DEADLIFT

O zaman size benim de takip ettiğim bir Youtube kanalının linkini vereyim. Tamamen olimpik haltere adanmış bir kanal. Haltercilerin girdiği ağır Deadlift videolarını görebilirsiniz burada.

https://www.youtube.com/user/BROZKNOWS
 
bazı noktalar:

**vg ci ve mikail arasında hareket yapılış şekli ile bi nüans gözükmüyor...sadece mikail de ağırlıktan dolayı gelen bi ksııtlama ,nüans mevcut..

**verdiğiniz link için teşekkür ederim...ama, açıkcası burası "olimpik haltere "kanalize bi kanal gibi pek durmuyor ki...) beni pek etkilemedi açıkcsı...weightlifting kanalıymış zaten, yani geniş ağırlık spektrumlu...)

zaten, birçoğu "vg-salonlarında " çekilen görüntüler (ya da ben mi yanılıyorum?!...)

bu videodaki arkadaşların bazıları zaten konuyu karışık yapmaya çalışan kişiler, kılık,kıyafet vb den bile belli olacak şekilde...(muhtemelen abd 'dir )

**oysa , "halter= olympic weightlifting viedos " diye yazılınca çok daha kapsamlı videolar mevcut...
mesela , çinlilerin idmanı:

-----------------
http://youtu.be/1y9w_9EsKFM

veya

http://youtu.be/om43YQ_GZ2M

----------

koparma ve omuzlama çekişlerini "deadlift" ile karıştırmayalım...))
 
O zaman size benim de takip ettiğim bir Youtube kanalının linkini vereyim. Tamamen olimpik haltere adanmış bir kanal. Haltercilerin girdiği ağır Deadlift videolarını görebilirsiniz burada.

https://www.youtube.com/user/BROZKNOWS

Madem takip ediyosun John brozu interview larını da oku yılda bir deadlift yaptırıyor sporcularına hergünde squat zaten olimpiyatlarda iş yapacak sporcusuda yok Ercan bey güzel söylemiş deadliftin powerlifting dışında pek yeri yok
 
deadlift vg bakımından çok çok önemli bir hareket değildir, nihayetinde esas etki bölgesi alt sırttır ve bu bölge başka hareketlerle de çalışılabilir (örn ters mekik). 3 adet seated leg curl seti ekleyip deadlift'i çıkarmak hamstring bazında bir değişikliğe yol açmayacaktır. yani teoride deadlift: hyper extension+seated leg curl denebilir bunda yanlışlık yok. kaldı ki bir vgcinin bu hareketi yapmaması da çok anormal değildir. nihayetinde deadlift yapmak güç kazanımı sağlamak dışında bariz bir hipertrofi yaratmayacaktır (squat'a kıyasla).

ayrıca deadlift orta düzey bir harekettir. silkme ve ya koparma gibi üst düzey bir hareket değildir çünkü deadlift sadece ağırlığı yerden kesme bölümünü içerir. ağırlığı yerden kestikten sonra itme kısmı da push press'e girer ve bu harekette orta düzey bir harekettir. yani deadlift+push press: silkme demektir. silkme de bildiğiniz üzere üst düzey bir harekettir. yani iki orta düzey hareketin birleşimi bize üst düzey bir hareketi vermiştir ki bunda şaşılacak bir şey yok.

bir noktaya daha dikkat etmenizi rica ediyorum sizlerden. vücudun alt sırtına etki eden hareketlerin hemen hemen hepsi strongman vb. alanlarda iş gören hareketlerdir. ters mekik dışında çoğu hareket gerçekten fitness veya vg bazında kullanılmak için tasarlanmamıştır. bu noktada ercan hocam haklı oluyor, deadlift esasen bir güç sporcusunun yapacağı harekettir. amacı hacim olan bir insanın deadlift yapması çok büyük bir gereklilik değildir.

ayrıca şunu söylemeliyim, haltercilerin deadlift yapması kadar normal bir durum söz konusu olamaz, bu insanlar sürekli olarak silkme yapmak zorunda değiller. gerektiği zaman hareketin alt kısmına da odaklanabilirler.

burada şuna da dikkat etmek gerekli, güreşçilere deadlift hareketi yaptırmanın esas sebebi nedir? esas sebep bana kalırsa fıtık olma ihtimalini azaltmaktır sadece. bunu da ters mekik çekerek değil de deadlift yaparak sağlıyorlar hepsi bu.

deadlift'in kullanışlı olmasının sebebi ağır kilolarla çalışmaya izin vermesidir. ters mekik ise buna elverişli değildir. ters mekik yaparken vücudun sadece üstü hareket eder. yani 80 kiloluk biri için 40 kilo olmuş olsun hadi, bu adam da eline 20 kg plaka alsa 60 kg ile çalışmış oluyor. fakat deadlift öyle mi? barı yere koyun (10 kiloluk olsun) ve ağırlıkları eklemeye başlayın.

not: yazdıklarımdan deadlifti küçümsediğim çıkmasın. bu hareketi gerçekten severek yapanlardan biriyim, sadece bu hareketi doğru bir şekilde değerlendirmek gerektiğini düşünerek bunları yazdım.
 
