Enjyu
Üye
Uzun süredir diyet yapıyorum ve içecek olarak yeşil çay veya sade kahve içiyorum.. ama tabi ki yaz geldi ve insanın canı sıcaktan bunalıp soğuk ve serinletici içecekler istiyor. Bende hepinizin bildiği kullandığı ürün Şekersiz Limonata veya Kola Zero içiyorum fakat sağlıklı yaşam düzgün vücut diyoruz ama bu içeceklerin içinde ki ASPARTAM'ı kayırıp gene de kullanıyoruz.. Bir genelleme yapıyorum çünkü bunu çoğu diyet yapan kişide gördüm.
ASPARTAM'ın ne olduğunu çoğu sporcu arkadaş biliyordur ben genede ufak bir açıklamasını ve zararını alıntı yapıyim ;
Bende bu konuda forumda ve internetde (yerli sitelerde) yaptığım araştırmalar sonucu fazla bir şey bulamadım ve yabancı bir kaç kelime ile araştırma yapıp bu konuyu açma gereği duydum..
Şimdi gelelim evde yapacağımız soğuk diyet içeceğimizin tarifine...
Acı Kabak ve Limon suyu;
Malzemeler;
Blender
Acı kabak 3 adet
Limon 2-3 Adet
Bal 1 tatlı kaşığı
Karabiber 1 tutam
ve biraz Buz küpleri
Yapılışı;
Acı kabağın kabuğunu soyuyoruz ve ortasında ki tohumları çıkarıyoruz blenderımıza sığacak şekilde kesiyoruz..
Limonun suyunu sıkıp kabuğunu rendeliyoruz rendelediğimiz kabuklarımızla limon suyunu 5 dk. birlikte bekletiyoruz..
Ardından blenderımızın içine acı kabaklarımızı atıyoruz limon suyu ve kabularınıda süzüp blenderın içine atıyoruz 1 dakika karıştırıyoruz ve balımızı karabiberimizi ve buz küplerimizi ekliyoruz ve ardından tekrar 1 dakika karıştırıyoruz ve içeceğimiz hazır.
Dikkat edilmesi gereken hususlar: tatlı düzeyinize göre bal eklemenizi tavsiye ederim ve buz küplerini en fazla 3-4 tane atınız tadını bozabilir..
Faydaları;
Düzenli kullanılımında bağışıklık sistemini güçlendirir
Astım bronşit gibi solunum bozukluklarına faydalıdır
Yüksek kan şekerini seviyesini azaltır ve anti ve antioksidan içerir
Not: arkadaşlar tarif tarafımdan denenmiştir yabancı kaynaklı bir siteden alıntıdır görüp denedim.. aspartam'ın açıklaması ve zararıda alıntıdır..
ASPARTAM'ın ne olduğunu çoğu sporcu arkadaş biliyordur ben genede ufak bir açıklamasını ve zararını alıntı yapıyim ;
Aspartam nedir?
Besin değeri olmayan, enerji içermeyen tatlandıcılardır. (Sakkarin, aspartam, asesulfam potasyum (asesulfam-K), siklamat, alitam, sukraloz) Avrupa, yılda 2 bin ton aspartik asit ve fenilalanin aminoasitlerinden oluşan bir tatlandırıcıyı yani aspartamı tüketiyor. Çay şekerine göre 200 kat daha tatlı bir madde. Tüm dünyada yılda 9 bin ton üretiliyor. 2004'te 146 milyon ton olan dünya şeker tüketiminin bir kısmını karşılayan tatlandırıcılar aslında gıda sektöründe önemli bir açığı kapatıyor. Tatlandırıcıların ana maddesini oluşturan aspartamın zehir olduğu iddiası da dilden dile dolaşıyor.
Zararları;
Aspartamın içinde zararlı olduğu net olarak bilinen bazı asitler vardır. Bunlar, sinir sistemi için uyarıcı etkileri olan aspartik asit, beyine zarar verebilecek fenilalenin ve sinir sistemi için toksik etki yaratabilen metil alkol yani halk dilinde bilinen adıyla ispirto. Sanırım bunlar kulağa pek de hoş gelmiyorlar. Yapılan bilimsel araştırmalarda tatlandırıcıların bazı hastalıklara neden olabileceği fark edilmiştir. Bunlardan bazıları; baş ağrısı, unutkanlık, cilt dökülmeleri, migren atakları, uyku problemleri, baş dönmesi, bulantı, huzursuzluk, depresyon, şişmanlık.
Bu kulağa çok tuhaf geliyor biliyorum ama, tatlandırıcıların kilo aldırdığı bilinen gerçekler arasındadır. Tatlandırıcılar kan şekerini hızla yükseltip insülin artışına neden olurlar, hızlı yükselen kan şekeri hızlı düştüğü için de daha hızlı ve daha çok acıkmamıza ve bunun sonucu olarak da daha çok yememize neden olurlar. Buna ek olarak insülinin sık sık yükselmesi yağ depolanmasının başlıca nedenidir.
Bende bu konuda forumda ve internetde (yerli sitelerde) yaptığım araştırmalar sonucu fazla bir şey bulamadım ve yabancı bir kaç kelime ile araştırma yapıp bu konuyu açma gereği duydum..
Şimdi gelelim evde yapacağımız soğuk diyet içeceğimizin tarifine...
Acı Kabak ve Limon suyu;
Malzemeler;
Blender
Acı kabak 3 adet
Limon 2-3 Adet
Bal 1 tatlı kaşığı
Karabiber 1 tutam
ve biraz Buz küpleri
Yapılışı;
Acı kabağın kabuğunu soyuyoruz ve ortasında ki tohumları çıkarıyoruz blenderımıza sığacak şekilde kesiyoruz..
Limonun suyunu sıkıp kabuğunu rendeliyoruz rendelediğimiz kabuklarımızla limon suyunu 5 dk. birlikte bekletiyoruz..
Ardından blenderımızın içine acı kabaklarımızı atıyoruz limon suyu ve kabularınıda süzüp blenderın içine atıyoruz 1 dakika karıştırıyoruz ve balımızı karabiberimizi ve buz küplerimizi ekliyoruz ve ardından tekrar 1 dakika karıştırıyoruz ve içeceğimiz hazır.
Dikkat edilmesi gereken hususlar: tatlı düzeyinize göre bal eklemenizi tavsiye ederim ve buz küplerini en fazla 3-4 tane atınız tadını bozabilir..
Faydaları;
Düzenli kullanılımında bağışıklık sistemini güçlendirir
Astım bronşit gibi solunum bozukluklarına faydalıdır
Yüksek kan şekerini seviyesini azaltır ve anti ve antioksidan içerir
Not: arkadaşlar tarif tarafımdan denenmiştir yabancı kaynaklı bir siteden alıntıdır görüp denedim.. aspartam'ın açıklaması ve zararıda alıntıdır..
Son düzenleme: