Deniz Tuzu

kujum

Üye
geçenlerde bir yazıda okudum selülitleri istemiyorsanız tuzu kesin diyor(gerçi ne kadar sağlıklı bunu bilemeyeceğim)
bunu hepimiz biliyoruz zaten,bir örnekte yazmış,rus kadınlarının rafine tuz yerine deniz tuzu kullandığını,ve bu sayede selülitlerinin olmadığını..

neyse biraz araştırdım,gerçekten çoğu kişi mucize diye bahsetmiş
rafine tuz yerine deniz tuzunun daha lezettli ve sağlıklı olduğunu
deniz minarelleri açısındanda çok zengin olduğu falan yazıyordu..

dün 4 kavanoz deniz tuzu aldım,toptancı marketinden
iyotlu deniz tuzu(sofralık için),normal tuz tadı geldi,bi fark görmedim..(kandırıldıım mı yoksaduh)

paylaşmak ve bu konu hakkında bilgisi olanlardan yardım almak için bu başlığı açtım..


Deniz tuzu ve faydaları



Dünyadaki ünlü şefler yemeklerine sadece deniz tuzu koyarlar. Neden mi?

Çünkü;Deniz tuzu yemeklerini çok daha lezzetli yapar

Deniz tuzu, aslında yabancı olduğumuz bir malzeme değil. Turşu kurarken kullanılan iri tuzları görmüşsünüzdür. Salamura asma yaprağında, tuzlu balıkta hep deniz tuzu kullanılır.

"Peki, deniz tuzunun, sofra tuzu denilen rafine tuzdan farkı nedir, sonuçta ikisi de tuz değil mi?", diyeceksiniz. Aradaki fark o kadar büyük ki... Deniz tuzu hiçbir şekilde işlenmemiş, rafine edilmemiş, doğal mineral zenginliğini koruyan tuzdur. Sofra tuzu ise rafine edilmiştir, yani bütün mineral zenginliğini kaybetmiş tuzdur.

İkisinin ortak noktası, tatlarının "tuzlu" oluşudur. Fakat lezzetleri gene de farklıdır. Sofra tuzu, tuzluktan kolay aksın, topaklanmasın diye katkı maddeleriyle süslenmiştir ve bunların tadını- kokusunu hissedersiniz. Deniz tuzu ise mineral açısından çok çok zengindir, lezzeti de çok daha güzeldir. Deniz tuzu iri taneli olarak da satılıyor, dövülmüş olarak da.

Deniz tuzu mineraller açısından çok zengin

Deniz tuzu 80'e yakın minerali çok dengeli bir oranda ihtiva eder. Çünkü bu tuzun kaynağı olan deniz suyu, kanımıza benzer oranda minerallerden oluşmuştur. Bir tutam deniz tuzu bir çok minerali almamızı sağlamaktadır.

Son derece değerli bir besin olan deniz tuzu, kimyasallarla, aşırı sıcaklıkta rafine edilirse yavan bir bileşim olur çıkar. Deniz tuzu rafine edildiğinde yüzde 40 sodyum ve yüzde 60 klorürden oluşan sofra tuzu elde edilir. Bazı sofra tuzlarına rafinasyon sırasında içlerinden alınmış olan iyot tekrar eklenmektedir.

Turşulara katılan ve yaprakları salamura etmek için kullanılan tuz, deniz tuzudur. Sofra tuzu ile yapılan turşular çok çabuk bozulur ve erir.

Deniz tuzu, akıcı olması ya da rutubet çekmemesi için kimyasallarla işlenmiş olmadığından, tuzluktan akmaz. Sofraya getirmek isterseniz herkesin bir tutam alabileceği tabaklara koyabilirsiniz.

Deniz tuzunun başka bir faydası da, radyasyona maruz kalındığında etkili bir banyo malzemesi olması. Küvetinizi suyla doldurup içine yarımşar kilo deniz tuzu ve karbonat ilave edin. 20 dakika bu suyun içinde durduktan sonra serin suyla durulanın.



Dünya genelinde üretilen 200 milyon ton tuzun sadece %7'si mutfaklarda kullanılabilmekte. Dünya mutfağında kullanılan tuz çeşitlerinden bir kaçı ise şunlar:

Maldon Deniz Tuzu (Maldon Sea Salt) : İngiltere'nin Maldon bölgesinde çıkarılan ve dünyaca meşhur olan tuz.

Keltik Deniz Tuzu (Celtic Sea Salt) : Hala Keltik yöntemleri kullanılarak çıkartılan Fransız tuzu.

Cuyutlan : Meksika'da bulunan deniz tuzu.

Nazuna Deniz Tuzu : Japonya'nın Kyushu adasından çıkarılan deniz tuzu.

Peru'nun Pembe Tuzu (Peruvian Pink Salt) : Peru dağlarından gelen tuz.

Avustralya'nın Murray River Tuzu (Australian Murray River Salt) : Murray Darling Havzası'ndan çıkarılan tuz. Su yosunları yüzünden, içinde kırmızı pigmentler vardır.

Hawaii'nin Black Lava Deniz Tuzu : Kara rengini içindeki öğütülmüş lav taşı ve kömürden alan tuz.

Hawaii'nin Red Alae Deniz Tuzu : Volkanik kırmızı kille zenginleştirilmiş deniz tuzu.