Degerli arkadaslar,

Forumumuza renk katan bu önemli baslıgı biraz editleyerek tekrar yayına sokuyoruz.

Sizlerden ricamız, lutfen tartısırken uslubumuza dikkat edelim.
 
aslında ben ercan gürgözeyede ,karakaşada katılıyorum..ikisininde haklı noktaları var.......deadlifte baktıgımızda komple vucut hareketi olarak öne çıkıyor ama bench press , squat , barbell curl , triceps pushdown vs gibi hareketler gibi degil , mesela gögüs için ilk olarak bench press aklınıza gelir veya bacak için ilk aklınıza squat gelir ama deadlift hiçbir kas gurubu için akla gelen ilk egzersiz olmaz , daha çok güç odaklı , hormonları tavan yaptırmak için mükemmel bir hareket , yani kas gelişimini dolaylı yoldan etkiliyor diyebiliriz...hepimizin bildigi üzere güç ve yüksek hormon daha fazla kas inşaa etmekte önemli rol oynar......

bir zamanlar bende iyiydim bu harekette 190 x1 maxım vardı , tamamen dogal olarak
 
Emrin olur paşam. Broz, ayda 4 kez MAX Deadlift yaptırıyor. Bu diğer antrenmanlarda hiç Deadlift yaptırmadığı anlamına gelmez. Deadlift, Snatch ve Clean&Jerk'te, First Pull'a karşılık gelir ve illa ki çalışılır. Ama destek hareketidir. Tabi ki ana kaldırışlar kadar yoğun çalışılmayacak.

Madem takip ediyosun John brozu interview larını da oku yılda bir deadlift yaptırıyor sporcularına hergünde squat zaten olimpiyatlarda iş yapacak sporcusuda yok Ercan bey güzel söylemiş deadliftin powerlifting dışında pek yeri yok


Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 20:35 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 20:31 ----------

Bu sadece teoride doğru olabilir. Bu mantıkla Bench Press yerine Dumbell Fly + Skull Crushers yapmak da yeterli olabilirdi. VG'ciler merkez bölge çalışmasının önemini es geçmemeli. Netice itibariyle Deadlift, VG için son derece önemli bir harekettir. Çekiş hareketlerinde güç artışı sağlar, testosteron salgısını tetikler.

yani teoride deadlift: hyper extension+seated leg curl denebilir bunda yanlışlık yok.
 
sevgili schwarzxxl, bildiğim kadarıyla phil heat-2011 mr.olympia'sı, 2010 2. si ve 2009 3. sü- göğüs programında barbell bench press kullanmıyor ve deadlift yapmıyor (hayatı boyunca yapmadı demiyorum ama sıklıkla kullanmıyor). bunlar elbette istisnai örnekler ve tıpkı bu örnek gibi deadliftten ve bench pressten şaşmayan vgciler vardır. bu noktada sana katılmadığım bir husus var, özellikle ileri düzey sporcularda deadliftin sağladığı testo artışının hyper extension+seated leg curlün sağlayacağı toplam artıştan fazla olmayacağını düşünmekteyim. bizler için ise durum farklı olabilir elbet.

edit: demek istediğim özetle şu, deadlift alternatifsiz bir hareket değildir.
 
Birincisi, mevzumuz John Broz'un Deadlift çalıştırıp, çalıştırmadığı.

KG: What are the basic lifts in your program?
JB: Snatch, clean and jerk, power snatch, power clean, front squat, back squat, deadlifts and presses. That’s about it – and the full lifts come first, always!

http://www.charlespoliquin.com/Arti...Words_with_Weightlifting_Coach_John_Broz.aspx

Tekrar söylüyorum, Max yaptırmasa da, Deadlift illa ki çalışılıyor.

Üslubunu da gözden geçirmen konusunda uyarıyorum seni.

