilen antrenörlere ihtiyaç var ve bunun için Level 1 Eğitim semineri açılması gerekiyor. Avrupa'da her büyük şehirde 4-5 tane salon varken şuan ülkemizde 5 resmi salon var ve hepsi İstanbul'da.

Programlama kısmına önem vermek lazım. Bazı salonlar o gün canları ne isterlerse onu yazıyorlar ve bu sağlam bir yaklaşım değil spora. Yeni başlayanların gözünü çok korkutmamak lazım. :)
 
3 gün süren Asia Regionals etkinliğinde Utku Tuncer 8, Ateş Boran 13. oldu. İlk Regionals deneyimlerinde bu kadar iyi sıralamalar çok sevindirici. Umarız seneye her zamankinden daha iyi dönerler ve artık Games'e bir Türk sporcu göndeririz. :)
 
Selamlar. Öncelikle daha once başka bir yerde bahsi geçtiyse tekrarlama için kusura bakmayın. Uzun bir süredir hep başla-bırak şeklinde düzensiz fitness-vücut geliştirme yapıyordum. Araya bir 6-7 aylık triatlon deneyimi aldıktan sonra hedeflerimi tekrar gözden geçirip vücut geliştirmeye geri döndüm. İlk etapta kas kütlemi arttırıp biraz büyüyüp sonrasında şekillendirmeye başlamayı düşünüyordum. Son 4 aydır çok da sıkı çalışıyorum ama bir yandan sürekli crossfit ile ilgili arkadaşlardan bir şeyler duyup dergilerde bir şeyler okuyunca acaba amaca crossfit'le de ulaşabilirmiyim diye soru işaretleri doğuyor:) (Antrenman tarzı, insanların tutkusunu vs görünce insanın aklı çeliniyor!) Spor hocama ya da etrafta bir kaç kişiye sorduğumda büyümek istiyorsan corssfit yapma sonrasında başlarsın crossfit ile kas kütleni arttıramazsın diyorlar ama bir yandan sizlerin yazıları vs okuduğumda crossfit'le de hedefime ulaşabilirmişim gibi geliyor. Yine de konuyu erbaplarına danışmak istedim. Crossfit ile kas kütlemi arttırabilirmiyim yoksa sadece şeklimi koruyup, kondisyon/güç/esneklik mi kazanırım?

Soru abes kaçtıysa özür. Şimdiden zamanınız için teşekkürler!
 
CrossFit yaparken vücudumuzun 3 temel enerji sistemini de kullanıyoruz. Fosfajen sistem, glikolitik sistem ve oksidatif sistem. Vücut geliştirme sporu ile sadece glikolitik enerji sistemini kullanıyorsunuz. Yani amaç bu enerji sistemini kullanarak kaslara daha fazla sarkoplazmik sıvı depolama imkanı yaratmak. Düşük tekrarlı setlerde kullanılıyor sporda, ama o devasa hacimlerin arkasındaki şey ve anabolik-androjenik steroidlerin vücut geliştirme sporunda bu kadar işe yaramasının sebebi dediğim gibi bu enerji sisteminin kullanılması.

Bunları neden anlattım? CrossFit sporunun yaratıcısı, Greg Glassmann şöyle bir büyüklük hiyerarşisi yapmış;

İlaçlı Vücut Geliştirme - sporcuları
İlaçlı CrossFit - sporcuları
İlaçsız CrossFit - sporcuları
İlaçsız Vücut Geliştirme - sporcuları

CrossFit yarışmalarına baktığımızda yarın doğal vücut geliştirme yarışmalarına girse derece yapacak büyüklükte adamlar görüyoruz, ama aynı zamanda onlar kadar sporda verimli hareket eden, ama o kadar da büyük olmayan sporcuları da görüyoruz.

Yani demek istediğim, vücut geliştirme sporuna yatkın, proporsiyonu düzgün, genetik olarak avantajlı bir vücudunuz varsa, hangi sporu yaparsanız yapın iyi görüneceksiniz. Bunun tam tersi de mümkün.

Yine işin içine programlama da giriyor. Bazı CrossFit boxları sadece metcon/kondisyon antrenmanları yazarken, bazıları da güç elementleri ekliyor bunlardan önce. İlk seçenek ile bir yere kadar gidilebilirken, ikinci seçenek ile kas kütlesi arttırma olayı daha iyi oluyor haliyle.

En iyi çözüm denemek, zaten CrossFit deneyip sevmeyen bir daha yapmaz, seven için ise geri dönüş olmuyor başka bir şeye. :)
 
Back
Yukarı