dirsek ağrısı

trs.gif
Dirsek ağrısı


SABAH uyandınız, yatağa dayanıp kalkmaya çalıştınız ya da esniyorsunuz. O da ne? Dirseğinizi hareket ettirmekte zorlanıyorsunuz.

Ağrınız var. Ne yapalım, hemen doktora mı başvuralım? Dirsek ağrılarının birçok nedeni vardır. En sık olarak tenisçi dirseği ve golfçü dirseği görülür.

Bunun dışında bursit, artrit, zedelenmeler ve enfeksiyon da dirsek ağrılarının nedeni olabilir. Öncelikle dirseğinizde sıcaklık, şişme var mı, yok mu bunu kontrol etmelisiniz. Daha sonra ilk gün her 2 saatte 10-15 dakika buz kompresi uygulayınız. Buna 3-4 gün devam edin, ancak günde 3-4 kere yapınız. Asla unutmamanız gereken nokta direkt cilde buz kompresi uygulamaktan kaçınmak olmalıdır. Dirseğinize bandaj uygulayabilir ya da dirseklik takabilirsiniz. Bu arada dirseğinizi mümkün olduğu kadar dinlendirin. Ağrı kesicileri de ufak dozda alabilirsiniz.

Doktora başvurun

Peki ne zaman doktora başvuralım derseniz? Dirseğinizdeki ağrı uzun süredir devam ediyorsa, ağrınız direkt dirseğinize gelen darbe ya da düşme sonrası oluşmuş ise, dirseğinizde bariz şekil bozukluğu varsa, dirseğiniz kızarık, şiş ve ateş mevcutsa doktora gidin. Her iki dirseğinizde de ağrının olup olmaması, dirsekteki ağrının el bileğine ya da omza yayılması söz konusu mu, ağrı kemik çıkıntasında mı, yoksa kendiliğinden kayboluyor mu? Bunlar doktorunuzun gerek duyabileceği bilgilerdir.

Doktorunuz size tenisçi dirseği tanısı koyduğunda, çoğu kişi gibi tenis oynamadığınızı ifade edeceksiniz. Tenisçi dirseği: Ön kol üst kısmındaki adalelerin dirsekte kemiğe yapışma yerinde olan mikropsuz iltihabına (enflamasyon) verilen isimdir. Tendinit olarak tanımlanabilir. Tenisçilerden daha çok ev hanımlarında bez sıkma, konserve açma ve yer silme hareketleri sırasında yapılan dönme zorlamaları sonrası daha sık görülür. Bunun dışında bahçe işi ile uğraşanlarda, tornavidayı sık kullananlarda ve el bileğini fazla zorlayarak kullananlarda (sekreterlerde) sık görülür. Tedavide dinlenme, zorlamama, antienflamatuvar ilaç tedavisi, özel dirseklik ve buz kompresi uygulanır.

İlaç tedavisi

Buna karşın şikáyetler geçmezse kortizon enjeksiyonu yapılır. Şikáyetleri geçmeyen ve süreğen hale gelen kişilerde cerrahi tedavi önerilir. Bursit, dirseğin arkasında çıkıntılı kemik bölgesindeki ’’bursa’’ adını verdiğimiz keseciğin zedelenme ya da iltihaplanma sonrası şişmesidir. Eskiden memur hastalığı adı verilen bu durum dirseğinizin uzun süre sert yere teması, düşme ya da dirseğinizi sert yere çarpma sonrası gelişir. Şişlik fazlaysa ya da iltihap varsa, mutlaka içindeki sıvı boşaltılmalı ve antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Uzun süre devam eden durumlarda bursa kesesi cerrahi olarak çıkarılmalıdır.