Max out on squats every day. Max out on deadlifts 2-3 times per year.
http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/max_out_on_squats_every_day
Sen bi daha düşün istersen olimpik halter hakkında
 
konu aslında basit...ama ,tabi ki "vg-power, halter" gelişim kronolojisini "de bi şekilde iyi takip etmek gerekir diye düşünüyorum...

charles atlas 'a kadar " halter, jimnastik, vg çalışmaları " aynı salonlarda ve aşağı yukarı aynı yerde , mentalitede yapılırdı...daha sonra ,durum holywood filmleri, görsellikle "vg "nin daha da spesifikleşmesine yol açmaya başladı...bu arada "bu tip oluşumlar "artık içlerinde "powerlifting ve olimpik halter" konularını bi şekilde ayrıştırmaya başladılar....ve özellikle "olimpik halter " çok daha teknik, kompleks bir yapı arzettiğinden tamamen ayrı yerlerde ,daha basit düzeneklerle, buna karşın "power ve vg " aynı salonlarda ve hatta aynı bazı kişilerce uygulanmaya başlandı..."olimpik halter = pres, koparma ve çömelme de ihtisaslaşırken , powerlifting "bench, çömelme ve deadlift 'i " seçti...olimpik halter bambaşka bir konu olduğundan zamanla , kendisini tamamen diğerlerinden kopardı (eskiden federasyonların çoğunun "halter ve vücut geliştirme " federasyonu olması ) ...

"vg ve powerlifting" abd 'lilerin önderliğini ettiği bir olaydır ...bu nedenle içiçedir , malzeme ,ihtiyaçlar ikisinin bir arada yapılmasına olanak sağlar ...bu nedenle , içi içe çalışan "power ve vgt "ciler hareketlerden alıntılar yapmayı severlerdi...)

ancak, bize oldukca uzun bi süre sonra girmiş olduğunu tahmin ediyorum ,eğer gerçekten girdiyse ?!...zira, 1977 li senelerde bizim zamanımızda mecbur kalıınca gittiğimiz "vg-salonunda "arada bir deadlift yapardık...vg-ciler,hatta şampiyon olanlar bile uzaylı gibi, bunlar ne yapıyor diye bakardı..)

***konunun kinesiolojik açıdan "hamstrings, glutes " çalıştırılmasına gelince " squat , deadlift den çok daha effektif " bir harekettir....zira, "deadlift "in hareket alanı dardır , kaldırılan ,aşılan mesafe kısadır...oysa, derin ,tam squatlarda bu kas grupları çok daha geniş sınırlarda çalışırlar...quadriseps lerde dahil...)
 
teşekkürler bilgiler için
 
konu aslında basit...ama ,tabi ki "vg-power, halter" gelişim kronolojisini "de bi şekilde iyi takip etmek gerekir diye düşünüyorum...

charles atlas 'a kadar " halter, jimnastik, vg çalışmaları " aynı salonlarda ve aşağı yukarı aynı yerde , mentalitede yapılırdı...daha sonra ,durum holywood filmleri, görsellikle "vg "nin daha da spesifikleşmesine yol açmaya başladı...bu arada "bu tip oluşumlar "artık içlerinde "powerlifting ve olimpik halter" konularını bi şekilde ayrıştırmaya başladılar....ve özellikle "olimpik halter " çok daha teknik, kompleks bir yapı arzettiğinden tamamen ayrı yerlerde ,daha basit düzeneklerle, buna karşın "power ve vg " aynı salonlarda ve hatta aynı bazı kişilerce uygulanmaya başlandı..."olimpik halter = pres, koparma ve çömelme de ihtisaslaşırken , powerlifting "bench, çömelme ve deadlift 'i " seçti...olimpik halter bambaşka bir konu olduğundan zamanla , kendisini tamamen diğerlerinden kopardı (eskiden federasyonların çoğunun "halter ve vücut geliştirme " federasyonu olması ) ...

"vg ve powerlifting" abd 'lilerin önderliğini ettiği bir olaydır ...bu nedenle içiçedir , malzeme ,ihtiyaçlar ikisinin bir arada yapılmasına olanak sağlar ...bu nedenle , içi içe çalışan "power ve vgt "ciler hareketlerden alıntılar yapmayı severlerdi...)

ancak, bize oldukca uzun bi süre sonra girmiş olduğunu tahmin ediyorum ,eğer gerçekten girdiyse ?!...zira, 1977 li senelerde bizim zamanımızda mecbur kalıınca gittiğimiz "vg-salonunda "arada bir deadlift yapardık...vg-ciler,hatta şampiyon olanlar bile uzaylı gibi, bunlar ne yapıyor diye bakardı..)

***konunun kinesiolojik açıdan "hamstrings, glutes " çalıştırılmasına gelince " squat , deadlift den çok daha effektif " bir harekettir....zira, "deadlift "in hareket alanı dardır , kaldırılan ,aşılan mesafe kısadır...oysa, derin ,tam squatlarda bu kas grupları çok daha geniş sınırlarda çalışırlar...quadriseps lerde dahil...)

Konunun başından beri aynı fikirden bahsediyorsunuz; vg. ve powerlifting aynı salonlarda çalışıldığı için v.g. ciler görmüş ve antrenmanlarında kullanmışlardır diye..

Bu işin bu kadar basit olacağını düşünemiyorum. Birçok v.g. cinin, kendi branşına faydası olmadığını farketmeden, sırf adet yerini bulsun diye, amaçsızca sağdan soldan gördüğü egzersizi yapması...

