evde ciğ yumurtayı patörize etmek

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan letsev
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

letsev

Üye
eski filmlerde çok görülürdü adam 10 yumurta kırıp çiğ çiğ mideye indirirdi çoğu sporcuda bi zamana kadar bunu böyle götürdü taki salmonella çıkana kadar :) artık insanlar daha duyarlı ve haşlayarak yiyor. ama bu durum hem çok zahmetli hemde yemesi içmesi kadar pratik değil. bir ara pastorize yumurta akı satılıyordu şu an yok sanırım varsada kullanan yazarsa sevinirim ama bunun yerine evde kendinizde yumurtanızı pastörize edebilrsiniz ve afiyetle çiğ bi şeklde sade veya sütle vs karıştırarak içebilrsiniz.

2 tancere alıyoruz biri büyük diğer küçük. büyük tencereye en az 4-5 cm yüksekliğinde su koyuyoruz su kaynadıktan sonra ateşi en alt dereceye kısıp küçük tencereyi suya koyuyoruz ( küçük tencerenin tabanı büyük tencerenin dibine değmezse iyi olur) ve yumurtamızı tam veya akı sarısı şeklinde ayrı ayrı istediğimiz şeklde küçük kaba boşaltıyoruz sonra katılaşmaması için makul bir süre karıştırıyoruz ve küçük kabı çıkarttıp içinde sağuk su bulunan başka bir kaba koyup hızla soğumasını sağlıyoruz :) işlem bitmiştir afiyet olsun.
 
karıştırma sürelerini belirtmemişim onuda ekliyelim, tam yumurta için(kabuksuz likit)
64.4ºC 2.5dk
60ºC 3.5dk

sadece yumurta akı
57.2-57.8ºC 2.5-3.0dk
56.7ºC 3.5dk
55.6ºC 6.2dk

not: buna benmari usulü deniyor genelde çikolata eritmek için kullanılan bir yöntem.
 
Son düzenleme:
Pastahane malzemeleri satan yerlerde litrelik pastörize yumurta akı , sarısı veya bütün yumurta satılmaktadır.

benm bildiğim bir lick var oda ta istanbulun dibinde ormanlarına rarsında bir yerde. :) birde ankara menşeyli bir firma buldum başka nerede var bu malzemeri satann yerler istanbul içi aydınlatırsan sevinirim.
 
benm bildiğim bir lick var oda ta istanbulun dibinde ormanlarına rarsında bir yerde. :) birde ankara menşeyli bir firma buldum başka nerede var bu malzemeri satann yerler istanbul içi aydınlatırsan sevinirim.

İstanbul'u çok fazla bilmiyorum o konuda bilgi sahibi değilim malesef. Fakat bulunduğum şehirde dahi (benim bildiğim) 3-4 tane pastahane malzemeleri satan yer bulunduğuna göre İstanbul'da çok çok daha fazla olmalı.
 
İstanbul'u çok fazla bilmiyorum o konuda bilgi sahibi değilim malesef. Fakat bulunduğum şehirde dahi (benim bildiğim) 3-4 tane pastahane malzemeleri satan yer bulunduğuna göre İstanbul'da çok çok daha fazla olmalı.

niye bunların internete ilanı yok? istanbulu sokak sokak gezememya :D. gidip pastahanelere mi sorsak nerden alıyorsunuz malzemeyi diye. yada lazım olduğunda verdiğim tariflr evde kendim yaparım ne aramaya gerek var nede ekstra para vermeye :) köşe başındaki marketen alamadıktan sonra değeri kalmıyor.
 
Yumurtaya %100 zam geldi. Likit yumurtaya çok daha fazla zam gelmiştir.Bence yumurtayı fazla abartmadan başka protein kaynaklarına yönelmek mantıklı olabilir.
 
aslında 57 derece civarı Celcius bayağı kritik rakam...zaten 45 dereceden sonra süre uzun olursa "proteinler "pişer ...

bence , süreler ve derece yönünden geniş spectrumda yine de riskli...hele özellikle pis ortamda olan, hastalıklı tavuklar söz konusu ise...
 
Back
Yukarı