Spor müsabakalarında ya da düşmeler sonrası eklem kapsülü ve bağlar zedelenebilir. Burada zedelenmenin şiddetine göre, dirseğin tespiti antienflamatuvar ilaç tedavisi ve fizik tedavi gerekebilir. Dirsekte arthrit halinde fizik tedavi ve arthritin cinsine göre ilaç kullanılır. İleride cerrahi tedavi gerekebilir

Prof.Dr.Burhan USLU
 
  • Like
Reactions: Azi
bendeki ağrının sebebi tenisçi dirseği olduğunu gösterdi ve tedaviye başladım 1 hafta oldu spor yapamıyorum ancak ağrım geçmedi bir hafta daha ilaç tedavisine devam edicam eğer ağrım geçmezse kortizon iğnesi olmam gerekiyor , ancak kortizon iğnesi olursam 3 ay kadar spor yapmamam gerektiğini söylüyor doktorum.
 
Bugün doktoruma kontrole gittim dirseğimdeki ağrının geçmediğini ne yapmam gerektiğini söyledim.
Ancak bana kortizon iğnesi yapması gerektiğini söyledi,fakat iğneyi olduktan sonra sezonu kapatmam gerektiğinide hatırlattı,
ben iğneyi yaza doğru yaptırmak istediğimi söyleyip ayrıldım yanından.
Şimdi arkadaşlar dirseğimdeki ağrı yüzünden fazla ağır kilolara girmeden nasıl bir program kullanmalıyım.biraz daha kilo almak için ağır kilolar altına girerken, şimdi daha hafif kilolarla çalışarak hacim yapabileceğim bir program önerirseniz çok iyi olur.
boy 172 kilo 65
 
geçmiş olsun..ağrı geçmediyse bir programa girmenizi tavsiye etmem..istersen başka bir kaç tane daha doktora göster..hatta çevrende üniversite hastanesi varsa dirsek, kol konusunda uzman bir prof.doktor bul..bu konuda spor klupleri (güreş,basketbol vs..) bu işin uzmanını tecrübe ettikleri için gösterebilirler..
 
dün antrenmana başladım bazı hareketlerde ağrım fazla oluyor bende o hareketleri yapmıyorum.
dirseğimi zorlamadan çok ağır girmeden 12 tekrarlı çalışmaya başladım.
 
tenisçi dirseği bendede var sıkıntılı bir durum o kadar ağırlık çalışıp sağlam devam ederken basketbolda oldu benim sakatlığım tavsiyem 3 hafta sporu tamamen bırak oral ve lokal antienflamatuar ve dirseklik kullan .ancak herhangi bir antrenmanda tekrarlama ihtimali var dikkat etmen gerek kortizol yaptırırsan 6 -12 hafta istriahat ettirmen lazım ancak kesin tedavi olmadığını bil
 
ulnar sinir sıkışması

http://www.ortopedikbilgi.com/dirsek.php?altbaslik=0ULNAR SİNİR SIKIŞMASI

Dirseğinizi bir yere çarptığınızda tüm kolunuza yayılan bir elektriksel akım yada ağrı hissettiğinizde ulnar sinirinizi hissetmiş olursunuz. Ancak zaman zaman ulnar sinirin oluşturduğu bu tablo kalıcı olabildiği gibi ,elin parmaklarını ve el bileğini rahatsız eden bir tablo oluşturabilir.

Ulnar sinir tüm kol boyunca uzanır ve dirseği ,el bileğini geçerek sonlanır. Elin küçük parmağı ve yüzük parmağının his duyusundan ,elin parmaklarının hareketinin bir bölümünden sorumludur. Dirseğin iç yanından mevcut olan eliniz ile de hissedebileceğiniz bir tünelden geçer. Dirseğin almış olduğu bir travmadan ulnar sinir etkilenecek olursa (dirsek kırıkları sonrası gibi) sinirde gelişen ödeme bağlı olarak sinir bu tünel içerisinde sıkışır. Bu tabloya kubital tünel sendromu yada ulnar sinir sıkışma sendromu adı verilir.

Bu durumun uzaması sonrasında sinirin üzerinde yer alan koruyucu myelin tabakası el bileği ve dirseğin hareketleri sonrasında sürtünmeye bağlı olarak aşınabilir. Bu sinir de kalıcı bir hasar oluşma ihtimali demektir. Burada elin kaslarında zayıflama kavanoz açma gibi hareketlerde zorlanma gibi şikayetler ortaya çıkar. Problem dirseği ilgilendiren bir patolojiden kaynaklansa da esas şikayetler sinirin etkili olduğu alan olan elde ve parmaklarda ortaya çıkar. Hem motor hem his duyusu ile ilgili sorunlar yaşanır.


