benim gördüğüm:
dumbell savunanların temel dayanağı:::
"dumbell ile daha aşağıya inmek mümkün"
buna katılmıyorum. iniyor elbet ama 1-2 santim ancak bu da aman aman geliştirir mi? geliştirmez gibi. ve dahası bence çok geriden başlamak da sakatlık için zemin oluşturabilir. sonuçta doğadaki hareketleri taklit ediyoruz madem, doğada bir şeyi iterken iki elle iteriz. dumbell tutar gibi elleri göğüsün çok altından - aşağısından çıkartmayız.
yine de kesin net kanıtlarım yok bu konuda, dumbell çok farklı geliştiriyordur veya sakatlanmaya hiç ama hiç neden olmuyordur, olabilir ama pratikte olanlara bakıyorum:
barla ile gayet nizami çalışan adam dumbell ile havada 8 18 28 çiziyor, asimetri ne kelime press fly arası karmakarışık hareketler yapıyor. nerede barla yaparken kasın nizami olarak şişmesi...
zaten fly hareketinde de var aynısı. spor salonunda hep ama hep gördüğüm: benchte 40 kilo basan adam eline 15 kilo dumbellar alıyor, havada 8 çiziyor. veya elini yere değecek kadar indiriyor sonra sakatlanıyor tabi.
yani diyeceğim, genel pratik hayatta, dumbell press'i nizami çalışanı ben pek görmedim, zaten insanın kendisini aynada görmesi de sıkıntılı kontrol de pek mümkün. bence 3 gram fayda için 30gram riske gerek yok, ondan gelecek fayda bar ile yapılacak pressten gelsin.
tabi esas mesele şu:
eskilerden aklımda kalan bir söz vardı, şöyle:
"sen bara hakim olursun ama dumbellar sana hakim olur" yaklaşık olarak böyle bir şey idi.
ben bir hareketi bar ile yapmak varken dumbell ile yapmayı pek anlayamıyorum. asimetrisi gayri nizamisi vs vs derken hiçbir anlamı yok bence, elbette faydası vardır ama pratik hayatta en kontrollü adam bile kaçırıyor dumbell'ları.
mesela biceps'te curl yaparken, bar ile belden vurarak yüzde 30 hile yapan adam eline dumbell alınca yüzde 70 hile yapıyor.