Sel Gris : Gri deniz tuzu


Hindistan'ın Kara Tuzu, Kala Namak : Hindistan mutfağında itinayla aranan ve kullanılan tuz.

Fleur de Sel : Fransa’nın Brittany bölgesinden elde edilen ve kristal parçacıkları şeklindeki taneleriyle özel olan tuz çeşidi.


Kosher Salt : Katkısız tuz. Geniş yüzeyli, büyük kristal parçalarına benzeyen taneleri vardır.


Kaya Tuzu : Büyük parçalar şeklinde tuz madenlerinden çıkarılan ve rafine olmayan tuz.

Peynir Tuzu : Peynir yapmak için gereken saf tuz.

Turşu Tuzu : Turşu yaparken kullanılan saf tuz. Kaya tuzu da kullanıldığı olur.
Sofralık Tuz : Deniz tuzunun veya tuz madenlerinden çıkarılan tuzun rafine edilmiş hali. Bu arada, son çıkan yönetmeliğe göre rafine olmamış deniz tuzlarının paketlerinin üzerine de sofralık tuz yazacaklarmış. Kafanız karışmasın. İçeriğini iyice okumak yardımcı olabilir.
 
Güzel paylaşım ancak kas yapımına faydası nedir?

Illakı kas yapımına faydası mı olması lazım..




Denız tuzu kullanmadım ama mıneral acısından rafıne tuzdan daha zengın oldugu gercek..Buda denız tuzunu saglıklı ve sporcular ıcın normal tuzdan daha degerlı kılar..Benımde merak ettıgım sey bu denız tuzu normal tuz gıbı vucutta su tutar mı?..
 
benim bildiğim "tuz yapısı gereği su çeker" bu nedenle rafinede olsa deniz tuzuda olsa aynı eylemi gerçekleştirir...
 
ben uzun zamandır yemeklerımde denız tuzu kullanıyorum ve tadındanda memnunum zaten arada pek fark yok ama mıneral zengınlıgı ve dogal olusu artı puan katıyor benım tavsıyem aktar gıbı yerlerden dogal denız tuzu almanız cunku pakettekıler ne kadar ıslenmemıs yassada yınede bır ıslemden gecıyor

sonucta forumda bahsedılen hersey vucut gelıstırmeyle ılgılı olmak zorunda degıl
 
Güzel paylaşım ancak kas yapımına faydası nedir?


iyide burda herkes kas yapmak derdinde değilki
sağlıklı olmak adına,kullananlardan bilgi
almak için açtığımı zaten yazmıştım:o

SEZER YZL dedi:
ben uzun zamandır yemeklerımde denız tuzu kullanıyorum ve tadındanda memnunum zaten arada pek fark yok ama mıneral zengınlıgı ve dogal olusu artı puan katıyor benım tavsıyem aktar gıbı yerlerden dogal denız tuzu almanız cunku pakettekıler ne kadar ıslenmemıs yassada yınede bır ıslemden gecıyor

aslında ilk önce aktara gittim bitmişti
fiyatına baktım,gramı ne kadar bilmiyrm ama 6tl di
toptancı marketinde 2.20 tl, bu fırsat kaçmaz dedim aldım
kendi sitesinde 3.55 :D
 
bende deniz tuzu kullanoyurum makbul olanı biraz rutubetlenmiş gibi olanı burdan orjinal olup olmadığını anlayabilirsiniz tat olarak pek bi farkı yok
 
arkadaslar deniz suyunu burnunuza cekiceksiniz nie yiosunuz ki :P benim bildigim eskilerden beri öyle yaparlarmis dedemden babanemden dinliorum :D
 
arkadaslar deniz suyunu burnunuza cekiceksiniz nie yiosunuz ki :P benim bildigim eskilerden beri öyle yaparlarmis dedemden babanemden dinliorum :D

sen galıba yanlıs okudun denız suyu degıl denız tuzundan bahsedıyoruz
 
deniz suyu burun akıntısı yada burnunuz kapandığı zaman deniz suyu bu tıkanıklığı açıp sizi rahatlatır.sinüsleri açar.

böyle bir yararının olduğunu bilmiyordum fakat ne olursa olsun ben burnuma deniz suyu çekmem çünkü o temizlikte bir deniz görmüyorum buralarda,burun akıntısından kurtulalım derken enfeksiyonda kapılabilir...
 
bir de himalaya tuzu var.deniz tuzu ve himalaya tuzu rafine edilmediği için vücutta su tutmadıkları ve selülit ya da diğer sağlık sorunlarına yol açmadığı söyleniyor.benim doktorum da önerdi.tuzu kesmek yerine deniz tuzu ya da himalaya tuzu(dağ tuzu işte) kullan dedi.tavsiye ederim.
 
Sofra tuzu, NaCl sodyum klorür, ister deniz suyunu buharlaştırırlar ister dağı del taş halinde topla ister git tuz gölünden hepsi iyotlu ya da iyotsuz NaCl , tuzu çok yemenin iyi olduğunu düşünmüyorum.
 
Biraz pahalı ama inanın yağ yakımında çok farkettiriyor.Tuzdan vazgeçemeyenler mutlaka denemeli ki beslenmede tamamen tuzu kesmenin sağlıklı birşey olduğu söylenemez.
 
Back
Yukarı