  • Dirseğin iç kısmında oluşan gerginlik hissi
  • Özellikle geceleri oluşan elin küçük ve yüzük parmağında uyuşma hissi
  • Araba kullanma veya telefonla konuşma gibi dirseğin uzun süre katlı pozisyonda kalması sonrasında uyuşmanın oluşması
  • Müzikal bir instrumanı kullanırken yada elin parmaklarını ilgilendiren bir iş yapmada güçlük
  • Kavrama yada ayıklama işleminde güçsüzlük hissi
  • Tüm kolun iç yüzünde ağrı hissetme gibi şikayetler oluşabilir.
Bunlardan herhangi biri mevcut ise doktorunuza başvurun,erken tanı kolay tedavi seçeneklerini getirecektir.

Hastalığın tanısı koymada mevcut birçok yöntem mevcuttur. Hastadan alınan bilgi bunların en önemlisidir. Dirsek ile ilgili geçirilmiş bir sorununuz varsa doktorunuz sizden çeşitli röntgenler istiyebilir. Ayrıca elin, elbileğinin kaslarının ve sinirlerinin elektriksel yanıtını görmek üzere EMG istenebilir.


  • Dirseğinin üzerine düşenler
  • Dirsek hareketi ile ilgili işlerde çalışanlar (sekreterler, şöförler gibi)
  • Diabetikler
  • Artrit problemi olanlar veya troid problemi olanlar
  • Alkolikler risk altında olan kişilerdir.
Cerrahi olmayan tedavi seçenekleri

  • Dirseği olabildiğince düz tutarak sinirin sıkışmasını engellemek,
  • Gögüs üzerinde kolların çaprazlaşmasını engellemek,
  • Sık telefon görüşmeleri yapıyorsanız dirseği kullanmayacağınız bir sistem oluşturmak (megafonla konuşmak gibi)
  • Çalışma masasınızı ayarlayarak dirseğin kırılmış pozisyonda kalmasını engellemek,
  • Geceleri kullanacağınız,kolun pozisyonunu ayarlayan ateller,
  • Spor esnasında dirseği koruyan dirsekliklerin kullanımı
  • Steroid enjeksiyonu (ödemi azaltmak üzere)
Cerrahi tedavi
Eğer konservatif tedavi ile kas güçsüzlüğü ortadan kaldırılamıyorsa yada ağrı şikayetleri sürüyorsa ileri tetkikler yapılarak cerrahi tedavi planlanmalıdır. Cerrahi de birçok yöntem mevcuttur, ancak en sık olarak anterior submuscular transpozisyon adı verilen sinirin geçtiği kemik tünelin arkasından önüne alınması olarak tarif edilebilecek işlem uygulanır. Cerrahi tedaviden sonra rehabilitasyon planlanarak elin gücünün tekrar kazanılması sağlanır.
 
dirsek ile ilgili resimler

dirsek ile ilgili resimler
 

Eklentiler

  • tenisci1b.jpg
    tenisci1b.jpg
    28,8 KB · Görüntüleme: 1.385
  • tenisci2b.jpg
    tenisci2b.jpg
    81,6 KB · Görüntüleme: 2.263
Bende de aynı problem var. Tam geçer gibi oluyor sonra en kücük bir harekette yine çıkıyor. Golfçü dirsegi dedikleri rahatsızlık sanırım.
 
aynı belirtiler son antremanımda bendede oldu omuz presste her zamankinden fazla ağır girdim tam dirsek içinde bir ağrı oldu bugün yine antreman yapacam bakalım tekrarlayacak mı
 
Arkadaşlar aynı durum ben de vardı. İnternette yaptığım araştırmalar sonucunda kendi durumuma benzer durumlara rastladım.

