ben dumbell pressten yanayım. simetri ve doğru gelişim için dumbell press daha doğru. ilk başlayan arkadaşlara da ısrarla dumbell press öneriyorum. daha güvenli kesinlikle. allah korusun bir sıkıntı halinde elinizden atıp kurtuluyorsunuz. fakat burada bir uyarım olacak.ne kadar da güvenli desek de eğer ağır kilolara girecekseniz yanınızda birisinin olması şart. salonda karşılaştığım iki kazadan bahsedeyim. birincisinde orta seviye bir arkadaş elindeki 22.5 kiloyu kaldırmaya çalışıyordu. sol elindeki dumbell ı dengelemekte epey zorlanıyordu. tam en tepe noktaya çıkardı ama orada daha fazla tutamadı. o kocaman dumbell elinden düşüverdi. düşerken de kulağına ve şakaklarına vurarak düştü. çok fena kanama oldu. sonradan da o çocuğu görmedim. bir diğer kazada ise yine böyle kendine göre ağır kiloya giren arkadaş kaldıramadığı ağırlığı elinden attıktan sonra dumbell başka bir çocuğunun ayağının üstüne düştü. parmakları kırıldı.
işin özünde güvenlik her ne hareket yaparsanız yapın çok önemli. kendi sınırlarınızı bilin. sınırları zorlayacağınız zaman "güvendiğiniz " bir insan yanınızda her daim hazır olsun. bu hoca olabilir arkadaş olabilir , hiç fark etmez.
dumbell la yaparken bir diğer mevzu da setin sonunda ağırlıkları yere bırakmak. salon sahibi ne derse desin kollarınızı ve omzunuzu çok kırarak "yere yakın olma" pahasına kendinizi sakatlamamaya çalışın.bırakıverin gitsin. bir başka konu da sehpa yüksekliği. eğer mümkünse alçak sehpalarda yapmaya çalışın. hem ağır dumbelları yerden kesmek rahat olur. hem de yukarıda bahsettiğim gibi durumlarda yere bırakmak daha rahat olur. ayrıca sırt ve bacak duruşu açısından da alçak sehpalar daha avantajlı.
bu kadar anlattım , peki ben ne yapıyorum. salonda yeteri kadar ağırlık olduğu için ben dumbell press yapıyorum. peki hiç mi barbell çalışmıyorum? tabiki çalışıyorum. her 3 antrenmanımdan birisi barbell bench press oluyor. İncline barbell press i ise her hafta yapıyorum.
son olarak ikisi de bu sporu yapan herkesin bilmesi ve doğru formda uygulaması gereken en temel hareketlerden , onun için ikisini de yapmalı ve denemelerimiz sonucunda bize en çok yarayanı uygulamalıyız.
saygılarımla.