Bu egzersizi genelde v.g. de belli bir seviyede olanlar yapar. onlar da antrenman programları için diğer spor branşlarındakilere göre çok daha araştırmacı oldukları kanaatindeyim. bu kişilerin bu egzersizi sizin bahsettiğiniz fikirden dolayı çalışmaları mantıklı gelmiyor bana.

bir de squatla deadlifti tekrar aynı kefeye koymuşsunuz.

Quaricepsler de dahil demişsiniz. Squatın zaten hedef bölgesi orasıdır. Hiç bilmeyen sizin cümlenizden squatın hamstring egzersizi olduğunu zanneder.

quadriceps ile hamstring bicepsle triceps gibidir. Squat hamstring için deadliftten daha iyi bir egzersiz nasıl olur? Hareket mesafesi istediği kadar uzun olsun..
 
squat derin şekilde yapıldıgı sürece normal deadliftten çok daha iyi bir hareket hamstring için , çalışmalarımda birebir gördüm

ben ercan gürgözeye katılıyorum hatta eger çalışma ortamı müsait olsaydı bi çok kişi vucut geliştirme programına silkme ve koparmada eklerdi .....
 
Konunun başından beri aynı fikirden bahsediyorsunuz; vg. ve powerlifting aynı salonlarda çalışıldığı için v.g. ciler görmüş ve antrenmanlarında kullanmışlardır diye..

Bu işin bu kadar basit olacağını düşünemiyorum. Birçok v.g. cinin, kendi branşına faydası olmadığını farketmeden, sırf adet yerini bulsun diye, amaçsızca sağdan soldan gördüğü egzersizi yapması...

Bu egzersizi genelde v.g. de belli bir seviyede olanlar yapar. onlar da antrenman programları için diğer spor branşlarındakilere göre çok daha araştırmacı oldukları kanaatindeyim. bu kişilerin bu egzersizi sizin bahsettiğiniz fikirden dolayı çalışmaları mantıklı gelmiyor bana.

bir de squatla deadlifti tekrar aynı kefeye koymuşsunuz.

Quaricepsler de dahil demişsiniz. Squatın zaten hedef bölgesi orasıdır. Hiç bilmeyen sizin cümlenizden squatın hamstring egzersizi olduğunu zanneder.

quadriceps ile hamstring bicepsle triceps gibidir. Squat hamstring için deadliftten daha iyi bir egzersiz nasıl olur? Hareket mesafesi istediği kadar uzun olsun..


dediğiniz doğrudur.quadriceps ile hamstring bicepsle triseps gibidir.ama: "hiç bilmeyen sizin cümlenizden squatın hamstring egsersizi olduğunu zanneder" demişsiniz. burda bi noktayı kaçırıyorusunuz: squat hareketinde iki eklem hareketi vardır. bunlar bacak(kaval kemiği)ile uyluk ekstensiyonu ve kalça ile uyluk ekstensiyonu. bunlardan ilk söylediğim dediğiniz gibi tam da quadricepsi zorlayan hareketlerdir. fakat ikinci söylediğim kalça ile uyluk arasındaki ekstensiyonda quadrisepsin fonksiyonu yoktur lakin quadlar bu ekleme fleksiyon yaptırır. burada hareketi sağlayan kaslar gluteus maximuslar ve hamstring kaslarıdır. yani ağırlık sırtımızda yere çömeldik. kalkarken gluteuslar da hamstringler de quadlar da çalışır. fakat ağırlığın büyük bölümünü quadlar alır.özellikle yarım squatlarda. fakat tam squat yaparsanız eğer gluteuslarınızı iyiden iyiye hissedersiniz çünkü kalça ile uyluk arasında yaptırdığınız ekstensiyon açısı yani gluteus ve hamstringlere yaptırdığınız iş artar.bu yüzden squat compound bir harekettir.
gelelim deadlift ile squat karşılaştırmasına.tam squatla deadlift arasında ekstensiyon açısı bakımından hemen hemen fark yok .iki harekette ağırlığın bi bölümünü quadlar alıyor.bu yüzden ben açıkçası pek bi fark göremiyorum hamstring ya da gluteus çalıştırma açısından deadliftle tam squatın farkını. ama eğer bahsettiğiniz stiff leg deadliftse o başka.onda diz eklemi oynamıyor yükün hepsi hams ve gluteusta.stiff leg hams egzersizi fakat normal deadlift tam squattan daha etkin mi?pek sanmıyorum
 
Kim ne derse desin, belki deadlift gereksiz belki gerekli fark etmez. Omuriliğim izin verdiği sürece yapabileceğim en ağır kilolarla deadlifti her zaman yapacağım. Kimisinde işe yaramayabilir ama bende, belki plasebo etkisi belkide gerçekten etkili, ama bende işe yarıyor.
 
Back
Yukarı