-pirinç tam olarak yenilirse "protein ve ağırlıklı b-vitamini "içerir...bizde kullanılan sapı ,kabuğu,röşesi ayrıştırılmış pirinç salt karbonhidrat sağlar...protein, vitamin kaynağı olarak bakmak bu nedenle yanlış olur...ancak ,kabuklu olarak yendiğinde özellikle vitamin,mineral açısından buğdaya göre daha zengindir...ayrıca, buğday gibi "allerjik ve tıbbi ragatszılıkları"tetiklemez...
(vaktiyle çin de fukaralar pirinci sapıyla yer, zenginler de sapsız yerlermiş...fakirlere bi şey olmazken ,zenginler "beriberi "hastalığından kırılırlarmış bu nedenle.. bizde, 2 nci cihan savaşında karneyle "tam buğday,esmer ekmek" dağıtıldığı "dönemlerde milletin "neden beyaz ekmek "yok diye inönü'yü topa tuttuğu olaylar akla gelince yapanların ne kadar akıllı bi adam olduğu ortaya çıkıyor!..)
-pirincin diabetlere verilmeme nedeni "glikemi indesksi " baz alındığında hızlı geçiş yaptığından...
ancak, pirinç eğer gizili diabet yatkınlık vb yoksa optimum karbonhidrat kaynağıdır ortalamada ...özellikle ,antrenmanlardan 1 saat önce bile yenebilmesi ve rahastzılık vermemesi önemlidir...