Maruz kaldığım ağrı, ulna kemiğinin genelinde olan bir ağrı fakat o kadar ilginç ki ağrı kemikte değil onu saran sinirlerde. Yani kemiğe değdiğim zaman ağrı yok ama kemiğin çevresine ya da hatlarına değdiğim zaman ağrı var diyebiliriz.

Bir iki hafta sonundan bu ağrının hangi hareketler ortaya çıktığını farkettim;

- Ayakta Straight Bar Curl (acı maksimum)
- Ayakta Z Bar Curl (acı var ama bilekler biraz içe baktığı için straight bar kadar değil)
- Preacher Curl (z bar ile aynı)
- Seated Dumbbell Curl

Kısacası farkettim ki avuç içleri tavana bakacak şekilde barla veya dumbell ile yaptığım her Biceps hareketi bu ağrıya sebep oluyor.

Mesela Hammer Curls yaparken ağrı hiç olmuyor veya yukarıdaki hareketleri negatif yaptığım zaman avuç içi yere bakacak şekilde yaptığım zaman ağrı olmuyor.

Geçmesi için 2 hafta ara verdim. Kesinlikle bu aranın verilmesi gerekiyor!
Spora tekrar başladığım zaman ise Biceps hareketlerini şu şekilde değiştirdim.

- Concentration Curls
- Cable Preacher Curl (kablo ile preacher yaptığım zaman nedense ağrı olmuyor)
- Overhead Cable Curl

Bu ağrıyı aşmada spor salonunda ki hocamın yardımıyla bu hareketleri yapmaya başladım ve ağrı kalmadı.

Umarım bu ağrıyı yaşayanlar için faydası olur
 
Arkadaşlar aynı durum ben de vardı. İnternette yaptığım araştırmalar sonucunda kendi durumuma benzer durumlara rastladım.

Maruz kaldığım ağrı, ulna kemiğinin genelinde olan bir ağrı fakat o kadar ilginç ki ağrı kemikte değil onu saran sinirlerde. Yani kemiğe değdiğim zaman ağrı yok ama kemiğin çevresine ya da hatlarına değdiğim zaman ağrı var diyebiliriz.

Bir iki hafta sonundan bu ağrının hangi hareketler ortaya çıktığını farkettim;

- Ayakta Straight Bar Curl (acı maksimum)
- Ayakta Z Bar Curl (acı var ama bilekler biraz içe baktığı için straight bar kadar değil)
- Preacher Curl (z bar ile aynı)
- Seated Dumbbell Curl

Kısacası farkettim ki avuç içleri tavana bakacak şekilde barla veya dumbell ile yaptığım her Biceps hareketi bu ağrıya sebep oluyor.

Mesela Hammer Curls yaparken ağrı hiç olmuyor veya yukarıdaki hareketleri negatif yaptığım zaman avuç içi yere bakacak şekilde yaptığım zaman ağrı olmuyor.

Geçmesi için 2 hafta ara verdim. Kesinlikle bu aranın verilmesi gerekiyor!
Spora tekrar başladığım zaman ise Biceps hareketlerini şu şekilde değiştirdim.

- Concentration Curls
- Cable Preacher Curl (kablo ile preacher yaptığım zaman nedense ağrı olmuyor)
- Overhead Cable Curl

Bu ağrıyı aşmada spor salonunda ki hocamın yardımıyla bu hareketleri yapmaya başladım ve ağrı kalmadı.

Umarım bu ağrıyı yaşayanlar için faydası olur
aynı sorun bende de var resmen güçten düştüm 1 hafta ara vermiştim geçer gibi oldu geçmedi yaza doğru gene ara verip işin uzmanı bir doktora görünmeyi düşünüyorum
 
aynı sorun bende de var resmen güçten düştüm 1 hafta ara vermiştim geçer gibi oldu geçmedi yaza doğru gene ara verip işin uzmanı bir doktora görünmeyi düşünüyorum

Merhaba,

Kesinlikle doktora gitmen yerinde bir karar olur. Ben yukarı da yazmış olduğum yöntemle bu ağrıyı yendim. Benim kullandığım ağrıtmayan egzersizleri hafif kilolarla test edip ağrı hissetmiyorsan yavaş yavaş kiloları artırabilirsin.

Tabi ki yanlış yönlendirmek istemem belki her vücut farklı tepki veriyor olabilir.
 
Arkadaşlar benımde son 2-3 haftadır dirseklerim ağrıyor.
Hocama danıştım tenisçi dirseği dedi ve forumda rastlayınca bu konuya göz atayım dedım.

Bu sorunun bu kadar ciddi olduğunu hiç düşünmemiştim (spora 6-12 hafta ara vermek gibi)

Gerçekten korktum açıkcası.
Dirseğimin acıyan yerlerıne parmaklarım ile masaj yapınca ağrı geçiyor ama sadece birkaç dakikalığına sonra tekrar başlıyor ama can yakar derecede değil sadece haraket ettirip kolumu sıkınca hafif bir ağrı oluyor...

Şimdi buz tedavisi falan ne yapmalıyım yoksa doktora mı gideyim ?
Bu olayın hiç doktora gidecek kadar büyük olduğunu düşünmemiştim.
Umarım spora ara vermem gerekmez..

Önerileri bekliyorum arkadaşlar tedavisini kendim yapabilir miyim yoksa doktor şart mıdır ?
 
Arkadaşlar benim de bi kaç haftadır dirseğimden birşey kırt kırt die geçiyormuş gibi geliyordu şınav çekerken ve dirseği zorliyacak herhangi bir harekette hissediyordum gittikçe arttı son zamanlarda bench presste sol dirseğimi dik hale getiremicek gibi hissettim sanki kemikler birbirine deyiyormuş gibi hissettim bakırköy ethicada bi uzman fizikçiye gittim golfçu dirseği olduğumu söledi şimdilik 3 hafta sporu bırak poşet tutmamı yasakladı sol elle ve günde 4(sabah 1 öğle 2 akşam 1) ağrı kesici muzkazon hap verdi artı bi ağrı kesici (rheumon gel) bide reparil diye bir merhemi karıştırıp günde 2 defa sürmemi söledi dirseğime 3 günde hiç bir farklılık göremedim uzun sürücek gibi gözükyor tedavisi... ve de kesin sonuç değil body building 1 yıldır yapıyordum ama bu hastalık varsa ağırlık altına girmek biraz zor gibi hepinize geçmiş olsn..
 
aynı sorun bende de birkac aydır var dr gittim dirseklik verdi ve ilac tedavisine basladım spora 2 hafta ara vermemi söledi biceps calısırken cok acıyor umarım kısa zamanda gecer üstelik bu da yetmezmis gibi halterle kiloları arttırınca diz kapaklarımda agrılar basladı bunun icinde ilac tedavisine basladım
 
trs.gif
Dirsek ağrısı


SABAH uyandınız, yatağa dayanıp kalkmaya çalıştınız ya da esniyorsunuz. O da ne? Dirseğinizi hareket ettirmekte zorlanıyorsunuz.

Ağrınız var. Ne yapalım, hemen doktora mı başvuralım? Dirsek ağrılarının birçok nedeni vardır. En sık olarak tenisçi dirseği ve golfçü dirseği görülür.

Bunun dışında bursit, artrit, zedelenmeler ve enfeksiyon da dirsek ağrılarının nedeni olabilir. Öncelikle dirseğinizde sıcaklık, şişme var mı, yok mu bunu kontrol etmelisiniz. Daha sonra ilk gün her 2 saatte 10-15 dakika buz kompresi uygulayınız. Buna 3-4 gün devam edin, ancak günde 3-4 kere yapınız. Asla unutmamanız gereken nokta direkt cilde buz kompresi uygulamaktan kaçınmak olmalıdır. Dirseğinize bandaj uygulayabilir ya da dirseklik takabilirsiniz. Bu arada dirseğinizi mümkün olduğu kadar dinlendirin. Ağrı kesicileri de ufak dozda alabilirsiniz.

Doktora başvurun

Peki ne zaman doktora başvuralım derseniz? Dirseğinizdeki ağrı uzun süredir devam ediyorsa, ağrınız direkt dirseğinize gelen darbe ya da düşme sonrası oluşmuş ise, dirseğinizde bariz şekil bozukluğu varsa, dirseğiniz kızarık, şiş ve ateş mevcutsa doktora gidin. Her iki dirseğinizde de ağrının olup olmaması, dirsekteki ağrının el bileğine ya da omza yayılması söz konusu mu, ağrı kemik çıkıntasında mı, yoksa kendiliğinden kayboluyor mu? Bunlar doktorunuzun gerek duyabileceği bilgilerdir.

Doktorunuz size tenisçi dirseği tanısı koyduğunda, çoğu kişi gibi tenis oynamadığınızı ifade edeceksiniz. Tenisçi dirseği: Ön kol üst kısmındaki adalelerin dirsekte kemiğe yapışma yerinde olan mikropsuz iltihabına (enflamasyon) verilen isimdir. Tendinit olarak tanımlanabilir. Tenisçilerden daha çok ev hanımlarında bez sıkma, konserve açma ve yer silme hareketleri sırasında yapılan dönme zorlamaları sonrası daha sık görülür. Bunun dışında bahçe işi ile uğraşanlarda, tornavidayı sık kullananlarda ve el bileğini fazla zorlayarak kullananlarda (sekreterlerde) sık görülür. Tedavide dinlenme, zorlamama, antienflamatuvar ilaç tedavisi, özel dirseklik ve buz kompresi uygulanır.

İlaç tedavisi

Buna karşın şikáyetler geçmezse kortizon enjeksiyonu yapılır. Şikáyetleri geçmeyen ve süreğen hale gelen kişilerde cerrahi tedavi önerilir. Bursit, dirseğin arkasında çıkıntılı kemik bölgesindeki ’’bursa’’ adını verdiğimiz keseciğin zedelenme ya da iltihaplanma sonrası şişmesidir. Eskiden memur hastalığı adı verilen bu durum dirseğinizin uzun süre sert yere teması, düşme ya da dirseğinizi sert yere çarpma sonrası gelişir. Şişlik fazlaysa ya da iltihap varsa, mutlaka içindeki sıvı boşaltılmalı ve antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Uzun süre devam eden durumlarda bursa kesesi cerrahi olarak çıkarılmalıdır.

Spor müsabakalarında ya da düşmeler sonrası eklem kapsülü ve bağlar zedelenebilir. Burada zedelenmenin şiddetine göre, dirseğin tespiti antienflamatuvar ilaç tedavisi ve fizik tedavi gerekebilir. Dirsekte arthrit halinde fizik tedavi ve arthritin cinsine göre ilaç kullanılır. İleride cerrahi tedavi gerekebilir

Prof.Dr.Burhan USLU


aynen sabah kalktığımda esneyemedim. fakat ben dün gece kolumu katlayıp üzerine yatmışım. pazartesi günü arka kol çalışmıştım(sırt üstü uzanıp ve z bar'ı alına kadar getirdiğimiz harekette) biraz zorladım sanırım.

fakat salı günü hiç bir ağrım yoktu aradan bir gün daha geçti ve ağrım dirseğimin biraz üstünde oluştu. ordaki doku sanki pütür pütür olmuş gibi ve çok ağrıyor. şişkinlik göremedim.

ne olabilir ?

teşekkürler
 
Tenisçi dirseği diye geçiyor.Aynı sorun bende oldu.Doktora gittim 3 hafta dedi 2 haftada geçti.
Bana doktorun söylediği tedaviyi söyliyim sizde uygulayın.

Kolunuzu dik bir şekilde ileriye uzatıp dirsekten göğsünüze paralel yapın. Dirseğin üste bakan tarafına hafifçe baş parmağınızla bastırın.Ağrı olan yere arasına ince bir kumaş(kağıt havlu) koyarak buzu 10-15 dk tutun. Sonra FASTJEL adlı bir ilaç verdi doktor. Onu oraya masaj yaparak yedirin. Kolunuzu kullanmamanızı öneririm.Kontrole gittiğimde bana dediği çok rahat tekrarlayabilen bir sorun olduğudur.Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
Back
Yukarı